Leg mij eens uit waarom ik hier nooit een angstfase heb bij mijn honden ?
Ja het zou kunnen omdat ze relaxt in een grote groep leven ,want wat voor ras het ook is ,ik herken geen angstfases
Het enige waaraan je pups van drie dagen kan blootstellen aan stress is ze weg te halen bij de moeder ,maar dat geeft een partij stress bij de moeder dus zulke onderzoeken zijn waanzinnig en onzinnig .
Een goede fokker laat moeder en pups de eerste drie a vier weken volledig met rust ,dat is het natuurlijkst voor de moeder .
Ja joh ik fok toch al zo'n dertig jaar met groot plezier en tevreden mensen die na 17 jaar weer terug komen ,hondjes worden vaak ook heel oud ,
Ik adviseer als ze genoeg kennis hebben geen cursus en anders na 3 a 4 maanden .
Maar we dwalen van het onderwerp af geloof ik ?
Angstfase, dat wordt hier altijd maar aangepraat, net als de puberteit fase, hoe komt het dat ik altijd stabiele honden heb ? Ga rustig met je hond om, wees conseqwent, kijk naar je hond, je ziet wat een hond aankan.......18/20 uur slapen....ik heb al veel honden gehad, alle andere karakters, Bams geen slaper, niets mis mee, Ogin is net bij me, deze slaapt wat meer, maar 20 uur ? Juist als er te veel prikkels zijn rond de hond vallen ze uitgeput in slaap, hier gebeurt dat niet...alles op zijn tijd, een ieder die hier komt ziet dat mijn honden rustig zijn, stabiel, en wat belangrijk is sociaal........
Mensen kom op, dit gaat volgens mij helemaal niet meer over de vraag die ts stelde. Het lijkt me nu dat het een spelletje word over wie er gelijk heeft.
Misschien handig om dit in het midden te laten? Zoveel mensen, zoveel meningen. Respecteer die. Kun je dat niet, ga dan in pb verder.
Je hebt gelijk, het wordt een welles nietes, gezond verstand gebruiken, en ik hoop dat de topic opener nog even terug komt en haar ervaringen toch even neerzet, met hoe het gaat.
Omdat ze het niet hebben bassie ,
Je hebt gelijk ,elke hond is anders natuurlijk .
Nee het is een hele discussie geworden ,niets mis mee zolang je elkaar in de waarde laat toch?
Maar we moeten wel bij het onderwerp blijven ,daar heb je gelijk in .
Dat is inderdaad zoals het wordt geïnterpreteerd door de vertaling.....maar is dan ook niet zoals Rugaas het bedoelt.
Voor wie het leuk vindt en interesse heeft:
http://www.calmingsigns.nl/educatie/seminars/seminarsturid-rugaas-2016
Er zijn overigens al gedragstherapeuten die dit implementeren en pupbegeleiding thuis aanbieden. En dat heeft veelal een beter effect dan zomaar een gemiddelde pupcursus met veel te jonge hondjes. Nu houd ik me er echt van buiten. Fijne avond allemaal.
Mijn ouders fokten honden, hadden een zeer goede naam in de fokkerij wereld.
Wat wij met de pups deden, vanaf dag 1: even optillen om te wegen.
Belangrijk, dat alle puos groeien, zo niet is ingrijpen noodzakelijk.
Gelijk wennen aan mensen handen, de geur en het gevoel.
Even vasthouden, de warmte van een mens voelen.
Stres bij de moeder, totaal niet, dat heet vertrouwen in de baas!
Wat is natuurlijk voor de moeder?
Een dekking op keuze van de eigenaren en niet de reu en teef zelf, de werpplaats uitkiezen, waar moe moet bevallen.
Het voer, is wat de fokker bepaalt.
Onze teven kwamen bij ons aangeven, dat het zo ver was. Ze verwachtte onze hulp en kregen die volop. Anders dan in de natuur.
Dag en nacht was er iemand bij de moe en pups (wij hadden toen nog geen anti dooddruk stangen) als de moeder op een pup ging liggen, bleef ze gewoon liggen.
Moesten wij ingrijpen.
Ik denk dat er weining pups over waren gebleven, als we niet hadden ingegrepen de eerste 3/4 weken.
Juist vanaf dag een bezig zijn met de pups.
Je hebt helemaal gelijk, ga nooit zomaar naar een gemiddelde puppy cursus.
Het gros van de hondenscholen, heeft geen eens opgeleidde mensen op het veld.
Daar moet je ver bij uit de buurt blijven!
Ga opzoek naar een goede hondenschool, met een goed opgeleidde gt als trainer.
Zou niet best zijn als opgroeiende honden geen angstfase hadden. Da's nl een normaal fenomeen bij opgroeiende dieren. In de tijd dat ze meer kunnen - en dus meer gaan ondernemen - worden ze voorzichtiger. Dat is uitermate nuttig: als in de vrije natuur dieren het nest verlaten en de boel gaan verkennen, zou het niet best zijn als ze ook niet een beetje voorzichtig zouden worden.
Bij honden is dat rond de 12 weken. Niet dat ze allemaal bibberend als een rietje in een hoekje zitten, maar wel dat ze niet meer overal hals over kop op afgaan. Uiteraard zijn er grote verschillen tussen honden.
Wat ik zo jammer vind, is dat hier mensen om hulp vragen die een probleem hebben en in het topic ontaardt in een op borst kloppen hoe goed men het zelf wel niet doet... Da's toch niet aardig? Ik vind het ook zo wonderlijk dat mensen denken dat ze een ontwikkelingfase kunnen voorkomen door hun manier van omgaan met een hond?
Ik heb 3 puppen opgevoed en ik moet zeggen, ik vond het niet altijd makkelijk, heb fouten gemaakt, zou achteraf sommige dingen anders gedaan hebben. Heb puppencursus gedaan met veel plezier, voor mij en mijn pup. Ik was echt blij dat ik op iemand terug kon vallen met vragen, zelfs al 'wist' ik dingen wel uit boeken, het is toch anders als het je eigen frummelke is.
Dus TS: ga lekker naar een goede puppencursus, waar je veel vragen kan stellen en waar je een goed gevoel bij hebt
Op de eerst pagina zag ik al veel goede tips. En ik hoor nog steeds de zin van mijn trainer van de puppencursus "elke pup is anders, ga in het tempo van de pup"
Mijn ene pup was ook heel bang van kinderen in het begin, die zijn druk en onvoorspelbaar in zijn ogen, vooral toen er ook nog een achter hem aan kwam rennen (zucht... ). Ik heb een kinder-pauze ingelast (geen geaai meer). Toen begonnen met kijken op afstand en rustig gedrag belonen. Toen met de hulp van een paar rustige buurkinderen die goed luisterden naar mij, langzaam weer de kennismakingen opgebouwd. Ik zal niet zeggen dat hij dol is op kinderen, hij vindt ze een beetje spannend. Maar hij blijft rustig als ze hem benaderen, laat zich aaien en ik let op dat het hem niet teveel word, dan stappen we achteruit. Ik denk dat we hier wel een half jaar over gedaan hebben? Tijd zat, als het goed is heb je je kameraad toch nog een heel aantal jaren bij je ;-)
Het is wel ff of topic maar goed ,
Hoe was de kennelnaam van je ouders? Ik heb nl vroeger boxers gehad .
Wat ik doe met de pups ,
wegen na de geboorte en de volgende twee dagen ,
daarna zie ik ze groeien en worden ze pas weer gewogen met de wormenkuur ,Je ziet snel genoeg als een pup een andere reactie geeft na al die jaren .
De mensengeur herkennen ze wel als ze dagelijks schoongemaakt worden ,dat wordt gedaan als ma ff buiten is voor haar behoefte ,
De warmte van de mens hoeven ze van mij op die leeftijd niet te voelen ,ze hebben liever hun mama en een warmtelamp .
Een dekking die wij uitkiezen ? Als teef niet wil wordt er niet gedekt ,Als reu niet wil ook niet en dat had ik vandaag nog ,teef wilde super graag bevredigt worden maar reu wilde alleen maar spelen dus de dekking gaat niet door ,
de werpplaats waar ze moeten bevallen wordt weken van te voren in orde gemaakt in alle afzondering mogen ze daar het klusje klaren met mij of mijn vriend aan hun zijde ,dat is net om wie ze het meest geven ,dus hun keuze ,
Hier bepalen de honden wat ze mogen eten ,ik heb erbij die volledig voor vuile pens gaan er zijn erbij die hart ,kop of gewoon rundvlees willen en ik heb er bij die afwisseling willen de ene x brok de andere x vlees met brood en groente ,ja alles voor de honden .
Als je je honden goed kent weet je wanneer het de tijd is dat ze moeten bevallen ,ze hebben zoveel vertrouwen in ons he ?
Daarna de eerste vier weken geen visite ,alle rust voor ma en pups ,krijg je wel visite hier dan slaat alles aan en dat is onrust voor ma ,want die gaat dan meedoen .
Ook met anti dooddruk stangen kunnen moeders pups doodliggen ,in het midden van de kist ploffen zeker de zware rassen ook neer ,ben je er niet bij dan hou je weinig pups over ,
Maar ik had het erover dat het onzinnig is om bij pups van drie dagen stress te weeg te brengen ,de mens blijft nieuwe dingen verzinnen ten koste van de zinloze onderzoekjes ,
Sorry voor het off topic.
Volgens jou en anderen hier, hebben honden geen angst fase.
(of pubertijd werd er genoemd)
Dat is dus een gebrek aan theorie, precies daar gaat het dus mis.
Niet kunnen lezen en interpreteren van gedrag, het missen van het zien van de angstfase en pubertijd.
Dan krijg je idd dat er geroepen wordt dat 8 weken te vroeg is voor pupy cursus.
Gewoon een gebrek aan kennis.
Boxer en teckel kennel: of the flower vally.
Onze oudste was een dochter van Fausto, mooi bloed.
Wij hadden en zelf gefokt teefje, met 9 maanden kampioen puppy klasse en rezerve kampioen van de hele show. Dat doen niet iedereen haar na.
Was tussen pfff even terug denken 1970 en t laatste nestje teckels rond 1984.
Jij fokt ook? Hoe heet jou kennel?
Wij deden het dus anders, zeker elke dag wegen.
In het begin, zie je de grammetjes niet met je ogen. Bovendien, wij vonden het belangrijk de pups dagelijk in handen te hebben.
In het begin valt er weinig schoon te maken, bij ons zorgde de teef daar wel voor.
Jij kiest de reu niet uit? Soms wil een teef idd een reu niet, of is het tijdstip verkeerd, maar stuur jij je teef vervolgens zelf op pad of bel je een andere fokker?
Ook voer kies jij uit, of gaan ze zelf boodschappen doen?
Uiteraard weet je als fokker wanneer ongeveer je teef gaat bevallen, als het echt gaat beginnen, gaven onze boxers ons een seintje. Mooi toch, die vertrouwens band met je honden.
Net als de werp kist, die jij als baas uitkiest, zelf de plek kies jij als baas uit.
Bij ons visite, geen probleem. De honden waren gewend een hoop mensen in huis te hebben. Krijg je met een groot gezin met veel aanloop, voor de honden heel gewoon.
Moe bleef bij de pups, of als ze even wegging, kwam er wel een andere teef bij liggen.
Uiteraard ook met stang, zul je dag en nacht bij de teef moeten zijn.
Stres krijgen ze tijdens de bevalling, en erna, de schrik van de koudere buiten wereld, opzoek naar de tepel, tepel kwijtraken, met een ander samen een tepel willen, moe die ze likt, als ze apart liggen, allemaal stres,
stres hoort erbij, al vanaf het moment dat ze geboren worden.
Zonder stres geen leven.
Ohhh dan moeten ik en die andere hoognodig op theorie om te leren lezen ,en dat terwijl ik best veel lees ,
Vervelend dat wij dat dan missen ,en ook dat we zo'n gebrek aan kennis hebben ,
Het lijkt mij eerder een gebrek aan kennis als je met 8 weken op cursus gaat ,maar beste Susanne ,open anders even een nieuw topic want ik heb niet zo'n zin om andermans topic te vervuilen dus ook ik laat het erbij in deze discussie ,want voor mij gaat het een beetje de kant op van vuil spuierij en daar hou ik niet zo van .
Een forum zie ik als ontspanning en niet om mijn gelijk te halen .
Stress Dit onderwerp is de belangrijkste pijler waarop de hele manier van omgaan met honden door Turid op gestoeld is. Ze is van mening dat heel veel problemen bij honden (zo niet alle?) veroorzaakt worden door TE veel Stress
Het gaat niet om stres, maar TE veel stress. Groot verschil!
Turid heeft wel een andere vorm van indeling in fasen. Op basis van angstperioden. Er zijn volgens haar 4 momenten in het leven van de pup waarin hij weer even een korte angstfase doormaakt: Bij 8 wkn, 4,5 mnd, 9-10 mnd en bij 13-14 mnd. Het is belangrijk om in deze perioden ( die een paar dagen tot een week duren) je hond te ontzien, en vooral geen nieuwe dingen aan te leren.
Ik vind het spijtig, dat er zoveel misverstanden ontstaan over honden en hun gedrag.
Ik heb geen behoefte aan gelijk krijgen, wel aan om juiste informatie te verstrekken over honden en hun gedrag.
Ik hoop dat je Turid wel gelooft betreft de angstfase.
Ps het is SuZanne in mijn geval
Als je goed leest, dan had je in al mijn reacties door al kunnen lezen dat teveel stress en teveel druk niet goed is. In dit geval Rugaas legt ook uit waarom, inclusief de verschillende fases die een opgroeiende pup ondergaat.
Verder ben ik zowel theoretisch als praktijk goed onderlegd qua gedrag, dus dat soort nonsens hoef je verder niet in te brengen.
In het algemeen pups op cursus met 8 weken en in het kader van TS met een angstige of onzekere pup vind ik nog steeds niet verstandig, dus ik blijf daarbij. Laat dan pupbegeleiding thuis komen om eigenaar te begeleiden, maar dat plaatje past vaak niet in de verkoop van pupcursussen.
Dat TE had ik niet zien staan bij je reactie, vandaar mijn aanvulling.
Als je goed onderlegd ben, dan weet je ook het belang van het wennen voor een pup, het socialiseren aan nieuwe situaties.
Dat onderschreift Rugaas ook.
Dan zou je ook moeten weten, dat erneen enorm groot verschil is, in angst en onzekerheid.
Wennen aan een nieuwe situatie dus ook op een pupy cursus, tussen leeftijdsgenootjes.
Pups zelf, vinden dit erg leuk.
Met een jonge pup, is het niet verstandig tot dat ze volledig geënt zijn, op uitlaat velden en honden gebieden te komen. De hondenclub (een goede club zorgt voor dat alles netjes geënt is) is een veilige plek voor pups. Een van de weinige, waar je pup veilig met andere honden (pups) in contact kan komen. Zich kunnen spiegelen, heel belangrijk voor pups.
Zonde voor de pup, als je ze daarvan weerhoud.
Dat soort situaties kun je dus ook prima zelf arrangeren, al dan niet onder begeleiding. Mijn pup komt qua socialisatie niets te kort. Sterker nog, die heeft een puppenclubje niet nodig.
Verder komt mijn niet gevaccineerde pup o.a. gewoon op plekken waar ook andere honden komen. Niet in gebied waar het vol met hondenpoep ligt, maar zeer zeker wel waar contact is met diverse karakters. Om het even puur bij mezelf te houden. Een goede club zorgt er tegenwoordig voor dat titerbepaling wordt geaccepteerd, dat terzijde en is weer een discussie apart.
Je pup misschien niet nee.
Geduld is het enige dat ik je kan aanraden; VEEEEEL geduld.
Ik herken het probleem en het heeft me (met veel liefde) vier maanden gekost mijn pup hier overheen te helpen.
Blijf je pup confronteren met mensen, met publiek in winelstraten en vooral met andere honden, maar geef je pup altijd het gevoel dat jij waakt over zijn/haar veiligheid.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?