Gelukkig dat ik niet de enige ben ,bespaar me het leed van pups die met 8 weken bibberend op een veldje staan ,
modmeldingen omdat we dat afraden met 8 weken ?
Dat is wat ik aanraad ,ga eens bij verschillende kijken ,of de manier van lesgeven je aanspreekt .
Zelf heb ik niet zo'n hoge pet op van gts ,Die zeggen mij te pas en te onpas dat ze gt zijn , en leren mij ook teveel uit een boekje of filmpje.
Je leert het meest van honden tussen de honden is mijn motto
Het is jammer dat iedereen zich een gt of honden trainer mag noemen. Zo zegt die tietel eigenlijk nog niets.
Je kan via Alpha en certiped wel zien, wie er een echte goed opgeleide gter is.
Ook naar de ervaring van iemand vragen vind ik, praktijk ervaring is belangrijk.
Via via een club of gt vinden vind ik zelf ook wel prettig.
Dan nog, moet de manier van lesgeven je aanspreken.
Zeker weten leer je veel van honden tussen de honden.
Tja, het moet niet gekker worden met al die knopjes. Er zijn zelfs visies die een pupcursus onder 12 weken sterk afraden, omwille van het niet op kunnen nemen en verwerken van al die prikkels en indrukken, die bij diverse karakters vaak een negatieve impact kunnen hebben in plaats dat het bijdraagt aan 'socialisatie' met andere pups. Nog even afgezien dat onder druk allerlei truukjes erin worden gestampt, waar het dier binnen een groep vaak niet aan toe is, evenals dat de baas daar niet aan toe is en die stress ook nog eens extra overbrengt op pup. Gelukkig maar dat we dan kunnen kiezen voor andere mogelijkheden, die dichter bij het dier zelf staan.
Als je mij bedoelt met nog nooit een puppycursus gedaan zit je er iet of wat naast .
Ik heb nl zelf jaren les gegeven met cursussen zoals puppy ,en de daarop volgende cursussen ,ook flyball behendigheid ,Dat is wel wat jaren geleden hoor .
Nu geven we les in het zoeken naar vermiste personen ,de zg zoek cursus voor het echie dan he ? En met mooie resultaten .
Daarnaast geven we jachttrainingen en organiseren races ,dus enige ervaring heb ik wel .
Ook roep ik niet, maar ik tik ,
En ik blijf erbij dat er veel te vroeg met van alles begonnen wordt,laat zo'n beest eerst wennen in de nieuwe omgeving.Ik krijg vaak foto's van mensen die met hun hondje op mijn advies pas met drie of vier maanden op cursus gaan en dat gaat bij allen prima.
Via een facebook site van mijn vriend zie ik dan ook op verschillende puppycursussen jack russelltjes ,net bij hun moeder vandaan die bevend op een veld zitten ,Hoe maken we ze neurotisch ,vandaar dat mijn voorlichting altijd is niet onder de drie maanden op cursus want ze maken door de verhuizing al genoeg mee .
Maar jij geeft misschien zelf ook puppycursus?
Zou jij dan aanraden om met een angstige pup van 10 weken die zijn eigen mensen amper vertrouwd op cursus te gaan?
Nee die titel kan je boven je bed hangen en dat is het ,of in het clubhuis ,want dan ziet iedereen het .
Ervaring is wat telt ,maar er zijn zoveel meningen en zoveel mensen ,en of het nu honden ,katten of vlooien zijn ,verschil van meningen blijf je houden.
Ik ken Alpha therapeuten waar ik echt niet spontaan naar doorverwijs, omdat ik vind en ervaar dat die flink wat steken laten liggen. Dus zo'n papiertje zegt niets...
Weet je wat pas echt een goede ontwikkeling is? Dat eigenaren met zeer onzekere pups vanaf 8 weken niet op een doorsnee hondenschool belanden, maar dat die pupbegeleiding thuis krijgen. Zowel pup en baas leren daar meer van dan een gemiddelde 3 kwartier ontbering in een 'pupklas'.
Sorry, maar ervaring is zeker belangrijk, maar hoe wil je goed les geven zonder theoretische kennis?
Goed trucjes aanleren, dat gaat zeker lukken, maar wat als het even minder gaat met een hond, als een baas allerlei vragen heeft over het gedrag.
Als je geen idee hebt over de leerprincipes, over gedrag en onderliggende emotie, als je nooit heb leren kijken naar honden, dan zal je nooit echt les kunnen geven en mensen kunnen helpen.
Helaas mag iedereen les geven, mag iedereen zijn mening, tops en adviezen geven, zo maar roepen dat je niet op cursus mag gaan, zonder dit goed te kunnen onderbouwen.
Want goed onderbouwen, zal je nooit kunnen zonder de theorie op een rijtje te hebben.
Ik ga bijdeze toch maar af op de kennis en ervaring van een gedegen opgeleidde gt die full time in de honden zit. Gewoon met jonge pups op cursus gaan.
Als het angstige pups zijn, eerst privéles.
Ik help mee met lessen. Niet dat ik les kan geven, maar een extra paar handen is nooit weg op het veld.
Mijn ervaring tot nu met pups, dat ze de 2e les blij het veld op komen: hey zijn jullie daar weer!
De eigenaren met vragen over dingen waar ze tegen aanlopen.
Veel vragen, vragen die gelijk beantwoord kunnen worden.
Aan het eind van de les, gaan de eigenaren met een zeker en goed gevoel naar huis en de pups, die gaan lekker slapen.
Laat daar maar eens een gerichte studie op los....het verschil tussen stress ervaring en verwerking in relatie tot aanleren van leerprocessen tijdens privé pup begeleiding versus puppygroep bij pups vanaf nog maar 8 weken. Ik raad dus niet aan om dit in groepsverband te doen, omdat dat weinig bijdraagt aan een goede ontwikkeling van pup in kwestie.
Het gaat hier niet om gelijk te halen of niet. Jij hebt het nodig om een statement door te drukken die allang achterhaald is. Binnen dit forum wordt dat met kracht bijgezet door het gedruk op mod knopjes etc. Het belang van de pup zelf staat bij mij voorop. Ook in advisering naar eigenaren toe. En ja, ook in privé begeleiding kun je een heleboel zaken juist wel doen, al dan niet arrangeren en situaties creëren die voor pup EN eigenaar beter te handelen zijn dan op een veld.
Te behoeden nog wel. Mijn ervaringen zijn vrij recent voor jouw informatie. Mijn god, wat een opportunisme.
Er zit trouwens een verschil, tussen onzekeheid en angst. Vaak wordt onzekeheid voor angst aangezien. Zit een groot verschil in.
Een beetje onzekeheid is geen probleem. Stres even min.
Sterker, zonder stres geen leven.
Dit is een angstige hond, ter illustratie
oren laag tegen de kop aan naar achteren, staart laag, tot op de buik, rug krom, bek gesloten, oog wit te zien.
Heb eigenlijk geen afbeelding van een onzekere hond
http://www.doggo.nl/artikelen/hondentraining/puppycursus.php
Voor de geinteresseerden
Ook interessant voor degenen die openstaan voor hedendaagse visies:
Stress bij pups voorkomen
Lees vooral ook over de 'ideale puppyklas':
http://www.dogadvice.nl/cms/verslag-dag-1-seminar-turid-rugaas-koningslust/
Stres is niet erg! Zonder stres geen leven. Je moet alleen je pup (en elke hond) tijd geven om te herstellen. Om de prikkels te verwerken.
Heb je een activiteit met je pup (cursus, of wandelen op een nieuwe plek, op bezoek gaan) dan doe je er na rustig aan, even als de dag erna. Soms wel 2 dagen erna rustig aan.
Als jij het voer van je hond klaarmaakt, hij kent je handelingen, ruikt het voer, levert dat een hoop stres op bij je hond.
Speelt je hond met een ander, levert ook een hoop stres op, trek spelletjes, trucjes leren, wachten tot de riem om gaat om naar buiten te gaan, op visite gaan, naar buiten gaan, visite die binnen komt, een hond die langs loopt, de post die bezorgd wordt, buiten wandelen, een vreemde hond of mens tegen komen, een teein die langs komt.
alles levert stres op.
Dus gewoon je hond socialiseren en vooral wennen aan zo veel mogelijk verschillende situaties, waaronder puppy cursus. Leren tussen andere honden te zijn.
Honden kopieren ook gedrag. Het leren en copieren, gebeurd al vanuit het nest. Voor een pup heel prettig, als hij zich ook een maal weg uit het nest kan spiegelen aan leeftijd genootjes en dan het liefst in een gecontroleerde omgeving.
Dat vergtoot hun zelf vertrouwen alleen maar.
Daar sla je de spijker op zijn kop. Een pup van 8 weken heeft die tijd niet. En dat is nu net de kern van eenzijdige visies die in een nieuw 'positief' jasje gegoten zijn, omwille van het doordrukken van 'puppycursus' en het toelaten van hondjes van nog maar 8 weken...
Uiteraard gaat een goed fokker hiermee aan de slag. Net eender als dat een pupkoper hiermee aan de slag gaat....verantwoord....zonder extra onnodige druk op pup...in een eigen tempo. Zie Rugaas.
Je weet waar ik naar toe wil, waarschijnlijk. Haal dit soort zaken er dan niet bij.
http://www.doggo.nl/artikelen/opvoeding-van-een-hond/van-stress-naar-evenwicht.php
Heeft die tijd niet?
Weet niet waarmee jij je pup de godganze dag allemaal naar toe sleept?
Hier slaapt een pup het grootste deel van de dag en nacht.
4x eten, heel regelmatig even naar buiten voor een plas en om de dag een activiteit en voor de rest, ik denk zo een 18/20 uur oer dag wordt er geslapen of gerust.
Tijd genoeg voor het verwerken van de prikkels.
Jonge pups staan nog open voor alles, wennen heel erg snel aan een nieuwe situatie.
Komt je pup in de angstfase, heeft deze al een voorsprong, als hij al aan een hoop situaties gewend is, oa aan cursus.
Begin je in de angstfase aan een cursus, nieuwe spannende situatie, kevert dat alleen maar extra onmodige stres op
BINNEN EEN PUPCURSUS...pups vanaf nog maar 8 weken worden veel te veel blootgesteld aan (vaak ook) negatieve prikkels die het gewoonweg niet in die hersenpan kan verwerken...
Op je verdere onzinnige relaas van wat ik wel en niet moet doen, ga ik niet in. Ik verwacht zo dat ik jou nog iets kan leren zo her en der...
Zie Rugaas:
Tot slot: Wat is volgens Turid de meest ideale puppy-klas
– De les duurt maximaal 30 minuten
– Je vindt in deze klas alleen puppen vanaf plm 3 tot 4,5 maanden (jongere pups hebben
niet genoeg tijd gehad om thuis aan hun nieuwe huis/situatie te wennen)
– Er worden absoluut geen correcties toegepast
– Er worden tuigjes toegelaten ( eerder deze dag heeft Turid uitgelegd hoe slecht halsbanden zijn voor de gezondheid van de hond)
– Er nemen tussen de 2-4 puppies deel aan de klas.
Turid geeft nog aan dat je voor de puppieklas niet eens naar een hondenschool hoeft te gaan. Je kunt ook thuis zelf aan de slag samen met een andere hondeneigenaar met pup. Pas dan wel op dat de ene pup de andere niet overrompelt.
Bron: Dogadvice
Lang leve de vrijheid binnen de diverse trainingsvisies, die bijdragen aan het welzijn van de hond.
Ik onttrek me nu uit dit topic. Is inmiddels wel genoeg over geschreven. Geniet van je hond(en).
lesgeven zonder de theorie kan ook haast niet he?Er moet zoveel uitgelegd worden aan de mensen ,Dus die theorie daar zijn vaak aparte avonden voor ,kan pup lekker thuis slapen ,
Als de baas vragen heeft over gedrag dan kunnen ze gewoon terecht bij degene die lesgeeft lijkt mij ,Er wordt hier dagelijks gemaild en gebeld door mensen die vragen hebben ,
Dat is dus wat ik bedoel ,als je niet tussen de honden leeft en alles van filmpjes en boeken moet leren en het zelfs niet per hond bekijkt ,wat op veel cursussen denken ze een hond is een hond ,maar niet elke hond heeft dezelfde aanpak nodig nl .
En je zegt nu precies wat ik hiervoor al aanhaalde ,je gaat liever af op iemand die hele dagen tussen de honden zit ,nu ik doe niet anders ,dus veel praktijkervaring ,
Je hoort mij ook niet zeggen dat een puppycursus niets is voor onwetende ,maar ik ben voorstander om pup eerst te laten wennen in zijn nieuwe omgeving ,Dan doet pup al genoeg prikkels op en is pup een maand of drie kent pup de eigenaar goed om vol vertrouwen mee te gaan naar schooltje ,
Ja het is zonde dat iedereen zich maar gt of deskundig mag noemen ,zeker als ze de praktijkervaring niet hebben ,
Nimmer een puppycursus zal gezegd zijn door Willemijn omdat zij het niet nodig heeft ,Als je al meerdere honden opgevoed hebt dan heb je vaak wel wat kennis in huis ,
En er werd aangeraden om gewoon even te wachten tot de pup wat ouder is als 8 of 10 weken ,niks mis mee lijkt mij .want ik vind het geen goede ontwikkeling om met 8 weken al op cursus te gaan ,sterker nog ,als ik weet dat mensen dat toch van plan zijn halen ze maar elders een pup maar niet bij mij .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?