Eerder een berichtje geplaatst over het piepen van onze pup.. Het gaat al een stuk beter! Man ligt nog steeds naast haar op de bank 's nachts en ze word 1x wakker voor een plasje en tegen de ochtend is ze wat onrustig..
en toen zei hij ineens: schat, volgens mij is Lotje doof..
vanalles getest en gedaan en ja ze reageert eigenlijk helemaal niet op geluid. Heb de dierenarts maar even gebeld en kon gelukkig snel komen.. 45 minuten zijn zij en de assistente bezig geweest om tot de conclusie te komen dat ze in ieder geval zéér slechthorend is. Ze reageert niet op normale geluiden en alleen bij heel hoge tonen reageert ze dmv de oortjes iets te bewegen maar gaat niet op zoek naar waar het geluid vandaan komt. Verder is ze tip top in orde (alles is nog nagekeken)..
We hebben zoals eerder al geschreven een jong gezin (2 kinderen, meisje van 4,5 en jongetje van net 1) en vinden deze situatie heel erg lastig. We gaan in ieder geval vanavond voor een second opinion naar een andere dierenarts.. Maar dan? Ik zoek ervaringen, tips en trucs om een zo goed als doof hondje op te voeden.. Maar ook hoe dat gaat met een jong kindje dat je niet kan uitleggen dat het beestje hem niet hoort..
we twijfelen sowieso om alsnog een baer test uit te laten voeren zodat we het echt zwart op wit hebben.. Volgens de dierenarts is dat enkel en alleen om dus een bewijs op papier te hebben want dat ze bijna niks hoort staat wel vast....
Wat vreselijk naar.. :(
Misschien even de fokker op de hoogte stellen, wellicht kan die meedenken. Zit je op puppycursus? Misschien eens rondbellen naar hondenscholen en vragen naar hun ervaring met slechthorende honden.
Dat is schrikken, dat je verwacht je eigenlijk niet.
Wat zegt de fokker er van?
Ik denk dat je altijd met jonge kinderen hond en kind heel goed moet begeleiden, dus nooit naar de hond toelopen, of onverwachtse bewegingen maken etc. Dat is eigenlijk bij een doof hondje niet anders. Bij heel kleine kinderen kan je dat natuurlijk ook niet uitleggen, maar dat hoeft ook niet. Het is gewoon een regel die ze moeten leren net als een heleboel andere.
Veel met gebaren gaan werken lijkt me maar ik heb er zelf geen ervaring mee.
Dit forumlid heeft ook een dove hond, misschien kan zij wat tips geven of hebben andere leden ook ervaring en tips voor je.
http://www.hondenpage.com/baasjes/2798/martine.php
Dat is balen zeg!wat zegt de fokker? Zijn er meerdere pups uit het nest die doof zijn? Is het een erfelijke afwijking die misschien voorkomen had kunnen worden?
Desalniettemin, het is een schat van een pup en je kunt dmv gebaren heel erg veel leren. Misschien heb je in de buurt een goede hondenschool zitten die er ervaring mee heeft?
Jeetje wat naar zeg!
Ik zou als ik jou was met gebaren gaan werken. Ik heb mijn hond zowel op handgebaar als verbaal opgevoed en het werkt erg fijn. Mijn ervaring is dat ze dat heel erg snel oppikken. Loslopen hangt van de hond af of ik dat zou doen, blijft deze altijd bij je en op je letten zou je het kunnen proberen, maar anders weet ik niet of ik het zou durven (maar ik ben wel een miep ;) ).
Kwa kinderen, hetzelfde als nu, hondje naar hun laten komen, voorzichtig doen en in ieder geval altijd vanuit het zicht benaderen
Je zei dat ze wel reageert op hoge tonen? Misschien kan je dan ook gaan werken met een hondenfluitje. (als die hoog genoeg is dat ze er op reageert)
Hoi Rianne,
Gelukkig geen ervaring. Wel tenminste één tip. Pas op als Lotje slaapt. Omdat ze vrijwel niets hoort, hoort ze je ook niet aankomen en kan ze erg schrikken als je haar aanraakt. Als reactie zou ze dan per ongeluk kunnen bijten.
Om dit te voorkomen moet je (áls ze wakker moet worden) dus bij voorbeeld een trilling veroorzaken door haar mandje te bewegen of op de vloer te stampen o.i.d. Snap je?
Ben, net als anderen hierboven, ook wel benieuwd wat het commentaar van de fokker is.
Bedankt zover! Het betreft een "per ongeluk" thuis nestje.. De fokker had zelf niet het idee dat ze doof was (maar lijkt me ook vrij lastig te herkennen als er 5 pups en een moeder hond achter elkaar aan lopen). We mogen haar eventueel terug brengen en krijgen dan ons geld terug.. Meer kan zij ook niet doen denk ik?
wij als volwassenen en mijn dochter kunnen wel opletten natuurlijk (hoewel mijn dochter soms ook een oostindisch doof ongeleid projectiel kan zijn) maar mijn zoontje van net 1 is natuurlijk een ander verhaal.. Ik kan onmogelijk elke beweging die hij neemt in de gaten houden of het hondje niet schrikt en hapt.. En ik vraag me af in hoeverre het hondje daar last van gaat krijgen (over het algemeen schrikkerig worden etc).. We twijfelen nog over zo'n BAER test.. Gaan iig een second opinion doen omdat we ergens toch hopen dat het gewoon aan het moment lag en dan maar eens goed gaan nadenken wat voor in de eerste plaats Lotje het beste is. Ik ben heel bang dat ik niet voor de volle 100% tijd heb om haar met gebaren op te voeden.. Of zit daar niet veel meer werk in?
Volgens mij heeft gebaren niet veel meer tijd nodig dan geluid, want ZIT snappen ze ook niet bij poging een, dus een vinger wijzing zal het zelfde effect hebben.
Zal denk ik wel lastiger zijn om de aandacht erbij te houden, maar daar heb je de neus dan voor.
Je kan met ligt stampen op de vloer je pup leren hier te komen .ik had een hondje wat op oudere leeftijd doof werd, gelukkig had ik haar als jonge hond hand gebaren geleerd ik stampte op de grond en dan voelde ze de trillingen . en dan keek ze op en maakte ik een gebaar. kortom met een dove hond valt te leven . alleen loslopen buiten is minder. Hein.
Dat is schrikken.
Als het duidelijk is dat Lotje doof is, dan heeft een aanvullende test toch niet meer te brengen? De mate van doofheid merk je zelf door haar manier van reageren of niet reageren.
Het zou kunnen zijn, dat Lotje bijv. een hondenfluitje nog wel hoort. Dit is een hoog en schril geluid. Ik gebruik een hondenfluitje, zodat ik niet hard hoef te roepen als mijn hondje naar mijn mening te ver van mij verwijderd is.
Probeer in ieder geval je kinderen bij het hondje vandaan te houden als Lotje rust/slaapt. Je dochtertje is dit uit te leggen; voor je zoontje van 1 niet. Als jij druk bent en geen tijd hebt om Lotje in de gaten te houden, gebruik dan een bench. De bench moet een veilige plek voor Lotje zijn/worden, waar ze niet gestoord wordt. Zet de bench op een plek waar niet langs gelopen wordt.
Heb je al de stapcontact methode van Klaas Wijnberg gevonden?
Ik denk dat je elementen hieruit kan toepassen in de training en leren "luisteren/gehoorzamen" van Lotje.
Klaas W. heeft 2 boeken geschreven: De Puppyfluisteraar http://www.bol.com/nl/p/de-puppyfluisteraar/1001004001841709/
De Hondenfluisteraar http://www.bol.com/nl/p/de-hondenfluisteraar/666855051/
Je zou deze boeken ook (eerst) van de bibliotheek kunnen lenen.
Toen ik destijds bij mijn oude Kooikerhondje merkte, dat hij doof begon te worden, heb ik hem alsnog basis commando's met gebaren geleerd.
Ken iemand die haar dove hond een soort van gebarentaal heeft geleerd met snoepjes. Net als bij een andere hond, doe je een bepaald gebaar om te komen (bijvoorbeeld wuiven of draaien met je hand) en als ie dan komt, geef je een snoepje. In het begin ga je uiteraard omgekeerd te werk. Komt de hond naar je toe, doe je heel duidelijk het gebaar en geef je vervolgens een snoepje.
Zo kan je zit, lig, foei, enz ook allemaal een gebaar geven.
Ik vind het wel knap dat jullie het hondje niet gaan herplaatsen, want daar zouden veel mensen aan gaan denken.
Je kinderen zullen vanzelf wel de gebaren van jullie overnemen. Ik zou ook overwegen om naar de hondenschool te gaan. Daar gaan ze normaal gezien toch nog wel tips hebben, en je kunnen helpen met het aanleren van commando's.
Wij denken er zelf over om een dove herplaatser te nemen, die door de baasjes is gedumpt voor die reden en ook voor de leeftijd (10) en de kosten die eraan komen.
Veel succes en laat ons weten hoe het loopt!
Wat een lastige situatie, je koopt een lieve pup, en dan blijkt het beestje in eens doof te zijn... Wat vreselijk naar, ik hoop dat uit de second opinion toch nog wat goed nieuws zal komen...
Maar wat ik je in elk geval wel wil zeggen : Het opvoeden van een doof hondje is zeker niet makkelijk, niet iets om te onderschatten, niet iets om zomaar even te doen en zeker niet met jonge kinderen in huis... en schaam je dus ook niet als je het hondje eventueel een ander huisje moet geven.
Maar als je de keuze maakt om haar wel te houden... dan is dat heel dapper! Hier op het forum zijn gelukkig veel mensen met kennis over dit soort dingen, dus die kunnen je dan vast verder helpen
We weten nog niet 100% zeker of het voor zowel Lotje als ons haalbaar is in ons gezin.. We hebben kleine kinderen waarvan ik zeker bij 1 niet kan uitleggen dat je haar rustig moet benaderen etc.. Wel gaan we niet over 1 nacht ijs en wil ik eerst meer informatie hebben hoe het allemaal werkt.. Dumpen wil ik het niet noemen en kosten die er eventueel uit zouden voort vloeien maken me niet uit maar wel dat ik niet wil dat het een bang hondje word door m'n kinderen maar ook dat ze mijn kinderen (of vriendjes etc) niet gaat happen van schrik...
Precies! Ik zeg niet direct dat ze weg moet maar ik ben wel bang dat het in onze gezinssituatie voor beide partijen heel lastig gaat worden... Gun Lotje een heel fijn dn zo lang mogelijk leven waar dan ook..
Even alles laten bezinken, zoek een goede hondenschool in de buurt die jullie kan helpen met het aanleren van commando's.
Wanneer er vriendjes zijn, zorgen dat de hond bij jou is en niet bij de kinderen. Desnoods ergens zo'n traphekje plaatsen zodat de hond de keuken of woonkamer niet zomaar uit kan lopen en de kinderen ook niet zomaar de keuken of kamer in kunnen stormen.
Het is lastig en je moet er even flink bovenop zitten. Zowel bij je kinderen als bij de hond, want ze moeten allemaal leren. Dat gebeurt met vallen en opstaan. Maar als jullie je 100% inzetten, dan gaat dat vast goed komen.
Ja, het is inderdaad ook heel lastig, en je kan er inderdaad ook voor kiezen om haar te houden en er 100% voor te gaan! Maar ik wil het toch altijd even zeggen tegen mensen die in dit soort situaties zijn belandt. Vaak geven mensen alleen maar het advies om er 100% voor te gaan en alle tijd en energie er in te steken, een beetje alsof je gepusht wordt. Maar ik wil nu juist dat mensen ook denken aan wat het beste is voor de hond, en zich ook niet gedwongen moeten voelen om zo'n hondje te houden en zich niet moeten schamen of schuldig voelen als ze er voor kiezen om een ander huisje te vinden
Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van de second opinion... Ik zal voor jullie gaan duimen
Een hekje ergens is hier niet mogelijk.. Denk niet dat ze dit formaat hekjes (die ook nog veilig zijn en enigszins mooi) verkopen... Daarnaast moet het ook nog wel enigszins leuk blijven voor beide.. Ik kan mijn zoontje nu en de komende maanden dit niet aanleren daar is hij simpelweg te jong voor.. Neemt niet weg dat we ons gaan inlezen in wat mogelijk is.. Maar er bestaat ook een reeële kans dat we haar elders onderbrengen of haar terug aan de fokker geven..
Vind ik heel fijn! Want ergens voel ik me zeker schuldig als we voor het herplaatsen of terug geven aan de fokker denken maar anderzijds moet het wel gewoon haalbaar zijn allemaal... We gaan zeker hard duimen maar ik vrees het ergste.. Ben de hele dag aan het "testen" (en huilen en heel misselijk zijn) maar niks...... :( :( :(
Op het forum zijn een paar mensen met een dove hond. Esther en nog iemand, ben de naam even kwijt met een hond die Nala heet dacht ik. Misschien kunnen zij ervaringen met je delen.Heb niet al de reactie gelezen misschien had al iemand dit geschreven.
Mocht je herplaatsing overwegen:
Mijn ouders hebben 3 dove honden en zijn te porren voor een westie.
(Mijn moeder is fan van klein en harig)
Ze hebben nu een dove (en blinde) shit- shu (bijnaam shitzooi)
En 2 Bull mastiffs die zo goed als niets meer horen.
(En die zijn rond de 70 kilo en lomp...
Doof en dan "kijk uit" tegen je hond roepen.. hihi
Ik kan onmogelijk elke beweging die hij neemt in de gaten houden of het hondje niet schrikt en hapt
Dat moet juist wel, ook met een hondje wat goed hoort, ook dat kan schrikken en happen ook al hoort hij het kindje. Als die twee over de vloer zijn mag je ze niet uit het oog verliezen. Heb je iets anders te doen dan uit elkaar houden.
Lees veel over hondentaal dan zal e.a. duidelijker worden.
Ja mijn Fanny is ook doof ( of zeer slechthorend, hoge tonen lijkt ze soms wel te horen )
Ik heb haar pas sinds november, maar ik moet zeggen dat ik het niet echt als een handicap ervaar...
Ik dacht vroeger altijd dat het wel een hoop gedoe zou zijn.., maar dat valt hier dus heel erg mee...
Voor ons geldt dat we een beetje oppassen dat we haar idd niet laten schrikken, en altijd van voren benaderen..
loslopen kan alleen op omheinde plekken..
dat zijn aandachtspunten zeg maar...
Ik heb Fanny niet op hoeven voeden, geen commando's aan hoeven leren... ze is 7, dus onze situatie is niet helemaal hetzelfde, maar ik weet zeker dat er hondenscholen zijn die prima les geven aan baasjes met een dove hond...
Fanny reageert bijzonder goed op gebaren die ik op de cursussen van de jongens heb geleerd...dus hier is er eigenlijk niets veranderd.., behalve dan dat ze een enorme verrijking van mijn/ ons leven is...
ps...ik weet niet of je FB hebt..maar daar zou je ook nog terecht kunnen voor evt. advies en tips..., ik zet de link hieronder..
Je zult zien dat er ook een heleboel lichtpuntjes, zelfs voordelen zijn
( denk bv aan vuurwerk, onweer etc...)
heel veel succes met je hummel
De titel spreekt al voor zichzelf. Ik denk dat jullie helemaal overdonderd zijn door deze vaststelling. Ik kan me best voorstellen dat dit echt wel inslaat als een ....
Maar eigenlijk is dit niet zo erg als jullie nu wel denken.
Ik vermoed dat jullie zowel de hond als de jongste zoon onderschatten aan begrip en leervermogen.
Honden werken ook wel vocaal, maar als dit er niet is en goed wordt opgevangen hoeft dit helemaal geen probleem te zijn.
Wij, de mens algemeen, laten ons te veel leiden door het vocale. Terwijl honden heel veel communiceren door lichaamstaal. Zij observeren ons en onze lichaamtaal. Of we nu zit of spinazie zeggen. Dat heeft voor hun geen enkel nut.
Men heeft je hier Martine en de Facebook groep al vernoemd. Dat zijn mensen die je met ervaring heel wat kunnen vertellen. En waar je gerust contact met kan opnemen.
Maar eens je van dit nieuws bekomen bent en je voorbij de denkbare obstakels kan zien. Ga je echt wel met volle teugen van deze lieverd kunnen genieten, samen met de kinderen.
Ik heb wel eens gehoord dat honden gebaren eerder aanleren dan gesproken commando's. Bij mijn hond was dat in ieder geval wel het geval. Hij luistert nog steeds beter naar een gebaar om te gaan zitten, liggen, wachten, poot enzovoorts. Had ik daar dus in geïnvesteerd voor later, want oudere honden gaan vaak slechter horen en gebaren werken dan nog wel... heb ik een hond die voortijdig staar krijgt. Okee, hij ziet het nog wel, maar toch... Het is ook nooit goed.
Ik weet niet of je in de buurt een omheind losloopveld hebt, want dat lijkt me wel zo veilig. Anders zou je voor het leren loslopen een trilband kunnen overwegen. Trillen = naar jou kijken.
Misschien ben ik de enige, maar ik denk dat doof of niet doof, er gaat vast wel een keer iets een keer mis tussen een hondje en een jong kind, ook een horende hond die normaal ligt te slapen kan schrikken. Dus dat zal niet zo heel anders zijn. Ik denk dat je in dit geval een veilig plekje voor de pup moet maken waar die zich in kan terug trekken. Een bench met overzicht, of een hondenhuisje.
Als je dan op tijden dat de hond toch niets moet en dus gewoon ligt, dan is het handig aan te leren dat ze op dat plekje gaat. Voor de zomer dan misschien ook nog een koel plekje. Dan hoef je niet zo super goed op te letten op ongelukjes als de hond slaapt. Aanleren "dat is de hond zijn bed, laat haar slapen" is makkelijker dan "voorzichtig doen bij de hond, ze hoort je niet", denk ik.
Puck luistert inderdaad ook beter naar gebaren dan het woord. Op de hondenschool word ook eerst het gebaar aangeleerd en pas ver daarna het woord. Ik kan puck van kleine afstand (5m) gewoon op gebaar laten zitten. Spreek ik het woord zit uit, 9 van de 10 keer komt ze dan gezellig bij me haha.
Mja spijtig kom je af en toe tegenslag tegen....maar eerlijk als ik dan toch voor een 'probleem' moet kiezen, dan zou ik nog liefst de dove hond hebben. Veel liever doof dan een probleem met organen of botten ofzo. Bij ons op de puppyklas zit een doof hondje en, buiten het iets moeilijker naar de baas terug keren, doet hij alles even goed, of beter, dan mijn kleine Pyxis.
Zelfs clickertraining is mogelijk maar dan vervang je de clicker door een lampje. Net hetzelfde maar dan werk je met een lichtsignaal als beloning en niet met een geluidsignaal.
Herplaatsen is altijd jouw eigen keuze....maar je moet altijd denken aan wie de hond het beste kan opvoeden. Extra tijd ga je niet in de opvoeding moeten steken want honden luisteren toch beter naar lichaamstaal dan naar de stem, maar je hebt een jong gezin en daar kruipt natuurlijk ook veel tijd in.
Denk zeker goed na voor je haar laat herplaatsen....want ook dat is een moeilijk gesprek, misschien nog moeilijker dan ons schatje is doof. want dan moet je uitleggen aan je kindjes dat het hondje weg moet omdat er iets mee scheelt. Ook niet echt de mentaliteit die we onze kindjes willen bijdragen
Alle respect voor jouw situatie en welke beslissing je ook neemt, zolang je er maar goed achter staat is het altijd de juiste.
Hier ook goede ervaringen met een trilband. Vanaf 5 mnd droeg onze hond m permanent, ook binnen. 'Grote' evenementen als bezoek of als de kinderen druk door het huis renden, kondigden we met een trilling aan. Meestal kwam hij dan even kijken en zocht dan vanzelf z'n veilige bench op. De kinderen wisten dat de hond alleen geaaid mocht worden als hij uit zichzelf aandacht kwam halen. Een serieus incident gehad... toen ie 5 mnd was... buiten tijdens een wandeling waarbij hij de krantenjongen niet aan had zien komen. Hond liep altijd los, maar wel voor ons uit zodat wij voor hem konden luisteren en kijken. Tijdig signaleren was een must, want schrikken was happen. Gebaren aanleren gaat net zo snel als gesproken commando's; dat zal het probleem niet zijn.
Onze hond is 13 geworden. Geweldige kameraad voor ons bij wie hij zich veilig voelde. Voor vreemden niet goed te hanteren en daarom niet uit te besteden.
Ik vrees dat het kleine prutsje weggedaan is.
Ik heb een paar keer een PM gekregen en wat tips gegeven en daarna niks meer...
Ook een paar keer PM gezonden om te vragen hoe het met de pup is, geen antwoord meer...
Spijtig voor dat beestje, én voor hen, je hebt zoveel vriendschap van een dier, óók van een dove hond!
Ik vreesde er al voor, weinigen voelen zich geroepen een dove hond op te vangen .
Oh, jammer dat we niets meer horen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?