logisch toch?
Zelf denk ik niet in corrigeren, maar zoek een manier om te voorkomen dat ik moet corrigeren.
Dus niet achteraf een nee of een foei, of afleiden, dan ben je eigenlijk al te laat, dat heeft dan geen zin meer en helpt idd niet.
Ik wil ook niet zeggen dat je al niet ontzettend veel bereikt hebt met Hummie en Hummie het eigenlijk al heel goed doet. Daarvoor ook complimenten.
Ik ben het er ook mee eens dat je ook af en toe net een grens moet overgaan anders kom je nooit een stap verder, en dat is al niet makkelijk om te bepalen wat net wel en wat net nog niet gaat, het ene moment ben je zelf ook meer in staat om te ondersteunen dan het andere moment. Het hangt van vele factoren af.
Mijn punt is dat er met die methode naar mijn mening teveel druk op de hond gezet wordt.
Wb het snuffelen als iemand hem komt begroeten, denk ik dat dit een kalmerend signaal van Hummie is.
Maar welke methode hebben we het dan precies over hier? Of bedoel je puur het corrigeren?
Zelf ben ik het verder met je eens hoor, ik corrigeer yara zelf ook niet/zo min mogelijk.
En als ik al corrigeer is het een 'nee'.
Maar ik geloof wel dat elke hond anders is en ik weet dus ook niet of mijn manier bij elke hond werkt, want ik heb zelf alleen ervaring met Yara.
Wat overigens ook geen 'methode' is, maar puur mijn idee van wat werkt voor haar.
Nee dat was geen kalmerend signaal. Een duidelijke kwispel en een duidelijk willen snuffelen. Ik ken mijn hond en weet wanneer het kalmerend is en wanneer het is om kennis te maken.
Zoals ik al zei ik kon geeneens meer bezoek ontvangen. Gaat een beetje ver in je eigen huis vind je niet? Wat jij zegt heb ik allemaal al geprobeerd. Hummie claimt mij echt.. zag ik zelf ook in veel terug.
En je praat over angst en stress. Wat denk je wat meer stress oplevert? Constant willen uitvallen gefocust zijn op beweging.. of weten wat zijn plaats is en het mijn bezoek is.. Zelfde geld met wandelen.
ik zie mensen op de cursus zelf ook hard corrigeren. Dat doe ik dus niet. Voornamelijk sturen en soms corrigeren. Vind het een beetje vervelend het gevoel te krijgen me te moeten verdedigen. Ik blijf naar Hummie kijken.. en zie wat er aan het gebeuren is. Dat lijntje is veel minder stress voor hem dan het constant opgewonden zijn.. het uitvallen enzovoorts. Wat die niet uit angst doet maar om mij te willen beschermen (oppas laat die dit gedrag niet zien).
Zou ik Hunmie vanuit angst trainen heb je zeker een punt. Dat is niet het geval, ik zie dat die zelfverzekerder raakt. Ook zijn contact naar andere honden toe zie ik een verschil.. los van de riem. Geloof dat dat zwemmen ook wel ontstaan is door meer zelfverzekerd te zijn.
omdat Hummie mij claimt.. Alles wilt controleren en dan ook bv uitvalt tegen bezoek (hij gaat wel mee naar voordeur als bezoek komt maar dan even aan de riem)
Zijn plaats is voor nu 1 kussen. Dat is zijn centrale vertrek punt zegmaar. Vanuit hier beginnen we dus met of eten of wandelen of wat dan ook. Dit is echter voor 16 dagen zo. Uiteindelijk mag die gewoon weer lekker liggen waar die wilt. (mits die gaat claimen of mij constant achterna lopen dan is het plaats) Hij mag trouwens wel op de bank, en bed maar dan op mijn uitnodiging. Dat doen we dus ook gewoon :). Dit is eigenlijk even de basis, het vertrekpunt. De plaats is naast de bank in de woonkamer zodat die er wel lekker bij ligt.
ik vroeg me af waarom deze methode en niet iets als BAT of de ABC training die met Yara gemaakt is, en later samen speuren bijvoorbeeld.
Met methode bedoel ik in eerste plaats de illusion collar, ik vroeg me af waarom iemand daarvoor zou kiezen,
en dan de manier waarop er getraind wordt zoals vreemde mensen die op hem toelopen, het gedwongen aaien, dat bedoelde ik met druk maken op de hond.
Ik denk niet hoor dat Hummie zijn baasje wil beschermen en daarom uitvalt. Uitvallen gebeurd meestal omdat honden in situaties komen die ze (nog) niet aankunnen. Vaak aangelijnd omdat ze dan niet kunnen doen wat ze eigenlijk zouden doen als ze zelf konden kiezen.
Vraag me af of je mijn stuk wel gelezen hebt.
Hummie claimt en beschermt mij wel dit is zo duidelijk te zien in zijn gedrag. Zal wat voorbeelden geven:
- Mens begroet mij: Hummie valt uit. Mens begroet de oppas?Hummie valt niet uit
- Hummie is bij de oppas samen met haar 5 honden. Alles gaat op een goede manier, maakt contact. Speelt als die daar zin in heeft. Ik kom binnen en hij valt tegen de honden uit.
- Hummie speelt leuk buiten met een hondje. Hond komt in mijn buurt Hummie valt uit.
- Oppas krijgt bezoek. Hij stelt zich eerst verlegen op en komt erna snuffelen. Ik krijg bezoek? Valt uit als bezoek beweegt vliegt die erop af.
Vind het knap dat jij mijn hond beter kent dan ik zelf dat kan. Je laatste punt: Klopt in veel gevallen. Leg jij me dan eens uit waarom die dit gedrag bij 2 oppassen niet liet zien? Bij mij wel. Een hond kan de situatie aan of kan die niet aan. Bij mij wilt Hummie beschermen en het regelen.
Zo kan ik nog vele voorbeelden geven. Hij is zo ontzettend gefocust op mij. Te echt te. Dat is ook de reden achter die hand. Want ben ik er niet? Stel pietje neemt Hummie mee. Dan kan pietje Hummie aaien. Als hij vroeger bij mijn ouders was deed die zijn ding. Kwam ik binnen en ze bewogen? Viel die uit.
Als Hummie zich niet wilt laten aaien is dat prima. Hij laat alleen ander gedrag zien.. zoals ik hier boven omschreef.
m.b.t mensen op ons aflopen: Hoevaak kom dit niet tegen in het dagelijkse leven? En ja ik heb ontweken en bogen gemaakt. Maar dan voorkom je het nog niet altijd. Er gewoon mee leren omgaan kost veel minder stress dan dat uitvallen. De eerste les vond die het spannend en nu al normaal.. Gaat zelfs uitzich zelf in de af liggen.
Speuren gaan we nog doen. Wil dat uiteindelijk op menselijke sporen (doet die uit zichzelf al) maar eerst moest er zo verandering zijn.
Edit laatste stukje aangepast
Ik vergelijk het zelf ook wel eens met mezelf als ik bang ben voor een situatie. Ik heb ontzettende angst voor de autobaan, ga hem toch nu op. En waarom? omdat het me uiteindelijk minder stress kost te weten dat er niets gebeurd. Dan de constante angst als ik er wel op moet (ook bij andere heerst dat gevoel) Met alleen vermijden kom je er gewoon niet. Je kunt altijd joggers vermijden je hond aanlijnen. Dat stress gevoel in de hond zelf blijft echter. Dan kun je het toch beter trainen wat eerst stress kost maar het erna zoveel aangenamer maakt?
Wat het ook is, al is het angst wat bij Hummie in bepaalde gevallen niet zo is zul je moeten trainen. Sommige dingen kom je gewoon tegen. Ik loop al 2 jaar in bogen wat gewoon geen effect heeft.
Daarbij wordt er wel gebruiken gemaakt van de juiste energie en gemoedstoestand want dat is waar de hond op reageert. ik vind dat een goed uitgangspunt en zie zelf ook dat dat dat werkt.
Het lijkt of je je aangevallen voelt, dat is niet de bedoeling natuurlijk.
Ik wil ook helemaal niet beweren dat ik Hummie beter ken dan jij, daar gaat het niet om. Ik begrijp ook helemaal dat je iets aan de problemen wil doen en Hummie zich bij jou net zo relaxed gedraagt als bij de oppas.
Dat je probeert duidelijker naar hem te zijn snap ik helemaal, hem rust en zelfverzekerdheid wil geven dat hij jou niet steeds in zijn gevoel in de gaten moet houden snap ik helemaal.
Ik vroeg me alleen af waarom voor deze methode gekozen. Waarom moet Hummie een illusion collar om om zich bij jou op zijn gemak te kunnen voelen, dat begrijp ik niet, ook niet dat hij geaaid moet worden door een nephand.
Ik ga mezelf ook niet meer verdedigen. Dit is voornamelijk ook bedoeld om zijn vorderingen enzo bij te houden.
Denk dat ik ook een paar keer geprobeerd heb het uit te leggen en voorbeelden te geven. En daarbij is het geen illusion collar. Google die maar eens op afbeeldingen.
Zou beetje vervelend vinden als dit topic de wending krijgt dat we alleen maar discussie daarover gaan voeren. Zo komt het wel over dobry. Als ik zeg hij beschermt me zeg jij een hond die uitvalt doet dit om iets niet aankunnen. Vervolgens geef ik daar voorbeelden van waarom ik wel weet dat hij mij beschermt. Zo krijg ik wel het gevoel dat ik mezelf "moet" verdedigen.
Wil deze weg ook niet in met dit topic. Vragen stellen mag altijd en je mening hebben mag ook zeker altijd. ik weet echter van mezelf dat ik al heel veel geprobeerd heb. Wat zijn gedrag bij mij en de oppas is, en dat dit eventjes ondersteunt om hem te begeleiden.
ze bedoelt het lijntje wat Hummie omheeft in zijn nek.
Luca was ook erg onzeker.
Wat mijn gt me vertelde na een huisbezoek, ik liet Luca mee lopen naar de voordeur. Zo maakte ik haar verantwoordelijk voor wie er in ons huis komt. Voor die rol, is ze veel te onzeker, ze ging snappen naar bezoek.
Ik moest duidelijker zijn, haar niet meenemen naar de voordeur. Zo laten zien, dat bezoek mijn taak is.
Je zegt dat Hummy jou claimt en beschermd, het zou ook kunnen zijn, net als bij Luca, dat Hummy in een positie komt, wat hij niet aankan, daarom blaffen en uithalen.
Ik moest Luca leren op mij te vertrouwen, ik regel de boel.
Haar uit een situatie halen, die ze niet aankan.
Speuren heeft haar ook enorm geholpen!
Over dat touwtje achter zijn nek, er lopen daar belangrijke bloedvaten, naar de hersenen en belangrijke zenuwen. Persoonlijk zou ik daar geen lijn durven doen. Je loopt er echt risico op schade mee.
Ik snap ook even niet wat het voordeel is? Bedoel het niet als kritiek maar als serieuze vraag.
Ik heb een gewone halsband, neem Luca zo gewoon mee.
Eigenlijk hangt de lijn altijd slap. Als we langs een spannende situatie moeten, neem ik de lijn wel korter, zonder te trekken, dan komt ze gewoon naast me.
Je kan er echt flinke schade meemaken.
De riem is voor controle. ik geef daar ook geen serieuze rukken aan. De lijn is eigenlijk altijd ontspannen. Valt die uit corrigeer ik wel daarmee. Het is voornamelijk sturen wat ik met die lijn doe. Uiteindelijk krijgt hij ook gewoon een mooie halsband.
Hummie gaat bij mij wel mee bezoek bij de deur halen. Bij hem juist belangrijk dat ik laat zien dat het bezoek binnenkomt en het mijn bezoek is. Anders valt hij juist uit.
Klopt wat je zegt in veel gevallen kan het inderdaad zijn het niet aankunnen. Hummie kan het wel aan (laat die bij de oppas zien) Alleen bij mij laat die dat gedrag zien..
Maar als je de riem op de normale plek houd heb je toch ook controle?
We hebben een cursus voor honden die trekken aan de lijn, dan neem je je hond mee, precies de andere kant op dan hij wilt. Dit doe je steeds. De halsband zit op de normale plek en je krijgt je hond gewoon mee.
Ik zou het gewoon niet durven op die plek de riem. Te bang iets te beschadigen. Weet niet hoe je corrigeert?
Het is heel logisch dat Hummy anders reageert bij de oppas, daar heeft hij een andere rol.
Hij had toch ook andere honden?
Dan trekt hij zich aan die honden op, dat zorgt voor de veiligheid van Hummy, waardoor hij niet zelf hoeft te regelen. Hij hoeft er zich daar niet mee bezig te houden.
Bovendien, zie je vaak dat honden bij anderen zich inhouden. Het duurt weken eer een hond zich ergens vrij en echt thuis voelt.
Dat kan je nooit vergelijken met de thuis situatie bij de baas.
Daarom zie je problemen bij honden pas komen, als ze 1.5, 2 maanden bij een nieuwe baas wonden. Dan voelt een hond zich pas echt thuis.
Gezien zijn verleden, Hummy is angstig lijkt het me zeer waarschijnlijk, dat hij regelt, terwijl hij dat niet aankan.
Het beschermen van de baas, zijn maar weinig honden die dat doen.
Het is echt 99% angst waarom een hond uithaalt.
Je ziet het soms wel bij honden, die kleine kinderen beschermen. Ze voelen dat alles wat klein is, kwetsbaar is.
Niet voldoende controle. Zeker niet als bezoek komt. In huis heeft die huislijntje om. (zit meestal gewoon los) Is alleen voorlopig.
Klopt wat je zegt de eerste anderhalve 2 maanden. Dan kun je een situatie oppas echt niet vergelijken met thuis. Nu zijn we echter een jaar verder en Hummie is zo'n 20 dagen per maand bij de oppas als ik laat vroeg heb blijft die ook slapen, gaat mee naar België waar ze nog een huisje hebben. Inmiddels is hij dit ook als huis gaan zien. Eerste periode trok hij zich niet op aan de honden en haalde daar ook geen veiligheid uit. Nu jaar later is die met 1 beste maatjes waar die mee speelt en nog een waar die mee speelt. Hij heeft bij haar ook wel eens willen beschermen als andere hondjes aandacht vroegen.. en laatst kwam haar man later naar bed durfde hij ook te grommen (dus toen bed af, later er weer op) Alleen slaat het gedrag niet zo ver door.
Jaar verder kun je de situaties zeker vergelijken. Je maakt me niet wijs dat die bij mij geeneens een fatsoenlijk een rondje wijk kan lopen en bij haar normaal doet tegen bezoek en op bezoek meegaat. Zelfs kinderen allemaal geen probleem. Zou hij 1 keer per week gaan geef ik je groot gelijk. Maar in dit geval zeker vergelijkbaar
Riempje is ook maar een tijdelijk hulpmiddel. Heb het al eens als voorbeeld aangegeven maar de duidelijkheid enzovoorts is veel minder stress dan zo'n riempje. En tuurlijk gebruikte ik het liever niet dan wel. Maar juist doordat je hem makkelijk kan sturen helpt het. Daarbij trainen we ook gewoon met snoepjes en een aai hoor :)
Even een update. Vandaag intensief dagje voor Hummie.
- Vanochtend lekkere ronde gelopen. uurtje en een kwartier. Waarvan een half uurtje los. Deed het prima.
Smiddags bezoek gehad van mijn ouders. Mijn vader is de relaxheid zelve, m'n moeder was best gespannen (hij heeft haar keer naar haar knie gegrepen dus logisch ook) ik ging dat gevoel beetje overnemen. Daar ook hulp ingevraagd dus wordt thuis consult voor gepland. Reageerde goed toen mijn vader rondliep. Reageerde 1 keer op iets en viel toen eventjes kort uit. Hem weer op zijn plaats gezet. Toen ik bezoek ging uitlaten kwam die er achteraan. Op zijn plek gezet en dit accepteerde hij prima.
Erna nog afgesproken om met mijn ouders te wanden. Eerste stuk samen ik erna nog door naar waar hij los kon. Rook heel veel nieuwe geurtjes (normaal rijden we tot gebied met auto) riempje losjes omgedaan. Al bij al deed hij het echt super goed. En oh wat was ik trots op hem! kwamen wat mensen tegen wat hondjes. Bekende van ons Hummie laten zitten. Sommige voorbijgsngers keek die geeneens op. Erna door naar het losloopstuk. Wat had die een lol waren er al paar weken niet meer geweest. Loopt een beek door ligt lager. Gaat die met beetje temperatuur wel even peddelen. Maar nu was duidelijk dat die gezwommen had. Bewust of onbewust geen idee.. Hij keek er wel beteuterd bij. Wel lekker afgekoeld dus erna nog flink gerend. einde weer stuk aan de lijn. Zo'n anderhalf u gelopen waarvan half uur los. Wat was dat een heerlijke wandeling zeg. Hij genoot zichtbaar en ik ook. Echt trots op hem!!
savonds tante nog hier op bezoek. Deed die eigenlijk heel keurig. Aantal keer dat bezoek opstond wat ging pakken enzovoorts. Bleef die netjes op zijn plaats. Probeerde wel paar keer om er toch bij te komen. Erna lag die diep te slapen.. Dat is dus het moment bij geluid dat die uitvalt.. Hij schrikt dan. Toen bezoek wegging dan ook maar even bij kussen gaan staan. Maar ene kant geef je dan ook aan dat er wat gebeuren gaat. Moeilijk.. nog maar eens goed navragen.
Na bezoek nog 10 minuutjes gelopen en nu lekker samen op de bank
Als je een angstige hond hebt dan is het belangrijk om zelf rustig en kalm te blijven. Ik zou zelf denk ik niet de hond mee nemen naar de deur. Ik zou hem juist naar zijn mand sturen. Mand is een veilige plek. Pas als het bezoek rustig zit zou ik het commando vrij geven. Dan is de rust terug en is de situatie minder beladen. Verder zou ik het bezoek vragen om geen oogcontact te maken maar ik zou hun wel in de gang heel lekkere snoepjes geven die flink ruiken die ze met een voorzichtige beweging in hun hand laten zakken als de hond rustig is en niet op hun let. Eerst gewoon op de grond gooien, pakt hij ze goed dan langzaam uit de hand laten eten.Ook als hij komt snuffelen geen oogcontact. Die geweldige snoepjes bewaar je alleen voor het bezoek. Zodat uiteindelijk de associatie komt bezoek is super want dan krijg ik lekkere snoepjes. Geef desnoods geen voer van te voren en geef hem zoveel mogelijk snoepjes als hij komt halen. Als het bezoek wilt opstaan om naar huis te gaan laat hem weer naar zijn mand gaan en blijven. Bezoek naar de deur brengen en als terug komt het commando vrij. Het lijkt mij dat hummie de situatie wilt controleren, jouw wilt beschermen. Juist in dat soort situaties moet je hem laten zien dat jij de controle hebt en dat je het prima zelf kan regelen. Misschien wel handig dat je juist mensen die nerveus worden van hummie even niet laat komen en juist zelfverzekerde mensen die niet bang zijn voor hem op bezoek laat komen. Bijten of blaffen is voor honden een geweldig afweermechanisme en als ze zien dat de mensen weggaan blijven ze het gebruiken. Hummie controle over zo'n situatie geven door hem mee naar de deur te nemen lijkt mij niet de goede oplossing. Controle wegnemen en zelf de controle overnemen lijkt mij beter. En over de halsband, kom op mensen honden zijn echt niet van suiker. Zo lang je op een verantwoorde wijze je riem gebruikt en er geen harde rukken aan geeft is er niks aan de hand. Als het rachelle op dat moment het zelfvertrouwen geeft dat ze beter hummie kan bereiken met deze halsband dan is dat prima. Als ik kijk hoeveel energie ze in hummie steekt om de hond zelfverzekerder te maken zie ik zo dat ze echt hummie geen pijn zal doen. Prikhalsbanden of stroomhalsbanden zijn in mijn ogen wel not done niet dat jullie denken dat ik daar wel voor ben. Zelf gebruik ik altijd mijn ruffwear tuigen maar mijn hond is heel anders van karakter. Elke hond is anders en heeft een andere aanpak nodig.
Juist geen voertjes door bezoek laten geven. Altijd zelf doen. Hij kan zijn grens overgaan bij het annemen van voertjes van bezoek.
Als je het zelf geeft, zal hij het toch aan bezoek koppelen, die worden zo leuk.
Over de lijn achter zijn oren, daar lopen zenuwen en belangrijke aders. Het is een gevaarlijke plek om een lijn te doen.
Hummy wordt ook gecorrigeerd, ik neem aan een ruk aan de lijn? Spanning op de lijn nemen, is alleen op die plek al zeer gevoelig.
HP staat voor positief opvoeden, een dergelijke manier van lijnvoering, past niet bij positief opvoeden.
Hoe je het keert of went, het is een fysiek correctie middel, niet volgens de regels van HP
Nogmaals als het bezoek hem negeert gaat hij die grens niet over, aankijken is een bedreiging. Juist hem op zijn eigen kracht toenadering laten zoeken zonder enige vorm van dwang. Als het bezoek zijn aandacht op rachelle richt en niet op hem zal hij zich niet bedreigt voelen. Een hond in zijn comfortzone laten zitten dan verandert er niks. Als rachelle alleen die snoepjes geeft verandert er niks, hij vindt rachelle niet eng bezoek wel.
Laika was 6 maanden toen ik haar mee nam naar een motor zegening in de buurt. Een hoop mensen en een hoop herrie. Tegen die tijd had ze al wat socialisatie achter de rug. Op zo'n event trek je natuurlijk de aandacht met een pup. Gelukkig waren de meeste mensen daar die op laika reageerden mensen die ervaring hadden met honden en die netjes eerst vroegen of ze haar mochten aaien ,andere mensen die haar direct wilden aaien heb ik even gevraagd of ze op de hurken wilden gaan zitten en haar een snoepje wilden geven. Laat de hond zelf naar je toekomen. Dit ging super en laika heeft nu geen problemen met verschillende mensen.
Laatst liep ze tijdens een wandeling een stuk voor me uit aan de flex ,op het einde vd straat stonden 2 mannen naast elkaar met de rug naar me toe. Laika liep er onverwachts naar toe, ging tussen de mensen zitten en keek naar boven zo van hoi ik ben laika, mag ik wat aandacht. De mannen schrokken eerst want dat verwacht je niet maar daarna werdt ze uitbundig geaaid en kreeg ik het compliment wat heb jij een lieve hond. Geweldig moment.
Volgens goed opgeleidde gt ers, is het totaal niet handig bezoek voertjes te laten geven. Zo kunnen ze helaas hun eigen grens over gaan.
Er verandert wel degelijk wat als de baas voertjes geeft.
Honden leren o.a. door associeren, geeft de baas voertjes, (of je legt je hond op een kleedje met een hele lekkere kluif) zal de hond de voertjes met het bezoek gaan associeren. Die zullen als positief worden gezien.
Als je pups aankijkt en voertjes geeft, (dit goed gaat oefenen) zal een pup leren, dat aankijken geen bedreiging is. Is in onze wereld erg handig aangezien mensen nu eenmaal oogcontact maken.
Ben jij een opgeleidde gt er?
Nee hoor ,wel iemand die logisch kan nadenken, ben jij een wel opgeleide gt'er? En wat is een opgeleide gt'er, welke diploma hebben ze. Welke opleiding moeten ze volgen om zo'n diploma te krijgen? Ik ken wel een opgeleide gt'er en die ong 3 cursussen per jaar neemt om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en waar ik super veel van geleerd heb.
Bij iedere hond is het anders bezoek ontvangen... Dit is trouwens ook het begin wat straks veel soepeler wordt
Bij Hummie is het wel belangrijk hem mee te nemen naar het bezoek bij de voordeur. Je laat hem dan duidelijk zien het bezoek komt binnen.. bepaal ik is mijn bezoek. Komt ook pas binnwn als hjj rustig is.Vanaf dat moment gaat die op zijn plaats. Bezoek negeert hem, geen aandacht geen oogcontact hem niet begroeten. Ook zeker geen voertjes geven in deze fase want dat is ook aandacht. Het is ook niet de bedoeling dat Hummie zelf aan de mensen gaat snuffelen want dit is nog te vroeg en bij een beweging kan die toch snel uitvallen (andere fase is dat wat anders)
m.b.t lijntje is dit een rukje. Maar lijn zit vaak al stuk losser. T is inderdaad niet dat ik een prikbord gebruik of blafband. Denk zelfs mensen die een normale halsband dragen en daar harde rukken aangeven dat erger is dan hier een korte kleine correctie
Ik niet, maar wat ik opschrijf heb ik van een zeer goed opgeleidde gt er, die zich jaarlijks bijschoolt. Hij zit fulltime in de honden, zeer ervaren.
Toevallig kan ik ook erg goed logisch nadenken
Ik loop mee met lessen en ga wel eens mee op gt, erg leuk en leerzaam. Je raakt nooit uitgeleerd!
Ik ken 11 goed opgeleidde gt ers, heb ze net even geteld. Ik zou niet met ieder in zee willen. Kennis hebben en kennis goed over kunnen brengen, daar zit een groot verschil in.
Mijn hond hield niet van bezoek en mannen. Ik heb haar zelf voertjes gegeven, werkt super!
Een eng iemand die voertjes geeft, voertjes heeft een enorme aantrekkings kracht, ze zullen zeker een grens over gaan voor een voertje.
Bovendien, wil ik dat mijn hond in een spannende situatie naar mij toekomt, bezoek thuis, enge mannen buiten, wat voor situatie ook, bij mij komen en dan een beloning.
Niet alleen dat, als je hond heeft geleerd, dat bij anderen wat te halen valt, ben je ook niet blij. Dat wil je nl juist niet.
Zo logisch allemaal
maar Suzanne is er meer op de wereld dan die 1ne geweldige GT van jou. Niet vervelend bedoelt. Daarbij heb je ook nog dat dit bij die werkt en dat bij die. Beide kan werken voor de hond dan is het toch oke? Dat is toch waar het juist omgaat. Een laika vertoonde niet het gedrag van Luca dus dan past die manier toch goed is er toch geen goed of fout
Hunmie is in huis nog niet in de fase van voertjes geven zowel niet bij mij als bij een ander. Dat is een latere stap wie weet
Iedereen zijn recht op een eigen mening, kan alleen een andere mening aanbieden. Of iemand er wat mee doet moet iedereen natuurlijk zelf weten. Elke hond is uniek en heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ik vindt het zelf juist fijn dat mijn hond zo veel mogelijk zelfstandig is, zelf dingen probeert op te lossen, mocht ze er zelf niet uitkomen dan grijp ik zelf in.
op de cursus zijn we wel bezig met voertjes geven.. en zo ook bij de mensen op de hei vaste roedel. Daar heeft die veel contact van geleerd.. maar voor bezoek niet daar moet die eerst een andere basis leggen.
voertjes helpen zeker :).
Suzanne bij Hummie is dit niet het geval. iedere hond is uniek daarin.. bij hummie moet eerst de basis gelegd worden
Klopt helemaal wat je zegt. Elke hond is anders.
Het knappe van een goede gt, dat die een advies geeft op basis van combinatie hond&baas. Die kijkt vooral ook, wat de baas en de hond aankan.
Het is nooit een standaart oplossing van uit een boekje.
Je hebt echter wel bepaalde problemen, die je heel standaart kan oplossen.
In het algemeen is alleen het niet handig een ander je hond een voertje te laten geven, daar ging het me om. Niet wanner je wel of geen voertjes moet geven.
Je hond kan een grens overgaan. Een voertje aannemen, terwijl hij eigenlijk veel te bang is voor een persoon.
Je wilt juist niet dat je hond van vreemde voertjes leert aannemen, lijkt me? Loopt hij op straat naar iemand die voertjes heeft.
Je wilt dat je hond in moeilijke situaties op jou focust.
Dit geld voor elke hond.
bij Hummie gebeurd dit ook alleen in de sociale groep (roedel waarmee we wandelen) . dat heeft voor groei en daarbij contact gezorgd. Hummie is daarin heel duidelijk. Vreemden zijn Vreemden voor hem hierbij zal hij dit ook niet doen.
Ik zou het bezoek eerst (op hun weg van de voordeur naar de bank) aantal voertjes laten vallen.. het klein duimpje effect
Paadje van iets eetbaars dus
Hummie moeten ze 100%negeren
Als hij nadert wanneer ze zitten...blijven negeren
Zodat Hummie langzaam vertrouwen krijgt dat ze niets van hem verwachten
..wedden dat hummie hun gaat volgen en uiteindelijk blij snoepjes aan neemt
door dat regelmatig met een paar mensen te doen leert hummie dat bezoek kan lonen..en uit zichzelf naderen op eigen inschatting/tempo
Niet opgegeten stukjes laat je gewoon liggen tot het bezoek weg is en hummie wel durft(het is voor hem)en moet hem vertrouwen geven.
Het eerste stukje lekkers zou ik hem zelf geven zodra de bel gaat.
Zorg voor echt iets onweerstaanbaars wat niet klettert op de grond(ivm schrikken)
en met een sterke geur(kaas worst gerookte kip ,voor mijn part stukjes gebakken biefstuk..)
Het is net als wennen aan oppas..hij moet een nieuwe routine aanleren met bezoek waarin hij zich veilig voelt
Oefen dit de eerste keren vooral met iemand die snapt wat de bedoeling is ,en zich aan het negeren houdt en zeer rustig is .
Bij weg gaan weer een paar voertjes laten vallen
en evt als het goed gaat ,voertjes in zijn richting gooien(bv halverwege)ect ect
maar nog steeds verder negeren en wegkijken
Laat bezoek reageren op jou aanwijzingen wanneer en wat te doen
Dan heb je het zelf in de hand hoe ver de les gaat
De weg naar waldo's hart is zonder mij erbij op hem passen en mee gaan met uitlaten en als je je rustig houdt, durft hij regelmatig een snoepje aan te nemen van een vreemde..(daarna gaat hij weer achter mij staan )
Als je niet met hem wandelt of op hem past....dan blijf je een vreemde
Hij weet beter hoe te anticiperen op de wereld door zekere opbouw aan ervaringen
De weg naar zijn hart is voor de hardcore intimi beperkt
maar de rest heeft hij within reason leren gedogen
hij vertrouwd ze niet maar is ook niet in paniek en meer zelf vertrouwen in oplossingen
owh lang verhaal weer..
een angstige hond laat iemand echt niet naderen zonder jou daarbij Suzanne..
Meer kans dat waldo iets opgraaft of vind buiten (eens een zwerver altijd een zwerver )
als je het in huis conditioneerd en verder niet, blijft het aangeleerde gedrag in jou huis.
snap je verhaal erachter. Zo is het ook ooit gedaan.. helaas met weinig effect...
Dus nu zo als zij heeft aangegeven. Zie al zichtbare verbetering. Uitvallen is voornamelijk als die echt schrikt of echt diep slaapt. (onderbewuste is die nog niet bekwaam)
6 mei evaluatie van de afgelopen 16 dagen en begeleid dat mijn ouders op bezoek komen.
Misschien kan het wel werken wat jij zegt.. Alleen nu in deze fase nog niet. Denk zelfs als die wat meer bekwaam wordt en uit die uitvallen fase is. Weet er is bezoek maar gebeurd niets eng. Dan kun je ook verder gaan bouwen..denk dat het daarom eerder nog niet gewerkt heeft.
We blijven hard werken! Gister een enorme ronde aan de lijn gelopen.langs drukkere straten allerlei prikkels. Begin even nerveus maar erna zo prima gedaan. Trots was ik, enorm! Staart stond goed, Was nieuwsgierig vertrouwde op mij. Tikte af en toe met neus tegen mijn been.
Merk dat de deur uitgaan en bv vanuit de auto wandelen nog wel wat nerveus heid inzit.
Eigenlijk is dit ook wel weer heel leuk om te doen. Nu alweer zin in de cursus van morgen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?