De mensen die barfen en dus zelf samen stellen hebben er niet voor geleerd. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ze hun eigen honden te eenzijdig/verkeerd voeren. Een fabrikant heeft, zeker als grote producent, zeer veel verliezen.
Een goede KVV fabrikant heeft een nutritionist in dienst die hier jaren voor geleerd heeft en de voeding samen stelt op basis van receptuurprogramma's en (recente) wetenschappelijke onderzoeken. Hiernaast wordt de voeding geanalyseerd waardoor er precies bekend is wat er in zit en wat de gegarandeerde gehaltes zijn.
Dan heb ik het uiteraard niet over het slagertje om de hoek dat er maar even KVV draait van de restjes vlees...
Dus ik zie wel degelijk een verschil tussen goede KVV of mensen zonder opleiding en achtergrondkennis die zelf samen stellen als ik eerlijk ben. Maar dat is mijn mening :)
Dat klinkt eigenlijk heel aannemelijk.
Een honden maag, verdraagt wel meer bacteriën dan die van ons.Dan denk ik aan de andere kant, dat er andere eisen gesteld zullen worden, misschien?
Ik denk dat Sammy (waarop je reageerde) het eerder had over hoe vaak de ingrediënten voor kvv zijn ontdooid en ingevroren en hoe de hygiëne bij transport is geweest.
Zelfs met je boerenverstand kun je bedenken dat dergelijk slachtafval ingevroren wordt, gedistribueerd, waarschijnlijk (op zijn minst) deels ontdooid wordt en vermalen met andere ingrediënten en dan weer ingevroren. Dat gaat toch een stuk onvoorzichtiger dan bij mensenvoeding.
Het is niet dat er voor rund-zalm kvv een koe wordt uitgebeend, en samen met een bak zalm in een maler wordt gemikt. Daar zitten nog wat stappen tussen, o.a. qua transport en opslag.
Dat had ik niet helemaal meegekregen, maar dan nog.
Steeds meer kvv merken kunnen bevroren blokken malen en verwerken en ook het transport is goed geregeld weet ik uit (stage) ervaring. Ook de productie loopt volgens vaste hygiënevoorschriften. Daarnaast wordt er regelmatig controle uitgevoerd door het NVWA. Tenminste, bij de zoals eerder genoemde gerenommeerde, grote merken. Niet bij de kleine partijen helaas...
Rodi (en ik neem aan ook Smuldier) voldoen bv aan de hoogste eisen qua voedselveiligheid. Aangezien deze ook in supermarkten liggen en daar de eisen strenger zijn dan voor de detailhandel.
En vergeet niet: honden kunnen prima half bedorven vlees verteren zonder er ziek van te worden wanneer de weerstand goed is (en ze dus rauw gevoerd worden, brokken honden raken vaker van elke verandering overstuur). Wat niet wil zeggen dat dit goed is.
Echter kan je zelf prima op het oog beoordelen of vlees er vers uitziet en of het goed ruikt. Anders dan bij ons eigen vlees wat vaak diverse e-nummers en conserveermiddelen bevat :(
In de basis ben ik het met jullie eens, maar laten we niet alle kvv's over één kam scheren ;) Diverse merken hebben trouwens ook filmpjes van hun productieproces op hun site staan mocht men geïnteresseerd zijn hoe dit eraan toe gaat.
Nee ik bedoelde echt de KVV inhoud.
De meeste mensen die zelf samenstellen verdiepen zichzelf er namelijk wel in (anders ga je dat klusje meestal niet aan). Dit aan de hand van die zelfde onderzoeken en de informatie die er beschikbaar is.
De meeste mensen die KVV voeren willen dat niet vanuit gemak (logisch) maar verdiepen zich daardoor ook niet in waar een rauw dieet eigenlijk uit zou moeten bestaan en waarom. Kunnen daardoor ook geen analyses lezen en ja.. Wat doe je dan eigenlijk? Dat weet je zelf ook niet. Daarop doelde ik.
Ik had laatst namelijk een rol KVV van een gerenommeerd merk waarvan het percentage fosfor beduidend hoger lag dan het calcium percentage. Alleen bij die diersoort.
Ben je lekker aan het elimineren met je jonge hond en je bouwt op die manier een calcium tekort op.. Super handig. Heb je er enig idee van? Meestal niet. Dan nog maar te zwijgen over de goedkope merken waar niets van beschikbaar is aan analyses enzovoort en die inderdaad meeliften op het succes van anderen.
Begrijp me niet verkeerd ik voer mijn hond zelf ook vers. Heb er twee AB's prima groot op gekregen. Alleen dat het allemaal zo super fantastisch is nee.. Er zijn risico's, net als met bepaalde brokken.
Ik heb ook een Mechelse herder met een glutenallergie.
Ik ben samen met een voedingsdeskundige aan t werk gegaan met vlees. Eerst moest t gekookt worden totdat de diarree over was toen langzaam rauw/gekookt totdat ze volledig op t rauwe vlees zat maar krijgt daarnaast ook groente, fruit, ongebrande en I gezoute noten.
Het gaat nu fantastisch met haar.
Pik las ook elders dat een hond niet vegetarisch kan zijn. Mijn vorige hond is bijna 8 jaar vegetarisch geweest door een autoimuunziekte had hij een totale eiwit allergie.......nou dat is erger als een glutenallergie.
Maar een hond kan vegetarisch zijn.
Ik denk dat DA vooral bezorgd zijn om de dalende verkoop van hun producten in de wachtkamer...
Zolang die daar verkocht worden, kan ik dit soort artikelen niet serieus nemen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die denken dat ze goed bezig zijn als ze van de vleesafdeling een stevig bot meenemen voor de hond. Maar wie BARF geeft, zal zich daar hopelijk toch in verdiept hebben. Ik geef eerlijk toe dat het aan mij niet besteed is. Ik heb vijf cockers en louter praktisch is het niet haalbaar. Ze krijgen KVV, afwisselende merken en diersoorten.
Mijn DA is ook heel erg tegen rauwvoer en noemt het ook een hype, terwijl ze een grote zak brokken verkoopt aan mensen met een puppy. Maar ze ziet mij maar heel zelden, terwijl ik vroeger heel geregeld daar kwam owv allergie en darmklachten. Mijn vorige cocker had een allergie met bijhorende jeuk. Hij kreeg als pup Jeukanuba...Geen enkele brok gaf verbetering, hij is pas beter geworden toen ik Duck ging geven en later nog andere kvv. Spijtig genoeg was er toen nog geen forum en werd er nog weinig kvv verkocht, anders had ik hem al veel eerder kunnen helpen.
gelezen, heel facebook staat er vol over, mijn advies ? doe lekker je eigen zin, kijk naar je hond, kijk waar je hond het goed op doet, en luister en kijk niet naar anderen......
vroeger, ongeveer 30 jaar geleden op de africhting gezeten met de duitse herder, alle honden waren werkhonden, lappen pens en oud bruin brood en een schep gistocal, werden allemaal gezond oud, het is nimmer goed, op de renbaan in den Haag, windhonden, toendertijd ook lappen pens met oud brood, ook gezonde honden toendertijd, nimmer is het goed.
vandaar mijn advies , lekker naar je hond kijken, mooi actief ? weinig dierenarts kosten ? mooie vacht ? zou houden dan..... honden worden geen 100 jaar. maar gemiddeld 10 jaar oud, naar boven wat bijgesteld en naar beneden wat bijgesteld, blijf alert , lees je hond en kijk naar je hond..... okee ? zo houden dan , wat je ook voer.
De brok bestaat ook helemaal nog niet zo lang. Hoe denken diegenen van het artikeltje dat honden het duizenden jaren overleefd hebben zonder hun brok...
en nee nu kunnen veel honden niet meer jagen op een rat of vogel, ze krijgen geen etensresten meer, maar daarom hoef je niet perse brok te voeren omdat iets anders heel slecht en gevaarlijk zou zijn.
Je kan toch een beetje die levensstijl van vroeger nabootsen met vers, goed vlees, botten etensresten van een gezonde maaltijd.
Voor een hond die daar niet tegen kan of de mens die dit niet wil is er dan gelukkig de (goede) brok.
Wat ik wel vind is dat goed vers eten vooral biologisch vlees echt enorm duur is (terecht natuurlijk maar een zware belasting voor een arm mens) vandaar dat ik zelf al heb zitten denken aan een dagje zonder vlees voor Jenna af en toe. Misschien ga ik daar ook wel op over als ik me er goed over ingelezen heb, ik denk niet dat ik haar daardoor te kort zou doen of dat het gevaarlijk zou zijn.
wil nog even wat toevoegen..... commerciele voeding, bij iedere dierenkliniek, en owee als je dat voer niet geeft, dan is ieder ander voer... niet goed, zelfs slecht.
nog een voorbeeld, mijn hond blaasontsteking, je kent je hond, loops en dan kan dat gebeuren, even een plasje op gevangen, en na laten kijken, okee een stripje had ik ook even kunnen vragen bij de apotheek, maar toch maar bij de dierenarts gedaan, antibiotica gekregen voor vijf dagen.......75 euro... tel uit je winst voor de dierenarts en dat is met alles, voer entingen, noem maar op, ik ben zelfs benaderd,grote hond voor bloeddonor.... ja waarom niet, maar bij doorvragen of ik dan eens met mijn hond voor een check gratis kon komen, nee tuurlijk niet, dus niet op het aanbod ingegaan...... dierenartsen krijgen commissie van droogvoer, en overal waar ik kom in andere klinieken staan er andere merken, die zijn goed en andere niet, wel raar, de een verkoop royal canin, beste van het beste de ander weer een ander merk, ook het aller beste..... mooi je eigen zin doen, doe je hond het goed op de aldi brokken, en heeft een goeie vacht en is nimmer ziek, zo houden, kijk naar je portemonnee, en doe je hond het er niet goed op kijk dan naar wat anders, waar de ene hond het goed op doet doet de andere het daar weer minder op.... hier ook op hp..... het ene voer omdat het goedkoop is is niet goed, hoe duurder hoe beter......
oooo ben ik nou een gehaktbal aan het braden ? ja zeker, en mijn Bams krijgt een lap beefstuk, toch van het gekke he.
over een dagje minder vlees ? krijgt een hond niets van, wij eten een keer in de maand, en dat wordt meestal aan het eind van de maand, appelpannenkoeken, samen.... bams en ik, heerlijk, en dan krijgt Bams geen vleesmaaltijd...... is dat erg ? nee natuurlijk niet.... zou niet weten waarom wel....
Ik ken best wel wat holisten die vinden dat honden veel teveel vlees krijgen. Zelfs één die vindt dat je in de zomer beter heel weinig vlees geeft...
Ik zou ook zeggen; doe lekker wat voor jouw hond het beste werkt.
Bonk krijgt de brokken van de Dekamarkt. Gewoon, de 1 de beste hondenbrokkenmix. Dat is het enige betaalbare voer waar hij geen uitslag van krijgt (mijn moeder is niet zo van dure voeren).
Het werkt, hij vindt het lekker. Waarom zouden wij wat anders doen dan?
Veels te veel vlees....wat is het alternatief ?
Nee hoor, de oudste hond ooit was Bluey, een Australian cattle dog die 29 jaar en 5 maanden oud is geworden. Overigens op een dieet van kangoeroe en emoe.
Verder met Michelle eens; voer waar de hond het goed op doet.
ja Bluey was de oudst bekende hond ooit, maar hij leefde ook eerder dan Bramble.
Ik vond ergens ook een stukje dat de veganisten altijd graag het verhaal van Bramble vertellen om te bewijzen dat dit goed voor honden is en de vleesvoorstanders het verhaal van Bluey graag aanhalen. De waarheid zal wel in het midden liggen en van veel factoren afhangen.
Het alternatief kan zijn: rauw vlees/vis + gekookte groenten + rijst/aardappelen/pasta... en dan het stuk vlees/vis niet te groot.
Hoe je het ook wend of keert een hond is een vleeseter!
Niet te groot, gebeurt hier niet, ik niet en Bams niet, beiden niet te groot.......en hier wordt iedere dag een stuk vis gegeten, tja door beiden weer.....en dat wordt ook beweerd dat dat niet goed is....
Rijst aardappelen pasta, niet aan de orde hier, wij eten koolhydraat vrij....
Van mij eet iedereen wat hij/zij wil hoor en de honden ook.
ik kan me er wel iets bij voorstellen, zou er ooit studie naar gedaan zijn of honden zich door teveel vlees eten zouden kunnen overzuren zoals mensen?
Voor de zomer kan ik me wel voorstellen dat je bijv. heel weinig vlees geeft dat verwarmt maar eerder voor de verkoelende soorten kiest. Dat je dus idd ook naar de seizoenen kijkt bij wat je voert, zeker als je hond een ziekte heeft.
Dat denk ik ook. Bovendien denk ik niet dat er iets is als 'de waarheid' als het gaat om het ultieme voer. Dat verschilt gewoon per hond. Onze huidige hond eet vers (KVV) met heel soms een brokkendag en regelmatig eet hij met de pot mee. Als hij niet goed tegen vers kon, dan kreeg hij gewoon brok, en als hij niet tegen ons eten kon, dan at hij niet met de pot mee. Er is geen 'one size fits all' als het gaat om voeding.
Dat weet ik niet of daar studie naar gedaan is...
Absoluut!
Het heeft ook geen zin om mensen een bepaalde soort voeding proberen op te dringen omdat dat toevallig bij jou hond succesvol is.
De oudste hond van de wereld at geen vlees, dus tja..
Niet dat ze hem bewust geen vlees gaven, het was er gewoon niet.
Ik heb me de laatste tijd verdiept in honden die niet tegen vlees kunnen, de voedingstoffen die ze nodig hebben kunnen via een vegetarisch dieet prima gegeven worden.
Jep, ik stond er ook van te kijken, want mijn idee was, hoe meer vlees hoe beter.
Nu kan faro niet tegen granen en rijst, dan word het lastig, maar Faro doet het beter op meer groente en minder vlees.
Elke hond is anders, het gaat vooral om de voedingstoffen die ze nodig hebben.
http://www.huisjebiobeestje.nl/page/vegetarische-hondy-tuurlijk-wel-
Ik volg
Honden zijn taai genoeg hoor, je kunt er van alles in stoppen als zijnde hondenvoer en met behulp van de dierenarts kom je dan een heel eind.
Maar het is en blijft een vleeseter en al zou je het willen dat kan je niet veranderen.
Ik word soms heel moe van die oogkleppen.
Jou hond eet vlees is iets anders dan elke hond zou vlees moeten eten.
Door die vlees-hype die een aantal jaren op HP is geweest, heb ik ook anderhalf jaar kvv gegeven aan mijn hond met maag- en darmproblemen tot gevolg. En geen 2e rangsmerken, neenee kvv duurder dan biefstuk per kg. En ja merken met fantastische analyses van hier tot in Tokio.
NIET elke hond is goed met enkel vlees. En dan bedoel ik niet enkel spiervlees nee, het volledige pakket (spiervlees, bot, orgaan eventueel aangevuld met rauwe groenten).
En dat is nu het laatste dat ik erover ga zeggen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?