Hallo,
Wij wonen in een flat met lift, maar de lift gaat er voor 3 weken uit ivm renovatie.
We hebben trap lopen zolang mogelijk uit geteld ivm dat het niet verstandiger is honden in de groei te laten traplopen.
Omhoog gaat goed, maar naar beneden is een hel. Rebel durft niet naar beneden.
Terwijl hij kleine trapjes (2 tot 3 treden) goed afkomt.
Wie heeft er tips voor ons, want wil niet elke dag een strijd leveren, en tillen (35kg) is voor vrouwte beetje te zwaar.
Groeten Nadia
Aangelijnd houden, en voor je hond gaan lopen de trap af, naar boven ga je voor je hond lopen, hou je hond rustig vast aan de halsband, en loop er rustig vanaf........en als je hond niet durft, naar beneden is het enger voor de hond, tree voor tree, en bemoedigend toespreken....
Heel snel gaan oefenen.
Trapje voor trapje en lokken met een snoepje. Jij gaat voor je hondje zodat hij geen volledig zicht heeft op die afgrond.
Die het eerst met zijn twee zodat er geen ongelukken gebeuren....
De rede, dat wij aanraden juist wel te gaan traplopen.
Één keer trap op en één keer trap af, is geen probleem. Als je je pup maar beheerst laat lopen.
Achter een balletje aan rennen is wel heel slecht voor jonge honden.
Je kan zelf de trap afgaan en daar beneden hem roepen en geduld hebben, wachten tot hij komt. Desnoods hem roepen met een voertje.
Je kan brokjes op de trap leggen, kijken of het zo lukt.
Anders, klein stukje trap op, 2/3 treden, omdraaien en naar beneden. Beneden gaan staan met een lekker voertje, even lokken.
Herhaal dit een paar keer, waarbij je steeds een tre meer omhoog gaat.
Altijd begeleiden, niet beneden gaan staan en lokken op wat voor manier dan ook......honden kunnen er af roetsjen en er af vallen....altijd begeleiden....veilig voor de hond voor alles.
Nadia.....het je nog wat met het advies gedaan ? Vertel eens.
We zijn druk aan het oefenen maar Rebel vertikt het om de trap af te gaan. Op gaat prima.
Maar naar beneden blijft een hel. We blijven oefenen, me vriend tilt hem nu steeds naar beneden, maar tillen vind Rebel met de dag minder leuk worden. Het is elk uitlaat moment een strijd om hem via de trap naar beneden te laten lopen, zijn soms half uur tot 45 min bezig.
Rebel raakt helemaal gestrest hier door.
Maar iedereen wel bedankt voor de tips, We blijven ze gebruiken. En we houden de moet er in
En als je nu tot 3/4 naar benede tild, dan neerzet en verder loopt. Begin met 2 treden naar beneden.
Lastig probleem......daarom vind ik het ook jammer dat iedere hondenbezitter zo'n schrik voor traplopen wordt bijgebracht....
Want als je het je pup aanleert, op verantwoorde manier, heeft hij er geen problemen mee als het ooit ineens nodig is.
Nu is je hond er bang voor geworden en heb je een hele kluif om die trap geen stress factor van jewelste te laten zijn.
De enige manier om het hem nog te proberen aan te leren is:
Jij staat voor de hond, hond is aangelijnd, korte lijn.
Je doet , achteruitlopend , een tree naar beneden; je blijft dus vóór de hond. Dan lok je hem met iets lekkers 1 traptrede lager. Langzaam aan.
Jij doet weer, achteruit lopend een trapje naar beneden; enzovoorts.
Je blijft dus voor de hond, hij ziet of ervaart geen gapend gat waar hij heen moet.
Op deze manier voelt het stukken veiliger voor de hond; blijf ook bij de wand, de reling , dus niet midden op de trap.
Als dit ook niet ook niet lukt; Tsja. Dat wordt tillen dan voor 3 weken.....OF je koopt een flinke rugzak, leert hem daarin te kruipen en zich er, koppie eruit, veilig in te voelen. Kun je hem op je rug dragend naar beneden transporteren.....:-)
Is een loopplank nog een optie?
Rustig blijven oefenen...niet je laten ontmoedigen , opeens komt de dag.......en lief van je dat je even update Nadia.
Het is wel eens dat je je afvraagt......waarom gaat de hond nou niet mee...ga eens op handen en knieën zitten en met je hoofd zo de trap af......oooooo logisch dat de hond het eng vind, verklein die angst om voor je hond te gaan zitten op de tree , halsband vast houden en dan tree voor tree eraf.....laat je kont maar steeds zakken, en bemoedigend praten met je hond, is het gelukt dan gaat het steeds beter en beter, en opeens............en als je hond dan geen angst meer heeft...altijd blijven begeleiden dan is het ook geen belasting als je hond de trap neemt.....
Nadia......heb nog een tip voor je......ga buiten een trap opzoeken, een grote trap met grote treden ........of een stations trap, die hebben ook grote treden, ga daar het naar beneden oefenen, heb ik ook eerst met Bams gedaan, hier zijn buiten trappen, eerst heb ik daar geoefend, en dat ging na een poos goed, daarna heb ik thuis de trap geoefend, geen probleem.....waar woon je bij mij is een buiten trap, daar zou je kunnen oefenen.
De meest voorkomende oorzaken van blessures bij het traplopen Het zal je niet verbazen dat je hond het meeste risico op een blessure loopt tijdens het afdalen van een trap. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet: · Ongecoördineerd traplopen; honden die onvoldoende geleerd hebben om hun lichaam te balanceren, hebben grote moeite om soepel te trap af te komen. Hierbij bestaat de kans dat ze een paar treden missen en met een grote smak beneden komen, met een lelijke blessure als gevolg. · Ongecontroleerd traplopen; honden die niet begeleid worden tijdens het traplopen en regelmatig de trap op- en afrennen, kunnen zichzelf lelijk bezeren. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de hond boven ligt en de deurbel gaat. Door de opwinding kan de hond de trap op- of afstormen en hierbij wat treden overslaan. · Gladde ondergrond; met name geschilderde houten trappen zonder vloerbedekking kunnen erg glad zijn. Dit kun je overigens gemakkelijk oplossen door de treden te voorzien van een anti-slip mat of door een anti-slipstrip in de treden te laten frezen. Dit laatste is een relatief goedkope oplossing. · Overgewicht; een (te) dikke hond loopt veel meer risico's op blessures tijdens het traplopen dan een slanke hond. Dit heeft te maken met de verschuiving van het gewicht naar de voorpoten. Dit kan voor onbalans zorgen waardoor de hond uit evenwicht raakt en geforceerd de trap afkomt. · Angst; een hond die nooit geleerd heeft om trap te lopen, kan onzeker of zelfs angstig zijn zodra hij bovenaan een trap staat om naar beneden te moeten. Deze honden wringen zich vaak in bochten om de trap maar niet te hoeven gebruiken. Van een vloeiende beweging is bij dit soort honden meestal geen sprake. Daarom is het verstandig om een hond op jonge leeftijd te leren traplopen........en blijf ALTIJD begeleiden, hier mag Bams nimmer alleen, geleerd al heel vroeg een traphekje ervoor, nu is ze volwassen ze zal nimmer de trap uit haar zelf nemen......
Hond en traplopen Alles wat je wilt weten over traplopen met je hond vindt je op de website van Pets Place! Veel hondeneigenaren denken dat traplopen een ongezonde bezigheid is voor hun hond. Het zou tot heupdysplasie en andere gewrichtsafwijkigen kunnen leiden en "daarom is het maar beter om de jonge hond niet te laten traplopen". Althans, zo luidt vaak het advies. In dit artikel lees je wat hiervan waar is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond veilig de trap op en af gaat. Balanceren Met vier poten om het lichaamsgewicht te verdelen en een kop en staart om te balanceren is het hondenlichaam prima in staat om te traplopen. ................................Met een beetje training en oefening heeft hij dit zo onder de knie. Let erop dat je hond nooit zonder begeleiding de trap op- en afgaat want dan bestaat de kans op blessures. Hoe leer je een hond traplopen? De beste manier om je hond te leren traplopen is door hier op jonge leeftijd mee te beginnen. Dit geldt ook voor pups die fysiek groot genoeg zijn om de treden gemakkelijk te kunnen nemen. Je hoeft dus niet te wachten totdat je pup volwassen of uitgegroeid is..............................................................l. 1. Zoek een plek op met enkele treden. Denk hierbij aan de ingang van een gebouw of een betonnen opstapje. Let er hierbij op dat er niet meer dan drie of vier treden zijn en dat deze voldoende ruimte hebben. Zelfs een stoeprand is in het begin een prima obstakel voor je pup om te overwinnen..................................... 2. Lijn je pup of hond aan en laat hem onderaan de trap zitten. Houd een beloninkje voor zijn neus en trek deze rustig naar voren en dus van hem vandaan. Loop nu rustig de treden op met je pup en zorg ervoor dat hij achter je been blijft. Beweeg langzaam zodat je pup de tijd krijgt om zijn pootjes goed te plaatsten. Zodra jullie de treden genomen heben, geef je hem zijn beloning. Zo leer je de pup om rustig op een trap te lopen. Herhaal dit een paar keer om vervolgens het loksnoepje weg te laten. Je wilt namelijk dat je pup of hond zich concentreert op het traplopen en niet op het volgen van beloningsnacks. ..........................3. Let erop dat je pup de treden om en om met zijn poten betreedt. Sommige pups willen namelijk wel eens van trede naar trede springen (als een konijn) om er met alle poten op te landen. Het gaat erom dat er sprake is van een vloeiende beweging. .............................. 4. Het van de trap aflopen is voor een ongeoefende hond meestal iets ingewikkelder dan de trap oplopen. Oefen dit daarom niet op een hoge trap met veel treden. Zorg er voor dat je pup of hond netjes achter je blijft. Houd hem aan de riem en begeleid hem eventueel met een lekkere beloningsnack naar beneden........................
Sorry, dat het zo aan elkaar staat, dat doet de iPad......ik hoop dat je er wat aan hebt.
Hè, vervelend dat het nog steeds niet lukt.
Ik weet natuurlijk niet wat voor 'n soort hond je hebt: eentje die normaal gesproken niet snel ergens bang voor is en wel 'tegen een stootje' kan? Of juist een wat afwachtende en onzekere hond?
Hier namelijk een hele zelfverzekerde dame die wel wat kan hebben, die wel de trap óp ging, maar die ook met geen mogelijkheid de trap af te krijgen was. Ik kan je vertellen dat dat héél lastig is wanneer je een nieuw huis hebt waar je een trap op en af moet voordat binnen/buiten staat!
De dag dat we ons nieuwe huis in gingen ging ze dus keurig de trap op, maar ze ging dus echt niet meer naar beneden. Uhm...ja, ze moest toch wel uit en plassen, maar ze ging écht niet. Ze heeft een week op één van de balkons geplast en gepoept En toen was ik er dus klaar mee. Koekjes, lokken, clickeren, lief doen: ik heb vanalles geprobeerd, maar niks hielp. Ik kreeg alleen maar hond die supergestrest bovenaan de trap stond.
Toen hebben we haar dus na een week met z'n tweëen eigenlijk gewoon letterlijk de trap af getrokken. De één aan de voorkant die de halsband vasthield en haar daaraan naar beneden meenam, de ander er achter zodat ze niet naar achteren kon.
Vol gepiep en met vol protest kregen we met veel moeite onze 50 kilo wegende dame de trap af (het klonk echt alsof ze dood zou gaan wanneer ze naar beneden zou gaan), maar één keer zo naar beneden gegaan en het was over. We zijn daarna weer omhoog de trap op gegaan en meteen weer een keertje naar beneden en dat deed ze meteen zonder problemen (en zonder piepen of wat dan ook) helemaal zelf.
Vanaf toen was geen enkele trap meer een probleem.
Wij hebben dit dus als laatste redmiddel gedaan (er was ook echt geen andere optie die we niet eerst geprobeerd hebben en ze móest gewoon naar beneden), maar dit kan je dus absoluut niet doen met een hond die wat onzeker is of zoiets niet kan 'handelen'. Dat is iets wat je zelf wel weet over je hond; jij kent je hond het best.
Het is dus ook absoluut niet iets wat ik meteen aan zou raden! Maar het kan dus wel dé oplossing zijn.
Een voorbeeld.....even....dwingen...voor eigen bestwil.......ik heb buiten de trap geoefend....dat is een trap naar het reservaat om lekker te wandelen......en dan nog is het thuis wat anders, kleinere treden wat ronder de trap.......maar soms een wat resolute aanpak doet wonderen.
Ik zou het zelfde gedaan hebben, hup en nu naar beneden.
Gewoon meenenen.
Als ze het eenmaal gedaan hebben, zullen ze merken dat het niet eng is en dat ze het prima kunnen.
Ik denk ook met een inzekere hond.
Het hele voorzichtige en positieve en alleen maar belonende is natuurlijk wel een echt HP-dingetje, vandaar dat ik dit soort dingen niet zo vaak neerzet hier Het gaat een beetje tegen de hier geldende 'regels' in.
En van 'gewoon meenemen' was hier niet echt sprake hoor Een hond die 50 kilo weegt en iets écht niet wil, dat is nog wel even een strijd, haha.
Maar sommige dingen moeten nu eenmaal, net zoals bijvoorbeeld oren zalven, een pil innemen, etc. Dat gebeurt hier ook gewoon zonder eerst dágen te wennen of met koekjes en beloningen te werken. Huppakee, gewoon doen, dan geeft het ook de minste stress en is het binnen 10 seconden klaar.
Maar met een heel onzekere hond weet ik toch niet of ik zoiets zou doen. Er moet wel echt sprake zijn van vertrouwen en dat wil je niet beschadigen.
Soms moet je gewoon doorzetten, dan is de angst ook gelijk overwonnen.
Ik zei expres voorzichtig: gewoon meenemen. Met een hond van 50 kilo gaat dat niet lukken Idd.
Met een heel onzekere hond zou ik op de onderste tree beginnen. Neerzetten, even spanning op de lijn en gelijk los. Zo geef je een klein duwtje mee.
Beneden gaan staan, hond roepen of met voertjes kijken of het zo lukt.
Als het echt niet lukt, toch even doorzetten, is misschien ook weel juist goed voor een onzekere hond. Weet niet, maar zo van: het lukt wel.
Heb al aangegeven dat er voorzichtig mee moet om gegaan, een trap af is altijd een belasting, niet beneden gaan staan en je hond roepen als die boven staat, blijf altijd bij je hond, hou de hond zeker in het begin aan de halsband vast, scherm het diepe trapgat af met je lichaam en begeleid de hond tree voor tree eraf, niet beneden staan en dan roepen, ...........en ga eens kijken of er in de buurt een trap is, meestal zijn dat trappen met brede treden......en oefen daar eens eerst op.
Niet doen.
Hier mag de hond trap op en af, maar nimmer alleen, nimmer, altijd ben ik er bij, nog steeds gaan we voorzichtig de trap op en af, en ook buiten samen de op en er af....waar dan ook.
........oefen buiten eerst.....
Vanaf de onderste tree, wat kan er mis gaan? Dat had ik nl geschreven.
Je tilt je hond de trap af, zet hem op de onderste tree, ga beneden staan en roep hem die ene tree af.
Lukt dat zet je hem op de 2e tree en zo steeds een stukje verder.
Als je een niet te grote trap hebt, 5 treden, kan je zelfs gelijk doorlopen tot beneden.
De belasting valt mee hoor, hond loopt in een rechte lijn. Al gaat hij een keertje snel ervan af, niet erg.
Spelen en achter een balletje aan, met een jonge hond op een mulle ondergrond lopen, dat is pas een zware belasting.
Sorry, ik begreep er uit dat je beneden stond en de hond boven.....naar beneden is altijd een belasting, dit heeft te maken met het verschuiven van het gewicht naar de voorpoten. vandaar rustig die trap af.
Wij adviseren buiten bij een kleine rechte brede trap te gaan oefenen met jonge honden.
Dan heb je maar 2 of 3 treden. Zoals het plaatje die jij postte.
Dan kan je veilig oefenen en zelf beneden staan. Vandaar kan je je hond ev bij de halsband pakken als nodig is.
Zo recht op je af. Dat pakken ze meestal vrij snel op.
Dan kan je samen een hogere trap nemen.
Bedankt iedereen voor de tips.
Wij hebben een Amerikaanse bulldog van 9 maanden. Hij is van zich zelf al erg onderdanig en ook wel onzeker. Maar ook wel een nieuwsgierige hond.
Loopplank hebben we gemaakt. Eerst op de galerij er over proberen te lopen dat ging goed. Maar de trap af is toch te stijl.
De kleine trapjes met brede treden loopt Rebel zo af. Deze trap zijn de trede kleiner. Hij red het met zijn voor poten tot 2 treden en weet niet hoe hij zijn achter poten mee moet nemen.
In de buurt ging Rebel zo een trap op en af (achter en andere hond aan) hij was toen wel los.
We blijven proberen, en jullie tips gebruiken.
Super bedankt voor jullie hulp, wordt zeer gewaardeerde.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?