Hallo,
Ondertussen is Odette bijna 3 weken bij ons en voor het grootste deel gaat het prima. De hondenschool lukt goed, ze is volgens mij zindelijk aan het worden, ze is erg lief. Haar schattige hangoortjes zijn ondertussen recht gaan staan Enkel de momenten alleen lukken maar niet...
Overdag alleen blijven is echt moeilijk, zodra we een seconde uit het zicht verdwijnen, blaft en huilt ze alles bij elkaar. We hebben geprobeerd om dit op te bouwen met korte periodes en haar belonen, maar als ze zelfs geen seconde stil is, is dat natuurlijk onbegonnen werk... Ik heb haar ook enkele keren gefilmd (helaas houdt de camera het maar een uurtje uit) en dan zien we dat ze vaak 10min blijft blaffen, daarna een half uurtje gaat liggen en dan opnieuw begint. Dus af en toe geeft ze wel op en is ze rustig. Aangezien de camera het niet lang genoeg rekt, weet ik niet hoe de rest van de tijd verloopt. Hopelijk went ze daar dus nog aan? Op de momenten dat ze alleen is, heeft ze wel nog geen enkele keer haar vuil binnen gedaan. Dat is dan weer erg flink lijkt me.
En dan de nachten. Wat verstaan jullie onder 'doorslapen'? De eerste nachten hier sliep ze namelijk best flink, allicht van vermoeidheid en alle nieuwe dingen. Maar het is nu al een tijdje dat ze 's nachts maximaal 6 uurtjes slaapt/stil is. Dan begint ze te blaffen en wij wakker. Begint erg slopend te worden, want daarna wil ze niet meer slapen Ik durf ze ook niet te negeren, want waarschijnlijk geeft ze aan dat ze buiten wil. Maar ik heb het gevoel door telkens naar beneden te komen op die momenten, dat ik eigenlijk haar blaffen beloon...? Is 6 uur slaap normaal? Hoelang is een hond 's nachts normaal rustig? Ik hoor soms verhalen van vrienden waarbij de hond rustig blijft liggen tot zij wakker zijn, ookal is dat pas om 10u... Ik geloof nooit dat dat bij ons ook in orde komt. Of is dat eigen aan een pup? We zijn namelijk echt moe aan het worden, zzzzz!
Voor iedereen een fijne zondag!
Een pup moet de spieren nog trainen. Nu zo jong kunnen ze gewoon simpelweg niet ophouden.
Hoe laat gaat de pup savonds voor het laatst? Als dat nog iets later zou kunnen scheelt dat iets voor de nacht.
Echter hoewel een doorbroken nachtrust vermoeiend is. Is het bij veel pups nodig. Uiteindelijk merk je dat ze de nacht steeds wat langer volhouden.
Betreft alleen zijn. Voor een pup is alles nieuw. Het vertrouwen moet nog groeien. Wennen aan omgevingsgeluid.
Alleen zijn moet een pup de tijd voor krijgen om te leren. Trainen en stap voor stap uitbouwen.
Dingen die kunnen helpen. Muziekje aan. Gevulde Kong. Bijvoorbeeld een t-shirt met jou geur waarin je hebt geslapen erbij leggen. (voor de nacht kan dat ook).
Een puppy komt best wat bij kijken. En kost energie investering en geduld. Heel veel geduld.
Maar dat krijg je later terug. Alles wat je nu erin steekt om je pup goed te begeleiden. Duidelijkheid. Overal aan wennen. Geduld heel veel geduld. t Levert je voor straks voordeel op.
Net als nu al beginnen met aan de zooltjes aanraken (heel kort) ff oortjes kijken, tandjes kijken. Alles wat je nu gewoon maakt door oefenen regelmatig kort te doen. Heel kort t gaat om de herhaling het gewoon worden. Levert zoveel voordeel op straks.
Op t forum staat veel info over alleen zijn trainen/opbouwen.
Bijv. Ff zoeken op hoe leer ik mijn hond alleen zijn?
Ook over alles rondom opvoeden en socisliseren.
Hoi, die dingen doen we dus allemaal al om het haar zo comfortabel mogelijk te maken als ze alleen zit
Zooltjes en tandjes aanraken enzo laat ze al goed doen, 't is een flinke!
Tibbe had/heeft nog problemen met alleen zijn soms. Hij werd ook al paniekerig als ik maar de gang in liep. Dus ben ik ontelbaar vaak in en uit de gang gelopen. Na dat een paar keer een paar dagen herhaald te hebben werd het voor hem voorspelbaar. En was hij er rustiger onder :)
Pas toen hij er rustiger onder was ben ik gaan uitbouwen. Misschien werkt dit bij jullie.
Dankje Doortje,
We hebben ondertussen door dat herhaling, herhaling, herhaling erg belangrijk is...
Doorbijten he
Hey,
Ik kan niet klagen over onze ridgeback pup. Ze sliep meteen van 22u 's avonds tot 6u30 door. 2x in de nacht werd ze wakker en probeerde ze in bed te sluipen....maar na standvastig volhouden dat het niet mag gaat ze al snel weer op haar kussen liggen. Natuurlijk, een ridgeback is als pup als even groot als een jack russel dus het ophouden van pipi was voor haar geen probleem. 's Avonds namen we wel het water weg en ze lag de eerste 3 weken ook bij ons op de kamer om zo haar zelfvertrouwen te sterken.
Wat ook wel goed werkt bij ons is altijd hetzelfde kussen gebruiken. We hebben een groot groen kussen waar ze in de living graag op ligt en dit nemen we dan ook overal mee naartoe. In de auto, in haar kamertje als ze alleen moet zijn....net alsof de aanwezigheid van dat kussen haar laat weten dat alles ok is.
Ook belangrijk....vaak maken de baasjes van het weggaan en terug thuis komen een groter gedoe dan de hond zelf. Als je haar dood knuffelt voor en na het alleen blijven gaat het haar nog meer het gevoel geven dat alleen blijven iets ergs is. Als wij weg gaan is het heel simpel 'op je plaats', radiootje aan, speeltjes in de ruimte en weg. Komen we terug thuis dan onderdruk ik mijn oh-wat-ben-je-lief-en-ik-zie-jou-zo-graag-gevoelens tot later, laat ik haar gewoon uit haar kamertje, aai over de bol en niets aan de hand.
Maar vooral....sla al het advies op maar zoek je eigen weg. Jouw situatie en jouw hond is altijd anders dan een andere. Ik heb veel gehad aan dit forum, heb mij dood gelezen voor onze pup kwam, en dan met al dat advies in mijn rugzakje, heb ik mijn eigen stijl gevonden. En momenteel lukt het geweldig!
Geniet van je schat!
Wauw, hebben jullie effe geluk seg!!
Wel, ik ben net zoals jou. Enorm veel gelezen, vragen gesteld op het forum. Alles wat ik lees of als tip krijg, proberen we, of doen we vaak zelf al. Dingen zoals radio laten spelen, Kong, niet te veel poes pas bij weggaan, 's nachts drinken wegnemen, etc... Zo slecht zullen we dus niet bezig zijn denk ik De ene pup zal gewoon meer tijd nodig hebben dan de andere. Wij hebben er sowieso een erg actieve
Enkel bij ons op de kamer slapen kan/mag niet. Allicht zou het dan misschien wel wat sneller beter verlopen. Hoewel dat niets te maken heft met overdag alleen zijn natuurlijk. Met onze 2 katten is slapen op de kamer geen optie. Zij hebben al de helft van hun terrein moeten afstaan, ik kan ze moeilijk alles afnemen
Iedere pup is anders, de ene slaapt meteen lang door en de andere niet
Onze oudste hond heeft er lang over gedaan om 's nachts zindelijk te worden. We moesten er dus elke nacht nog uit.
Wat wij deden was in twee shiften slapen: ik kroop rond 22u in m'n bed en mijn man bleef langer op en ging om 1u nog es met de pup naar buiten. Dan ging hij slapen en stond ik om 6u op voor de hond, en m'n man bleef langer liggen. Zo kregen we allebei genoeg slaap en de pup kon toch op haar ritme zindelijk worden. Daarna gingen we schuiven met de uren: 6u werd 6u15, daarna 6u30 enz. Tot ze een hele nacht kon overbruggen.
En ja hoor, onze hond is een echte langslaper geworden, dus nog niet wanhopen, het kan echt nog alle richtingen op
Dat is eventueel nog iets dat we kunnen proberen, hoewel dat natuurlijk voor de relatie iets minder romantisch is he, haha...
En hoe oud is jullie hond nu? Ik denk gewoon dat het echt jonge puppy er nog wat af moet gaan. Komt goed!
Als je pup het zo moeilijk heeft is het tijd om een oppas te zoeken. En daarnaast het tevreden alleenzijn te oefenen.
Over verlatingsangst
http://malenademartini.com/blog/
Over de "gevulde kong"
http://malenademartini.com/how-beneficial-are-feeding-toys/
De hond is nu 5,5 jaar.
Maar het in shiften slapen heeft maar enkele weken geduurd hoor, tot de pup zo'n 4 maanden oud was. Daar moet de relatie dan maar tegen kunnen, hahaha!
Vanaf dat ze zo'n half jaar oud was, ging ze zelf het plezier van uitslapen ontdekken en dat kwam goed uit, want wij slapen ook graag lang
Hoi Wendy,
We proberen zo vaak mogelijk iemand thuis te hebben, maar realiteit is dat dat soms gewoon echt niet mogelijk is...
En zoals ik zei, we proberen al weken om met kleine stapjes even te verdwijnen, in de hoop dat ze een keertje niet blaft wanneer we terugkomen. Maar helaas, zelfs 1 seconde lukt niet. Daar zitten we dus echt met de handen in het haar
Bizar dat het 's nachts wel gewoon lukt.
Waar slaapt jullie pupje?
Misschien is het handig om een half uur voor hij zelf gaat blaffen de wekker te zetten, je hondje wakker te maken en even mee naar buiten te nemen en dan meenemen naar de slaapkamer als ze daar niet slaapt. Als dit dan goed gaat en je kan daarna nog even slapen dan kan je de wekker steeds iets later zetten.
Het alleen zijn moet je idd in hele kleine stapjes opbouwen en omdat ik lees dat jullie camera niet langer filmt dan een uur zegt dit dus dat jullie al langer weg zijn geweest dan een uur. Zonder dat jullie het je pup in hele kleine mini stapjes hebben aangeleerd. Begin met in en uit de gang te gaan zoals Tibbe al zegt. Gaat dit goed dan kan je met secondes op de gang blijven staan en weer terug komen. Als je in dit schema dan ineens een uur weg blijft dan heb je in principe de hele training verpest en kan je steeds weer op nul beginnen. Zorg er dus ook echt voor dat je niet afwijkt van het schema en ga nooit ineens langer weg dan dat getraind is.
En handige manier om het te trainen is om een klein bakje te vullen met koekjes en deze uit het zicht bewaren van je hond. Ga je even de gang in dan pak je het bakje, rammelt er even mee zodat de interesse gewekt is. Zet het bakje buiten bereik maar duidelijk in het zicht van je hond en loop naar de gang en kom direct weer terug. Je zegt niets pakt het bakje en haalt er een koekje uit een geeft deze een gaat gewoon weer door waarmee je mee bezig was. Het vakje geeft darm uiteindelijk het vertrouwen dat als deze er staat dat de baas dan altijd terug komt.
Voor de dingen dat je echt de hond alleen moet laten daar zou je dan even tijdelijk een oplossing voor moeten zoeken. Je hond moet eerst vertrouwen krijgen in het alleen zijn en dat jullie altijd terug komen.
Succes! Een pup is nou eenmaal slopend, maar leer je het je pup goed aan dan heb je daar later alleen maar profijt van.
Sorry dat ik het zeg, maar dat had je van te voren kunnen weten. Geen enkele pup kan ineens uit het niets uren alleen zijn. Meestal duurt dit weken naar vaker nog maanden. Als je het goed had willen doen dan had je hiervoor een oplossing moeten zoeken voor de eerste weken/maanden. Of vrij moeten nemen. Of voor een oudere hond gaan die al gewend was om alleen te zijn (maar ook deze moeten in een nieuwe situatie eerst vertrouwen krijgen en ook bij herplaatsers kan dat langer duren,maar vaak kan je grotere stappen maken).
Nu is de pup er al dus moet je nu alsnog opzoek naar een oplossing. Elke keer dat jullie langer weg gaan dan dat er getraind is is er een deuk in het vertrouwen en moet je steeds opnieuw beginnen, met een grote kans dat je hond verlatingsangst krijgt.
En geloof me, dat wel je niet, en de hond ook niet een je buren ook niet (of je interieur)
Ciska, ik ben hier niet om verwijten te zoeken, wel voor opbouwende informatie.
Wij wisten dit van tevoren en wij hebben wel degelijk enkele weken vrij genomen van het werk en gezorgd dat er opvang was. Hoe vaak we ook probeerden te oefenen in kleine stapjes, het werkte niet, zelfs niet met 1 seconde. Dus nee, het is niet dat we niet willen proberen!
En inderdaad, uiteraard willen we niet dat ze verlatingsangst krijgt. Daarom kom ik hier ten rade, om hopelijk toch een andere manier te vinden.
Bedankt.
Hoi, ze slaapt in de keuken, in een bench. (Hier zit ze ook als ze alleen moet blijven overdag) De bech staat open, ze is er niet in opgesloten. Daar ligt haar dekentje en kan ze rustig slapen. De bench is ze gewoon, daar is ze niet bang van.
Daarnaast kan ze in de keuken gewoon rondlopen en spelen, de keuken is afgezet met een hekje, zodat ze voor de rest niets kan vernielen.
Misschien kunnen we de manier met het bakje eens proberen om haar alleen te laten. Maar ik blijf er bij, als je zelfs niet 1 seconde de gang op kan zonder dat ze blaft, weet ik niet hoe we het moeten opbouwen. Er is niets om mee te beginnen dan he ...
Het is ook niet om je iets te verwijten. Maar normaal gesproken heeft een pup eerst paar weken nodig om te wennen en daarna kan je pas beginnen met alleen leren zijn.
Ik wil je ook soort van waarschuwen en het lijkt mij heel verstandig om zo snel mogelijk opvang te zoeken zodat je niet steeds naar nul terug moet in de training.
Als je dit niet kan of wil denk ik serieus dat het idd heel lastig is om ook maar1 seconde uit beeld te verdwijnen. En ik denk ik dat het redelijk nutteloos is dan...
En dat met het bakje, dan zou je eerst alleen het hekje van de keuken even open en dicht doen, zonder dat je überhaupt naar buiten stapt. En dan koekje uit de trommel en de trommel weer weg zetten.
Daarna kan je misschien stap eruit zetten zonder helemaal door het hekje te gaan.
Maar voor nu is het vooral belangrijk om oplossing te zoeken zodat je pup de komende weken/maanden niet alleen is en je dus serieus kan trainen.
Maar 's nachts zijn jullie wel thuis. Je pup is niet gek.
Ik kan je aanraden de hele blog te lezen waarvan ik één artikel gelinkt heb, dan wordt eea duidelijker.
En er is vaak meer mogelijk qua oppas dan je denkt. Ik heb zelf in het verleden op pups en volwassen honden gepast die bezig waren met alleen thuisblijven leren. Via een bevriende gedragstherapeut/hondenschooleigenaar kwamen ze dan bij mij terecht.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?