Dag allemaal!
Ik (jongen van 18 jaar), mijn zus en mijn mama zouden heel graag een hond willen.
Nu, we hebben geen ervaring met honden en we willen zeker en vast de juiste keuze maken.
Daarom doe ik graag beroep op jullie kennis en ervaring!
De situatie:
We wonen in een appartement in de stad. Er zijn 3 slaapkamers en een middelmatig grote leefruimte en keuken.
Om eerlijk te zijn zou de hond vrij zelfstandig moeten zijn, 5 dagen van de week kunnen we gaan wandelen met de hond. 2 dagen in de week is er niemand thuis van half 9 's morgens tot 17 uur 's avonds. Vandaar dat we er aan denken om geen pup in huis te nemen, die heeft iets te veel aandacht nodig denken we. (Verbeter me indien dit niet correct is)
We willen ook geen keffer. Over het algemeen moet de hond dus vrij rustig zijn.
Het liefst willen we natuurlijk een gezellige hond, die veel affectie geeft. Hij moet absoluut geen wakende hond zijn, maar liever een goede en gezellige huisgenoot. De grootte van de hond maakt niet veel uit, al denken we dat we de 'grote' honden wel kunnen uitsluiten in ons appartement.
Graag horen we van of jullie bepaalde rassen kunnen aanraden, of we een pup nemen of niet, of er dingen zijn waar we zeker op moeten letten enz...
Aarzel niet om meer informatie te vragen.
Alvast bedankt en we hopen op een snel antwoord.
Eigenlijk heeft een hond toch echt wel elke dag wandelingen nodig. En die 2 dagen in de week dat hij alleen moet zijn is wel erg lang. Is er mogelijk van uitlaatservice voor die dagen?
Na 17 uur kan hij wel uitgelaten worden. Hij zit dan wel van half 9 tot 17u alleen, maar 's avonds kan hij wel uitgelaten worden dan.
Uitlaatservices moet ik dan zien als een service waarbij mensen de hond hier komen ophalen en dan gaan wandelen? (allemaal erg nieuw voor ons ;-) )
Alvast heel erg bedankt voor het snelle antwoord!
Klopt, dat is een uitlaatservice. Geen enkele hond stelt het erg op prijs om 8 uur lang alleen te zijn, ook niet voor 2 dagen in de week. Als er dan iemand iig tussendoor kan komen uitlaten zou al erg schelen.
Qua keffen, tja er word wel gezegd dat kleine honden keffers zijn, maar je kunt er met goede opvoeding ook veel aan doen. Persoonlijk heb ik een dwergpinscher kruising, maar die is zeker waaks, zou ik niet echt aanraden.
Hebben jullie al eens bij een asiel gekeken?
https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/zoek-asieldieren/honden
Ik kan zelf ook tijdens de middag (tussen 13 en 14 uur) een 20 mins gaan wandelen (niet langer dan dat). Maakt dit veel verschil uit?
We zien liever ook geen rassen als een chihuahua. Dus echt klein mag de hond ook liever niet zijn.
Een hondje als jou ziet er erg leuk uit, maar we zien liever een iets grotere hond! :-)
Ik lees vaak dat je bij honden uit een asiel niet goed weet 'welk vlees je in de kuip hebt'.
Indien mogelijk zouden we liever echt kiezen waar de hond vandaan komt, waar we toch wel wat informatie mee krijgen van de fokker.
Alvast bedankt!
Hou er rekening mee dat sommige van je eisen tegengesteld (kunnen) zijn.
Een hond die veel affectie geeft, is een emotioneel erg aanhankelijke hond. Die is niet graag alleen, die wil het liefst bij z'n mensen zijn.
Dat is tegengesteld aan je andere eis: de hond moet vrij zelfstandig zijn.
5 dagen per week wil je een wandeling maken. Is dit alles?
Wil je nog andere dingen met je hond ondernemen? Hoeveel tijd wil je hier aan besteden (elke dag, dus ook bij slecht weer, of als je 't druk hebt)?
Ikzelf durf het niet aan je een ras te adviseren die bij al je wensen zou passen want eerlijk gezegd: die ken ik niet. Het is net als bij mensen: iedere individu is anders. Bovendien zijn er wat dingen die je het liefst wil (zelfstandig genoeg om een dag alleen te zijn, maar ook erg aanhankelijk) waarvan ik denk: de kans is niet heel groot dat je die kwaliteiten in één hond vindt (het kan overigens wel!).
Als ik je situatie zo lees denk ik: ja die hond bestaat, de hond die perfect in dat plaatje past. Ongetwijfeld. Maar de kans dat je net die hond treft is heel klein. Een pup is inderdaad misschien niet de beste keuze want daar moet je toch wel echt vrijwel continu voor thuis zijn de eerste maanden en als ik het zo lees is dat niet echt een optie bij jullie, hoewel je die wel meer kan 'vormen' naar je situatie.
Bedenk wel; een herplaatser heeft niet per se minder aandacht nodig dan ene pup, maar vooral andere aandacht. Je bent niet/minder bezig met zindelijkheid bijvoorbeeld, maar meer met de hond laten wennen aan jouw gewoontes en wennen aan de gewoontes van de hond. Een fokker kan wat dat betreft veel vertellen over de hond maar tegelijkertijd kan de hond ook heel ander gedrag gaan vertonen in jullie gezin. Dus als je een herplaatser neemt plan dat dan in een vakantie want die moet je ook de eerste tijd even goed laten wennen (zo heb ik nog wel een mooi verhaal van een zindelijke hond die op dag één een halfuur alleen gelaten werd in een appartement en die van stress overal begon te poepen en te plassen).
Rake opmerking, leuk dat je het bericht zo aandachtig leest! Nu ik er verder over nadenk heb je zeker en vast gelijk!
Het zit zo dat mijn zus elke dag school heeft tot 16 uur en mijn moeder 3/5 dagen 9-to-5 werkt. Ikzelf heb 3 namiddagen per week vrij. Combinatie hiervan geeft dus dat de hond 2 dagen van de 7 van half9 tot 17u alleen zou zitten, moesten er geen maatregelen genomen worden. Hiermee bedoel ik zeker niet mee dat we hier niets aan willen veranderen!
ik heb al begrepen dat er services bestaan voor die zaken en daarbij komt nog dat we na 17uur zeker bereid zijn om te gaan wandelen met de hond! We willen dus zeker 7/7 gaan wandelen met de hond, maar met de werk-/schooluren komt het voor dat de hond soms langere tijd alleen zou zitten.
Hopelijk verduidelijkt dit iets?
Verder hebben we geen intentie om wedstrijden van eender welke soort mee te doen. We willen een gezellige huishond, die weet wanneer en waar hij zijn behoefte mag doen (om het heel erg simpel uit te drukken! Natuurlijk weten we dat het om veel meer draait dan dit alleen, het is enkel een antwoord op je vraag over verdere activiteiten!)
Bedankt voor de erg nuttige reactie!
als ik het zo lees, lijkt een herplaatser me inderdaad een betere optie! Het is zeker niet het geval dat we geen tijd willen spenderen aan de hond, maar soms is het gewoon niet mogelijk om elk moment van de dag bezig te zijn met het zindelijk zijn van de hond.
Verder, zou je eens de reactie willen lezen die ik geplaatst heb op een reactie van 'Alaska's finest'? Misschien verduidelijkt dat de situatie wat? :-)
Volgens mij was je iets te enthousiast met het drukken op de verzendknop, je hebt namelijk 2 dezelfde topics haha.
Ik had in je andere topic gereageerd. Maar ik kopieer het even en plak het verhaal hier ook nog even neer.
Om bij je titel te beginnen, de perfecte hond bestaat niet. Elke hond heeft in meer of mindere mate wel ergens een schoonheidsfoutje.
In een appartement kun je prima een hond houden. Dat heb ik ook. Puck een maltezer van inmiddels bijna 5 jaar.
5 dagen van de week kun je wandelen, dat moet toch echt 7 dagen zijn. Je hoort (vind ik) de hond minimaal 3x daags uit te laten. Waarvan zeker 1 lange wandeling (uiteraard kijken naar de behoefte van de hond).
De dagen dat je weg bent van 8.00 uur tot 17.00 uur zorg je dat er tussentijds iemand langs komt die de hond kan uitlaten.
Voor je weg gaat laat je de hond zo'n half uurtje uit en nadat je terug komt laat je ook gelijk de hond uit. Hij/zij zal immers gauw moeten plassen/poepen.
Verder moet je kijken naar wat je de hond kan bieden, de grootte maakt daarbij niet uit (Je moet alleen nog wel zelf in de woonkamer passen natuurlijk).
Bereid om dagelijks een aantal uren flink te stappen? Dan kijk je naar een hond met een hoog energie gehalte en een jonge hond.
Kun je om redenen geen uren flink stappen, dan kijk je naar een iets oudere hond, maar vergeet niet dat deze ook zijn/haar uitdaging moet hebben anders maak je er een hond van die zich verveeld en dus dingen gaat doen die jij niet leuk vind zoals slopen, blaffen, de boel onder plassen/poepen.
Verder moet je bereid zijn om de hond dingen te leren.
Dingen die wel mogen, dingen die niet mogen.
Oudere honden uit een asiel bijvoorbeeld, die hoeven niet per definitie zindelijk te zijn ook al staat dat in zijn omschrijving, daar zul je hoe dan ook aandacht aan moeten schenken de eerste weken, net zoals het alleen zijn en het leren wat de hond wel en niet mag.
Je zult toch (in mijn ogen) een aantal weken, misschien een maand vrij moeten zijn om je hond te leren kennen en de hond de kans geven om jullie te leren kennen.
Ik ga geen rassen aanraden. Immers zitten er bij rassen en hun beschrijving ook uitzonderingen.
Leuk dat je zo enthousiast bent om nog eens te drukken op hetzelfde topic! Ik had niet verwacht dat ik zoveel reacties zou krijgen dus heb ik hetzelfde topic geplaatst bij 'nieuwe pups' en 'nieuwe volwassen honden'.
Ondertussen heb ik ook geantwoord in het andere topic, en laten we het op dat topic houden voor verdere reacties tussen ons 2 ;-)
In dat geval zou ik zeker niet gaan voor een actief, energiek of veeleisend ras.
Ben je Nederlands of Belgisch? Er zijn namelijk organisaties die zich specifiek bezig houden met het herplaatsen van honden, maar dan zonder asielopvang, dus rechtstreeks van de vorige eigenaar naar de nieuwe. Het voordeel hiervan is dat je veel beter weet met welke hond je te doen hebt, je je vragen kan stellen aan de vorige eigenaar, er op bezoek kan gaan, enz. Er zijn ook organisaties die specifiek oudere honden herplaatsen, misschien kan je een rustige senior nog een warme thuis aanbieden.
We zijn Belgisch. Dit lijkt me inderdaad een goed idee!
Moest je enige specifieke links naar zulke websites hebben waarvan je weet dat die organisaties garant staan voor goed werk, ben je altijd welkom om die te delen!
Nogmaals bedankt voor de reactie! we leren hier veel uit ;-)
Informeer dan eens bij Helping Dogs:
http://helpingdogs.be/newsite2/index.php
En voor een senior hond:
Stel je hebt een ras gevonden dat je interessant lijkt kun je naar de rasvereniging van dat ras gaan, meestal is er dan ook een kopje met herplaatsers van dat ras.
In ieder geval super dat jullie zo goed nadenken over een hond aanschaffen!
Echt super om te lezen dat jullie zo bewust bezig zijn met de aanschaf van jullie toekomstige maatje
Heb niet alles gelezen, dus excuus als deze vraag eerder is gesteld;
Hebben jullie ook over de toekomst nagedacht ? Wanneer jij en je zus gaan uit huis gaan bijv. Gaat de hond dan mee? Of gaat het nog wel te combineren zijn met jullie toekomstige situatie etc?
Wat een eisen,wat hebben jullie zelf te bieden ,behalve te weinig wandelingen per week en te lange uren alleen thuis zijn?
Voor mij is de zin 'hij moet vrij zelfstandig zijn' en 'we willen een gezellige hond die veel affectie geeft' een tikkie verwarrend.
Ik heb een paar vraagjes......welke meer waarde voegt een hond toe aan jullie leven ?? Wat denken jullie??
Jij bent 18 en je zus.. Een hond heb je (hopelijk) vele jaren.
Als jullie uit huis zouden gaan, studeren of zo, heeft je moeder dan de mogelijkheden en tijd om diverse keren per dag de hond uit te laten, te wandelen en alle verzorging, aandacht te geven etc.
Verder....je woont in België. Daar is het vaak moeilijk (onmogelijk) dat je in een appartement een hond houden mag. Heb je dat al goed nagevraagd.
Allemaal zaken die je mee moet nemen in de overweging een hond te pakken.
Een hond is voor het leven. Een herplaatser herplaatsen is not done.
Er zijn al veel nuttige adviezen gegeven. Ook het fenomeen herplaatser is langs gekomen. Dit lijkt me idd een goed idee, maar niet willekeurig welke. Er zijn websites waar mensen hun hond aanbieden omdat er sprake is van echtscheiding, verhuizing naar het buitenland of zelfs een sterfgeval. Vaak gaat het hier om bazen die echt hart voor hun dier hebben, maar niet anders kunnen. Op deze manier hebben we twee honden gekregen. Voordat de hond definitief kwam hebben we de afspraak gemaakt met de eigenaar dat de hond eerst op proef kwam. En mensen die echt hart voor hun hond hebben doen dat. Onze eerste hond was 7 toen hij kwam. Een goed opgevoede labrador x golden die gewend was om regelmatig alleen thuis te zijn.Voldoende beweging is belangrijk, maar kan je idd aanpassen aan je programma. Volgens de huidige inzichten ( en mijn ervaring) kun je prima 1 keer per dag een heel eind sjouwen, en er daarnaast wat kleine poep en pies wandelingen op na houden . En een wat oudere herplaatser is ook verstandig als jullie over een aantal jaren uitvliegen. Dan hoeven de achterblijvers niet nog 10 jaar alleen voor de zorgen op te draaien. Voor ons was dit een van de redenen om voor een oudere hond te kiezen. Bij je eerste hond weet je toch niet echt waar je voor kiest, hoe goed je je ook voorbereid.
Dag allemaal!
Leuk dat jullie ook denken aan de toekomst van de hond, dat doen wij namelijk ook! We hebben al enkele gesprekken gehad bij ons thuis over wat er gebeurt als we ouder worden.
We zijn er ons zeker van bewust dat dit geen korte termijn 'project' is, om het zo te noemen, maar zeker weten iets is voor lange termijn.
Anne-Mieke, bedankt voor de tip om een iets oudere hond te nemen. Dit is zoals ik het zie eigenlijk een oplossing voor 2 problemen:
- De hond heeft minder energie als een puppie
- Het is waarschijnlijk de betere optie als we inderdaad het huis uitgaan
Bedankt voor de reacties!
Ik wil niet grof overkomen maar het lijkt erop dat jullie enkel een hond willen voor een beetje affectie. Moet rustig zijn, affectie geven en zelfstandig zijn.... Ik hoop dat je beseft dat zelfsstandige honden vaak moeilijker trainbaar zijn?
Jullie moeten een hond kiezen waarbij jullie passen. Wat kunnen jullie de hond bieden?
Ps de perfecte hond bestaat niet omdat het perfecte baasje niet bestaat;D
Tuurlijk, we willen er een goede vriend bij. Je mag er zeker van zijn dat als we in dit verhaal stappen, de hond goed verzorgd zal worden en hij niets tekort zal komen.
Die tegenstrijdigheid... Ik bedoel hiermee dat we graag een lieve hond willen, maar dat hij het ook moet aankunnen dat we niet elk moment van de dag bij hem/haar kunnen zijn. Hij zal zeker elke dag uitgelaten worden, maar de hond mag niet heel erg aanhankelijk zijn, want die verwachting kunnen we niet inlossen.
Hebben jullie er ook al aan gedacht wat er met de hond gebeurt als jullie het huis uit gaan?
Ik ben zelf 18 jaar, van plan om nog zeker 6 jaar te studeren en mijn zus is nog jonger.
De 'oudere hond'-optie is dus waarschijnlijk beter
Je weet nooit wat er op je pad komt... :D maar een oudere hond is hier zeker het beste
Dat weet niemand, dus niemand zou dan een hond mogen nemen? ;-)
Daar heb je zeker een punt. Maar de kans dat jij vroeger het huis uit zou gaan is er dus lijkt me toch zeker relevant om dit met je ouders te bespreken
Ik denk dat je eens moet surfen naar de sites waar herplaatsers worden aangeboden (asiel, dierenbescherming, ...).
Je zal vanzelf wel een middelgroot hondje vinden hier. De ideale hond, helaas, die bestaat niet. Geen enkele hond is perfect!
Maar als jij je hondenkind graag ziet, dan ben ik er zeker van dat alle 'foutjes' vervagen en je hem of haar wel degelijk als 'ideale' hond gaat beschouwen.
Ikzelf heb een zeer luie, een hele heftige, een grote lomperik en een jaloerse dame. En toch zijn ze allemaal voor mij de perfecte hond! Hihihi. Zo gaat dat nu eenmaal!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?