Of een hond erg aanhankelijk is of niet, kan je moeilijk op voorhand inschatten, tenzij de hond al in een gezin is geplaatst.
Misschien is in dit opzicht een galgo een goed idee? Ze zijn heel lui, gaan toch heel graag wandelen, ze zijn heel dankbaar, kunnen met alle honden, maar ... ze zijn heel aanhankelijk. Toch kunnen de meesten wel goed alleen zijn, als ze dit goed krijgen aangeleerd.
Met alle respect, maar is dit niet een beetje kort door de bocht? En laten we eerlijk zijn, er speelt altijd een stuk egoïsme als je een dier neemt. Je doet het toch niet alleen voor de hond? Je wilt er toch zelf ook plezier aan beleven? En stel dat deze mensen, die niet in een impuls een hond nemen, zoals je zo vaak ziet, maar er goed over nadenken, een herplaatser een nieuw mandje kunnen geven. So what? Lijkt me win-win.
Tuurlijk als je er zelf geen plezier aan zou hebben een hond te hebben zou je er ook niet voor kiezen. Maar dat lijkt me logisch denk ik ik wilde niet grof overkomen maar de titel en openingspost gaf me een (verkeerde) foute indruk
De ideale hond.... vind je in Bart Smit. Plast niet, eet niet, word niet ziek, eet geen tafelpoten op, gromt niet naar andere honden, hoeft jaarlijks geen vaccinaties en ontwormt te worden. En wil altijd geknuffeld worden.... dat is de perfecte hond. In reallife bestaat deze niet. Althans... die van mij komen zeer dichtbij. Mijn twee Roemeense rakkers. Maar dat ter zijde. Super om te lezen dat je openstaat voor alle adviezen. Mijn advies: ga je inlezen, ook op ras. Misschien eerst eens oppassen op een hond van mensen die op vakantie gaat om het te ervaren? Wat een hond neem je niet zomaar even (wat zoveel mensen vaak denken), het is een way of life. Je moet je hele leven aanpassen om je hond. Vakanties, etentjes, werk, studie. Je schrijft ook dat een hond dit "moet" zijn en dat "moet" zijn. Zelfstandig? Niet te aanhankelijk? Affectie geven? Je kan niet zomaar een hond op maat bestellen. Elk dier heeft een ander karakter en eigen wil. Een pup kan je vormen, maar je kan daar zoveel snel iets in verpesten. Een volwassen hond is al gevormd en zou zich 100% aan jullie moeten aanpassen. Misschien moet je je zelf de vraag stellen: wat kan ik de hond bieden...?
Goeie suggestie, om eerst eens een week (of twee) op te passen. Dat geeft een goede eerste indruk. Ik heb ooit twee weken op de kat van mijn broer gepast. Voor die tijd leek een kat me heel leuk. Na twee weken wist ik het zeker; voor mij GEEN kat.
Bedankt voor de tips!
We gaan deze vakantie langs bij een organisatie voor herplaatsers en we stellen onze situatie daar voor en het idee om eens te proberen voor enkele dagen!
1 vraagje: Ik weet niet of het hond slim genoeg is om te weten dat hij als een speelbal van ginds naar daar wordt gestuurd, omdat mensen hem eens 'willen proberen'? Dat lijkt me een vrij vervelende situatie voor de hond...
Ja, dat is een scherpe! In de situatie met de kat die kwam logeren, die ging lekker weer naar mijn broer; hij blij, ik blij.
Als je wilt oefenen met een hond, is dat handiger als hij uit je sociaal netwerk komt en daarna weer terug kan naar zijn baas.
Je hebt gelijk dat een hond geen speelbal is. In de situatie van de onze herplaatsers gingen we er van uit dat ze zouden blijven. Maar er kunnen situaties ontstaan, doordat de hond al gevormd is, waardoor het niet goed loopt, en dan is het wenselijk dat hij weer terug gaat naar zijn oude baas.
ik denk niet dat je een hond mee krijgt om het enkele dagen te proberen. Je gaat naar een asiel, maakt kennis met de hond naar keuze, gaat wandelen met de hond, denkt een dag of wat na, gaat nog eens met de hond wandelen. Bespreekt met de dierverzorgers over de hond. Is dit de hond die we zoeken? Zijn er nog andere honden die eventueel in ons plaatje past?
Het is echt niet goed om zomaar even voor een paar dagen een hond in huis te nemen...
O jee. Ik hoop niet dat jullie dit lezen in mijn verhaal, want dat bedoel ik niet. Verre van eigenlijk. Een hond is ook geen speelbal. Ik had het meer over de hond van een familielid/vrienden/buren ofzo. Een hond van een asiel of een (goede) stichting krijg je idd niet zomaar mee om ff te proberen. Daar zijn ze idd niet voor.
Ik zou gaan voor een pluche exemplaar. Tuurlijk kan het wel een voorkomen dat een hond een keertje wat langer alleen moet zijn. Maar een hond vind dit helemaal niet leuk. Laat staan dat dit elke week 2 vaste dagen gebeurt. Misschien is het voor jullie gezin een beter idee om 1 a 2 dagen per week op te passen op een hond? Of hondjes uit te laten van bijvoorbeeld een asiel in de buurt? En aandacht nodig hebben houdt niet op na de puppytijd. Ook een volwassen of hoog bejaarde hond hebben aandacht , wandelingen , zorg en best wel veel van jouw tijd nodig. Jij bent 18.. en blijft ook niet altijd thuis wonen en dat geldt vast ook voor jouw zus! Hoe moet het dan met de hond als jullie het huis uit gaan? Moet hij dan alle dagen alleen? Elke dag uitlaatservice is ook geen optie. Het hebben van een hond bestaat uit zoveel meer dan alleen uitlaten. Ik ziu er nog maar eens goed over nadenken. Groetjes :-)
Helaas is de "perfecte" hond al in mijn bezit dus die ga je niet meer vinden.
Nou was ik niet opzoek na de "perfecte" hond maar na een maatje voor het leven. Ze is ook niet "perfect"geboren en ook niet uit zich zelf geworden.
Door veel liefde, opvoeding, de juiste socialisatie, mijn leven aanpassen, aan haar behoeftes voldoen is ze mijn "perfecte" hond geworden. Zoiets gaat niet vanzelf. Daar moet je in investeren. En of dat nou een pup is of een oudere hond. Als jij/jullie je kunnen aanpassen aan het leven met een hond, investeren in de opvoeding, geduld hebben, aan de behoefte voldoen die de hond nodig heeft dan weet ik zeker dat je op de goede weg bent na een zoals jou genoemde "perfecte"hond
Ik moet bekennen dat dit topic mij een beetje in het verkeerde keelgat schiet. Alsof een hond aan moet komen draven als de baasjes zin hebben in een knuffel of een spelletje, maar dat ie als ie niet nodig is ook niks hoeft te verwachten en zichzelf maar moet vermaken. Dit zal TS vast niet zo bedoelen, maar er zitten opmerkingen tussen.. Natuurlijk neem je een hond niet alleen voor de hond maar ook voor jezelf! Maar dat is jouw keuze en niet die van de hond. En dus moet je er alles aan doen om ook aan zijn wensen en noden te voldoen. Je kan niet verwachten dat een hond jou alleen maar gaat plezieren alleen omdat jij dat leuk vindt, dat moet van 2 kanten komen. Net als met mensen vrienden, daarbij kun je immers ook niet steeds iemand afwimpelen als jij er geen zin in hebt maar wel verwachten dat diegene altijd voor jou klaar staat. Dan zegt die vriend ook op een gegeven moment tabé. Nogmaals, je zult het vast niet zo bedoelen als ik het nu opvat. Maar ik heb altijd het idee dat als dit soort dingen echt een isue zijn wat van tevoren al in je opkomt, dat je dan beter niet aan een hond kunt beginnen maar beter bijvoorbeeld een kat kunt nemen die een stuk zelfstandiger is. Natuurlijk wil je niet een hond die 24/7 aan je kont plakt, dat is logisch. En je kunt ook wel van een hond verwachten dat hij een paar uurtjes alleen kan zijn, mits goed opgebouwd. Maar het kan niet zo zijn dat je straks thuis komt van je studie, dat de hond even 10 minuten uit mag, daarna even een halfuurtje mag komen knuffelen en dat hij daarna zichzelf weer mag vermaken omdat jij met vrienden naar de kroeg gaat bijvoorbeeld. En natuurlijk heb je ook rassen die zelfstandiger zijn. Maar van die rassen moet je niet verwachten dat ze een halfuur bij je op de bank liggen als jij er zin in hebt en als je dan ook nog een super gehoorzame hond verwacht *kuch*. In mijn ogen neem je een hond in huis en dan schik je je naar elkaar. En wat voor vlees je in de kuip krijgt, dat weet je nooit precies! Want ook een herplaatser is misschien wel heel anders na weer verhuisd te zijn en met andere regeltjes en andere mensen.
Ik denk dat je het goed bedoelt hoor en het siert je dat je advies komt vragen. Ik zeg dit enkel omdat ik deze indruk een beetje krijg en ja ik heb het nu wat aangedikt, in de hoop dat je hier wel echt serieus over gaat nadenken wat jij jouw maatje te bieden hebt en wat er zou gebeuren als hij toch niet zo perfect is als jij had gehoopt. Ga je er dan mee aan de slag, pas je je aan of gaat hij meteen terug? Denk er heel goed over na alsjeblieft of je dit wel wil, leen inderdaad misschien een hondje van een bekende voor een week. En als dat bevalt, ga dan goed praten met mensen van een asiel of organisatie omdat die wel kunnen vertellen hoe de hond zich daar gedraagt en dan kun je wel een beetje een inschatting maken. Pups zijn sowieso heel veeleisend qua tijd en aandacht, dus daar zou ik niet aan beginnen als ik jou was :)
Heb ik nog niet duidelijk gemaakt dat we inderdaad heel erg goed nadenken om zoiets te doen? Ik snap niet goed vanwaar jouw negatieve reactie komt eerlijk gezegd?
Ik stelde de situatie voor, en veel mensen reageren eerlijk hierop. Dat vind ik helemaal oke, maar mensen zoals jij drukken alle goede verwachtingen de kop in. Ik denk dat hondjes in een asiel veel gelukkiger zouden zijn als ze hier mochten zijn, maar dat lijk je niet te beseffen. Ik heb beelden gezien van asielen waar honden letterlijk mishandeld worden en dan doe jij alsof we echte beulen zijn omdat wij verwachten dat een hond je affectie geeft?
Ik vind het mooi om te zien hoe weloverwogen Simon en familie een keuze maken, en ik denk dat zij voor hun toekomstige herplaatser een positief verschil kunnen maken. Hoe je daar naar kijkt en op reageert wordt bepaald door jou visie op een goed hondeleven. En die is gewoon per persoon verschillend. Sommige mensen willen hun leven helemaal aanpassen aan hun hond. Sommige mensen zijn van mening dat het goed is dat de hond zich leert voegen naar de baas binnen het redelijke. Ik denk dat we dat gewoon moeten accepteren. Je kunt je visie delen, maar wees voorzichtig met een oordeel. Zelfs de dames en heren gedragsdeskundigen zijn het niet eens.
Hallo, persoonlijk vind ik dat een hond om de 5 uur uitgelaten moet worden. Zou je het zelf leuk vinden om de hele dag alleen te zijn ?
Ik wil je niets aanpraten maar vind dat je beter kunt wachten tot je meer tijd hebt voor het dier.
Groetjes.
Goed idee om eerst op gesprek te gaan bij een organisatie die zich inzet voor herplaatsers. Zij kunnen je vast uitleggen hoe het werkt, wat je wel/niet mag verwachten, hoe ze een geschikte hond voor jullie uitzoeken, enz.
Ik denk niet dat ze je een hond gaan meegeven om 'uit te proberen'. Ze zullen eerst jullie gezinssituatie bekijken en dan de mogelijkheden bespreken en streven naar een "gouden match". Waarschijnlijk volgt er dan een kennismaking (of meerdere) tussen jullie en de hond, en pas als jullie je zeker voelen van je stuk, zal de hond worden meegegeven.
Dus ik denk niet dat je je zorgen moet maken dat de hond als een speelbal zal worden ingezet. Als dit een goeie organisatie is, zullen ze vast wel heel verantwoord omgaan met de dieren die aan hun zorg worden toegewezen.
Ik zou zeggen, denk er goed over na en bespreek het thuis uitvoerig voor je eraan begint. Bij twijfel, niet doen. Als jullie een oplossing vinden voor het lange alleen zijn moet het echt te regelen zijn als iedereen in jullie gezin er echt voor wil gaan.
Wat betreft de kleine woning en het binnen rustig, buiten actief verhaal, dacht ik vrij snel aan een windhond (daar zijn een hoop verschillende soorten en maten van).
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?