Ik volg momenteel zelf een EHBO cursus bij het Oranje Kruis. Ik zat net te leren op mijn tablet en half mee te lezen op dit forum. Daardoor vroeg ik me af of er mensen zijn die een EHBO cursus hebben gevolgd voor honden of dat iemand handige sites/filmpjes weet met uitleg over EHBO bij honden??
Verbanden,brandwonden,bijtwonden etc. dat kan ik vanuit de 'mensen' EHBO ook toepassen op honden maar bijv. verstikking of reanimatie lijkt me net weer iets anders.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen/tips!
Ik heb geen ervaring, maar ik zat laatst ook te denken aan een workshop/ cursus EHBO voor honden te volgen! Dus ik volg graag je topic. Wat doe jij dan met brandwonden en bijtwonden?
Ik heb vanuit mijn werk wel ehbo en aed cursus gehad voor mensen. De meeste dingen kun je inderdaad goed toepassen op je huisdier.
Wel is reanimeren anders bij dieren en heb zelf 2x de heimlich greep bij puck moeten doen. Zonder succes. Het is erg moeilijk. De eerste keer was een stuk kipfilet die heb ik met mn vingers uit haar keel geplukt en de tweede keer was een sushirol voor honden zo'n snoepje, ook de heimlich zonder succes. Dat stukje kwam er pas uit toen ik met een noodgang door de bocht heen scheurde opweg naar mn dierenarts.
Ik wil graag duidelijk maken dat ik dit geleerd heb bij een EHBO cursus voor mensen!
Ik zal hieronder zo duidelijk mogelijk proberen te omschrijven wat de stappen zijn die ik heb geleerd. Mocht het ooit voorkomen (wat ik niemand gun) hoop ik dat iemand er iets aan heeft!
Brandwonden:
- KOELEN!! Koel de brandwond zo snel mogelijk onder lauw warm stromend water. Niet direct op de brandwond koelen maar er net iets boven (zodat het water zachtjes over de brandwond kan stromen). Koel tenminste 10 minuten en zo nodig nog langer. Is er geen lauw warm water in de buurt dan kan het ook met koud water, water uit een sloot etc. Het zou niet ideaal zijn maar koelen met iets is beter dan niets! Koel bij koud water nooit langer dan 10 minuten om onderkoeling te voorkomen.
-Zorg na het koelen dat de hond niet bij de brandwond kan komen om eraan te bijten of krabben. Ik denk niet dat iedereen zn medische kraag in huis heeft dus je zou eventueel ook een dikke sjaal om de nek kunnen binden zodat het draaien van de kop naar het lichaam al moeilijker gaat.
- Dek na het koelen 2e en 3e graads brandwonden losjes af met een niet-verklevend steriel kompres of een ongebruikte driekanten doek (mitella), schone theedoek of een stoffen zakdoek. Bij grotere oppervlakken kan je ook een schoon laken om de hond wikkelen.
-Prik blaren nooit kapot maar laat ze heel en hou het verbrandde lichaamsdeel omhoog (als dat mogelijk is) om zwelling te beperken.
2e en 3e graads brandwonden zijn het makkelijkst te herkennen aan het feit dat het open wonden zijn. De huid ligt open en vaak zijn er blaren te zien. Bij een 2e of 3e graads verbranding lijkt het mij altijd verstandig om langs de dierenarts te gaan! Brandwonden ontsteken snel. Ook als er verbranding is door chemische stoffen is het het beste om naar de dierenarts te gaan.
Als je van plan bent om naar de dierenarts te gaan mag je er nooit een ontsmettingsmiddel of zalf op smeren!! Dit kan het beoordelen van de wond moeilijker maken.
Mensen mogen bij ernstige brandwonden niet eten of drinken.. Zelfs geen slokje water! Dit is om kans op shock te beperken. Ik weet niet of dit bij honden ook zo werkt maar het lijkt me vrij logisch dat het ook bij honden zo is.
Bijtwonden:
- Spoel bijtwonden met water.
- Oppervlakkige kleine bijtwonden zou je eventueel zelf kunnen behandelen door het te ontsmetten en gewoon aan de lucht te laten drogen. Hou de wond de komende dagen goed in de gaten en kijk of het goed heelt anders is het het beste om alsnog naar de dierenarts te gaan.
-Bij diepe/brede/lange/grote bijtwonden waarbij je besloten hebt om naar de dierenarts te gaan mag je nooit geen ontsmettingsmiddel of ander zalfje gebruiken (ook geen doorzichtige) dit kan de beoordeling van de wond benadelen en de dierenarts zal het waarschijnlijk zelf al ontsmetten voor je na het zien van de wond. Maak het na het spoelen rond de wond wat droger met een schone theedoek en dek de wond daarna af met een dekverband.
- Bloed de wond zo hevig sla dan het spoelen over en ga meteen naar de dierenarts toe. Je zou eventueel over het dekverband een drukverband kunnen aanleggen om het bloeden te beperken.
- Zorg dat de hond niet bij de wond kan komen om te krabben/bijten. Ik denk niet dat iedereen een medische kraag in huis heeft dus je zou bijv. een dikke sjaal om de nek kunnen doen om zo te beperken dat de kop naar het lichaam kan.
Sorry dat ik dit zo heftig laat klinken maar ik wilde het er toch even bij vermelden.. Mocht er een lichaamsdeel afgebeten zijn neem dit dan mee in een afgesloten plastic zakje en stop dat plastic zakje weer in een ander plastic zakje met daarin smeltend ijs.
Het is goed mogelijk dat de baas of andere omstanders gebeten worden door een hond. Hierbij is het beter als je altijd (hoe klein de wond ook is) contact opneemt met je huisarts voor eventuele infectie gevaar en tetanus prikken.
Ik hoop jullie hiermee een beetje geholpen te hebben. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn hoor ik het graag! Ook als er fouten in staan is het fijn als je het even zou melden.
Ik heb op school dieren EHBO gehad. Misschien dat ik er nog wat aantekeningen van heb, die kan ik wel hier neerzetten als iemand dat wel.
Heb voor een opdracht nog 2 folders moeten maken, voor brandwonden en voor vergiftigingen.
@Ruby88 en @maxlisa
Gelukkig is het goed afgelopen!
Ik volg even
Ik zou dat wel willen! Altijd handig om te weten
Ik heb ooit op school ehbo gehad op honden, ik deed de dierenverzorging als dierenartsassistent. Daarna 10 jaar in het asiel gewerkt en daar de nodige wonden gezien. En ik heb in het verleden jaren op reddendzwemmen gezeten en dat dis heel veel moeten oefenen op reanimeren.
Erg handig allemaal een natuurlijk is verschil tussen mens en dier. Maar als je een beetje nuchter nadenkt dan lijkt het heel erg op elkaar.
Zo heb ik eens een zwaar verkouden kat die ook nog eens broodmager en oud was, moeten dwangvoeren en deze stopte ineens met adem halen. Ik heb hem eerst beetje heen en weer gezwaaid op zijn kop (doen ze ook bij pas geboren lammetjes bijvoorbeeld als ze vruchtwater in longen hebben) om dus eventueel voer in longen/luchtwegen eruit te zwaaien. Daarna plat neergelegd op zijn zij en hard gewreven, maar toen nog geen reactie. Vervolgens zijn bek schoongemaakt en een ring gemaakt van mijn duim en wijsvinger en deze op zijn neus gezet en 3 keer puffend hem beademd. Toen kwam hij weer bij. Helaas is hij daarna alsnog in geslapen bij de dierenarts omdat hij echt te ziek was.
Mijn vorige hondje heb ik een keer hartmassage gegeven omdat haar hart er ineens mee stopte midden in de nacht op straat tijdens het uitlaten. Ik heb een seconde getwijfeld omdat haar hart al erg slecht was en ik daar dus ter plekke afscheid te nemen. Of dus een poging te doen om haar te redden. Doordat ze in soort van kramp trok vond ik dat zo naar dat ik toen dus besloot om haar te reanimeren. Ik heb haar toen rechtop neergelegd zeg maar en aan elke zijde van haar borstkas (onder kant) een hand en paar flinke stoten gegeven. Weer op haar zij gelegd en weer hard geschud/gewreven. Gekeken en geen reactie. Toen weer opnieuw paar stoten gegeven en toen kwam ze bij. Maar oh oh oh wat had ze een klap gehad. Ze was zo moe en gelijk5 jaar ouder en voor mij met al haar stress een tikkende tijdbom en omdat ze verlatingsangst had durfde ik haar geen seconde meer alleen te laten. Ze was ineens heel fragiel. En 3 dagen later heb ik haar alsnog laten gaan om te voorkomen dat ze in haar angst alleen dood zou gaan terwijl ik even boodschappen aan het doen was...
Deze had ik nog wel, de algemene aantekeningen helaas niet meer
Dankjewel!! Heel handig, ik denk dat iedereen hier wat aan heeft
Heftig, maar toch ook een heel mooi verhaal. Je hebt je hond kunnen redden en daarna toch de keuze gemaakt om haar te laten gaan, respect! Dat is vast een hele moeilijke beslissing geweest. Maar liefde is soms ook laten gaan.. In plaats van onophoudelijk doorgaan. De beste beslissing lijkt me in zn situatie!
Ik weet niet hoelang het geleden is maar alsnog sterkte!
Ze geven trouwens ook cursussen dieren-EHBO!
Dankje! Het is nu dik 1,5 jaar geleden. En ja was bijzonder, ik had een soort reserve tijd met haar en ik heb alleen maar dingen gedaan die zij leuk vond en nog een mooie fotoshoot gehouden met zeer waardevolle foto's. Ook heb ik hierdoor heel waardig afscheid van haar kunnen nemen en voor mij was het fijn dat ik het niet alleen hoefde te doen zo op straat, maar in huis met haar op mijn schoot en mijn zusje was er voor mij bij.
Dat is echt heel erg mooi! Alsof ze je toen op straat de kans gegeven heeft om afscheid te nemen van haar en zij van jou!
Wauw.. Kippenvel
Ja dat heb ik wel eens gelezen ergens. Ik wil sowieso eerst de 'mensen' EHBO afmaken en daarna verder kijken om eventueel dieren EHBO te gaan doen.
Ik hoop hier ook meer ervaringen te horen van mensen die dit al gedaan hebben en of het echt de moeite waard is etc. en natuurlijk nu al wat tips met elkaar delen is zeker niet verkeerd!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?