Na het overlijden van onze Luna (bijna 13 jaar geworden) waren wij toe aan een nieuwe huisvriend(in), weer een bouvier natuurlijk. (onze 6e). Onze keuze is voor een plaatsing, dat waren wij gewend, en je hebt niet al het werk om een puppy zindelijk te maken. Het is geen plaatsing geworden, wij kozen uiteindelijk om een hond aan te schaffen bij een bekende bouvier fokker. Een reu van 3 jaar oud. heel mooi en heel lief, maar niets geleerd, waarschijnlijk altijd in de kennel gezeten. Hebben de hond nu 7 dagen. En dat is nu het probleem waarvoor ik wat advies kan gebruiken. Wij zijn bouviers gewend, maar deze hond mist voor mijn gevoel heel veel. Heeft vlucht neigingen, is al 3 maal van door gegaan(gelukkig geen schade) Wordt per dag ruim 1,5 uur uitgelaten, nog geen ene keer geplast en 2x gedrukt, aan de lijn.Binnen in huis wel gedrukt en heel veel geplast.Op het erf blijf ik opruimen. Wij hebben dit met onze vorige honden niet gehad. Die voelden zich binnen enkele dagen thuis. Hoewel hij wat socialer wordt,heeft nog geen ene keer zelfs geblaft, luistert slecht en reageert helemaal niet als er plots een vreemde op het erf is of binnen komt. Wij wonen in een buitengebied, erf van 2000m2, dus het is een must om een hond te hebben die waaks is. Komt dit wel goed? en zo ja hoelang kan dit duren. Hij krijgt alle aandacht, wordt heel veel geknuffelt, maar ook gecorrigeerd.Binnen ook veel in de woonkamer bij ons. Met een koekje of zo belonen, lukt niet, want dat hoeft hij niet. Eet goed, drinkt goed. Graag wat goed advies hier in. KOMT DIT WEL GOED EN HOE.
7 dagen is wel erg kort...een hond die niks gewend is moet soms eerst een aantal weken wennen en vertrouwen leren krijgen.een goede band opbouwen is een must!probeer hem op zijn eigen tempo dingen te laten uitzoeken,op tyd rustmomenten nemen,een hond die geen koekje aanneemt is een hond die jou niet vertrouwt of het niet gewoon is van een koekje te krijgen.
Heel veel geduld is een must.succes!
Je hebt een hond van 3 jaar, die niks anders is gewend dan leven in een kennel.
Hij is niet opgevoed, er is niks met hem gedaan.
Tenminste zo komt het over uit je verhaal.
Jullie hebben hem pas 7 dagen en nu vraag je je al af, hoe het komt dat de hond zich niet als een bouvier gedraagt.
Hoe kan hij waaks zijn, als hij niks kent en net een week bij jullie is.
Je legt de lat veel te hoog voor de hond.
Ik vind de hond ontzettend zielig, dat jullie blijkbaar zoveel van hem verwachten wat hij helemaal niet kan waarmaken.
Laat hem eerst rustig wennen aan een leven binnenshuis, ga ook niet zulke lange wandelingen maken, dat is ie helemaal niet gewend.
Je moet de hond nemen zoals hij is, hij is al 3 jaar.
Dan had je beter een pup of jonge hond kunnen nemen, die zich nog kon vormen naar jullie eisen.
Laat hem rustig wennen aan jullie en aan 'zijn' erf. Hij heeft nog niks geleerd, en dus is hij ook niet zelfverzekerd op zijn eigen gebied. Wees geduldig, de raskenmerken die jullie graag zien (waaks, zelfverzekerd e.d.) komen vanzelf naar boven als hij meer zelfvertrouwen krijgt. En daar zijn jullie volgens mij goed mee bezig. Belonen met je stem en een aai is voor een hond veel waardevoller dan iets lekkers. Contact met de baas is de grootse beloning die je de hond kan geven. Doe ook spelletjes met de hond waarbij hij veel succes heeft. Bijvoorbeeld geurspelletjes waar hij na even zoeken al dat gevonden heeft wat hij opspeurt. Dit helpt ook met zelfvertrouwen krijgen. Overvraag hem niet, maar doe alles gedoseerd. Laat hem maar lekker op het erf, zodat hij het als zijn erf gaat zien (en bewaken). Maar het belangrijkste is dus om hem te laten wennen aan jullie, het nieuwe erf en de nieuwe regels, beperkingen en privileges. Dan weet hij waar hij aan toe is, en dat geeft hem vastigheid.
Drie jaar oud, wat heeft deze hond allemaal wel niet meegemaakt, wat is een week voor een herplaatser ? Niets........doorgaan hoe je het nu doet, veel liefde geven de hond moet jullie gaan vertrouwen, opruimen de plas en ontlasting en proberen de hond zinderlijk te maken net als een pup die net zijn intrede in een huis doet.....
Ondanks dat jullie al zes honden hebben gehad, lijkt het me dat jullie je niet verdiept hebben in de problemen die zich kunnen voordoen als een hond drie jaar in een kennel heeft geleefd, wat voor impact zoiets kan hebben. Jullie verwachten veel te veel van een dier dat net een week bij jullie is. Er moet een band gevormd worden tussen de hond en zijn baas, en dat krijg je niet in een week.
Dat krijg je door veel samen met je hond te doen, niet enkel een wandelingetje maar ook spelen met hem, geef hem de tijd om jullie te leren kennen en neem zelf de tijd om hem te leren kennen.
Corrigeren klinkt niet leuk, hoe corrigeer je? Wat doe je?
Dat hij dat koekje niet aanneemt kan zijn doordat hij te bang/zenuwachtig is. Een hond die bv. niet gewoon is om op straat te wandelen kan een koekje weigeren omdat hij te veel aan zijn hoofd heeft.
Hij reageert niet als er een vreemde op het erf komt, zeg je. Is dat niet normaal? Ten eerste is dit nog steeds zijn thuis niet (niet na een weekje) en ten tweede zal hij bij de fokker héél veel vreemden gezien hebben die naar de honden kwamen kijken.
Ik zou mijn verwachtingen bijstellen en er een flinke tijd bijtellen alvorens je kan spreken van dingen die hij niet/wel doet die niet eigen zijn aan een ras.
Sommige van mijn honden doen hun behoefte nooit aan de lijn. Bij andere duurde het maanden voor ze dit wel wilden doen. Hangt ook erg af van wat ze gewoon zijn en of ze het niet te druk hebben met andere dingen (omgeving, geuren, auto's, dieren in de buurt) om aan plassen te denken.
Heeft de fokker jullie van tevoren niet van alles verteld over de hond, hebben jullie wel van alles gevraagd?
Waarom heeft hij 3 jaar in een kennel gezeten, was hij dekreu ofzo?
Ik zou niet panikeren. Geef de hond de tijd die hij nodig heeft om helemaal 'thuis' te zijn bij jullie. Waken gaat hij vanzelf wel hoor, daar moet je niet bang voor zijn. Het zit er wellicht wel in, maar komt er pas uit wanneer het erf 'van hem' is geworden.
Het plassen en poepen zou ik gaan doen zoals met een pup. Eten of drinken, geslapen, hop naar buiten. En proberen dit heel consequent vol te houden.
Laat misschien ook op een bepaalde plek op je erf de stoelgang even liggen, dan gaat hij daar op den duur vanzelf wel naartoe om te poepen.
Aan de lijn doen de onze (4) het ook niet allemaal hoor. Meestal houden ze zich in op wandeling tot we weer thuis zijn en gaan dan achteraan in de tuin. Niks aan te doen, vrees ik.
Succes!!!
Enne... nog proficiat met je nieuwe 'kind' natuurlijk. Knap dat je zo'n hond nog een mooi leven wil geven!
Net zoals de voorgangers hier al aan haalde, geduld.
En zoals jullie al zelf aanhalen, waarschijnlijk alleen maar zijn leven in een kennel heeft doorgebracht. Tot zover het idee dat iets bekend ook automatisch goed is.
Dat was dan voor hem het enige bekende/vertrouwde. En dat is nu weg. Terwijl hij nu ondergedompeld wordt in de wereld daar buiten.
Hij geeft een hoop signalen weer dat hij niet aan kan. Nog niet.
Werk nu voornamelijk met geduld en vriendschap om het vertrouwen te kunnen opbouwen.
Het buiten komen vindt hij heel spannend. Zo spannend dat hij amper zijn behoefte kan doen. Binnen in huis zijn er minder prikkels dus doet hij het daar. Als dit het geval is corrigeer hem daar dan ook niet voor. Ofwel is het hem niet aangeleerd ofwel komt hem puur door de stress.
Koekjes aannemen doet hij vanwege de stress ook niet. Je kan proberen met iets dat lekkerder is. Zoals bvb kleine stukjes rauw rundsstoofvlees. Of kleine blokjes kaas. Of beide
Beperk je wandelingen voorlopig nog tot 10 à 15 minuutjes. Net zoals met een pup. je kan nu voorlopig beter alle 2 uur hem even voor een 10 minuutjes buiten laten dan 1 x 1,5uur.
Door het willen vluchten zou ik hem zeker nog niet loslaten. Maar laat hem uit aan een lange lijn. Geef hem rustig de kans om te snuffelen (is zo ontzettend belangrijk voor een hond). Je kan dit ook aanmoedigen door stukjes vlees voor hem uit te strooien.
Je zal er dus nu ook veel tijd moeten insteken om hem aan alles te laten wennen. Maar doe niet alles tegelijk. Dan ga je enkel het omgekeerde effect bereiken. En aan wat je hem wil laten wennen? Hou in het begin altijd een veilige afstand. Met veilig bedoel ik zodat de hond zich veilig voelt ipv angstig of gestresst.
Dat komt heus goed hoor.
Maar niet in een weekje.
Hier allemaal Spaanse honden, van de straat en uit asiels, die wisten ook helemaal niks.
Mensen denken soms, ik neem een volwassen hond in plaats van een pup, dan hoef ik die niet zindelijk te maken en alles te leren.
Zulke honden vaak wel dus, vergt tijd en engeltjesgeduld.
Maar het kan echt hoor, succes, ga ervoor, heeft ie verdiend!
Tja, geduld en reële verwachtingen.
Stel die aub maar bij, want dit is een hond waar in de basis echt dingen zijn misgegaan.
Het is geen onbeschreven blad.
Daarom vind ik het niet zo handig om van hem te verwachten dat hij een waakhond wordt.
Ik begrijp plaatsing niet zo goed?
Verder zou ik m vooral rust geven, heel veel knuffelen en ook corrigeren is heel verwarrend.
Het arme beest weet niet wat m overkomt waarschijnlijk.
Niks mis met een waakhond willen maar dat kan je niet vragen van een hond met zo te lezen een flinke rugzak. En al helemaal niet in zo'n korte tijd.
Ik heb mijn herplaatser nu 5 jaar en sommige dingen heb ik me bij neergelegd.
Ik heb een herplaatser genomen om hem een mooi leven te geven en niet omdat hij aan van alles moet voldoen.
Een bouvier leert langzamer als bv een duitse herder ,Dus net wat hierboven staat het heeft zijn tijd nodig ,
Een herplaats catalaanse herder heeft meestal 2 jaar nodig eer die zich thuis voelt en ook bouviers hechten zich sterk aan hun eerste eigenaar .
Het zou handig zijn als jullie de vorige eigenaar eens naar zijn gebruiksaanwijzing vragen .
Wat was hij gewend ,wat deden ze verders nog met hem of was hij alleen in de kennel.
Dat waken komt vanzelf goed daar zal lang overheen gaan ,maar zodra hij zich wat beter thuis voelt gaat hij dat wel doen .
Koekjes of lekkers aanpakken ,dat doen zoveel honden niet ,beloon dan met je stem ,hier legio gossen die nooit een koekje willen , wat voor mij weer voordelig is want een stem kost niets .
Ik hoop dat jullie het geduld op kunnen brengen en hem zijn tijd geven om te wennen ,en heel veel plezier en succes met hem .
Ik vind het raar dat een hond van drie altijd in een kennel gezeten,niets geleerd,bij een erkende bouvier fokker vandaan komt?
Er zijn maar weinig fokkers die veel honden hebben en waar ze niet in een kennel zitten helaas .
Helaas is dat waar
Mijn laatste boxer Ayla idem dito, noppes gesocialiseerd, daar kon ik goed mee aan de slag hoor. En dan nog, ook niet alles er uit gekregen, net als met mijn Spaansen. Dus voor dat wat blijft, pas je je aan.
Bedankt allemaal.
Ik heb alles goed gelezen, en heb het besef, dat deze situatie anders is als bij onze 5 vorige boefjes die door herplaatsing een goed tehuis hebben gehad. 3 de verwachte leeftijd ruim overschreden, 2 jammer genoeg door een ongeluk vroegtijdig heen gegaan.
Wij, mijn vrouw en ik, gaan de adviezen ter harte nemen, en gaan met veel geduld en vooral passie met onze nieuwe vriend aan de gang.
Nogmaals bedankt, en zijn er ontwikkelingen, dan zal ik deze zeker delen.
Dat is heel fijn dat je nog even een reactie plaatst!
Met de inzet die jullie hebben, komt het vast wel goed!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?