Bouvier
De Bouvier behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"
De Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond, zoals hij soms genoemd wordt, is waarschijnlijk ontstaan uit een verscheidenheid aan rassen. Zoals de Beauceron, Griffon en Briard.
Hoewel Frankrijk als land van oorsprong wordt vernoemd, zijn toch de meeste honden in België, namelijk Vlaanderen, ontstaan. Lange tijd bestond hierover onenigheid en ging men uiteindelijk zover dat men het als twee rassen beschouwde.
Door zijn goede kwaliteiten werd de Bouvier tijdens de Wereldoorlog als koerierhond gebruikt. Dit kostte vele honden het leven en na de oorlog bleven er nog maar enkele exemplaren over.
Gelukkig heeft men het ras kunnen redden en zo ontstond officieel de Bouvier des Flandres.
Oorspronkelijk werd deze hond als drijver en waakhond gebruikt. Nu wordt hij nog als verdedigings- en politiehond gebruikt.
De bouvier is ook een geweldige gezinshond.
De bouvier zou tot de groep 'herder achtigen' behoren.
Zeer trouw en gehecht aan zijn baas en diens gezin,waaks,moedig,gehard,evenwichtig,intelligent,werkt graag,verstandig.
Bouvier des Flandres
Herkomst Het fokken van honden is in het noordwesten van Frankrijk, in België, in Nederland en in het zuidwesten van Engeland al eeuwenlang een zeer gewaardeerde, vaak beroepsmatig beoefende activiteit. Vlaanderen lag centraal in de streken waar het fokken van honden sterk gespecialiseerd werd beoefend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de waakhond en veedrijver van Vlaanderen - de Vlaamse Koehond of Bouvier des Flandres- in hoog aanzien stond. Dit ras dat gewoonlijk kortweg 'Bouvier' wordt genoemd was al lang voordat de deskundigen zich met hem gingen bemoeien beroemd om zijn gedrag en karakter. Iedereen was het erover eens dat dat uitstekend was. Maar zijn herkomst was in nevelen gehuld en daarover heerste, evenals over zijn uiterlijk, grote onenigheid. In ieder geval is het zo goed als zeker dat in een recent verleden andere rassen een bijdrage moeten hebben geleverd aan de totstandkoming van de moderne Bouvier. Welke rassen dat zijn geweest, kan ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden vastgesteld.
Dat waren de ruwharige herdershonden uit de directe omgeving, met name de Picardische Herdershond en de ruwharige Belgische Herdershond, en de meer mastiffachtinge honden, zoals de Matin Belge. Uit één en ander bleek in ieder geval dat de Bouvier als ras zeer recent meer definitief is geformeerd.
Pas in 1922 bereikten de Belgen onderling overeenstemming. De naam voor de huidige Bouvier werd nu officieel Bouvier Belge des Flandres of Vlaamse Koehond. Dit ras wer nu bij de F.C.I. officieel erkend. Pas in 1965 waren de belen het echt eens en de officiële naam werd nu Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond.
Gedrag
De strenge selectie die in de loop der eeuwen op de veedrijvers in Vlaanderen is uitgeoefend, hebben de Bouvier voorzien van een ijzeren gezondheid en een energiek temperament. Doordat hij altijd in nauw verband met de mens optrok en zijn voorouders zeker als bewaker moeten zijn gebruikt, maakt zijn gedrag hem ook uitermate geschikt als waak- en verdedigingshond. Deze taak voert de Bouvier trouwens steeds meer uit.
Het karakter van deze honden wordt door de liefhebbers vaak geroemd, waarbij 'moedig'en 'schrander'veel gehoorde opmerkingen zijn. Hij kan trots en fel kijken, maar zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen.
De Bouvier is sterk geneigd zelf handelend op te treden als hij meent dat zijn baas in gevaar verkeerd. Hij wacht in dat geval niet op een opdracht. Zijn stoere voorkomen en hoge intelligentie maken de Bouvier tot een zeer gewaardeerde waakhond. Het waaks gedrag betekent zeker niet, dat de Bouvier zich op iedere bezoeker werpt.
Kinderen
Kinderen vertrouwt hij van nature. Tenzij hij slechte ervaringen heeft opgedaan, zal hij ze zacht benaderen. Hij is zelfs beroemd op zijn voorzichtigheid in dat soort situaties. Zo is het diverse malen voorgekomen dat Bouviers, behalve de huisgenoten, geen andere mensen wilden toelaten in de kamer waar een pasgeboren baby was ondergebracht.
Verder is de Bouvier gek op spelletjes, niet alleen met kinderen, maar ook met volwassenen. Dat is niet zo verwonderlijk voor een hond die vanouds her, gewend is met de mens op te trekken.
Algemeen
De Bouvier doet er ongeveer drie jaar over voor hij volledig geestelijk volwassen is. Pas dan is de hond in staat zijn indrukwekkende vaardigheden zoals dapperheid en intelligentie op een evenwichtige manier tot uiting te brengen.
Hij is dan niet alleen volgroeid, maar heeft inmiddels ook voldoende uiteenlopende ervaringen opgedaan. Tot die tijd zal zijn baas hem moeten begeleiden. Belangrijk is vooral een rechtlijnig, vasthoudend optreden zonder de hond al te autoritair te behandelen.
De jonge Bouvier moet vanaf het begin weten waar hij zich aan heeft te houden. Bouviers zijn nu éénmaal van nature geneigd de baas te willen spelen over hun omgeving. Alleen als ze uiterst consequent worden behandeld, zullen ze leren hun fysieke kracht op de juiste manier te gebruiken. Een Bouvier zal moeten leren wie de baas is. Vanzelfsprekend zal dat op basis van vertrouwelijkheid tussen eigenaar en hond moeten gebeuren.
Zelfstandigheid
De opmerkelijkste eigenschap van de Bouvier is dat hij in staat is om zelfstandig te werken. Hij schiet bijvoorbeeld iemand te hulp, zonder daartoe opdracht te hebben gekregen en kan daarbij tamelijk ingewikkelde situaties het hoofd bieden. Bovendien heeft hij, ondanks zijn forse uiterlijk, prima reflexen en een fijne neus. Deze eigenschappen maken hem eveneens geschikt voor reddingswerkzaamheden bij rampen of lawines. Maar ook meer zelfstandig speurwerk is hem toe te vertrouwen.
Behuizing/karakter
Een bouvier heeft een goede behuizing nodig, het liefst met een stek om te verdedigen. Voor een bovenverdieping heeft hij te veel energie. Een deel van de dag brengt hij graag buiten door.
Daarbij heeft hij geen toezicht nodig want hij regelt zijn gaan en staan zelf. Een ruime tuin of een erf is voor hem als leefomgeving dan ook zeer geschikt. Onder die omstandigheden voelt hij zich op zijn gemak en zal hij de evenwichtigheid en het zelfvertrouwen uitstralen die bij zijn ras passen. Het eigen karakter van de Bouvier is zeker niet op agressie toegespitst.
Als hij zo heetgebakerd is als sommige beweren, zou hij niet zo'n goede gezelschapshond zijn. Iedereen die het respect en de aanhankelijkheid van deze hond voor zich weet te winnen, zal in hem een voortreffelijke gezelschapshond vinden.
Zo ver ik weet heeft een bouvier geen erfelijke aandoeningen behalve de normale dingen die elk ras heeft.
Wel zijn bouviers vatbaarder voor oorontstekingen door dat de oren omlaag hangen en er haren in de oren groeien. Dit kun je voorkomen door wekelijks tijdens de borstebeurt wat talkpoeder in het oor te strooien en zo de haren uit het oor te trekken. Gaat je hond aan zijn oor krabben, word het rood of krijgt het zelf rare wondjes? Ga dan direct naar de dierenarts voor een oorzalf! Dan is het zo weer opgelost.
Uw Bouvier moet minimaal drie keer per jaar getrimd worden.Houd tussen de trimbeurten door de gehoorgang vrij en knip het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg.Het haar aan de voeten mag niet te lang zijn;knip het rondom weg,zodat de hond mooie,ronde voetjes krijgt.Een goed verzorgde Bouvier verliest in huis maar weinig haar.
U moet een Bouvier op een evenwichtige en consequente manier opvoeden,waarbij u de hond zonder al te hard op te treden duidelijk maakt dat u te allen tijde de baas bent en blijft.Dit ras is intelligent en pikt relatief snel commando's op,al leert de hond niet zo snel als bijvoorbeeld een Duitse Herder.Wanneer Bouviers eenmaal iets geleerd hebben,blijven ze dit hun hele leven onthouden.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Bouvier.
De Bouvier staat op dit moment op de 48e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Een bouvier is een geweldige hond, maar je moet hem wel goed onder de duim houden en weten wat je doet. Een hondentraining is dus wel aan te bevelen.
Verder moet een bouvier 2 tot 4 keer per jaar geplukt worden en minimaal elke week gekamt en geborsteld worden (kun je 2 uur per week zoet mee zijn). Sommige mensen scheren de hond, maar hier word de vacht duf van. Een volledige trimbeurt met plukken kost al snel 80 euro per keer!
Je moet letten op de standaard dingen:
- Schone oren
- Gezonde vacht
- Schone leef omgeving
- Schone ogen
- Schoon achterwerk
- Heeft de pup ontworming gehad?
- Heeft de pup entingen gehad?
- Zit de pup niet onder de vlooien?
- Hoest/niest de pup niet?
- Is dit bij de broertjes en zusjes en bij vader en moeder ook allemaal goed?
Een bouvier mag tegenwoordig niet meer gecoupeerd worden! De puppen moeten dus hele oren en hele staarten hebben.
En dan het aller belangrijkste:
Bekijk de stamboom van beide ouders. Let erop dat elke naam maar 1x genoemd mag worden! Word er 1 of meerdere namen 2 of meerdere keren genoemd? Dan is er sprake van inteelt en kun je heel veel problemen met je hond krijgen. Dit hadden wij met onze eerste 2 bouviers. Die stierven beiden (na heel veel dierenartskosten) op 3 jarige leeftijd aan een vergroot hart.
Vertrouw je een fokker niet? Koop er dan ook geen pup!
Let op of een fokker aangesloten is bij de NBC (Nederlandse Bouvier Club).
De prijs is ongeveer 800 euro per pup inclusief stamboom, enting (moeten thuis nog wel een paar entingen krijgen), ontworming en tegenwoordig zelfs chip.
Geen fokkers informatie gevonden over de Bouvier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Bouvier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Bouvier hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Bouvier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?