Ik weet heel zeker dat hij jou niet met opzet beet.
Ze noemen het redirecte agressie.
Agressie is een beladen woord, agressie heeft vele oorzaken. Omzekerheid, angst, boosheid
Agressie is eigenlijk niets meer dan communiceren. Ze vertellen iets.
Redirecte agressie, is eigenlijk je op iets afreageren.
Als je zelf boos bent en een schop tegen een steen geeft. Die steen staat er buiten.
Zo moet je het ook bij jou hond zien.
Herders happen snel, maar eigenlijk nooit hard. Meer snappen.
Doet mijn Luca ook.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Update- pag 11 overwinning voor mezelf :) " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
natuurlijk heeft hij wel met opzet gebeten. een hond bijt niet zomaar, per ongeluk, zonder reden. als ik lees dat je hele broek onder het bloed zat, en dat hij regelmatig in je armen, benen, buik hangt... dat gaat echt niet per ongeluk hoor. zit er een oorzaak achter het bijten? ja, natuurlijk. maar het is echt geen normaal jonge honden gedrag.
(ja, het is in die zin "normaal" voor een herder die geen duidelijke regels/opvoeding/structuur en uitdaging heeft gekregen)
ik vind het een vrij ernstige situatie. het is ook iets waar je serieus mee aan de slag moet want een herder die bijt, tot bloedens toe, nogmaals dat is een serieus probleem. dat kun je niet vergoelijken.
ik ben ook niet altijd de subtielste in mijn reacties dus excuses als je je aangevallen voelt, maar ik heb al teveel van dit soort honden gezien, die uiteindelijk van hand tot hand gingen, totdat niemand ze meer wilde
zeg ik dat jouw hond zo is of wordt: nee, want niemand van ons heeft 'm beoordeeld, dus niemand kan er iets zinnigs over zeggen. maar bij het lezen van sommige reacties van mensen denk ik echt... je kunt ook wel alle probleemgedrag goedpraten. het gaat hier niet om een maltezer leeuwtje die een keer zijn lip optrekt
Ik kan me haar reactie wel voorstellen. Ze denkt: jippie lekker ballen en dan loop je door Ze is opgewonden, door het vooruitzicht te gaan ballen, dan de teleurstelling.
Ik zelf zou het anders oplossen. De momenten dat je niet gaat ballen, geef je haar iets anders te doen, strooi brokjes op de grond en laat haar zoeken. Zo strooiend en zoekend, loop je langs het veldje.
Daar lopen wordt nu altijd leuk, zonder teleurstellingen, of ballen of lekker zoeken.
Als Luca buiten erg druk wordt, laat ik haar altijd brokjes zoeken, ze wordt daar altijd rustig van.
Hier schrijf je dat je haar een knietje geeft komt ook weer heel anders over dan je afweren.Maar gezien je andere handelingen,zal dat knietje niet echt zijn geweest om af te weren,maar meer om hard terug te doen,omdat jij vond dat zij hard deed.(zonder begrip voor hoe de hond zich nu eigenlijk voelde op dat moment...en vooral hoe ze daar is gekomen..bij dat gevoel)
Wat betreft de gehele bijt situatie van jouw hond,zou ik kiezen om haar even bij haar halsband/tuig te pakken,te hurken en wachten tot ze weer kalm is.Geeft ook meer rust.
Bij sommige mensen heb ik het idee dat als een hond erg druk is,te hard bijt (in drukte/overprikkeling) dat mensen dat héél persoonlijk oppakken en reageren met boosheid i.p.v. begrip (die hond voelt zich k*t ik zal haar helpen door haar proberen te kalmeren)
Hoe zo geen normaal gedrag?
Voor een hond, is het volstrekt normaal gedrag. Het is communiceren.
Wij mensen vinden het niet wenselijk dat een hond zijn tanden gebruikt, maar daarmee wordt het nog geen abnormaal gedrag.
Super antwoord! :D
Ik mis die knop een beetje nu..
Een mens met een hond kan nooit een gelijkwaardige relatie zijn. Jij bepaalt namelijk zo ongeveer het hele leven van de hond. Jij hebt hem zelfs aan de riem als je hem uitlaat, dat is niet gelijkwaardig. Daarom vind ik dat je het aan de hond verplicht bent om je als leider op te stellen. Zodat hij onder jouw leiding een fijn leven kan hebben. En daar horen hele duidelijke grenzen bij. Jou bijten is ver over jouw grens heen. Ik vind dat een hond nooit moet bijten ook al is hij moe of overprikkeld. Dat kan niet goed gepraat worden. Je hoeft hem niet fysiek te corrigeren. Je kan heel veel met je stem en met je houding. Je houding moet zelfverzekerd en rustig zijn. Merk je dat jezelf onzeker wordt of gestresst stap dan uit de situatie, want dan kan je niks meer met de hond. Geef een keer een brul die uit je tenen komt als hij over jouw grens heen gaat. Niet als het al geëscaleerd is, maar helemaal in het begin. Honden gaan onderling ook niet zo zachtzinnig met elkaar om, maar wel duidelijk.
Ik heb niet alles gelezen, dus dit zal vast al wel genoemd zijn , maar ik denk dat een goede gt wel op zn plek is in deze situatie.
De tips die hier gegeven kunnen worden zijn obv ervaring met andere honden, maar jullie situatie kan weer heel anders zijn.
Aangezien de hond je ook echt bijt denk ik toch dat je iemand mee moet laten kijken.
Zodat er gericht advies gegeven kan worden op jullie situatie.
Vooral aangezien het gedrag zich alleen bij jou voordoet denk ik dat jullie samen aan het werk moeten, maar dan wel op een manier die jullie samen verder helpt.
Daarbij worden niet alle honden rustig van aaien en aanhalen ( na het in de sloot vallen) Ik zou dan eerder kiezen voor een rustige houding en net doen of er niks gebeurd is. Gebruik kalmeringsmiddel signalen die honden onderling gebruiken. Van aaien wordt mijn herder in stress situaties nog opgefokter
Als je de agressie ladder bekijkt, dan zie je dat bijten de allerlaatste stap is. Als je hond jou bijt, heb je al die signalen eronder gemist.
Wil je dan zeggen dat een hond over jou grens heen is gegaan?
Ik denk dat jij zelf enorm over de grens van je hond ben gegaan.
De hond doet niets anders dan communiceren.
Je bedoelt gebruik kalmerende signalen. Ga dus gapen?
Werkt niet als wij mensen dit doen. Een hond gebruikt niet alleen zijn ogen, ook zijn neus. Hij ruikt jou gemoeds toestand, ga gapen terwijl je je niet zo voelt, daar trapt een hond niet in.
Wij mensen hebben ook geen gevoel voor hoe sterk en wanneer je een bepaald signaal inzet. Onze timing is waardeloos.
Laat de kalmerende signalen liever aan honden zelf over en gebruik gewoon mensen taal.
als mijn hond op die manier met mij communiceert, heb ik een levensgroot probleem
en mijn omgeving ook, want de volgende stap is dat deze hond eens even gezellig gaat communiceren met de buurvrouw, de postbode, een hardloper of een kindje van 5
Daar ben je toch zeker zelf bij als volwassen mens.
lijkt me wel dat er dan eens ingegrepen mag worden. inplaats van alleen maar zalvend te spreken dat het normaal hondengedrag is
ik snap werkelijk niet dat mensen het normaal vinden dat een hond zijn eigenaar fysiek letsel toebrengt (niets aan de hand joh, dat is gewoon communiceren)
maar iemand die aangeeft een keertje haar been te gebruiken bij de opvoeding wordt zowat gelyncht.
moet niet gekker worden. ik heb nog meer huisdieren. als mijn paard de hoefsmid doormidden wil slaan wordt dat ook niet geaccepteerd. ik snap niet waarom ik dan zou moeten accepteren dat mijn hond me bont en blauw bijt
Laten we niet vergeten dat het hier om een jonge energieke puber gaat en niet om een stabiele volwassen hond. Als zo'n hond gaat bijten heb je inderdaad signalen gemist maar als een stuiterende puber je om niets tot bloedens toe bijt heb je een totaal andere situatie. Dan moet je als baas ingrijpen, grenzen aangeven en opvoeden. Mijn tip zou ook zijn om hier een (moderne) gt bij te halen. En ik kan me ook voorstellen dat dit een hondje is dat meer nodig heeft dan wandelen. Ga lekker met hem speuren bijvoorbeeld. Geef inderdaad niet op, ik ken meerdere situaties als deze die met de juiste begeleiding weer helemaal goed zijn gekomen. Heel veel succes!
Niemand zegt dat er niets aan de hand is, of het probleem niet opgelost moet worden.
Natuurlijk moet je het niet normaal vinden dat een hond je bijt, maar zoek de oorzaak op en ga die aanpakken, zo simpel is het, en ook weer niet omdat alles met elkaar te maken heeft, het zal hier niet om 1 dingetje gaan lijkt me.
Wat ik bedoel is dat knuffelen/ aaien een kalmeringssignaal voor mensen is maar niet voor honden. En natuurlijk bedoel ik niet gapen, maar ga maar eens vogeltjes in de lucht tellen, werkt echt wel. Overigens heb ik ook duidelijk gezegd dat je vooral moet voorkomen dat je in zo'n situatie terecht komt en dat je eigen houding de belangrijkste factor is. Dus dat je daar op moet letten.
Eerlijk gezegd zie ik een hond die constant over haar grens gaat.
Lijkt mij het meest gepast dat je dat doet in de vorm van nadenken...wat gaat er fout,waarom laat de hond dit gedrag zien?Waarom is hij zo gestrest?Wat kan ik er aan doen om mijn zich beter te laten voelen.
Voor snel ingrijpen is pakken bij de halsband gepast en afstand houden van mensen en of kinderen(zoals jij in je voorbeeld noemt) en een muilkorf om, als het écht zo ernstig is.
Het schijnt dat paarden prima op hun eigen hoeven kunnen lopen.
En wat verdiend een Paard dan die zich ongemakkelijk voelt?Ook een pak rammel
Weet iemand Goede gt's omgeving Friesland, Groningen?
Zal ook nog even bij mijn hondenschool vragen.. Nieuwe lessen beginnen januari weer maar als het zo gaat sta ik daar al gestrest dus eerst de rust even in de omgang vinden..
Deze vrouw is een hele goede.Reageert ook met regelmaat hier op het forum(laatste tijd wat minder geloof ik) Ze zit in Opeinde. http://www.esthershondenschool.nl/
Hier nog een hele lijst met de betere GT:
http://www.hondenlezingen.nl/341055437
waar denk je dan dat die van mij op loopt, op pantoffels ?
dat zijn jouw woorden. ik leer mijn huisdieren dat er , ook al zijn er situaties waarin ze zich ongemakkelijk voelen , het niet de bedoeling is dat ze mij, of mensen / dieren in hun omgeving , schade berokkenen
Je schrijft zelf een hoefsmid...die maakt van die hoefijzers,die dan op die pootjes getimmerd worden ik bedoel dat Paarden prima op hun eigen hoeven kunnen leven.
Ik vraag of ze een pak rammel moeten krijgen,omdat je in al je vorige antwoorden toch duidelijk laat merken dat je het eens bent met antwoorden die slaan op fysiek optreden...
Jeetje, wat een lastige situatie! Ik las dat je al op zoek bent naar een goede gedragstherapeut, dat lijkt me echt het beste om te doen. Wij kunnen niet vanaf ons beeldscherm beoordelen waarom jou hond dit doet en een GT kan dit wel, en vervolgens een oplossing zoeken. Het zal waarschijnlijk niet makkelijk worden, maar ik denk dat jullie met wat begeleiding er wel komen. Succes
Je nadert een andere hond, je hond vind dit spannend en gaat dit aan jou vertellen: hij snuffelt.
Baas heeft haast en loopt door, neemt de hond mee. Hond wordt gedwongen dichter bij de andere hond te komen: weg kijken, tongelen, hijgen, weg willen.
De hond verteld de baas, dat hij de situatie niet prettig vind.
Baas loopt door, nadert de andere hond, de hond gaat grommen: hij verteld de baas, dat hij het echt dood eng vind.
Baas loopt door, honden maken contact en de hond haalt uit.
Baas corrigeert de hond: wat een kl... hond ben jij ook.
Ja mijn hond communiceert via lichaams taal.
Als deze hond communiceert met de buurvrouw, postbode, hardloper of een kind van 5, ben jij degene die je hond die ruimte heeft gegeven!
Ik zie nl aan mijn hond door dat ze op deze manier met mij comminiceert, hoe ze zich in een situatie voelt en ik voorkom.
maak jij maar eens een sliding stop zonder ijzers. dat is levensgevaarlijk. heb ze dus nodig voor de sport. of is dat ook weer zielig voor de tere paardenziel
en "een pak rammel" staat niet gelijk aan een positieve correctie. (die overigens lang niet altijd fysiek hoeft te zijn.) net zoals positief opvoeden niet synoniem is met koekjes strooien
ik ken genoeg honden die nooit gecorrigeerd worden maar die doodongelukkig zijn. de hond van TS lijkt me ook niet erg gelukkig overigens. gebrek aan structuur/opvoeding/regels/uitdaging/duidelijkheid zorgt voor veel meer stress dan wat voor positieve bekrachtiging of correctie dan ook
Niemand zegt dat er niets aan deze situatie moet gebeuren.
Ik weiger mee te gaan in de gedachte dat de hond fout is en dat fysieke correcties goed gepraat worden.
Wij vinden het onwenselijk als een hond in ons bijt, niemand wilt dat een hond bijt. Bijten is en blijft echter normaal honden gedrag.
Wij leren een pup, dat bijten in ons niet de bedoeling is.
Neemt niet weg, dat er zich een situatie kan voordoen, dat een hond uithaalt.
Is de hond dan fout, of heb je je hond de ruimte gegeven om te bijten, heb je zelf signalen gemist.
Een hond doet, wat er van hun verwacht wordt, ze maken gebruik van de ruimte die ze van krijgen.
Een paard die de hoefsmid doormiddel slaat? Heeft hij een hoefsweer, is hij vernagelt? Heeft hij artrose, rugprobleem en dus pijn?
Zo nee en hij slaat, heb je als opvoeder je paard niet goed voorbereid op de hoefsmid.
(Ik heb de tel niet meer bijgehouden hoeveel jonge paarden ik beleerd heb, zelf tot hoog niveau in de dressuur)
Onzin!
ik denk dat het buiten het doel van dit topic valt om de voordelen van sliding ijzers te gaan bespreken
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Update- pag 11 overwinning voor mezelf :) " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?