helemaal mee eens.
Mijn honden mogen opspringen, andere honden mogen dat niet.
Wie niet wil dat mijn honden opspringen, heeft mijn honden niet aan te halen. Hetgeen mijn honden kennen/weten is van bovengeschikt belang dan hetgeen een vreemd persoon wil.
Net zoals er tussen mensen onderling heel wat verschillen zijn tussen goed en fout.
Wat goed en fout is, zijn geen vaststaande dingen. Maar gelukkig zijn we (dier en mens) daarin allen in staat om ons daaraan aan te passen, indien we samen willen (of moeten) leven. En daarmee bestaan we al zo lang.
Ik begrijp je wel hoor. Een hond leert zijn normen en waarde van diegene die hem opvoed. Of dit nou een roedel is met alleen honden, of een ''roedel'' met mensen erbij.
En hond leert wat wel en niet geaccepteerd wordt een zal om vergeving vragen als deze betrapt wordt als hij iets doet wat niet geaccepteerd wordt. Dus heeft hij wel degelijk het besef dat hij iets doet wat liever niet gezien wordt in de roedel.
Nu is natuurlijk de vraag... zit de hond uren alleen en versnipperd hij de post in de eerste10 minuten dan is de vraag of hij nog weet of hij dit gedaan heeft bij thuiskomst.
Maar is hij net bezig met versnipperen en je komt binnen dan weet hij (naar mijn idee) dat hij iets deed wat niet geaccepteerd wordt. En zal hij om vergeving vragen en hopen dat zijn straf minder zal zijn.
Maar dit is dus alleen als de hond geleerd heeft dat post versnipperen niet mag in deze roedel.
Ik denk dat je het kan "vergelijken" met een kind... Die weten ook dat tekenen op de muur niet mag maar elk kind heeft wel eens op de muur getekend als mama het niet zag. Kinderen weten ook wat fout is en wat niet uiteraard is dat wel beperkter als bij volwassen mensen ( wat fout is voor de ouders).
Angst bij het naderen van een vreemde hond, komt omdat de hond geen idee heeft wat de andere hond zal doen, die is onvoorspelbaar.
Als je elke keer met een hele grote boog om een andere hond heen loopt, maak je het naderen van een andere hond voorspelbaar, de hond leert dat hij er veilig omheen kan.Zo zal de angst afnemen.
Kan jij een dier zijn keel doorsnijden?
Ja het is overleven, maar daarom moet je het wel kunnen. Als een dier een schuldgevoel zou hebben, zou hij niet kunnen overleven. Hij zou niet kunnen doden. Dat is de rede dat ze geen schuldgecoel kunnen hebben en dat goed of fout niet bestaat.
Oh jawel hoor, een beloning, levert een prettig gevoel op. Een straf levert een naar gevoel op.
Zo leren ze, niet omdat het goed of fout is, maar omdat het iets oplevert.
Een hond voert een commando uit, wat hem een beloning oplevert.
De tien geboden zijn een mooi voorbeeld van normen,
gij zult niet stelen, niet liegen.
Weet niet wat jij onder normen verstaat?
En dus ook leert wat goed en fout is
En als we allemaal op Suzanne haar nek vliegen, hoe heet dat dan.....gewoon afmaken zeg ik
waarom ?
stop Suzanne , we weten nu hoe jij het ziet
Goed /fout, misschien is dat ook niet de juiste term en praten we een beetje langs elkaar heen in dit topic.
Normen en waarden hebben dieren onder elkaar ook. Onze normen en waarden, wat wij wenselijk vinden, aan onze hond leren, dat moeten we uiteraard. Toch blijven we verschillende diersoorten natuurlijk.
Om op het voorbeeld van ts terug te komen is het dan een fout van de hond om als de mens weg is je aan je eigen normen en waarden te houden, en als het een fout is, vindt de hond dit dan ook, hoe weten we zoiets. En is fouten maken erg voor een hond. Dat hij in zijn mandje blijft liggen terwijl hij anders altijd naar zijn mens toeloopt, lijkt er dan voor mij op dat hij al weet hoe het mens nu gaat reageren. Hij weet dan dus wel dat het mens het niet fijn vindt, ook wat hij gedaan heeft. Maar of hij dat een fout vindt....misschien vond hij het juit heel verstandig van zichzelf om even te gaan kijken wie er voor het raam stond.
dus goed en fout.
Je kunt het nu wel prettig en naar noemen, maar dat is hetzelfde hoor.
De hond kan prima kiezen dan of hij een prettig of naar gevoel wil. En dat zelf kiezen kunnen ze helemaal zelfstandig, dus... weten ze prima het verschil tussen prettig/goed en naar/fout.
Dat bedoel ik idd, wij vinden iets fout, maar voor een hond is het normaal gedrag.
Dieren kennen geen goed of fout. Als ze elkaar corrigeren is het niet omdat iets fout is, maar omdat een ander het niet prettig vind.
Onwenselijk, dat is niet per definitie fout.
Nee want ik heb van mijn ouders geleerd dat het zielig is. Ik vind het zelf al zielig als ik op een slak sta.
Mijn nichtje van2 had een slak gevonden en liet dit aan moeder zien. Moeder wilde gaan uitleggen dat het een slak was en dat deze leefde in dat huisje, maar halverwege het verhaal laat mijn nichtje de slak vallen en gaat er op staan. Is zij dan een meisje wat absoluut geen normen en waarde heeft? Nee hoor zij heeft gewoon nog niet geleerd dat dit fout is.
Als ik nou in de rimboe werd opgevoed door mijn ouders en we moesten onze eigen kippen slachten om te kunnen eten. Als ik dit zou leren van mijn ouders ben ik dan fout bezig?
dat is gewoon idem met mensen hoor.
Niemand wordt geboren met het besef dat je voor rood moet stoppen en bij groen mag doorrijden. Maar dat leer je.
En waarom moet je stoppen bij rood? Omdat het niet prettig is als je erdoor rijdt.
Eenmaal geleerd, ken je het wel.
Net zoals mijn honden kennen wat goed en fout is voor mij, als ze bij mij zijn. Als ze alleen zijn, doen ze maar en onderling hebben ze ook nog eens hun eigen regels.
En zo leven we allen in vrede en harmonie.
Wij mensen noemen het goed of fout.
Wij mensen vinden gedrag goed of fout, een hond die bijt, uitvalt is fout. Een hond die op de bank gaat als het niet mag is fout.
Jij vind een hond goed als hij een opdracht uitvoert, een hond wilt alleen een waardering, geaccepteerd worden.
Een hond kan zeker kiezen, voor hem gaat het niet om goed of fout, maar erbij horen of weggezet worden, geaccepteerd of niet. Jij geeft er de term goed of fout aan, een mensen ding.
Precies, veel mensen vinden het fout om een dier te slachten.
Voor dieren zelf, is het normaal gedrag, die houden zich niet bezig met goed of fout. Die hebben geen medelijden en kennen geen zielig.
Om te overleven kennen ze geen zielig, medelijden of goed en fout.
Ik heb het gevoel alsof mensen hier nu niet over de juiste bewoording kunnen uitkomen, goed/fout, gewenst gedrag/ongewenst gedrag etc.
Een hond heeft opvoeding nodig zodat hij weet wat wel en niet mag in de roedel. Daar word altijd de meeste aandacht aan besteed zodat je een leuke hond hebt, en niet de typische keffer, of de overactieve lab die je omver rent.
Ik ben dan zelf ook van mening dat een hond zeker wel weet wanneer hij iets aan het doen is dat niet mag/fout/ongewenst gedrag is. Net hoe je het wil noemen. Een hond weet dus donders goed wanneer hij eventueel iets gedaan heeft dat de baas niet leuk vind. Of de baas nu thuis is of niet, de hond weet het. Of dat nu een schuldgevoel oplevert laat ik me even niet over uit, geen idee. Dat een hond emoties heeft ben ik wel van overtuigd, dus een schuldgevoel hebben zou dan ook kunnen natuurlijk.
Als een hond niet zou weten dat hij fout zit, ongewenst gedrag laat zien of hoe je het wil noemen, dan zouden we simpelweg niks kunnen leren aan de hond. Want dan plast hij toch wel binnen als hij wil, hij kauwt dan toch wel op de plant etc. Want de hond snapt simpelweg niet dat hij iets doet wat niet mag. Als een hond kan leren wat wel mag, dan leert hij ook wat niet mag. Een hond is een erg slim wezen, ze kunnen zelfs probleem oplossend denken. En dit is echt een unieke eigenschap voor dieren in het algemeen. Er zijn maar weinig diersoorten die deze eigenschap hebben.
Ik zeg de benaming even niet goed (probleem oplossend denken), ik kom er zo snel niet op. Kijk het filmpje op youtube maar, How smart are dogs. Daarin word het goed uitgelegd wat ik nu probeer te zeggen.
Maar als de hond dan leert dat bepaald gedrag nare consequenties oplevert zal de hond minder geneigd zijn om dat gedrag te laten zien. Zoals ik al eerder zei, als de hond er dan voor kiest om dit gedrag wel uit te voeren dan is het vaak zelf belonend gedrag en doen ze het stiekem. Om onder de nare consequentie uit te komen bij betrapten zal de hond zich nederig gedragen om er voor te zorgen dat de straf niet gegeven wordt of milder zal zijn. Dus de hond heeft dan het besef dat hij iets deed wat liever niet gezien wordt door de mens of roedelhonden. Dus is hij zich bewust van zijn gedrag en van het gevolg. En dit leren wij als mens ook en noemen we fout gedrag. Een hond heeft geen mensen taal en zal niet denken dat hij fout is. Hij weet wel degelijk dat het gedrag niet gezien mag worden door mens of roedelhond
Of een hond schuldgevoel heeft daar durf ik niets op te zeggen. De schuldige blik die de hond geeft is naar mijn idee niets meer dan kalmerende signalen om de roedelhond of mens te verleiden zodat de straf minder erg is of niet gegeven wordt en dus vooral zo'n eigen hachje wilt redden.
Hij gedraagt zich nederig om geen straf te krijgen, klopt. Niet omdat hij weet dat hij fout gedrag liet zien, het gedrag is in zijn ogen niet fout.
Hij heeft geleerd, dat hij na bepaald gedrag straf krijgt.
Ik heb niet alles gelezen, maar mijn persoonlijke mening is,
Een hond weet niet uit zichzelf wat wel en niet mag.
Heb je jou hond aangeleerd dat hij bv niet op de bank mag, dan zal hij dit niet doen waar je bij bent. Als je er niet bent, zullen sommige honden het wel doen. Ze weten wel dat jij dit niet wilt, en zullen snel van de bank afkomen als jij eraan komt. Ik geloof niet dat een hond dit doet om te pesten, maar dat het gewoon erg lekker ligt Wij doen soms toch ook dingen waarvan we het beter niet kunnen doen. Hetzelfde als je bv op een dieet bent, en toch een patatje kopen, het is gewoon erg lekker. Alleen jij heb een geweten, en voelt je erna misschien schuldig. Een hond niet. Als jij er niet bent, gaat hij weer lekker op de bank liggen.
Als je hem hem hiervoor zal 'straffen', zal hij het waarschijnlijk nog steeds doen. Hij weet alleen dat hij dan nog eerder van de bank moet afkomen, zodat jij het niet ziet. Hij begrijpt niet waarom hij niet op de bank mag, dus zal hij zich daar ook niet druk over maken.
Over in het wild dieren doden, vind ik wel heel wat anders! Over het algemeen doden honden niet zomaar andere dieren. Ze hoeven als huisdier zijnde niet zelf hun eten bij elkaar te krijgen. Ik geloof niet dat een hond andere dieren dood, zonder dat er iets positiefs tegen over staat. Erachter aan jagen, zullen sommige honden misschien wel doen als vermaak. En daarbij kunnen ze dan te enthousiast worden, en in hun enthousiasme bijten. Een jachthond is misschien anders, want die is ervoor gefokt.
Nouja dit is mijn mening..
Ik heb een hond die dol is op eten..
Loop ik de kamer uit, zal hij het dus wel proberen te pakken.
Ik heb dit niet juist aan/afgeleerd. Ik heb misschien de makkelijkste weg hiervoor gekozen. Het is zelf belonend gedrag. Ik heb weleens geroepen 'neej Spikey, afblijven', maar er was nooit echt 'straf'.
Vond ik ook niet fijn om te doen. Tuurlijk vind hij het lekker, en ik vind dan ook dat ik dit niet voor zijn neus moet neerzetten en weglopen. Dan is het in mijn ogen mijn eigen schuld als het ineens weg is. Dit is geheel persoonlijk. Hij weet dat hij niet met zijn neus op tafel mag komen, maar de verleiding is te groot en dat kan ik me voorstellen. Dus loop ik weg, zet ik mijn eten even hoog. Ben ik te gehaast en heb ik het laten staan,heb ik pech..Heeft hij lekker gegeten
Hij doet dit ook niet om te pesten..
Hij heeft dit niet juist aangeleerd, en heeft een reden om dit te doen. Hij zag zijn kans en heeft het genomen, eigen schuld..
Het is dus een stukje aangeboren, en een stukje aangeleerd of juist niet goed aangeleerd in mijn geval hihi
Omdat het zelfbelonend gedrag is zal de hond het doen, het levert hem dus iets op. Maar hij beseft wel degelijk dat dit gedrag ongewenst is (en zoals wij mens het fout noemen) door zijn roedel. Dus de hond heeft het besef dat hij iets doet wat niet mag in de ogen van zijn roedel.
Btw ik vind dit een heerlijke discussie met respect voor elkaars mening. Ik vind het heel interessant om te lezen hoe anderen dit zien.
Als je zoals ik, niet gevolgd hebt en er dan nu pas "bij" komt. Echt een spannende film, dat wel
Ik ga eens proberen of het veilig is om iets te zeggen.
Appelen, banaan, peren.... zijn allemaal fruit. En toch zijn ze niet hetzelfde.
Mensen, honden ...... levende wezens. En toch zijn ze niet hetzelfde.
Goed of fout hebben geen wiskundige definitie. Het enige wat het met wiskunde te maken heeft is dat het variabele zijn.
En het zijn woorden, dus is het iets wat eigen is aan de mensenwereld. En wat het voor de één betekent, heeft voor de andere misschien helemaal geen betekenis.
Het is iets dat ons wordt meegegeven naar mate we opgroeien. En is ook deels cultuur gebonden. Terwijl de hond bij ons bij wijze van spreken op de sofa ligt met een kussentje onder het hoofd. Wordt hij in China levend gekookt en dan opgegeten.
Dus nee dat kent een hond niet. Als een pup moet plassen (= natuurlijk gedrag) , dan plast de pup. terwijl veel mensen dan staan te tieren en roepen en boos worden. Ik zeg veel -> ik zeg niet iedereen.
Nee de hond kent dat niet. Want als de hond wil kauwen, tja hallo het hele huis ligt vol met van alles dat de hond in zijn bek kan steken (om te onderzoeken) en om op te kauwen. Tja en daar staat die mens weer te roepen en te tieren. Dus kooi, hup de hond er in. Mijn spullen afblijven!!!!
Als de hond de kat dood bijt. Tja ook dat is een natuurlijk gedrag (helaas). Dus de hond wordt bijna zelf dood genepen.....
Weten die honden nu in de mensenwereld dat ze iets goed of fout doen?
Nee, want al die zaken die ze doen is natuurlijk gedrag (reeds voorgeprogrammeerd). Maar ze zijn wel intelligent genoeg om onze reacties te leren. Als ik dit doe zijn ze boos (en ben ik bang) en als ik dat doe dan zijn ze blij (en ik gerust).
Je hoeft maar een paar keer thuis te komen en op de hond boos te worden. En vanaf dan is er een zekerheid weg. En zal de hond steeds gestresst zijn omdat hij nu niet meer weet welk gedrag te verwachten. En is er een link ontstaan. Eigenaar komt thuis -> eigenaar is boos. Dus de hond wordt al gestresst/bang van zodra de eigenaar aan de voordeur staat. Spannend wat wordt het. Dat er die dag dan ook nog een schoen is kapot gebeten heeft er niets mee te maken. dat gaat enkel bevestigen wat de hond al voelt.
En hier maakt de mens dan zijn eigen interpretatie. De hond voelt zich schuldig. Of.... hij weet het, hij weet dat hij verkeerd is.
De hond weet inderdaad iets, maar niet wat wij denken.
Stress is niet enkel een gemoedstoestand, maar ook een lichamelijk chemisch proces. Wij kunnen dan staan roepen omdat ons favoriete paar schoenen helemaal anders gemodelleerd is. Maar ondertussen vliegen de stresshormonen als een gek door onze bloed(acht)baan. En onze hond ruikt die verandering. Ondertussen heeft hij geleerd dat dit niet veel goeds voorspelt. Dus is hij "op zijn hoede".
En wat Alaska finest vermeld, staat los van de mensenwereld. Honden onder elkaar communiceren onderling in hun eigen taal. Daar leren ze ook van hun gedrag van en tegen elkaar
tuurlijk noemen wij het zo, omdat wij er een benaming aan geven. Honden geven er wie weet ook wel hun eigen benaming aan via een grom/blaf/oogopslag/... (want he, ook daarin bestaan er diverse gradaties)
Als ik 'zit' zeg, weet mijn hond ook wat ik bedoel. Ondanks dat voor hem 'zit' geen betekenis heeft.
Jij geeft er steeds in elk bericht een andere term aan, terwijl je het gewoon als een simpele bewoording kunt neerzetten, maar om de 1 of andere reden wil je dat niet doen en wringt je dan maar in allerhande bochten.
Ieder levend wezen dat in een groep moet samen leven, communiceert en heeft regels. Zonder regels kun je nu eenmaal niet samenleven. Dat betekent dat in elke samenleving, er goede en slechte dingen zijn.
Ja, goed en slecht, wij zijn een verbaal communicerende soort, dus wij geven er een verbale betekenis aan. Maar de basis is hetzelfde.
Mijn honden/paarden/kippen/katten/... allemaal communiceren ze, zelfs onder elkaar. En allemaal hebben ze regels die op consequenties kunnen duiden als die overtreden worden.
En dat is maar 'goed' ook ;)
Honden zijn slimmer dan dat, hoor. Door het gewenste gedrag aan te leren, leren ze ook wat niet gewenst is. Daar moet je geen woorden als 'boos' en 'straf' en 'roepen en tieren' aan koppelen. Er hoeft helemaal niet gestraft te worden om een hond duidelijk te maken wat de gezinsregels zijn. Ze kunnen heel veel zelf inschatten en interpreteren. Gelukkig maar.
Ik heb de indruk dat er nogal gevallen wordt over het woordje 'fout' omdat daar dan een zeer beladen inhoud aan wordt vastgehangen met allerlei speculaties die er helemaal niet toe doen. Er wordt vanuit gegaan dat wie van mening is dat z'n hond 'fout' begrijpt, z'n hond vast wel straffen!
Terwijl het onderscheid goed/fout kunnen maken daar op zich niks mee te maken heeft, het wordt gewoon aangeleerd, en dat kan perfect op een opbouwende en positieve manier.
En nu ga ik erover zwijgen, want inhoudelijk lezen is blijkbaar moeilijk...
en wederom helemaal mee eens...
mensen zien 'fout' en denken meteen aan mishandelde triestige honden die de ronde wordt ingegooid. Uiteraard dan nog woordje 'stress' bij gooien en hé...
Ik doe ook wel eens iets fout hoor, maar ik ben zo stressvrij en vrolijk als iets.
Fouten maken hoort bij het leven, ook bij dat van al mijn dieren. En we zijn gelukkiger dan bij die waarbij er steeds met fluwelen handschoentjes moet rondgelopen worden en die met uitvallende en angstige honden rondlopen 'omdat ze van niet beter weten'
Doe mij dan maar mijn honden die vrolijk en los en blij door het leven rennen en af en toe eens tegen de lamp lopen. Mijn pup heeft me ook al gebeten omdat ik iets fout deed in haar ogen. Sjah, op naar de volgende ontmoeting en zien dat er geen fouten meer gebeuren. Iedereen tevreden en iedereen geleerd en iedereen weet wat ze aan elkaar hebben.
Maar nu hou ik er ook over op ;)
Ik denk ook dat Suzanne bijvoorbeeld (corrigeer me als ik het fout heb) fout aan het schuldig voelen koppelt. Dus als de hond iets fout doet dat deze zich dan schuldig voelt of iets zielig vind.
En ik bedoel met fout dat een hond zich beseft wat de regels in de roedel zijn en dat deze overschreden kunnen worden en de hond dus zich fout kan gedragen.
Ik denk idd ook dat een hond zich niet schuldig kan voelen, maar dat een hond echt wel beseft welk gedrag ongewenst is en dat het schuldig kijken dus niet is omdat hij zich daadwerkelijk schuldig voelt, maar dat hij ''schuldig''kijkt omdat hij zich beseft dat hij iets heeft gedaan wat niet geaccepteerd wordt door de roedel en dus om strafvermindering vraagt om zijn eigen hachje te redden en niet omdat hij spijt (en zich schuldig voelt) om wat hij gedaan heeft
Ben het helemaal met je eens! Zeker interessant en leerzaam.
We weten ook niet alles over honden, denk dat we ook nooit alles te weten zullen komen. Zij kunnen ons niet vertellen wat ze denken of hoe ze voelen.
Door observeren en logisch denken, kom je veel te weten.
Het is ook puur van mij dat ik denk dat voor honden goed of fout niet aan de orde is. Door lezen, observeren, veel nadenken en me in hun proberen te verplaatsen.
Dat gebeurd ook te vaak in de praktijk en dat precies is nu mijn punt.
Wij vinden dat de hond fout is en straffen hem.
Ik zeg niet dat dat hier gebeurd, buiten om me heen hekaas genoeg.
Vind wel dat dieren zelf niet bezig zijn met ons woord goed fout. Geaccepteerd worden of niet. Is dat goed of fout, ik vind van niet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?