Stress

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElianeEliane

Ik merk dag dagelijks en steeds in gesprekken dat stress bij honden in onze maatschappij door heel veel mensen zeer zwaar onderschat wordt.

Hopelijk vind ik ooit een doorschijnende kunststof hond waarbij ik kan laten zien wat er allemaal in het lichaam van de hond gebeurt bij stress.....

Wanneer ik mensen er van probeer op de hoogte te stellen dat honden stress krijgen wanneer ze de bench in moeten. Krijg ik uiteenlopende antwoorden, die allemaal op een punt uitdraaien -> namelijk ongeloof. Mede door het feit dat we absoluut niet graag te horen krijgen dat net dat wat we graag zien zich door ons toedoen ellendig laten voelen. Dus sluit men zich er voor af. En is diegene die zoiets komt vertellen, vanalles behalve goed!

Nee nee, hier kruipen ze zelf in de bench. Nee nee de hond zit rustig in de bench, ik zie HELEMAAL geen stress. Dit fenomeen bij honden noemen ze de aangeleerde hulpeloosheid (hier zijn onderzoeken en testen naar gedaan. Dat ondanks de pijn die de hond voelt, deze verbijt en zich onderwerpt). In het kort komt het er op neer dat de hond zich onderwerpt, een instinct om te kunnen overleven. Google het gerust.

De stress piekt in het lichaam al binnen de 10 à 15 minuten. Om deze stoffen uit het lichaam te filteren heeft dit 3 tot 5 dagen tijd nodig.

In stress toestanden verandert het lichaam in een chemisch fabriek waar alle toestellen (lees organen) zwaar onder druk komen te staan en er stoffen vrij komen die bij te veel of te weinig ongezond zijn en hun tol eisen aan het lichaam. Men is nog volop het fenomeen aan het bestuderen maar in de wetenschap begint men bij allergieën nu in de richting van stress te kijken. Allergie niet noodzakelijk als oorzaak maar eerder als trigger dat alles in gang zet en overgevoeligheid van het één of ander veroorzaakt. Met helaas alle ellendige gevolgen vandien.

Een lichaam dat door manupulatie van kweken en kruisen (om nieuwe, schattige, lieve, gevaarlijke, mooiere, grotere, kleiner, zachtere, enz....) ook al niet meer zo sterk is. Ziektes, afwijkingen, zwaktes, misvormingen....

We zijn ondertussen op weg naar de 400 rassen. Waar komen die allemaal vandaan denk je?

Als je dan bedenkt dat wij als mens dit met levende wezens doen, die uiteindelijk geen keuze hebben dan te ondergaan wat wij als mens met hen doen. Is zwaar confronterend. 

Zeker wanneer je beseft dat wij dit allemaal steunen. Zolang wij honden kopen zullen er honden gefokt worden. Hoeveel fokkers zijn er die voldoende wetenschappelijke kennis hebben om echt te weten met wat ze bezig zijn? Hoeveel eigenaars zijn er die echt weten met wat ze bezig zijn? En hoeveel zijn er die dat op voorhand weten? Voor dat de hond wordt aangeschaft!

 

Wurgkoorden, gentle leaders, u-lead, slipkettingen, stroombanden, benches..... Allemaal uitgevonden om het ons als mens makkelijker te maken.

Ja hij trekt te hard, ja hij blaft te veel, tja hij valt andere honden aan, tja hij sloopt alles als hij niet in de bench zit, tja effe in de bench time out, verplichte rust, enz..... Wees nu eerlijk zou je nu zelf niet knetter worden als je bij iemand woont die dit allemaal bij je doet. Zeer pijnlijke confrontatie.

 

Wanneer ik hier lees, yeah jippie de pup is op komst. Ja we hebben een weekje verlof als hij komt..... of 2 weken verlof..... ja dan moeten we terug gaan werken. Niet iedereen kan het zich permiteren om thuis te blijven.... zijn dan de commentaren die je te horen krijgt wanneer je voorzichtig opteert dat je een pup niet alleen laat. Uiteraard zijn er ook andere mensen, die het anders aanpakken.

 

Een pup laat je niet alleen. Een pup zet je niet in de bench 7 kamers in het donker ver verwijderd van iedereen. Vanaf dat de hond lichamelijk volgroeid is kan je beginnen met hem alleen te laten. En dat moet je dan ook langzaam opbouwend aanleren.

Een baby laat je toch ook niet alleen tot 's avonds (voorzien van eten en drinken) ...... dan krijg je de verwijten dat je de hond vermenselijkt...... nee ik vermenselijk hem niet. Ik hou er rekening mee dat de hond ook gevoelens heeft. Zich alleen kan voelen, angstig kan zijn enz.... Allemaal zaken die de hond ervaart wanneer wij hem achterlaten. De ene hond blijft al iets rustiger dan de andere. Maar stress is gegarandeert aanwezig.

 

En dan de activiteiten en hondenschool..... meer dan eens met tranen in de ogen omdat zowel diegene die les geven als diegene die les volgen niet zien wat ze de hond aandoen door gebrek aan kennis. nee nee kijk maar hij staat leuk te hijgen en te kwispelen en wipt op en neer. Hij vindt het leuk!

Buiten met de hond, voldoende laten lopen en afbeulen. Anders is hij niet rustig genoeg. Hup weeral een hoop stress. Al die kleine rassen lopen zich te pletter, niemand die zich aan het ritme van die korte pootjes houdt. Jamaar anders is de hond niet rustig binnen! Euh zou het misschien kunnen zijn dat de hond zich te pletter verveelt.

Een hond hijgt enkel voor 2 redenen. Om door middel van koele lucht in te ademen, dit voor het lichaam af te koelen. En stress.

Ja en hoeveel miljoenen mensen zijn er nog van overtuigd dat een hond die kwispelt een blije hond is. 

Als ik dan de honden zie waar ze wedstrijden mee spelen....

ja kijk maar eens hij staat al in de startblokken ..... hoor maar eens hij is er klaar voor. kom aan hé, kom aan ze jongen. Ja heeft een grote wil to please. Kijk maar eens.... En ondertussen lopen die honden echt helemaal over van de stress, opgefokt tegen de hel op, overlopen van de adrenaline en nog zoveel andere hormonen en stoffen. En terwijl mensen dan denken dat de hond moe en voldaan in de bench neer ligt, ligt de hond daar kapot neer van de stress en moet hij bekomen. Om het lichaam terug in normale balans te krijgen. Mensen die op top niveau wedstrijden spelen doen geregeld na x aantal jaren hun hond weg omdat hij niet meer mee kan. Het lichaam is op. 

Een hond is niet geinteresseerd in wedstrijden. Een hond wil geen beker of medaille winnen. De mens wil dat..... en ook hier, welke keuze heeft de hond?

 

Ok niet iedereen doet dit met zijn hond. Ik spreek over de mens in het algemeen. Niet als individu. 

Maar wat ik hier vertel zijn helaas geen uitzonderingen.

Zeg me gewoon eens wat jouw hond zelf kan/mag kiezen

 

https://www.petsplace.nl/hond-stress

 

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Dat learned helpnesless ken ik bij paarden, daar zijn veel voorbeelden van hoe paarden zich dan gedragen.

Het lijkt op het eerste gezicht heel erg knap wat iemand met een paard kan, maar als je beter kijkt zie je dat het paard alle gevoel/emotie heeft uitgeschakeld.

Het is 100% passief en initiatiefloos geworden en onderwerpt zich totaal wat de berijder/grondwerker van het paard vraagt maar in feite is dat paard een soort van robot geworden wat zichzelf totaal uitgeschakeld heeft.

Het is een lang proces voordat je een paard in die situatie hebt gebracht, het heeft geleerd dat eigen initiatief of gevoel tonen geen enkel resultaat heeft of allen iets negatiefs teweegbrengt dus het gaat zichzelf beschermen en sluit zich zo af dat je een 'learned helpnesless 'situatie krijgt.

 

Maar ik weet verder niet precies wat het doel van je topic is.

Wil je mensen ergens op aanspreken of ze waarschuwen?

Ik voel me gelukkig niet aangesproken na het lezen van je verhaal 

Wat je vraag betreft: mijn honden kunnen kiezen waar ze slapen, geen bench, dit geldt ook voor de nacht.

Ze kunnen altijd kiezen waar ze gaan liggen/zitten. Naar buiten kunnen ze ook kiezen, achterdeur is open en ze kunnen op het terras of doorlopen naar het weiland, houtwal. (allemaal omheind).

Als ik mijn honden zo bekijk zijn ze over het algemeen rustig en ontspannen, gezonde en vrolijke honden.

Wel doe ik met Black behendigheid en af en toe detectie, dat geeft natuurlijk wel adrenaline en misschien ook wel stress maar niet op een verkeerde manier.

Het is landelijk hier en ze kunnen daarom in het bos vrijwel altijd los van de riem, heel rustig daar.

 

 

 

 

honden page profiel ElianeEliane

" Dat learned helpnesless ken ik bij paarden, daar zijn veel voorbeelden van hoe paarden zich dan gedragen.
Het lijkt op het eerste gezicht heel erg knap wat iemand met een paard kan, maar als je beter kijkt zie je dat het paard alle gevoel/emotie heeft uitgeschakeld.
Het is 100% passief en initiatiefloos geworden en onderwerpt zich totaal wat de berijder/grondwerker van het paard vraagt maar in feite is dat paard een soort van robot geworden wat zichzelf totaal uitgeschakeld heeft.
Het is een lang proces voordat je een paard in die situatie hebt gebracht, het heeft geleerd dat eigen initiatief of gevoel tonen geen enkel resultaat heeft of allen iets negatiefs teweegbrengt dus het gaat zichzelf beschermen en sluit zich zo af dat je een 'learned helpnesless 'situatie krijgt.
 
Maar ik weet verder niet precies wat het doel van je topic is.
Wil je mensen ergens op aanspreken of ze waarschuwen?
Ik voel me gelukkig niet aangesproken na het lezen van je verhaal  "

 Het doel? Gewoon even stilstaan bij het feit.

Het niet wil zeggen omdat wij het niet kunnen zien dat het er dan ook niet is.

Zoals bvb gas -> kunnen wij niet zien en niet ruiken (vandaar dat men er een vieze geur heeft aan toegevoegd). Maar het is er wel en kan als we niet oppassen zijn tol eisen. Net zoals bevuilde lucht

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Tot op zekere hoogte snap ik je verhaal wel, maar bv over die will tot please vind ik het lastig.
Ik doe dus niks aan honden-sport oid, maar zie wel aan mijn golden dat hij graag apporteert en speurt.
Op ons eigen kneuterige niveau dus..
Nou is hij een stresserd, en kan ik
die signalen bij hem wel herkennen.

Maar er valt doorgaans lang niet altijd te kiezen nee.
Ik bepaal hoe laat, hoe lang en hoe vaak we gaan wandelen en waar.
Soms mag hij in het bos een stuk van de route bepalen, maar als dat betekent dat we dwars door de bramenstruiken moeten, liever niet ;-)

Wat, wanneer en hoeveel hij eet, bepaal ik.

Hoe lang hij alleen is, bepaal ik.

Hij mag wel altijd liggen waar hij wil, dus pendelt hij heen en weer tussen mijn slaapkamer en de woonkamer.

Maar het is al begonnen toen ik hem uitkoos, ook daar had ie niks over te zeggen.
:-)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ja, er even bij stilstaan kan nooit kwaad maar eigenlijk ben ik daar nooit zo mee bezig. 

Als Black de maandag behendigheid heeft gehad, zoals gisteravond, dan gaan we vandaag geen moeilijke dingen doen.

Wel z'n gewone routines en zijn wandeling, maar niks aparts en ook niet teveel.

Maar dat is ook een kwestie van gezond verstand hoe je met je dieren omgaat.

Ik maak daar nooit zo'n punt van, het gaat er eigenlijk allemaal wel gemoedelijk en ontspannen aan toe voor de honden.

Thuis is in ieder geval een echt rustpunt voor ze.

 

Edit

Santa, ja dat klopt inderdaad.

Honden hebben bij veel dagelijkse dingen niet echt een keuze, dat moeten wij voor ze doen of bepalen.

 

 

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Wat betreft je hond pas alleen laten als je hond lichamelijk volgroeid is: hoe zie je dat voor je??? Een hond is pas uitgegroeid tussen de 1 en 2 jaar oud..  Je zal toch ooit boodschappen doen? Vind dat mijn pup straks als ze 6 maanden is echt wel 4 uurtjes alleen thuis kan zijn.  Of een bench, ik heb hem hier gewoon staan, deurtje gaat nooit op slot, als je de bench op een leuke manier aanleert is er niks aan de hand. Ik begrijp je punt, maar je kunt de dingen ook overanalyseren en ik moet je eerlijk zeggen dat ik sommige standpunten een beetje overdreven vindt.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Toch ben ik het er niet mee eens dat honden in een bench altijd direct stress hebben, ik denk namelijk dat een Bench iets heel rustgevends kan zijn voor een hond.

Ook denk ik niet dat de stress die bij een wedstrijd komt kijken slechte stress is of dat honden wedstrijden/werken voor hun baasje/baasje plezieren niet leuk vinden.

 

Stress signalen zijn heel goed te lezen, en ik denk niet dat een hond, ook niet met aangeleerde hulpeloosheid, die zomaar verbergt.

 

Mijn mening dus.

honden page profiel SuzanneSuzanne

Vind ik een heel interessant onderwerp. Ik heb mij voordat wij een pup in huis haalden behoorlijk uitgebreid ingelezen.  Toch besef ik mij nu pas hoeveel je eigenlijk vraagt van een hond, om mee te draaien in de mensenwereld.

De bench is inderdaad misschien niet ideaal, misschien zou het beter zijn als je zelf gewoon 20 uur per dag gaat liggen en je hondje vrijwillig bij je komt liggen rusten. Maar aangezien dat niet erg realistisch is, is de bench dan niet beter dan een overprikkeld hondje door laten gaan met prikkels opzoeken? Dat geeft imho nog veel meer stress dan rust in de bench.

 

Zelfde verhaal met alleen laten. Ik had bedacht mijn pup overal mee naar toe te nemen. Tot ik zag hoe gestresst hij raakte van alleen al simpel wandelen. Dat gaat nu natuurlijk al een stuk beter. Maar nog steeds zijn veel uitstapjes voor hem meer stresserend dan alleen thuis blijven.

 

Mensen raken ook gestrest van vanalles en nog wat he. Een stressvrij leven zit er voor niemand (mens/dier) in denk ik.

James kan kiezen of hij ingaat op uitnodiging tot spelen, of hij geaaid wil worden, waar hij gaat liggen/zitten/rondsnuffelen, of hij gaat drinken, of hij direct z'n eten opeet, of hij meedoet aan de trainingssessie, etc. Natuurlijk beperken wij de keuzes, maar dat betekent niet dat hij niks meer te kiezen heeft :)

honden page profiel Michelle, baasje van Scotty en kater CharlieMichelle, baasje van Scotty en kater Charlie

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

"Een baby laat je toch ook niet alleen tot 's avonds (voorzien van eten en drinken) ...... dan krijg je de verwijten dat je de hond vermenselijkt...... "

"Zeg me gewoon eens wat jouw hond zelf kan/mag kiezen"

 

Ik heb laatst ook een lezing bijgewoond waarbij we honden vergeleken met een kind van 4 (dus ik zeg niet dat je een hond vermenselijkt), maar zeg nou zelf, wat heeft een kind van 4/baby dan te kiezen?

Mijn broertjes en zusjes zijn allen ouder dan 4, en die mogen echt niet zelf kiezen wát ze eten, wanneer ze eten, wanneer/waar ze slapen gaan etc. Dus in die zin heeft mijn hond al meer vrijheid. Die kan zelf kiezen waar/wanneer hij slaapt, en wanneer hij eet. Alleen niet wanneer hij naar buiten gaat en waar naartoe, hoewel hij het wel aan kan geven als hij nodig moet plassen natuurlijk.

honden page profiel SuzanneSuzanne

" "Een baby laat je toch ook niet alleen tot 's avonds (voorzien van eten en drinken) ...... dan krijg je de verwijten dat je de hond vermenselijkt...... "
"Zeg me gewoon eens wat jouw hond zelf kan/mag kiezen"
 
Ik heb laatst ook een lezing bijgewoond waarbij we honden vergeleken met een kind van 4 (dus ik zeg niet dat je een hond vermenselijkt), maar zeg nou zelf, wat heeft een kind van 4/baby dan te kiezen?
Mijn broertjes en zusjes zijn allen ouder dan 4, en die mogen echt niet zelf kiezen wát ze eten, wanneer ze eten, wanneer/waar ze slapen gaan etc. Dus in die zin heeft mijn hond al meer vrijheid. Die kan zelf kiezen waar/wanneer hij slaapt, en wanneer hij eet. Alleen niet wanneer hij naar buiten gaat en waar naartoe, hoewel hij het wel aan kan geven als hij nodig moet plassen natuurlijk. "

 En wat een heerlijke rust voor kinderen, zo zonder al keuzestress! ;)

honden page profiel MiniMaxiMiniMaxi

honden foto van MiniMaxi

Tot op bepaalde hoogte wil ik meegaan met je verhaal. Maar je moet ook kijken naar wat realistisch is. 

Ook is het handig om te kijken wat voor stress de hond ondervindt. Is hij angstig of blij. Daar zit echt heel veel verschil in. Ook wat dat net het lijf doet. Dat kan je ook goed vergelijken bij jezelf. Een beetje gezonde spanning/enthousiasme kan echt geen kwaad. Als ik tegen mijn pup zeg "we gaan naar school" puppycursus dus. Springt hij op en gaat enthousiast al bih de deur staan. En ja hij begrijpt heel goed dat hij dan naar de puppycursus gaat. Hij staat daar met mooie stralende ogen te wachten tot ik eindelijk eens mijn schoenen en jas aan heb. Als ik dan zover ben hipst hij vrolijk verder naar de auto. Ja je kan dat onder de boemer van positieve stress gooien. Oftewel enthousiasme. Is dat slecht? Nee...

 

 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" Ik merk dag dagelijks en steeds in gesprekken dat stress bij honden in onze maatschappij door heel veel mensen zeer zwaar onderschat wordt.
Hopelijk vind ik ooit een doorschijnende kunststof hond waarbij ik kan laten zien wat er allemaal in het lichaam van de hond gebeurt bij stress.....
Wanneer ik mensen er van probeer op de hoogte te stellen dat honden stress krijgen wanneer ze de bench in moeten. Krijg ik uiteenlopende antwoorden, die allemaal op een punt uitdraaien -> namelijk ongeloof. Mede door het feit dat we absoluut niet graag te horen krijgen dat net dat wat we graag zien zich door ons toedoen ellendig laten voelen. Dus sluit men zich er voor af. En is diegene die zoiets komt vertellen, vanalles behalve goed!
Nee nee, hier kruipen ze zelf in de bench. Nee nee de hond zit rustig in de bench, ik zie HELEMAAL geen stress. Dit fenomeen bij honden noemen ze de aangeleerde hulpeloosheid (hier zijn onderzoeken en testen naar gedaan. Dat ondanks de pijn die de hond voelt, deze verbijt en zich onderwerpt). In het kort komt het er op neer dat de hond zich onderwerpt, een instinct om te kunnen overleven. Google het gerust.
De stress piekt in het lichaam al binnen de 10 à 15 minuten. Om deze stoffen uit het lichaam te filteren heeft dit 3 tot 5 dagen tijd nodig.
In stress toestanden verandert het lichaam in een chemisch fabriek waar alle toestellen (lees organen) zwaar onder druk komen te staan en er stoffen vrij komen die bij te veel of te weinig ongezond zijn en hun tol eisen aan het lichaam. Men is nog volop het fenomeen aan het bestuderen maar in de wetenschap begint men bij allergieën nu in de richting van stress te kijken. Allergie niet noodzakelijk als oorzaak maar eerder als trigger dat alles in gang zet en overgevoeligheid van het één of ander veroorzaakt. Met helaas alle ellendige gevolgen vandien.
Een lichaam dat door manupulatie van kweken en kruisen (om nieuwe, schattige, lieve, gevaarlijke, mooiere, grotere, kleiner, zachtere, enz....) ook al niet meer zo sterk is. Ziektes, afwijkingen, zwaktes, misvormingen....
We zijn ondertussen op weg naar de 400 rassen. Waar komen die allemaal vandaan denk je?
Als je dan bedenkt dat wij als mens dit met levende wezens doen, die uiteindelijk geen keuze hebben dan te ondergaan wat wij als mens met hen doen. Is zwaar confronterend. 
Zeker wanneer je beseft dat wij dit allemaal steunen. Zolang wij honden kopen zullen er honden gefokt worden. Hoeveel fokkers zijn er die voldoende wetenschappelijke kennis hebben om echt te weten met wat ze bezig zijn? Hoeveel eigenaars zijn er die echt weten met wat ze bezig zijn? En hoeveel zijn er die dat op voorhand weten? Voor dat de hond wordt aangeschaft!
 
Wurgkoorden, gentle leaders, u-lead, slipkettingen, stroombanden, benches..... Allemaal uitgevonden om het ons als mens makkelijker te maken.
Ja hij trekt te hard, ja hij blaft te veel, tja hij valt andere honden aan, tja hij sloopt alles als hij niet in de bench zit, tja effe in de bench time out, verplichte rust, enz..... Wees nu eerlijk zou je nu zelf niet knetter worden als je bij iemand woont die dit allemaal bij je doet. Zeer pijnlijke confrontatie.
 
Wanneer ik hier lees, yeah jippie de pup is op komst. Ja we hebben een weekje verlof als hij komt..... of 2 weken verlof..... ja dan moeten we terug gaan werken. Niet iedereen kan het zich permiteren om thuis te blijven.... zijn dan de commentaren die je te horen krijgt wanneer je voorzichtig opteert dat je een pup niet alleen laat. Uiteraard zijn er ook andere mensen, die het anders aanpakken.
 
Een pup laat je niet alleen. Een pup zet je niet in de bench 7 kamers in het donker ver verwijderd van iedereen. Vanaf dat de hond lichamelijk volgroeid is kan je beginnen met hem alleen te laten. En dat moet je dan ook langzaam opbouwend aanleren.
Een baby laat je toch ook niet alleen tot 's avonds (voorzien van eten en drinken) ...... dan krijg je de verwijten dat je de hond vermenselijkt...... nee ik vermenselijk hem niet. Ik hou er rekening mee dat de hond ook gevoelens heeft. Zich alleen kan voelen, angstig kan zijn enz.... Allemaal zaken die de hond ervaart wanneer wij hem achterlaten. De ene hond blijft al iets rustiger dan de andere. Maar stress is gegarandeert aanwezig.
 
En dan de activiteiten en hondenschool..... meer dan eens met tranen in de ogen omdat zowel diegene die les geven als diegene die les volgen niet zien wat ze de hond aandoen door gebrek aan kennis. nee nee kijk maar hij staat leuk te hijgen en te kwispelen en wipt op en neer. Hij vindt het leuk!
Buiten met de hond, voldoende laten lopen en afbeulen. Anders is hij niet rustig genoeg. Hup weeral een hoop stress. Al die kleine rassen lopen zich te pletter, niemand die zich aan het ritme van die korte pootjes houdt. Jamaar anders is de hond niet rustig binnen! Euh zou het misschien kunnen zijn dat de hond zich te pletter verveelt.
Een hond hijgt enkel voor 2 redenen. Om door middel van koele lucht in te ademen, dit voor het lichaam af te koelen. En stress.
Ja en hoeveel miljoenen mensen zijn er nog van overtuigd dat een hond die kwispelt een blije hond is. 
Als ik dan de honden zie waar ze wedstrijden mee spelen....
ja kijk maar eens hij staat al in de startblokken ..... hoor maar eens hij is er klaar voor. kom aan hé, kom aan ze jongen. Ja heeft een grote wil to please. Kijk maar eens.... En ondertussen lopen die honden echt helemaal over van de stress, opgefokt tegen de hel op, overlopen van de adrenaline en nog zoveel andere hormonen en stoffen. En terwijl mensen dan denken dat de hond moe en voldaan in de bench neer ligt, ligt de hond daar kapot neer van de stress en moet hij bekomen. Om het lichaam terug in normale balans te krijgen. Mensen die op top niveau wedstrijden spelen doen geregeld na x aantal jaren hun hond weg omdat hij niet meer mee kan. Het lichaam is op. 
Een hond is niet geinteresseerd in wedstrijden. Een hond wil geen beker of medaille winnen. De mens wil dat..... en ook hier, welke keuze heeft de hond?
 
Ok niet iedereen doet dit met zijn hond. Ik spreek over de mens in het algemeen. Niet als individu. 
Maar wat ik hier vertel zijn helaas geen uitzonderingen.
Zeg me gewoon eens wat jouw hond zelf kan/mag kiezen
 
https://www.petsplace.nl/hond-stress
 
 
  "

 Idem.

Wij proberen zoveel mogelijk onze honden "hond" te laten zijn.  Thuis liggen ze waar ze willen en gaan ze buiten wanneer ze willen (hondendeur).  Komen ze binnen en regent het?  Geen probleem ik ga ze niet opjagen of een halfuur in de garage zetten om te drogen.

Drinken staat altijd klaar, ik doe er niet aan mee om een hond zijn water weg te zetten omdat hij anders 's nachts in huis of bench plast.

Een bench?  Een (soms) noodzakelijk kwaad, ter bescherming van zichzelf.  Hier is er ééntje niet echt te vertrouwen met andere honden, ook niet met huisgenoten (alhoewel véél verbeterd).  Dus als we weg zijn (wat in mijn geval niet dikwijls is, omdat ik niet (meer) werk) moet er ééntje in een ren (geen bench) we hebben in de veranda een stuk afgemaakt met een hek (zoals een ren) waar ze in kan.  Helaas noodzakelijk maar zo ruim mogelijk gemaakt.

Gaan we wandelen, proberen we steeds ergens naartoe te gaan waar ze vrij kunnen lopen.  Willen ze zwemmen, mag dit ook, zijn ze vuil?  Dat valt er weer af of we laten ze nog eens zwemmen.

We houden in gedachten dat een hond opvoeden 95% belonen is en 5% straf.  De straf is bij ons een "neen" geen time outs, geen apart zetten of wat dan ook.  Hier werken we ook met lichaamstaal, we corrigeren ze met onze stem zo weinig mogelijk.  Liever maken we ze duidelijk wat we willen door ze te blokkeren als ze bv. aan de vuilnisbak zitten, en te wachten tot ze zich verwijderen waarna we ze belonen.

Je staat er van versteld hoe snel ze dit snappen en hoe weinig we moeten "pruttelen" met onze stem.  Hebben ze iets stuk gemaakt als we weg waren, ruimen we dit op, er wordt niet geduveld (heeft geen zin en maakt ze alleen onzeker).

Natuurlijk praten we tegen ze maar de negatieve zaken (roepen, bestraffend toespreken enz.) laten we zo.

Wij zijn ook door schade en schande wijs geworden natuurlijk verliep het niet zo bij onze eerste hond (al hebben we ze nooit lichamelijk gestraft).  Maar als je interesse hebt in je hond, begin je zelf zaken op te zoeken om een situatie te verbeteren.

Hier wordt geen pup 's nachts alleen gelaten, die gaat mee met ons slapen in bed.  Hier dus ook geen jankende puppies, dat is al jaren geleden of moet ik zeggen verschillende honden geleden?

 

Wat betreft eten, dit wordt uiteraard door mij gegeven, 's morgens als we een halfuurtje op zijn en 's avonds geven ze dit zelf aan.  Je ziet het goed als ze willen eten.  Soms is dit om 18u soms later, soms vroeger.

 

Kortom, we proberen ze zoveel mogelijk vrij te laten.  Natuurlijk moet je ze ook tegen zichzelf beschermen, doe je met een kind ook.

Maar nooit (meer) dwingend altijd meer begeleidend.

Gedurende de jaren hebben we dit geleerd (de tijden veranderen en de opvoedingsmethodes ook, het zijn dwazen die in het verleden leven ), onze honden zijn onze huisgenoten, een soort kinderen, ze moeten blijvend verzorgd en beschermd worden, maar je geeft ze zoveel mogelijk vrijheid.

Daar voelen we ons goed bij en we evolueren nog steeds, gelukkig.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Dit topic sluit aan bij het topic Haast haast haast.

 

Heel goed om af en toe eens stil te staan bij wat een hond ondervindt.

Hier bijvoorbeeld in dit onderzoek naar verlatingsangst bij honden, maakt men gebruik van camera s en onderzoek naar het stressniveau van de honden als ze alleen thuis gelaten worden. Met uitleg van verschillende wetenschappers.

https://www.youtube.com/watch?v=QeTrW6tV4mM

 

 

Ik ben niet perse tegen een bench, een hond kan dit zien als eigen veilig plekje, soms met een dekentje erover, na oefenen kan het deurtje ook gewoon open blijven, het moet wel een plek zijn waar hij zich veilig voelt en niet een plek waar hij stress ondervindt en urenlang in opgesloten zit.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik denk dat er een verschil zit in kortdurende stres en chronische stres.

Als ik eten klaar zet voor mn hond, voelt ze even stres tot ik de bak neerzet. Gaan we naar buiten, komt even die opwinding: jippie, we gaan naar buiten. Soms heb je zelfs stres nodig, als ik een examen moet maken, helpt de stres me.

Met frisbee, komt ook stres bij kijken. 

Anders wordt het denk ik, de stres, waar je lang aan blootgesteld wordt. Of te veel stres momenten achter elkaar, waardoor de piek te hoog blijft.

Hierdoor een te hoge hartslag bvb. Een voortdurend te hoog stres gehalte in het bloed. Geen of onvoldoende herstel tijd. 

Dat krijg je chronische stres, dat moet je voorkomen.

 

Stres zorgt ervoor dat een cheetah, zijn prooi kan vangen, dat een prooidier minder pijnvoelt als hij nagejaagd wordt. In een  waas vlucht hij. 

Dat is alles kort durende stres, of functionele stres.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


 
Ik ben niet perse tegen een bench, een hond kan dit zien als eigen veilig plekje, soms met een dekentje erover, na oefenen kan het deurtje ook gewoon open blijven, het moet wel een plek zijn waar hij zich veilig voelt en niet een plek waar hij stress ondervindt en urenlang in opgesloten zit. "

 Een bench goed aangeleerd, dat wordt een prima plek voor een hond.

honden page profiel Gina HeuvelslandGina Heuvelsland

honden foto van Gina Heuvelsland

" Ik merk dag dagelijks en steeds in gesprekken dat stress bij honden in onze maatschappij door heel veel mensen zeer zwaar onderschat wordt.

Hopelijk vind ik ooit een doorschijnende kunststof hond waarbij ik kan laten zien wat er allemaal in het lichaam van de hond gebeurt bij stress.....

Wanneer ik mensen er van probeer op de hoogte te stellen dat honden stress krijgen wanneer ze de bench in moeten. Krijg ik uiteenlopende antwoorden, die allemaal op een punt uitdraaien -> namelijk ongeloof. Mede door het feit dat we absoluut niet graag te horen krijgen dat net dat wat we graag zien zich door ons toedoen ellendig laten voelen. Dus sluit men zich er voor af. En is diegene die zoiets komt vertellen, vanalles behalve goed!

Nee nee, hier kruipen ze zelf in de bench. Nee nee de hond zit rustig in de bench, ik zie HELEMAAL geen stress. Dit fenomeen bij honden noemen ze de aangeleerde hulpeloosheid (hier zijn onderzoeken en testen naar gedaan. Dat ondanks de pijn die de hond voelt, deze verbijt en zich onderwerpt). In het kort komt het er op neer dat de hond zich onderwerpt, een instinct om te kunnen overleven. Google het gerust.

De stress piekt in het lichaam al binnen de 10 à 15 minuten. Om deze stoffen uit het lichaam te filteren heeft dit 3 tot 5 dagen tijd nodig.

In stress toestanden verandert het lichaam in een chemisch fabriek waar alle toestellen (lees organen) zwaar onder druk komen te staan en er stoffen vrij komen die bij te veel of te weinig ongezond zijn en hun tol eisen aan het lichaam. Men is nog volop het fenomeen aan het bestuderen maar in de wetenschap begint men bij allergieën nu in de richting van stress te kijken. Allergie niet noodzakelijk als oorzaak maar eerder als trigger dat alles in gang zet en overgevoeligheid van het één of ander veroorzaakt. Met helaas alle ellendige gevolgen vandien.

Een lichaam dat door manupulatie van kweken en kruisen (om nieuwe, schattige, lieve, gevaarlijke, mooiere, grotere, kleiner, zachtere, enz....) ook al niet meer zo sterk is. Ziektes, afwijkingen, zwaktes, misvormingen....

We zijn ondertussen op weg naar de 400 rassen. Waar komen die allemaal vandaan denk je?

Als je dan bedenkt dat wij als mens dit met levende wezens doen, die uiteindelijk geen keuze hebben dan te ondergaan wat wij als mens met hen doen. Is zwaar confronterend. 

Zeker wanneer je beseft dat wij dit allemaal steunen. Zolang wij honden kopen zullen er honden gefokt worden. Hoeveel fokkers zijn er die voldoende wetenschappelijke kennis hebben om echt te weten met wat ze bezig zijn? Hoeveel eigenaars zijn er die echt weten met wat ze bezig zijn? En hoeveel zijn er die dat op voorhand weten? Voor dat de hond wordt aangeschaft!

 

Wurgkoorden, gentle leaders, u-lead, slipkettingen, stroombanden, benches..... Allemaal uitgevonden om het ons als mens makkelijker te maken.

Ja hij trekt te hard, ja hij blaft te veel, tja hij valt andere honden aan, tja hij sloopt alles als hij niet in de bench zit, tja effe in de bench time out, verplichte rust, enz..... Wees nu eerlijk zou je nu zelf niet knetter worden als je bij iemand woont die dit allemaal bij je doet. Zeer pijnlijke confrontatie.

 

Wanneer ik hier lees, yeah jippie de pup is op komst. Ja we hebben een weekje verlof als hij komt..... of 2 weken verlof..... ja dan moeten we terug gaan werken. Niet iedereen kan het zich permiteren om thuis te blijven.... zijn dan de commentaren die je te horen krijgt wanneer je voorzichtig opteert dat je een pup niet alleen laat. Uiteraard zijn er ook andere mensen, die het anders aanpakken.

 

Een pup laat je niet alleen. Een pup zet je niet in de bench 7 kamers in het donker ver verwijderd van iedereen. Vanaf dat de hond lichamelijk volgroeid is kan je beginnen met hem alleen te laten. En dat moet je dan ook langzaam opbouwend aanleren.

Een baby laat je toch ook niet alleen tot 's avonds (voorzien van eten en drinken) ...... dan krijg je de verwijten dat je de hond vermenselijkt...... nee ik vermenselijk hem niet. Ik hou er rekening mee dat de hond ook gevoelens heeft. Zich alleen kan voelen, angstig kan zijn enz.... Allemaal zaken die de hond ervaart wanneer wij hem achterlaten. De ene hond blijft al iets rustiger dan de andere. Maar stress is gegarandeert aanwezig.

 

En dan de activiteiten en hondenschool..... meer dan eens met tranen in de ogen omdat zowel diegene die les geven als diegene die les volgen niet zien wat ze de hond aandoen door gebrek aan kennis. nee nee kijk maar hij staat leuk te hijgen en te kwispelen en wipt op en neer. Hij vindt het leuk!

Buiten met de hond, voldoende laten lopen en afbeulen. Anders is hij niet rustig genoeg. Hup weeral een hoop stress. Al die kleine rassen lopen zich te pletter, niemand die zich aan het ritme van die korte pootjes houdt. Jamaar anders is de hond niet rustig binnen! Euh zou het misschien kunnen zijn dat de hond zich te pletter verveelt.

Een hond hijgt enkel voor 2 redenen. Om door middel van koele lucht in te ademen, dit voor het lichaam af te koelen. En stress.

Ja en hoeveel miljoenen mensen zijn er nog van overtuigd dat een hond die kwispelt een blije hond is. 

Als ik dan de honden zie waar ze wedstrijden mee spelen....

ja kijk maar eens hij staat al in de startblokken ..... hoor maar eens hij is er klaar voor. kom aan hé, kom aan ze jongen. Ja heeft een grote wil to please. Kijk maar eens.... En ondertussen lopen die honden echt helemaal over van de stress, opgefokt tegen de hel op, overlopen van de adrenaline en nog zoveel andere hormonen en stoffen. En terwijl mensen dan denken dat de hond moe en voldaan in de bench neer ligt, ligt de hond daar kapot neer van de stress en moet hij bekomen. Om het lichaam terug in normale balans te krijgen. Mensen die op top niveau wedstrijden spelen doen geregeld na x aantal jaren hun hond weg omdat hij niet meer mee kan. Het lichaam is op. 

Een hond is niet geinteresseerd in wedstrijden. Een hond wil geen beker of medaille winnen. De mens wil dat..... en ook hier, welke keuze heeft de hond?

 

Ok niet iedereen doet dit met zijn hond. Ik spreek over de mens in het algemeen. Niet als individu. 

Maar wat ik hier vertel zijn helaas geen uitzonderingen.

Zeg me gewoon eens wat jouw hond zelf kan/mag kiezen

 

https://www.petsplace.nl/hond-stress

 

 

  "

 

Ik denk dat elk wezen dat hier op aarde geboren wordt en zich moet aanpassen aan zijn omgeving te maken krijgt met stress of je nu een mens bent, een hond of een paard. Ik ben van mening dat je dat bij je hond in goede banen moet leiden. Wat mijn honden betreft is Quincy stressgevoeliger dan Beertje en heb ik bij hem zijn activiteiten verminderd en meer rust gegeven. Beertje maakt het niet zoveel uit, hij is mentaal sterker.

Anoniem (Gast)

Ik denk dat je stress en gezonde spanning nu veel veel door elkaar haalt.


Een (werk)hond die klaar staat voor een opdracht laat zeker signalen van (hevige) spanning zien, maar die zijn positief, want de hond mag gaan doen waar hij/zij goed in is.

 

Het zou meer stress geven als zo'n hond zoiets niet zou mogen doen.

 

Al met al vind ik het nogal overdreven, de wereld is nu eenmaal niet alleen maar zen en rust.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ik denk dat je stress en gezonde spanning nu veel veel door elkaar haalt.
Een (werk)hond die klaar staat voor een opdracht laat zeker signalen van (hevige) spanning zien, maar die zijn positief, want de hond mag gaan doen waar hij/zij goed in is.
 
Het zou meer stress geven als zo'n hond zoiets niet zou mogen doen.
 
Al met al vind ik het nogal overdreven, de wereld is nu eenmaal niet alleen maar zen en rust. "

 In beide stukken zit een grond van waarheid (vind ik )

Natuurlijk laten honden stress zien als ze mogen sporten ,vooral als ze het leuk vinden om te doen en als je je hond goed kent zie je wel of hij of zij er zin in heeft of niet 

Als er vergelijk met de mens gemaakt wordt die heeft ook verschillende stress signalen .

Als je naar de tandarts gaat is dat minder leuk als gezellig uit eten ,maar beide kan voor stress zorgen

Ik leef al vele jaren tussen een grote groep honden en bekijk wat voor tak van sport zij leuk vinden .

Vinden zij behendigheid of flyball of races niet leuk dan bereik je er ook niet veel mee want een hond doet weinig aan sport als het niet leuk gebracht wordt.Je kan zelfs duidelijk het verschil zien tussen een hond die het doet omdat de baas het leuk vindt of een hond die het doet omdat hij het zelf leuk vindt .

Hetzelfde met onze reddings-zoekhonden ,legio zijn daar niet voor in de werpkist gelegd ,je moet zelf de kwaliteiten van je honden zien om te kijken of ze er plezier aan beleven ,van al onze gossen zijn er maar twee die echt dode of vermisten op willen zoeken en van al onze jacks slechts een.

Wat ik wel vindt is dat er de laatste jaren veel menselijke termen aan honden gegeven worden .

De eerste keer dat ik las over een time out voor een hond of vogel ,dacht ik op het forum van super nanny te zitten en dacht straks moeten ze in het strafhoekje .

Benches die open staan en waar honden zelf in gaan zie ik hetzelfde als een mand waar ze in gaan liggen ,niks mis mee dus.

Hier hebben ze veel vrijheid maar uiteraard zijn er ook regels waar ze zich aan moeten houden ,dat moeten wij ook .

Denkpuzzels voor honden daar begin ik niet aan ,Persoonlijk vind ik dat ze lekker kunnen denken op hun wandelingen aan bos of zee ,daar lopen ze los en spelen en rennen met elkaar waarbij er ook zijn die apart van de groep graag hun eigen gangetje gaan door lekker te snuffelen.want vlak de honden neus niet uit ,ze kunnen op grote afstanden veel luchtjes opsnuiven wat ook geestelijk moe maakt.

Pups of volwassen honden heel de dag alleen laten ben ik geen voorstander van en die mensen kunnen hier dan geen pup kopen.

Net als pups overal mee naar toe slepen de eerste tijd ,daar wordt je als pup nu juist gestrest van ,want ze missen hun moeder en nestgenoten en worden in een andere omgeving gepland met als ze geluk hebben een nestdoekje wat naar hun familie ruikt ,maar dat is weer niet weg gelegd voor de oostblok pups .

Geef pups de tijd en dat is hetzelfde met herplaatsingshonden of volwassen honden uit binnen of buitenland .

Elke herplaatsing geeft stress of het nu een hond of paard is ,maar ga je er zelf op een rustige manier mee om dan kan er veel goed komen.

Dan het showen van honden ,ook daar zitten honden bij die er geen ruk aan vinden en honden die stralen in de ring ,voor de fok moet je bij de meeste rassen minimaal 2 x zg hebben ,vindt je hond het leuk en heb je er zelf plezier in waarom niet ,vindt je hond er niets aan dan merk je dat ook doordat ze zich slecht tonen in de ring .

Natuurlijk zijn er mensen bij elke sport die het voor de bekers doen ,ik pleit al jaren om lekkers of speeltjes voor de honden dat is leuker als al die bekers afstoffen .

Allergieen bij honden en mensen zie je de laatste jaren ook veel meer als vroeger .

Hier kunnen ze alles eten  ,doen ze ook maar vooral veel vuile pens en niemand is allergisch (zelfs niet voor mij)

Kortom ieder doet en probeert het op zijn eigen manier ,maar het is een interessant topic .

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik heb een hond gehad wat chronisch stress ondervond in haar leven zelfs in huis als ze lag te slapen stonden haar oren op alert en was ze nog aan het rillen. Ik heb zo'n beetje mijn hele leven om haar aangepast om haar stress te laten verminderen. Uiteindelijk lukte dit met behulp van medicatie en routine en ik heb ik heel vaak op het punt gestaan om haar in te laten slapen omdat dit voor haar echt niet leuk was. Ook met medicatie ondervond ze stress, maar ze was er iets eerder uit. Maar helemaal stress loos leven heb ik haar niet kunnen geven, helaas. 

En ja dat stress niet goed is voor het lichaam merkte ik erg goed aan haar. Elk hondengriepje wat er heerste kreeg zij ook. Altijd dun. En uiteindelijk ging haar hart in paar jaar tijd van ''sporthart'' naar zeer slecht. Ik heb altijd gezegd dat Bambi dood zou gaan door haar stress en helaas gebeurde dat ook. Haar hart kon het leven niet meer aan. 

Ik heb gedaan wat ik kon om haar een leuk leven te geven en gelukkig was ze ook echt wel momenten blij. Maar nu heeft ze eindelijk de rust die ze verdiend. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ik heb een hond gehad wat chronisch stress ondervond in haar leven zelfs in huis als ze lag te slapen stonden haar oren op alert en was ze nog aan het rillen. Ik heb zo'n beetje mijn hele leven om haar aangepast om haar stress te laten verminderen. Uiteindelijk lukte dit met behulp van medicatie en routine en ik heb ik heel vaak op het punt gestaan om haar in te laten slapen omdat dit voor haar echt niet leuk was. Ook met medicatie ondervond ze stress, maar ze was er iets eerder uit. Maar helemaal stress loos leven heb ik haar niet kunnen geven, helaas. 
En ja dat stress niet goed is voor het lichaam merkte ik erg goed aan haar. Elk hondengriepje wat er heerste kreeg zij ook. Altijd dun. En uiteindelijk ging haar hart in paar jaar tijd van ''sporthart'' naar zeer slecht. Ik heb altijd gezegd dat Bambi dood zou gaan door haar stress en helaas gebeurde dat ook. Haar hart kon het leven niet meer aan. 
Ik heb gedaan wat ik kon om haar een leuk leven te geven en gelukkig was ze ook echt wel momenten blij. Maar nu heeft ze eindelijk de rust die ze verdiend.  "

 Was Bambi van pup af aan bij jullie?

honden page profiel CaitCait

honden foto van Cait

"  Een bench goed aangeleerd, dat wordt een prima plek voor een hond. "

Eens. Mijn pup van 3 maanden is gek op haar bench, deur staat in principe altijd open in haar ren, maar ook als die dicht gaat hoor je haar niet. Maar bij onweer ligt ze lekker in haar bench met handdoek erover, echt haar "hol", ze voelt zich echt veilig erin. 

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

"  Was Bambi van pup af aan bij jullie? "

 

Nee ik had haar meegenomen toen ik nog in het asiel werkte en ze daar 3 keer terug is gekomen. Toen dacht ik dat ze echt niet zo moeilijk kon zijn. Maar ik heb echt huilend naar Bambi gekeken, ze had het zo moeilijk met haar leven. En ik heb echt met mijn handen in het haar gezeten. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Ik heb even op je profiel naar het filmpje gekeken ,ontroerend mooi ,

Gelukkig heb jij Bambi toen mee genomen ,gevoelige honden die verschillende malen in het asiel komen ja daar krijg je een levenslange knauw van .Maar de tevredenheid met haar bestaan bij jullie straalt er van af ,gelukkig dat ze haar mooie momenten ook had. .

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Ik heb even op je profiel naar het filmpje gekeken ,ontroerend mooi ,
Gelukkig heb jij Bambi toen mee genomen ,gevoelige honden die verschillende malen in het asiel komen ja daar krijg je een levenslange knauw van .Maar de tevredenheid met haar bestaan bij jullie straalt er van af ,gelukkig dat ze haar mooie momenten ook had. . "

 

Dankjewel! Ik heb er ook alles aan gedaan. Waarschijnlijk kwam ze uit het buitenland en is bij ons (in het asiel) gekomen nadat ze op straat gedumpt was met 11 maanden. Toen ik haar uiteindelijk meenam uit het asiel was ze 2,5 jaar

 

Maar stress bij honden kan idd en aanslag zijn op het lichaam...

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

Gho ik volg het verhaal in de zin van de fokkers..en de zoveel soorten kettingen etc.. 

 

Maar op vlak van de bench/hondensport/hondenschool/alleen zijn, daar ben ik eigenlijk niet helemaal mee akkoord..

 

Er moet een veilige plaats gecreëerd worden voor een pup/hond. Een voorbeeld: jij zegt dat dit stress oplevert zo een bench. Waarom gaat mijn oudere hond, wanneer het onweert/vuurwerk, direct richting bench? Dat is toch gewoon omdat ze zich daar veilig in voelen? Waarom zoekt mijn pup dan zelf de bench op? Als ik ergens stress van zou krijgen, blijf ik daar weg en zoek ik dat niet op hé om lekker in te gaan liggen? Waarom vliegen beide honden - oud en jong - op bij het woord slapen? en gaan ze rechtstreeks naar de bench? Waarom kan mijn pup alleen goed doorslapen en uitrusten in de bench? = ze zeggen vaak een pup moet goed rusten want het heeft vaak zoveel indrukken = bij mijn thuis lopen ook kindjes rond. Dan kan zij niet goed slapen en gaat ze in overdrive en zie je dat het haar niet gaat maar dat ze haar rust niet kan vinden. Ik ben pro bench. Zeker voor de rust! Niet voor 'het gaat niet, we moeten voor een uur weg, we zetten haar erin' :)

 

Over het feit van de hondensporten/hondenscholen ben ik ook niet akkoord. Mijn oudste hond was DOL op wedstrijden lopen. Ik merk heel goed aan laika wanneer ze stress heeft en wanneer niet. Zij spreekt dit echt uit met haar lichaam. Ik heb dit nooit gezien wanneer ze aan het lopen/trainen was. Honden zijn blij als ze met hun baasje op stap kunnen en met hun kunnen werken. Degene die hun honden opfokken zijn fout natuurlijk. Ik zette mijn hond altijd gewoon klaar in de start en beloonde haar ervoor al. Een goede knuffel, een leuk aaitje en ze was tevreden. Laika treurde toen ze moest stoppen omwille van haar gezondheid. En dat meen ik.. Bij de pup hetzelfde. Ze zoekt constant aandacht. Waarom mag je die aandacht niet belonen met mentale trainig of fysieke training? Hierdoor wordt vaak de band hechter met de baas.. Ofja dat is toch wat ik al heb gemerkt..

 

Ik denk dat het van hond tot hond afhangt. Ik zie wanneer Laika - onze oudste - stress heeft. Ze gaat dan echt in een bolletje liggen/zitten, haar ogen stralen stress uit en ze bibbert of laat haar doen.. Wanneer ze geen stress heeft trippelt ze mij overal achterna en kwispelt ze constant.. 

 

Maarja mijn mening :)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik heb een intressant boekje genaamd Kanker bij honden, van Monique Bladder, waar stress en ziekte met elkaar in verband gebracht wordt. Aanrader voor iedereen.

 

Ik denk dat Lola, die toen ze een jaar bij ons was een tumor aan haar poot kreeg en een in haar buik, dit van alle stress gekregen heeft. Ik ken haar achtergrond niet, maar vier jaar een hel van een asiel, daarna de verplichte sterillisatie, de entingen en de lange reis, de nieuwe omgeving, het wennen en aanpassen, dat alles bij elkaar tot de tumoren geleid zou kunnen hebben.

 

En Jenna haar pollenallergie...wie weet ook door teveel stress in het verleden en misschien nog steeds aan het aanpassen.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

"  
Dankjewel! Ik heb er ook alles aan gedaan. Waarschijnlijk kwam ze uit het buitenland en is bij ons (in het asiel) gekomen nadat ze op straat gedumpt was met 11 maanden. Toen ik haar uiteindelijk meenam uit het asiel was ze 2,5 jaar
 
Maar stress bij honden kan idd en aanslag zijn op het lichaam... "

 Ja dan heb je het nog vergebracht als ik je foto's zo bekijk .

 

Niet alleen bij honden is stress een aanslag op het lichaam .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Gho ik volg het verhaal in de zin van de fokkers..en de zoveel soorten kettingen etc.. 
 
Maar op vlak van de bench/hondensport/hondenschool/alleen zijn, daar ben ik eigenlijk niet helemaal mee akkoord..
 
Er moet een veilige plaats gecreëerd worden voor een pup/hond. Een voorbeeld: jij zegt dat dit stress oplevert zo een bench. Waarom gaat mijn oudere hond, wanneer het onweert/vuurwerk, direct richting bench? Dat is toch gewoon omdat ze zich daar veilig in voelen? Waarom zoekt mijn pup dan zelf de bench op? Als ik ergens stress van zou krijgen, blijf ik daar weg en zoek ik dat niet op hé om lekker in te gaan liggen? Waarom vliegen beide honden - oud en jong - op bij het woord slapen? en gaan ze rechtstreeks naar de bench? Waarom kan mijn pup alleen goed doorslapen en uitrusten in de bench? = ze zeggen vaak een pup moet goed rusten want het heeft vaak zoveel indrukken = bij mijn thuis lopen ook kindjes rond. Dan kan zij niet goed slapen en gaat ze in overdrive en zie je dat het haar niet gaat maar dat ze haar rust niet kan vinden. Ik ben pro bench. Zeker voor de rust! Niet voor 'het gaat niet, we moeten voor een uur weg, we zetten haar erin' :-)
 
Over het feit van de hondensporten/hondenscholen ben ik ook niet akkoord. Mijn oudste hond was DOL op wedstrijden lopen. Ik merk heel goed aan laika wanneer ze stress heeft en wanneer niet. Zij spreekt dit echt uit met haar lichaam. Ik heb dit nooit gezien wanneer ze aan het lopen/trainen was. Honden zijn blij als ze met hun baasje op stap kunnen en met hun kunnen werken. Degene die hun honden opfokken zijn fout natuurlijk. Ik zette mijn hond altijd gewoon klaar in de start en beloonde haar ervoor al. Een goede knuffel, een leuk aaitje en ze was tevreden. Laika treurde toen ze moest stoppen omwille van haar gezondheid. En dat meen ik.. Bij de pup hetzelfde. Ze zoekt constant aandacht. Waarom mag je die aandacht niet belonen met mentale trainig of fysieke training? Hierdoor wordt vaak de band hechter met de baas.. Ofja dat is toch wat ik al heb gemerkt..
 
Ik denk dat het van hond tot hond afhangt. Ik zie wanneer Laika - onze oudste - stress heeft. Ze gaat dan echt in een bolletje liggen/zitten, haar ogen stralen stress uit en ze bibbert of laat haar doen.. Wanneer ze geen stress heeft trippelt ze mij overal achterna en kwispelt ze constant.. 
 
Maarja mijn mening :-) "

 Ik denk net als in hondenboeken dat je niet alles over een kam kan scheren ,Bekijk het per hond persoonlijk ,een hond uit het buitenland of die tijden in het asiel en van baas tot baas is gegaan ,is niet te vergelijken met een pup die vanaf zijn moeder 15 jaar op een adres woont ,Die pup zal veel minder stress ervaren mits er goed mee omgegaan wordt .

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" ik heb een intressant boekje genaamd Kanker bij honden, van Monique Bladder, waar stress en ziekte met elkaar in verband gebracht wordt. Aanrader voor iedereen.
 
Ik denk dat Lola, die toen ze een jaar bij ons was een tumor aan haar poot kreeg en een in haar buik, dit van alle stress gekregen heeft. Ik ken haar achtergrond niet, maar vier jaar een hel van een asiel, daarna de verplichte sterillisatie, de entingen en de lange reis, de nieuwe omgeving, het wennen en aanpassen, dat alles bij elkaar tot de tumoren geleid zou kunnen hebben.
 
En Jenna haar pollenallergie...wie weet ook door teveel stress in het verleden en misschien nog steeds aan het aanpassen. "

 Stress en ziekte hebben zeker met elkaar te maken ,dat is bij mensen al bewezen .

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

"  Ik denk net als in hondenboeken dat je niet alles over een kam kan scheren ,Bekijk het per hond persoonlijk ,een hond uit het buitenland of die tijden in het asiel en van baas tot baas is gegaan ,is niet te vergelijken met een pup die vanaf zijn moeder 15 jaar op een adres woont ,Die pup zal veel minder stress ervaren mits er goed mee omgegaan wordt .
  "

 Ja dat zeg ik ook: hond per hond bekijken, ieder heeft zijn eigen karakter. Ik weet gewoon dat mijn honden de bench leuk vinden en als een veilig plaatsje beschouwen. Bij sommigen is dat niet en bij sommige weer wel. je moet kijken wat goed is voor je hond

 

maar soms moet je ook een beetje een duwtje geven en blijven volhouden. Hoe vaak vond ik vroeger iets niet leuk en een maand daarna kei leuk..  

 

We weten denk'k vaak goed is voor EEN hond, maar niet voor JE hond. En dat is wat je moet aftasten denk'k :) Maar zo ineens zeggen dat een bench en hondenschool/sport stress voor een hond geeft, vind ik niet echt oké..

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bang van nieuwe mensen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^