HD-B hoeft helemaal geen probleem te zijn, zeker niet wanneer er een (outcross)combinatie gemaakt wordt met een hond met A-heupen.
Wat Inge zegt. Met HD-A is het geen probleem.
Ik meende trouwens ooit een onderzoek gezien te hebben waarin stond dat het resultaat uit HD-A x HD-B vaak beter is dan pups uit HD-A x HD-A combinaties. Weet alleen niet meer waar... Het is op dit forum weleens genoemd, met onderzoek en al.
Yup, dat klopt ook naar mijn mening.
Maar ik denk dat het komt omdat er vaak veel te veel met dezelfde lijnen gefokt wordt, waardoor er in meer of mindere mate inteelt binnen de lijnen gaat voorkomen. En dat doet veel meer met de gezondheid dan een 'B' als scoring op de heupen.
Persoonlijk heb ik véél liever een pup uit een outcross HD B x HD A-combinatie, dan uit de gemiddelde HD A x HD A-combinatie, waarbij de lijnen van beide ouderdieren té dicht bij elkaar liggen.
Overigens hoeft een HD-graad (en zeker een zodanig lichte graad als B) niet erfelijk overdraagbaar te zijn; een hond kan ook nét een verkeerde beweging hebben gemaakt op jonge leeftijd, waardoor de heupen een klap hebben gekregen, die in de scoring terug te zien is.
Eens met bovenstaande reacties. Dit is in mijn ogen niet onverantwoord mits er word gefokt met de juiste combinatie.
Ik ben geloof ik één van de weinigen die toch echt 'nee, doe het niet!' zegt. (Misschien omdat we helaas zelf een hond met HD hebben?)
Hier een grafiekje uit een Fins onderzoek dat wél aangeeft dat HD-A met HD-B niet zo fijn is:
Zo zie je bij HD-A x HD-A de kans op goede heupen bij de nakomelingen een stuk groter is dan bij andere combinaties en de kans op D of E heupen nihil is. Terwijl de andere combinaties, waaronder dus ook AxB, zo allemaal ongeveer even 'slecht' zijn. Op die manier heb je inderdaad een redelijk grote kans dat je slechte heupen een ras in fokt. Zonde...
Persoonlijk zou ik trouwens ook echt never nooit een pup uit een AxB combinatie willen, hoe leuk de combinatie ook is. Het risico is me gewoon veel te groot, en aangezien we ervaring hebben met een hond met (een milde vorm van) HD... dat willen we niet meer en wens ik ook geen enkele hond toe.
Ik zie bij de stabijvereniging ook wel eens dekreuen met hd-b en zelfs c. Die moeten dan met een teef met hd a en worden geloof ik alleen gebruikt als de reu waarde toevoegt aan het ras (erg goed uiterlijk of karakter). Je weet ook niet of de hd aangeboren is he, kan ook door overbelasting zijn gekomen.. Maar mijn keus zou het ook niet zijn
Ah, dat was het onderzoek! En ik had het verkeerd onthouden...
HD-B x HD-B was gemiddeld beter dan HD-A x HD-B, dat was het. HD-A x HD-A blijft dus het beste.
Over het algemeen gezien is een combinatie HD A x HD A uiteraard de beste keuze, maar ik blijf erbij dat er naar meerdere factoren gekeken moet worden. Waarvan (naar mijn mening) de mate van inteelt in de lijncombinatie de belangrijkste is. Als een hond met HD B verder compleet gezond is en iets toevoegt aan het ras, zou ik het zeker niet afraden - mits de keuze voor de reu op een verantwoorde, doordachte manier gemaakt wordt.
Maar zou je naar twee compleet gelijke combinaties gaan kijken, heeft een volledig HD-vrije combinatie uiteraard de voorkeur.
Er zijn ook onderzoeken waar er meer HD-A bij de pups was met HD-A x HD-C dan met HD-A x HD-A
Een fokker die beweerd goed bezig te zijn omdat die enkel HD-A x HD-A fokt is een praatjes maker
Het erfelijke buiten beschouwing gelaten,vaak zie ik pups opgroeien op van die stomme laminaat dit is 10x erger voor de heupen dan fokken met een HD-B
En wat met de ene DA tov de andere de ene kan met zijn foto HD-C geven een andere DA HD-A...tot zover de kennis.
trouwens de herder is het beste voorbeeld dat Hd-A x HD-A geen garantie is,HD is er na 25 Jaar testen en voornamelijk fokken met HD-A x HD-A nog niet uit...
Met HD B heupen kan je prima verantwoord fokken. Het verschil tussen A en B heupen op een foto:
Ben benieuwd of je bij deze 2 foto's kunt zien welke de A en welke de B heupen zijn.....
De eerste zijn de B heupen, de tweede de A heupen? Bij de eerste lijkt de heupkom minder diep dan bij de tweede.
hd B is een overgangsvorm, vroeger heette dat Hd tc. daar mag gerust mee gefokt worden, een HD _ met een HD tc. hond zou voor mij dus geen enkel probleem zijn, tc. is ook netjes, nu wordt het B genoemd.
Klopt helemaal, de diepte van de heupkommen is inderdaad het verschil.
Ik vind dat er ook nog verschil is tussen een B bij de Raad van Beheer en een B bij Sint Hubertus. De SH controleert naar mijn weten veel strenger dan de RvB. Zelf vind ik fokken met een B helemaal geen punt, mits het niet al teveel in de achterliggende lijnen voor komt (mogelijk erfelijke factor) en het inteeltpercentage niet te hoog uitvalt (maar dat vind ik sowieso bij iedere combinatie).
Regelmatig hoor ik alleen maar over "uitsluiten, uitsluiten, uitsluiten", maar veel mensen vergeten dat we te maken hebben met een gesloten genenpoel. Natuurlijk moet dat niet als excuus gebruikt worden om maar luk raak te fokken, maar het moet niet vergeten worden.
Toch goed gezien!
Ook maar een kromme gedachte van hun want ze laten immers fokken met Hd-C toe...Hd testen draait bij SH en ook RvB enkel maar om geld,en geeft fokkers de mogelijkheid om uit te pakken met:kijk eens hoe goed we bezig zijn want we testen...
Da moet je niet meer fokken want HD-A x HD-A ken ook een B geven als je een B je zo afschrikt dan moet je stoppen met fokken want elke fokker zal B en C's fokken dus dan zijn we allemaal slecht bezig. Geen 1 fokker heeft een glazen bol en eender welke combinatie geen 1 ervan is een garantie op goed heupen mede omdat HD verder gaat dan het erfelijke.Neemt niet weg dat je voor de zo goed mogelijke combinatie moet gaan maar dit kan evengoed met een B zelfs met een C maar daar fok ik persoonlijk niet mee. Komt er nog bij een foto gemaakt bij de ene geeft een andere uitslag als een foto bij de andere en dan heb je nog het verschil in beoordelen in de verschillende landen.
Belgische beoordeling is stukken strenger dan een nederlandse beoordeling.
Verder is een hond veel meer dan heupen alleen, HD B zijn gewoon goede heupen.
Ik heb zelf al B x B gedaan, geeft gewoon A heupen hoor, in diverse landen.
En SH enkel A toelaten??? Ken een nest waarvan de vader officieel D is. Gewoon stambomen afgeleverd zonder problemen hoor.
Ik zeg wat er míj is verteld , niet wat ze werkelijk doen
het gaat niet om of het mag, maar of het verantwooord is, een hd D is niet verantwoord, en raad van beheer laat hd C toe, maar dan zeker een hd A hond erbij..... zelf vind ik hd C al te veel, maar hD A met hd B, geen enkel punt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?