Siberian Husky

Siberian Husky

Rasgroep van de Siberian Husky

De Siberian Husky behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Siberian Husky

Siberian Husky

In Siberië leefde een zeer geïsoleerd eskimovolk, de Chukchi, die als enige manier van transport de hondenslee met zijn gezonde en ijzersterke honden had. Eeuwenlang leefde men op dezelfde manier, vertrouwend op de honden en steeds verder fokkend met de sterkste exemplaren. Hierdoor ontstond een uniform hondenras dat de jachtcapaciteiten van de meute wist te handhaven, maar tevens niet agressief en zelfs aanhankelijk was tegenover mensen. In de negentiende eeuw werden deze Husky's naar Amerika gehaald om mee te doen aan sledehondenraces.

Karakter van de Siberian Husky

Husky,s zijn zacht en lief voor mensen, ondernemend, ondeugend, en zeer slim.

door zijn slimheid blijft hij zijn grenzen verkennen, mensen die niet consequent zijn in de opvoeding van hun husky zullen worden ondergesneeuwd, de hond zal op de bank liggen terwijl zijn baasje op de grond zit.

van oorsprong een jachthond, en alles dat zich snel beweegt met een bontjas zal hij vangen en mogelijk doden.

muizen, ratten, konijnen, enzovoorts.

De husky is een sociale hond, en gaat het liefste om met andere honden. Reu of teef, alles is direct zijn beste vriend.

De Siberische husky behoort tot rasgroep 5: Spitsen en Oertypes

Deze rasgroep bundelt een aantal rassen die als gemeenschappelijke kenmerk hebben dat ze (vrijwel allemaal) heel natuurlijk ogen en teruggaan op oude, soms al duizenden jaren bestaande, rassen en typen.

Zo zijn daar de poolhonden: trek- en lastdieren die een hulp zijn bij de jacht op robben en ijsberen. De rassen die als team werden ingespannen hebben ten opzichte van andere honden een vredelievend gedrag. Ruziemakers kunnen immers niet met andere honden voor de slee samenwerken.

Naar mensen toe zijn poolhonden vriendelijk tot onverschillig. Poolhonden werken voor ieder die hen voor de slee spant. Het zijn geharde dieren, want de poolvolkeren, die het zelf ook niet breed hadden, waren gewend hun honden op het uiterste bestaansminimum te houden, soms zelfs daaronder. Toch moesten de honden presteren. De jachtpassie van deze honden is enorm. Dat kwam niet alleen de mens van pas, maar 's zomers ook henzelf, want dan werden ze vaak losgelaten om hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen.

Dan zijn er de Noordse honden. De rassen die binnen deze groep vallen zijn deels veehoeders en -drijvers en deels jachthonden. De veehoeders en -drijvers hebben een vriendelijke, gezeglijke aard. 's Avonds in huis hielpen ze ook wel de kinderen warm te houden. De jachthonden kenmerken zich door een grote zelfstandigheid en moed. Ze blaffen meestal flink. Als spoorzoeker moesten ze de jager al blaffend de plaats aan te geven waar het wild zat en daar op hem wachten, soms urenlang.

Daarnaast maken de jachthonden uit het verre oosten deel uit van deze groep. Eveneens zelfstandige, geharde dieren, die vanuit een natuurlijke aanleg, zonder al te veel aanwijzingen van de mens, hun taak wisten uit te voeren.

Verder is er in deze groep nog een scala aan Keesachtigen te vinden, van over de hele wereld. Dit zijn trouwe, op de mens gerichte honden, meestal met een taak als hofhond en waker.

Tot slot wordt een divers aantal rassen aangeduid als 'oertypen'. Dit zijn bijvoorbeeld de naakthonden uit Midden- en Zuid-Amerika, en een reeks half-windhonden uit het Middellandse-Zeegebied.

Al deze rassen fascineren door hun oorspronkelijkheid en natuurlijkheid. Maar die karakteristieken maken het voor een aantal tevens lastig om zich aan te passen aan het dagelijks leven in Nederland. Sommige rassen geven zich helemaal over aan hun jachtinstinct als ze los mogen. Dat roept nog al eens problemen op. Aan de andere kant is het bijzonder mensvriendelijke gedrag van veel poolhonden weer op en top aangepast aan de eisen van de moderne maatschappij.

(bron: www.raadvanbeheer.nl)

Rasstandaard van de Siberian Husky

Algemeen

De Siberische Husky is een middelgrote werkhond met een krachtige, maar sierlijke bouw. Zijn middelmatig stevige en goed bevachte lichaam, de rechtopstaande oren en de sikkelvormig gebogen, over de rug gedragen vossenstaart wijzen op de noordelijke erfenis van de bekwame sledehond. Zijn karakteristieke gang is los en ongedwongen, maar ongelooflijk krachtig als er een beroep op hem wordt gedaan om te trekken. De levendige en vriendelijke uitdrukking in zijn enigszins schuinstaande ogen wijst op de handelbare aard en het meegaande karakter van deze hond.als je veel vrije tijd en een groot huis hebt dan is een Siberische husky de beste hond die je moet hebben !

Hoofd

De schedel is middelmatig groot en evenredig met het lichaam. Bovenop is hij enigszins rond. Hij loopt naar de ogen geleidelijk wigvormig toe. De ruimte tussen de oren is middelmatig tot nauw. De snuit is van middelmatige lengte. De afstand van neus tot stop is ongeveer gelijk aan de afstand van stop tot achterhoofdsknobbel. De lippen zijn donker gekleurd en nauwsluitend. De kaken zijn sterk. De neus is bij voorkeur zwart, maar bruin is toegestaan bij exemplaren met een roodachtige vacht. Vleeskleurige neus en oogranden zijn toegestaan bij witte honden.
Neuzen die in de winter tijdelijk roze gevlekt zijn, worden toegestaan maar zijn niet gewenst.

Gebit

Schaargebit.

Oren

Middelmatig groot. Zijn hoog aangezet en worden rechtop gedragen. Als de hond alert is, staan ze nagenoeg evenwijdig aan elkaar. Aan de toppen gematigd afgerond en aan de binnenkant goed behaard.

Ogen

Enigszins schuin geplaatst. Hebben een levendige, maar vriendelijk geïnteresseerde, zelfs ondeugende uitdrukking. Bruin of blauw van kleur. Een bruin en een blauw oog zijn toegestaan, maar niet gewenst.

Lichaam

De hals is sterk, gebogen en tamelijk kort. Middelmatig stevig lichaam dat nooit kort of gedrongen mag zijn. Niet te brede, maar diepe en sterke borst. De ribben zijn goed gewelfd en diep. Krachtige, goed schuine schouders. De rug is middelmatig lang en sterk. Rechte ruglijn. De strakke, slanke lendenen zijn enigszins gewelfd.
Schouderhoogte reuen 53-59,5 cm, teven 51-56 cm. Gewicht: reuen 20-27 kg, teven 15,8-22,6 kg.

Benen

Recht en goed gespierd, met stevige, niet zware beenderen. De goed gehoekte, krachtige achterhand is goed gebogen in de knieën. Hubertusklauwen aan de achterbenen, moeten worden verwijderd.

Voeten

Middelmatig groot en ovaal van vorm. Stevig. Tussen de tenen goed begroeid met haar. De taaie zolen zijn voorzien van stevige kussens. Een typische sneeuwschoenvoet, met enigszins vliezen tussen de tenen.

Staart

Goed behaarde vossenstaart. Wordt in sikkelvorm over de rug gedragen als de hond rent of alert is. Hangt naar beneden als de hond werkt of in rust staat. Als de staart omhoog wordt gedragen, krult hij niet naar de een of andere kant van het lichaam en wordt hij ook niet vlak over de rug gevouwen. Het staarthaar is doorgaans van middelmatige lengte, hoewel de haarlengte op de staart kan variëren, afhankelijk van de doorsnee lengte van de vacht.

Vacht

Dubbele vacht. De dicht ingeplante, zachte, donzige ondervacht is voldoende lang en dicht om de bovenvacht te steunen. De zeer dikke bovenvacht is van een gladde samenstelling en zacht. Er ontstaat een gelijkmatig bevachte, scherp omlijnde verschijning. De vacht is doorgaans middelmatig lang. Een langere vacht wordt toegestaan, mits de samenstelling zacht is en over het gehele lichaam hetzelfde in lengte blijft.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan, van zwart (niet geheel zwart) tot zuiver wit. Alle tekeningen zijn toegestaan. Verschillende kleurschakeringen van wolfs- en zilvergrijs, tan en zwart met witte aftekeningen komen het meest voor. Bij dit ras komt een verscheidenheid van tekeningen voor, met name op het hoofd. Opvallend daarbij zijn ongewone tekeningen die bij andere rassen onbekend zijn. Typisch is het kapachtige en brilvormige masker.

Bijzonderheden

Fouten: te zwaar hoofd; te brede schedel; zware, te puntige of grove snuit; te grote, te laag aangezette of niet stevig rechtopstaande oren; te schuin geplaatste ogen; slappe, zwakke of kromme rug; te lichte of te zware beenderstructuur; onvoldoende gebogen knieën; zwakke gewrichten; zwakke en/of spreidvoeten; ruwe vachttextuur of een minder scherp omlijnd silhouet; ontbreken van ondervacht, behalve tijdens de rui.
Diskwalificatie: reuen met een schouderhoogte van meer dan 59,5 cm, teven met een schouderhoogte van meer dan 56 cm.
Het karakteristieke van de Siberische Husky is de middelgrote afmeting, de middelmatige beenderstructuur, de zachte vacht, de hoog aangezette oren, het losse en ongedwongen gangwerk, en de goede aard. Gangwerk of een algemene verschijning die in een of ander opzicht lomp, zwaar of log is, moet worden bestraft. Duidelijke fouten in de lichaamsbouw die ook bij andere rassen voorkomen, zoals koehakkigheid, zijn ook bij de Siberische Husky ongewenst, zelfs als deze niet uitdrukkelijk in de standaard staan genoemd.

Gezondheid van de Siberian Husky

Siberian Husky

De Siberische Husky kan HD (heupdysplasie) en Oogafwijkingen (oa PRA en Cataract) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en Oog-testen worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Voor PRA (oogaandoening) is een DNA-test beschikbaar. Hiervoor wordt DNA of bloed afgenomen en opgestuurd.
Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Siberian Husky

2x per jaar ruit de husky, iedere keer een vuilniszak vol.

verder heeft de vacht vrijwel geen verzorging nodig, de vacht is water en winddicht, en is het in huis gauw te warm.
hierdoor ligt de husky graag buiten, regen of -20, het maakt hem niets uit.

Opvoeding van de Siberian Husky

Siberian Husky

consequent zijn, en dan heb je er een geweldige metgezel aan.

Wanneer je het respect wint van een husky gaat deze voor jou door het vuur. Een negatieve opvoeding heeft bij dit ras geen nut en maakt ze alleen maar koppiger en eigenwijzer. Zo kun je geen vriendschap met ze opbouwen. Samenwerken en geven en nemen staat centraal in de relatie tussen mens en husky.

Rasvereniging van de Siberian Husky


Husky Klub voor Nederland, Siberian
Husky Klub voor Nederland, Siberian

Van Ravesteynplan 87
2728DN Zoetermeer
Telefoon: 079-3426214
Website: http://www.shkn.nl

Popularitieit van de Siberian Husky

De Siberian Husky staat op dit moment op de 30e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Siberian Husky

geweldige hond om mee te sporten, met meer dan een voor een slede, kar of step, en met een voor de step gaat ook als je een beetje meehelpt.
mee rennen met de fiets vindt de husky ook prachtig
Canicrossen ook.
De Siberische Husky valt in rasgroep 5 spitzen en oertypen.

Siberian Husky pup aanschaffen

aanschaf ong 750 euro

Siberian Husky fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Siberian Husky.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Siberian Husky pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Siberian Husky hebben ook deze rassen

Meer weten over de Siberian Husky ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Siberian Husky:


Afbeeldingen

Siberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian HuskySiberian Husky

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Siberian Husky hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^