Mijn pup van 6 maanden begon vandaag opeens zachtjes te grommen toen ik haar aaide terwijl ze een heel lekker botje had.
Nu wil ik graag het juiste doen. Moet ik heel vaak het botje eventjes afpakken en terug geven? Of maak ik het dan erger? Ik vind dit best wel moeilijk. Moet ik "nee" zeggen als ze gromt?
Ze is verder een hele onderdanige pup naar mij toe. En luistert vrij goed. Ze kan ook goed commando's.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Ik zou het niet toelaten dat ze voor zoiets naar je gromt. Ruilspelletjes, bij je pup gaan zitten, je pup met bot op je schoot, een beetje met het bot spelen kan helpen. Maak het leuk en als je het bot afpakt geef je het ook altijd terug, zo krijgt je pup er vertrouwen in. Je pup is maar 6 maanden dus zal ze het wel makkelijk leren en zit ze nu waarschijnlijk in een testfase.
Ze zitten lekker te snoepen en wil liever niet dat je het afpakt. Misschien ruilen met iets anders.
Ze moet leren dat je er niet op uit bent om het echt af te pakken.
Inderdaad altijd terug geven als je het pakt.
Als een hond iets te eten heeft ben ik van mening dat je deze met rust moet laten.
Ze laat aan jou merken "dit is mijn eten en je krijgt het niet" logisch vind het ook niet prettig als ik met een stukje appeltaart zit en iemand wil die van mij afpakken.
Uiteraard moet het wel zo kunnen zijn dat je het als baas zou kunnen afpakken omdat ze ook weleens dingen in hun bek nemen die je niet wilt.
Je moet dus gaan werken aan het commando "los"
Je gaat beginnen met een speeltje en niet met een bot en je ruilt steeds het speeltje voor een super lekker voertje en op het moment dat je hond los laat koppel je het commando "los" eraan vast.
Als het met een speeltje goed gaat ga je het ook gebruiken met een botje, altijd ruilen voor iets super lekkers zodat ze leert dat loslaten ook iets oplevert.
Train dit iedere dag een paar keer en je zult merken dat je hond gewoon netjes los laat als jij het wilt.
Maar verder als ze een botje of eten hebben lekker met rust laten dan zal er ook geen gegrom zijn.
Sorry @Rens dat ik niet met jou mee kan gaan, het opeisen van voer kan ook averechts werken en voedselnijd tot stand brengen en de kans dat de hond uithaalt.
De hond is echt niet dominant omdat hij zijn voer zou verdedigen het is een natuurlijk gedrag omdat het juist zeer brutaal en ongepast is om eten af te pakken in de hondenwereld.
gewoon gerust laten, ferm gelijk dat ze gromt.
Je hebt dit topic 2 x geopend. Ik heb mijn antwoord in je andere topic gezet.
Eens met De mannen en Maart.
@ de mannen: ik wil je niet afzeiken maar ga hier toch even op reageren.
Als een hond iets te eten heeft moet je hem met rust laten? Sorry maar dan heb je het echt niet begrepen. Je bent nu mensen en honden aan het vergelijken....dat kan niet. Een hond kan niet net als een mens redeneren en relativeren, die reageert gewoon op zijn instinct.
Wat jij voorstelt is dat je de hond met rust laat als die naar jou gromt, met andere woorden 'het is oke om naar de baas te grommen'.
Je hebt het over de 'hondenwereld' terwijl je al het natuurlijke gedrag van de hond tegen spreekt.
Naar de roedelleider wordt nooit gegromd, gebeurt dit wel dan maakt de roedelleider hier korte metten mee. Voedselagressie komt enkel bij honden voor die denken dat zij de baas zijn en recht hebben op het eten. Wanneer jij de roedelleider bent mag je alles van je hond pakken, eten, speeltjes, zn slaapplek...alles. Je hond zal alles accepteren. Dat wil niet zeggen dat je het ook moet doen maar je moet er in ieder geval voor zorgen dat je de mogelijkheid hebt.
Voer verdedigen is inderdaad een natuurlijk gedrag, maar niet naar de roedelleider.
Hoe vaak ik het tijdens mijn werk wel niet tegenkom dat mensen redeneren zoals jij nu doet en zoals meerdere mensen reageren op de vraag van Annemieke.
Stop alsjeblieft met het redeneren zoals wij mensen doen en kijk naar het instinct van je hond. Die snappen de redenaties van ons niet, dat is de reden dat zoveel honden met gedragsproblemen kampen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook geen eten of botjes van Bacchus afpakt., het is zijn eten daar blijf ik vanaf. Ik wil ook niet dat hij aan mijn eten komt. Dan zeg ik ook 'blijf eraf!'
Wel vindt ik dat je iets moet kunnen afpakken (bv als het iets is wat hij niet mag hebben/eten). Dus als hij alleen een beetje gromt kan je het gerust afpakken of ruilen (als het iets is wat hij niet mag). Valt hij echt lelijk uit dan zou je daaraan moeten werken. Want als je eens iets af moet pakken dat moet dat kunnen.
Het is niet zo dat je de hond met rust laat als die gromt, je laat hem met rust als hij gromt omdat je zijn lekkers af wilt pakken.
Nu is er grommen en grommen, een klein grompje om je te laten weten blijf af is van mij is oke vindt ik.
Of ze hebben gedragsproblemen omdat de mensen er teveel de nadruk op leggen het goed te willen doen ?
Laat dat beest met rust met zijn botje en als je het zonodig wil pakken ruil het dan voor wat lekkers ,bij een onderdanige pup van 6 maanden moet dat toch lukken .
Ik kan hier bij al mijn honden een botje afpakken als ik dat wil maar ik doe het niet ,waarom zou ik ?en als er een aan het kluiven is en zou grommen als ik langs loop ,zeg ik heel vrolijk wat doe jij nou ?is het lekker ? Als je er zelf niet teveel de nadruk oplegt en normaal reactie geeft kan je het in tijden van nood zo pakken hoor .
Ik zie mij zelf ook niet zo zeer als de roedel leider van mijn groep ,meer als vriend en dat werkt prima in een grote groep met botjes ,bakken voer enz ,
Nu lees je het verkeerd.
De hond gromt laat dus een grens zien en dat betekend dat je op dat moment met rust laat om erger te voorkomen.
Dat betekend dus dat je met je hond aan het werk moet met het leren afgeven van spullen/ eten.
Het is maar hoe je het leest en wil lezen.
Tuurlijk wel.
De volwassen honden hier dénken er zelfs nog niet aan het voer van de pup te gaan afnemen.
Pup laat prima van zich horen moesten de honden haar naderen als ze bezig is met iets.
De rest van je post ben ik het ook compleet mee oneens.
@iedereen: ik stap uit deze discussie. Iedereen moet zijn of haar honden opvoeden zoals ze zelf willen maar de reacties van sommigen laten duidelijk zien dat de forumleden hier nog heel veel te leren hebben als het op hondengedrag aankomt.
@maarten: net als veel mensen haal je 2 dingen door elkaar. Jouw honden zijn, als het goed is, niet de roedelleider....dat ben jij!
ik heb geleerd vroeger als ze eten af en toe weg nemen en direct terug geven dan belonen en worden ze het gewoon van je als je iets weg neemt en daardoor grommen ze niet naar je. het is wel natuurlijk dat ze dit doen het is hun dierlijk instinct. Ze stammen allemaal af van de wolven en die schermen ook voor hun eten maar jij ben de roedel meester
Jammer dat je er nu uitstapt ,nu zouden we net van je kunnen leren ?
ben hier mee eens
Op bepaalde honden scholen moest dat ineens dat afpakken en weer geven ,later kwamen andere weer tot de ontdekking dat je dan juist schrokkerige honden of voedselnijd kweekt ,maar het is voor een hond heel vervelend zo'n jengelde baas die pesterig het voer steeds weg haalt ,en zo veranderen trainings methoden aldoor ,maar afgaan op eigen inzicht kan ook heel goed zijn .
Ik heb geleerd t niet af te pakken, maar er af en toe wat lekkers bij te gooien. Waarom zou je zijn eten afpakken?
wij moeten allemaal nog veel leren ja maar jij duidelijk ook, de manier die jij beschrijft om een pup vertrouwen van de mens bij de voerbak te geven kan juist bakniijd in de hand werken, en kan ook gevaarlijk zijn.
Hier wat artikeltjes om door te lezen
http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/05/27/voerbakverdedigen
http://www.dogcity.nl/assets/Plaatjes/Algemeen/watisermetdominantie.pdf
hier wat links om door te nemen
Ik heb ook geleerd er eten bij te gooien, en dan pas als de pup je al goed kent en vertrouwd dus in het begin de pup gewoon met rust laten als hij eten krijgt of een botje.
Ik ben geen hond en mijn honden leven niet in een roedel, dat doet geen enkele hond meer de dag van vandaag.
Ik zou ook onder mijn steen terug kruipen met deze zeer ouderwetse methodes.
Volgens mij kun je zelf ook nog heel veel leren...
haha :)
De nagel op de kop.
Dat het allemaal om vertrouwen gaat heeft Lola mij eens heel duidelijk laten zien.
Zij was een herplaatser, en vertrouwde niemand, viel uit zonder eerst te grommen zelfs, in verschillende situaties en ook bij de etensbak. Daar veranderde ze in een soort grauwende wolf als je daar in de buurt kwam. Dus lieten we haar rustig eten.
Na een tijd bij ons te zijn geweest begon ze langzaam aan tot rust te komen en in te zien dat we het toch niet zo slecht meenden met haar, en kon je gewoon langs haar heen lopen als ze at.
En ook kwam ze na nog langere tijd, ineens met haar botje aan mijn voeten liggen. Wat een mooi moment was dat, een hond die jou zo vertrouwd dat ze gezellig aan jouw voeten ligt te kluiven.
Iets afpakken hadden we nooit geoefend. Toch, toen ze in de tuin iets verdachts gepakt had (achteraf bleek het een blikje hondenvoer gemengd met rattengif) kon ik haar dat gewoon rustig afpakken.
Puur omdat ze me toen vertrouwde.
Je kan al deze zaken op verschillende manieren bekijken. Een hond mag niet naar zijn baas grommen ... nou ... dat is een manier van communiceren en het hangt van de situatie af of je hierop reageert of niet.
Grommen is een verwittiging, stel dat je die verwittiging eruit werkt, wat krijg je dan? Bij sommige honden géén verwittiging en ineens bijten, is dat beter dan?
Hier trouwens allemaal honden die hun botje afgeven omdat ze weten dat ze het terug krijgen. Het gebeurt dat ze op iets kauwen en dat ik niet zie wat het is, dan vraag ik het even en als het een bot is krijgen ze het terug, is het iets schadelijks, krijgen ze in ruil iets dat wel ok is.
Nou Rens, ik zou als ik jou was niet uit de discussie stappen. Ik denk dat jij nog heel veel te leren hebt. Dat er nog steeds mensen zijn die met deze achterhaalde ideeën het idee hebben dat ze dan ook nog les kunnen geven aan anderen. En dat zonder enige vorm van opleiding. Ik heb wel een goede tip voor jou: Ga een gedegen opleiding volgen en stop voorlopig met je hondenschool!!!
Hier kan ik Chica haar voerbak wegpakken als ze aan het eten is maar ook als ze iets in haar bek heeft wat niet mag kan ik haar daar zeker op corrigeren.
Heeft ze echter van mij een lekker kauwbot gekregen en ga ik dan eens even haar kroelen (wat ik niet doe maar bij wijze van) Dan zal ze ook zeker even snauwen. Dat corrigeer ik dan met een nee maar hallo... ze heeft het van mij gekregen en dan ga ik lopen klieren, zou ik ook niet leuk vinden...
Het wordt toch ook zo aangeleerd dat je pups met rust laat als ze in hun bench liggen te slapen? Dan laat je pups of honden ook met rust als ze lekker liggen te kauwen...
Maar ach dat is mijn bescheiden mening, verstand zal ik er niet echt van hebben
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik nog geen grommers heb gehad. Maar ik ga mijn hond ook niet aaien als die iets aan het eten is. Ik moet ook niet geaaid worden als ik aan 't eten ben.
Ik heb er ook nooit op geoefend om specifiek eten af te nemen. Nu heb ik misschien gewoon al geluk gehad met mijn honden dat het voor hun nooit een issue is geweest die dingen. Iets afnemen gaat hier goed en is soms ook wel handig als het verkeerde in de mond belandt of als het stukje te klein wordt. Daarop zou ik wel oefenen zoals iemand al zei: met het woordje "los" in te oefenen met een speeltje. Als dat woord er in zit "los", lukt het hier ook gewoon om eten af te nemen als dat per uitzondering eens nodig is.
Wat ook wel heel soms gebeurt, is dat ik iets ben vergeten aan zijn eten toe te voegen, dan pak ik gewoon de kom, doe het erbij en zet ze terug. Heb ik ook nooit op geoefend. Ik denk als je op die dingen teveel oefent het als getreiter overkomt en je juist gegrom in de hand kan werken. Denk ik hè.
Dus eigenlijk zou ik juist stoppen met aaien als je hond iets aan 't eten is, hem met rust laten. En oefenen met andere dingen op het woordje los.
Rens, ik zou zeker niet uit de discussie stappen, misschien kunnen we inderdaad iets van je leren, maar misschien gaat het hier gewoon over evolueren, andere theorieën en kan jij bepaalde tips hier ook eens proberen.
Ik sta altijd open voor tips (alleen nooit voor geweld) en soms heb je inderdaad iets waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Waar je op door kan denken en wat aan hebt. Je hoeft niet onmiddellijk de handdoek in de ring te werpen!
Ik vraag me af hoe jij een dove hond zou opvoeden? Wat doe je als die hond niet onmiddellijk komt als je roept? Hoe roep je hem? Wat doe je om hem duidelijk te maken dat hij iets fouts heeft gedaan?
Als je een dove hond opvoedt, kom je erachter dat wij véél en véél te veel zeggen tegen onze hond en hem zo zelfs gewoon zenuwachtig maken. Bij een dove hond is het heel erg belangrijk dat hij je vertrouwt of hij laat zich niet meer aanraken door je.
Ik ben benieuwd...
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?