Even een vraagje,de bouvierpup van mijn tante is 9 maanden bij puppycheck was alles in orde
Gisteren is ze gesteriliseerd en is er een foto gemaakt nu blijkt ze HD te hebben
De pup komt bij een goede fokster vandaan met stamboom beide ouders hd vrij
Nu kost de operatie 1750 euro.
Zonder discussie het is echt alleen een vraag omdat ik het antwoord niet weet,zijn deze kosten te verhalen op de fokster dit vraag ik omdat je toch meestal het eerste jaar garantie(wat klinkt dat naar/raar hebt?
Graag jullie antwoord
Even ter aanvulling hond is verzekerd bij petplan maar die vergoeden niks
Ik geloof het wel
Vervelend zeg :(
Dank je voor je snelle reactie.
Mijn tante denkt van niet omdat de ouder hd vrij zijn en het dus niet erfelijk
Zelf zou ik het de kosten niet verhalen op een fokker (als het een goede is). Het is een levend wezen dus er zijn risico's.
Maar ik dacht dat het volgens de wet wel verplicht is dat de fokker het betaald.
Het heeft ook te maken met die nieuwe wet denk ik, maar als de ouders idd hd vrij zijn hebben ze niet bewust ermee gefokt..
ik denk dat er zo nog wel meer mensen reageren!
ik zou haast twijfels krijgen bij die fokker? Als de ouders hd vrij zijn dan heeft die pup wel heel veel pech om op zon jonge leeftijd al hd te hebben
Het heeft ook te maken met die nieuwe wet denk ik, maar als de ouders idd hd vrij zijn hebben ze niet bewust ermee gefokt..
ik denk dat er zo nog wel meer mensen reageren!
ik zou haast twijfels krijgen bij die fokker? Als de ouders hd vrij zijn dan heeft die pup wel heel veel pech om op zon jonge leeftijd al hd te hebben
"het is niet mij hond maar van mijn tante
Ik zou het wel overleggen met de fokster.
Mijn broer had een paar jaar terug een boxer pup,later bleek het hart toch uitgebreid getest te moeten worden,hardnekkige hartruis.
De fokker wilde alles betalen op 1 voorwaarde dat zij zelf de specialist mocht uitkiezen. Mijn broer moest 4 uur rijden maar dat was niet erg.
Als de HD door erfelijkheid is ontstaan en niet door te belastende lichamelijke inspanningen van de pup, dan is dit op de fokker te verhalen, als de fokker niet kan bewijzen dat zij/hij er alles aan gedaan heeft om deze erfelijke aandoening te voorkomen.
Iedereen kan zich op de wet beroepen.
Afdeling 5.
Het fokken met dieren Artikel 55
1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regelen gesteld omtrent het fokken met dieren van bij die maatregel aangewezen soorten of categorieën van dieren. Deze regelen kunnen onder meer betrekking hebben op:
a. de methode van fokken;
b. het registreren, identificeren en certificeren van dieren;
c. het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te doen verrichten onderzoek bij een dier waarmee wordt gefokt naar de aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten, alsmede de methoden die daarbij worden gebruikt.
2. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten te fokken of voor de fok te gebruiken.
3. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken waarvoor krachtens het tweede lid een fokverbod is ingesteld, ten verkoop in voorraad te hebben, ten verkoop aan te bieden, te verkopen, te kopen, toe te laten tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd dan wel om met een dergelijk dier deel te nemen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd.
Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0005662/geldigheidsdatum_05-11-2014#HoofdstukIII
Indien de fokker niet meewerkt, dan kan men juridische hulp inroepen van de Stichting Dier en Recht, die al meerdere rechtszaken op dit gebied gewonnen hebben, die zij voor eigenaren van honden met erfelijke aandoeningen, hebben gevoerd.
http://www.dierenrecht.nl/wat-wij-doen/juridisch-advies-rashonden/
wat triestmijn tante kreeg 2 opties
1. operatie
2.niks doen dan krijgt de hond met 5/6 jaar artrose en dan medicatie geven
Ze heeft de fokster al op de hoogte gesteld via mail.
Dat vind ik een nette oplossing
het is niet mij hond maar van mijn tante
"Voor alle duidelijkheid het gaat mijn tante niet om het geld hoor ze kan het zelf betalen maar ik vroeg het me af.
Bij mijn beide hondjes werd gezegd en staat in contract dat bij overlijden ik mijn geld kan terugkrijgen of een nieuwe pup mag kiezen ik heb nog niet gekeken naar ziekten en aandoeningen omdat ik het niet nodig had het eerste jaar
Marianne,
Mocht je tante een door haarzelf en de fokker ondertekend contract hebben, waarin 1 jaar garantie wordt geboden zonder uitsluitingen, dan is het helemaal zo klaar als een klontje.
Ik denk eigenlijk juist dat het vrij moeilijk wordt met zoiets als HD. HD kan door zowel erfelijke als omgevingsfactoren worden beïnvloed. Als de fokker gefokt heeft met geteste (en goedbevonden) ouderdieren, wie kan dan bewijzen dat het erfelijk is?
Misschien heeft de koper wel úren met dat beestje gelopen toen het 8 weken oud was, misschien wel balspelletjes gedaan, gladde vloer in huis, slecht voer gegeven, etc. (Ik zeg trouwens natuurlijk niet dat je tante dit gedaan heeft hè? Maar even om aan te geven dat er zoveel meer factoren een rol spelen bij HD)
Het is een beetje hetzelfde als je nieuwe koelkast van 2 hoog naar beneden gooien en dan een nieuwe koelkast willen omdat 'ie kapot is binnen de 2 jaar garantie... Zoiets gaat niet werken.
Vaak is het wel zo dat een goede fokker heel begaan is met de honden en pups. Er wordt wel vaak een oplossing geboden, soms wordt er tegemoetgekomen in de kosten van een eventuele operatie, etc.
Ikzelf vind het eigenlijk het risico van de koper wanneer je een hond koopt met een goede stamboom en HD-vrije ouders. Je weet dat het risico er toch altijd is, vooral bij grote rassen, en dat risico neem je wanneer je een pup aanschaft.
Tuurlijk hoor begrijp hetzie het ook niet als verwijt hoor
Ik zal het eens navragen
Marlies heeft het mooi gezegd vind ik
als ik je tante was zou ik de operatie zelf betalen en aan de fokker overlaten wat die eventueel wil bijdragen
ik denk dat je anders alleen maar in een strijd komt en daar is niemand mee geholpen, zeker de hond niet :)
vaak zie je in contracten dat dit tot 1 jaar wordt vergoed door fokker...
meen ik...
maar dat hangt dus van de evt getekende koopovereenkomst af...is die er uberhaupt?
Volgens mij wel Jeroen,zal dit navragen
dan zul je het daar wellicht kunnen vinden, staat er niks over, dan wordt het lastig denk ik
Ik geloof dat in mijn contract staat dat het eerste jaar een soort garantie is. Mocht er iets mis gaan dan vergoed de fokker tot het aankoopbedrag de dierenarts kosten, of we kunnen de pup terugbrengen en krijgen er een uit een ander nest. Dat tweede doe je natuurlijk niet zo makkelijk, je bent snel gehecht aan je maatje.
Voor welke ziektes het precies geld zou ik in het contract moeten kijken maar dat zal vast wel met erfelijke dingen en geboorteafwijkingen te maken hebben. Een gebroken poot valt daar natuurlijk niet in.
Zijn de foto's beoordeeld door een orthopeed?
Ook al zouden vader en moeder vrij zijn van HD, kan het toch zo zijn dat de puppen wel erfelijk belast zijn met HD. Je tante zou onderzoek kunnen doen in de lijn bijvoorbeeld. Op de site van de Raad van Beheer staat deze gezondheidsonderzoeken allemaal online, zo kun je de stamboom nagaan en rondkijken of er familie is van de bouvier die ook HD hebben ontwikkeld, en wie weet vind je het bewijs dat er wel degelijk erfelijke HD in de lijn zit. Wel een catch: de Raad van Beheer publiceert enkel de onderzoeken die binnen Nederland gedaan zijn. Komen de voorouders uit het buitenland heb je weinig aan deze tip.
Overigens zou ik het de fokker wel sowieso vermelden, desnoods met een brief van de specialist die je tante bezoekt met haar bouvier. Als iedereen eerlijk uitspreekt indien de honden ziek zijn zou een hoop verdriet voorkomen kunnen worden. 9 maanden oud met HD, en het hondje zal spoedig al een zware operatie ondergaan: ik zou zeker in m'n achterhoofd houden dat de kans wel degelijk aanwezig is dat dit om erfelijkheid gaat.
Daarnaast zou een goede fokker in mijn ogen sowieso verantwoording nemen voor dit pupje. De fokker van Billie Jean vertelde mij dat als er ooit iets was, ik altijd bij hun terecht kon. Maar dan moeten ze het natuurlijk wel weten. Dus voor mij zou de eerste stap zijn nu de fokker in te lichten, haar reactie af te wachten en dan pas te onderzoeken wat je kan doen en welke verplichtingen de fokker heeft. Voor hetzelfde geld zijn deze voorzorgsmaatregelen niet eens nodig.
Op negen maand is de groei nog niet volledig.
Sowieso nog veel te vroeg om een definitief oordeel te vellen.
Indien men er van overtuigd is dat het HD is, dan had de dierenarts de hond nooit mogen steriliseren op die leeftijd.
De hond heeft de hormonen nodig om mooit tot volledige ontplooiing te geraken.
Door sterilisatie op zulke jonge leeftijd zal de botgroei fijner zijn en minder sluiten, dus nog verhoging op HD.
Het is moeilijk bij HD om met zekerheid de oorzaak er van tezeggen.
Het kan erfelijk zijn ondanks de ouders getest zijn men weet nog niet hoe HD vererfd wordt.Verder heeft HD nog andere oorzaken zoals bijvoorbeeld voeding.
Hormonen zijn nodig voor de groei van de botten dus zoals xtine aangeeft was het niet zo verstandig om nu al te castreren.
Ik zou gewoon even een gesprek aan gaan met de fokker over de vergoeding alvorens je stappen onderneemt. Ik zou niet weten wat ik zou doen in jouw plaats... kon de fokker HD vermeiden dat weten we niet aangezien de oorzaak niet 100% vast staat
Dat staat in mijn koopovereenkomst ook.
Haha nee een gebroken poot is wel iets anders
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?