negeren (4) |
corrigeren (32) |
geen mening (14) |
Negatief/ongewenst gedrag moet genegeerd worden of gecorrigeerd worden.
Lady & de (ex-)Vagebond
Bedankt voor de toelichting.
Het kwam op mij letterlijk als "vaag" over.
Ik probeer wel positieve dingen te belonen zodat de hond weet dat hij het goed doet en het zal herhalen.
Ze kennen allebei het woordje 'EUHH' heel goed, maar ik weet niet of dit onder correctie valt, ze luisteren er in ieder geval wel naar.
In het begin toen Black nog wat uitdagender was, heb ik hem wel eens een paar minuten in de bijkeuken gezet als hij niet naar euhh luisterde.
Ook kent Black het woord BAH (dat hij buiten iets niet mag oppakken).
Die ene keer dat Jip (sinds zijn ware Jippie bovenkwam) op de eettafel stond, motivatie was controle of ik wel had afgeruimd, heb ik voerbal gevuld met paar brokjes over de grond laten rollen. Dus het tafel staan 'genegeerd' en grondwerk beloond. Gewoon zonder iets te zeggen verder.
Maar waarom doet hij dat, zo druk enthousiast? En als je het oplost met buitenrennen is dat toch prima, mits dat ook het antwoord is op de interne motivatie tot dat gedrag. En laten we eerlijk zijn, elke hond mag gaan leren wat onze regels zijn. Die heeft er geen weet van waar je wel mag donderjagen en waar niet.
Hier in huis wordt niet het huis afgebroken in een dolle bui. Dus niets mis met begrenzen (Dat kan zonder foei, nee, eeeeh, d'r fysiek afhalen) Mits het wat mij betreft samengaat met kijken naar de oorzaak van het gedrag en tegemoetkomen aan de behoefte van dat moment.
Ligt er bij mij aan wat het ongewenste gedrag is en wat de leeftijd van de hond is.
Als de hond van je bord aan het stelen is, heeft negeren weinig zin, dan is je biefstuk op en dan heeft de hond zelf belonend gedrag geleert. Dus dan een corrigeer ik dat.
Is mijn hond aan het zeuren om aandacht, neus tegen me aan drukken, speeltjes opstapelen tegen me aan. Dan negeer ik hem. Is de hond aan het bedelen negeer ik het, is de hond aan het stelen corrigeer ik het.
Ik zou bij een jonge pup sowieso meer negeren dan corrigeren, zeker de eerste weken thuis. Maar eet een pup je slipper op kan je dat negeren en elke week nieuwe slippers kopen of je corrigeert het door de slipper te ruilen voor een kluif of je corrigeert het door nee te zeggen en af te pakken.
Het ligt er ook aan wat je onder een correctie verstaat, voor mij zijn de correcties die ik gebruik, nee en foei (mondeling) en het gedrag blokkeren/voorkomen/ombuigen. Terwijl andere mensen alleen fysieke correcties, correcties vinden. Ik ken een paar mensen die helemaal niet corrigeren dus, ook geen nee of foei oid gebruiken, ik zou me daar eerlijk gezegd geen voorstelling bij kunnen maken.
Petra.
Uiteraard word er hier wel gekeken of se hond zijn behoefte aan beweging , aandacht , hersenwerkjes is voorzien.
Is dat niet zo had ik dat gedrag kunnen voorkomen.
Is dat wel zo is het in mijn opzicht nodig hem te corrigeren ( met dus een neen of laag ) omdat het gewoon niet gewenst is.
euh is een verbale correctie. Negeren kan ook een correctie zijn als juist de aandacht de beloning is. Gedrag ombuigen hoeft dan weer geen bekrachtiger te zijn (zie mijn eerdere voorbeeld staan op de eettafel).
Ik zal je onderste stukje in de op erbij zetten.
Floor.
Dat is een keuze (geen oordeel van mij hoor). Ik begrens, doorbreek, het gedrag door hem van de bank te roepen en er rust in te brengen. Eigenlijk zonder woorden en fysiek contact. Werkt hier in andersoortige situaties. Impulscontrole.
..en gewoon communiceren
Kan. En in sommig gedrag (waarin aandacht de beloning is) kan een verbale correctie een beloning zijn. Het is dan de hond die de aangever is of iets een beloning is of een correctie. Zo kan negeren een vreselijke correctie zijn in beleving van sommige honden in specifieke situatie.
Ik krijg het idee dat sommige mensen bij het woord 'corrigeren' meteen denkt aan een fysieke correctie.
Corrigeren is in mijn ogen het gedag gewoon niét negeren.
Maar "verbaal" een corrigeren.
eeeh....ja uiteraard dat is mijn hele verhandeling over samenleven in een woord
Waardoor krijg je dat idee?
Voor mij ligt er nog 'een hele wereld' aan mogelijkheden tussen negeren en corrigeren.
Gelezen
Gedrag wat je niet kunt voorkomen. Als ik dan je vb neem van rennen over de bank. Op de bank jumpen is geen fout gedrag, maar je kunt je hond ook prima leren dat er in jullie huis niet gerend en gejumpt wordt. Dus wil je even gek doen prima, dan lekker naar buiten. Doe je gek omdat je je met jezelf geen raad weet help ik je daarbij. Dat is een regel waar je hond prima mee kan leren leven. Opvoeden is onderdeel van relatievorming en in relaties/samenleven creeer je gewoontes, maak je bepaalde afspraken en communiceer je met elkaar en soms moet je elkaar even herinneren aan afspraken. Jip herinnert mij er ook aan als het etenstijd is
Omdat net als bij dominatie er een beetje een nare bijsmaak is gekomen aan het wordt correctie. Alsof mensen door slaan. Ik ken mensen, die vinden elk soort correctie uit den boze. Ik heb dus het idee dat zij denken dat ze bij correctie alleen fysieke correcties bedoelen en hoe vaak hoor je niet "Je moet heb gewoon een corrigerende tik verkopen" oid, die mensen denken naar mijn mening bij correcties ook alleen aan het fysieke, anders zouden ze wel de tip geven probeer hem af te leiden, het nee commando te leren en dat te gebruiken oid.
Ik kan me zelf namelijk niet voorstellen om een hond op te kunnen voeden, zonder een nee, euheuh, foei, of ruilen. Als iemand zo wel werkt zou ik er graag een keer over discusseren.
Ik vind persoonlijk zelf alles een correctie waarbij je gedrag corrigeert, op welke manier dan ook. Dat ik zelf een groot deel van de correcties (fysieke) niet gebruik en ook sommige geestelijke niet, is een ander verhaal.
Het ligt er bij mij aan of ik het negeer of corrigeer.
Staat Kahlúa met haar voorpoten tegen de vensterbank om de kattenbrokjes te eten, corrigeer ik dit met een fikse NEE, luistert ze niet gooi ik een kussen tegen haar aan of een sleutelbosje zodat ze schrikt
Kom ik beneden en de hond blijft tegen me opspringen, negeer ik dit, en negeer haar ook. en geef ik haar pas aandacht wanneer ze rustig is..
Verder beloon ik positief gedrag altijd, netjes lopen aan de lijn, honden negeren, lief zijn tegen de kat etc.
Ik voed op zonder eeeuh, foei. Aangeleerde JA en NEE gebruik ik puur ter communicatie (aanwijzing) . Soms is er een bedoelde of onbedoelde negatieve correctie en zelfs wel eens onbedoelde positieve correctie. Ik voorkom, ik doorzie, ik kijk vooruit, ik (leer) communiceren met elkaar, maak afspraken, begrens, stuur gedrag, bekrachtig, heb lol, stel mijn verwachtingen bij.
Maar het belangrijkste is wat mij de betreft de relatievorming en het echte samenleven. Wie ben jij, wat drijft jou, wie ben ik wat drijft mij. Vertrouwen, tolerantie, veiligheid, samenzijn. Wat hebben we aan elkaar, begrijpen we elkaar (wel echt). Vanuit hier kun je heel veel gedrag in banen leiden op milde wijze (zowel je eigen als dat van de hond ). De een zul je eens wat vaker moeten herinneren dan de ander, maar maak daarbij zelf geen gebruik van neueee, eeeeuh, foei etc. gewoon omdat het niet nodig is.
Een aangeleerde nee, is nog steeds een correctie. Je corrigeert het gedrag doordat jij communiceert dat het niet mag, niet de bedoeling is. Als je gedrag in banen leidt corrigeer je gedrag.
Negeren zou ik doen als bijv. de hond plast in huis bij bezoek of bij thuiskomst. Of bij gebedel om aandacht. Maar als mijn hond iets van straat heeft dan corrigeer ik haar wel, als ik dat zou negeren dam zou ze werkelijk alles naar binnen werken. Maar als ze het los laat dan dan beloon ik ook meteen. Dus corrigeren is ook beloning als ze het gedrag stopt. Ook corrigeer ik haar als ze mijn katten najaagt. Ik zeg dan nee en probeer haar op andere gedachten te brengen, door speeltje aan te bieden. Maar lichamelijk corrigeren als in nekvel, of ergens neus doorheen halen... Nee absoluut nooit!
Kan, hoeft niet. Hangt er maar helemaal van af hoe en wanneer je het inzet en of er ook een corrigerende werking (vanuit de hond beschouwd) vanuit gaat.
Ciska.
Maar lichamelijk corrigeren als in nekvel, of ergens neus doorheenhalen... Nee absoluut nooit!
Neen dat gebeurt hier ook nooit!
Hier enkel correcties met de stem.
Kan je een voorbeeld geven waarbij het geen correctie is?
Ik gebruik het in antwoord op wanneer de hond mij iets vraagt. Lily (overleden) en ik hadden nogal een overleg-structuur in onze relatie en zo is dat gegroeid.
Dus voorbeeld. Zij ligt op haar bed en seint met haar ogen van mij naar de kast waar de snoepjes liggen. Zij vraagt; ' mag ut?' De ene keer wel, de andere keer niet. Wij wandelen, zij kijkt opzij en seint met haar ogen richting water;' mag ut?' Soms wel, soms niet. Of Jip die vraagt of het al etenstijd is.
Gedrag in banen leiden hoeft niet corrigerend te zijn. Zeker wanneer je vooraf je plan trekt kun je gedrag voor zijn en het zo in de banen leiden die jou gewenster lijken. Dan is er geen correctie, want het gedrag vindt nog niet plaats. Je hoeft niet altijd te weten hoe gedrag of situatie zich gaat ontwikkelen, je kunt ook vooraf al anticiperen op mogelijke ontwikkelingen.
Ik denk dat ik snap wat je bedoelt. Mijn hond heeft dat met de sloot in, soms mag het, soms mag het niet, hij kijkt mij aan zeg ik ga maar, mag hij erin zeg ik door loopt hij door.
Het ging in deze post wel om gedrag dat je niet kan voorkomen. Ik werk sowieso liever preventief dan reactief, des al niet te min is bij mij soms toch echt een nee nodig als meneer boven de plakjes worst op tafel loopt te kwijlen, (niet dat hij het zonder toestemming zou pakken, dan is de nee voor het erboven kwijlen)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?