Ken een mechel, steenharde hond, was teruggekomen naar de fokker wegens te veel hond voor de eigenaar.
Er was interesse uit Amerika om hem als diensthond te gebruiken.
Dus hop, op de foto omdat ze die willen voor de keuring.
Nou, de hond had geen heupen, echt niets.
Interesse weg maar inslapen kreeg fokker ook niet over zijn hart net omdat je aan de hond niets zag en het een fantastische werkhond was die overal op/tussen/in/over/door/... ging.
Paar weken later toch terug die Amerikaan, hij wou het toch een kans geven en de hond nemen.
De hond is vertrokken en heeft tot aan zijn (denk) 9 jaar fulltime bij de politie gewerkt en heeft voor 10.000 dollars drugsgeld gevonden. Het is de beste hond die die agent ooit al gehad heeft en pas met pensioen is die hond wat stram beginnen worden.
Bespiering doet ook veel.
Heerlijk!
Je heb helemaal gelijk, het is zeker niet zo zwart wit als dat ik stelde en daarnaast is ras en type werk ook zeer bepalend of iets zichtbaar tot uiting komt!
Het ras waar ik in zit, zie je het echter vrij snel, want de verschillen zijn niet groot onderling bij het sporten. Bij het ras wat ik heb, merk je het weldegelijk snel, ondanks dat bespiering een hoop goed kan doen cq verbloemen.
@Maart: Ik kan je in het geheel volgen. Jammer idd dat theorie niet altijd overeenkomt met werkelijkheid. Eerlijk kijken naar je resultaten is moeilijk en als er idd iets uitkomt wat niet voldoet aan je eisen moet je iets. Jij ben er iig eerlijk over, iets wat maar weinig is helaas.....
@baasje van hus en Penny: Ik zie de nakomelingen van mijn reu ook niet als product, maar als huis/sport honden. Dank je voor je reactie!
@baasje van hus en Penny: Ik zie de nakomelingen van mijn reu ook niet als product, maar als huis/sport honden. Dank je voor je reactie!
Dat was ook zo niet bedoeld hé.
Dat was echt een persoonlijke mening hoe ik zelf naar honden kijk.
Even een gewetensvraag,
Zou jij deze hond uitsluiten voor de fok? Even ervanuit gaande dat je fokt om goede werkhonden te krijgen.
Ik heb begrepen hoe je hem bedoelde, ik vroeg om je persoonlijke mening en die heb ik gekregen!
idd, eerlijkheid en nuchter zijn is helaas niet velen gegeven.
Nu, ik ben dus zo een '1 à 2 maal' fokker. Ik fok enkel als ik zelf wat wil, dus met 1 nest per teef heb ik genoeg.
En daarnaast sport ik veel liever met de hond dan dezelfde hond in een werpkist te hebben liggen, dus de keuze is gauw gemaakt voor me...
Ik trek me pups ook te veel aan en haat het niet de controle te hebben. Al helemaal als je dan ondervoedde pups terugkrijgt, pups met gebroken poten waar niets aan gedaan werd etc... dan is het fokken echt niet plezierig meer en ben ik in wezen liever de pupkoper dan de fokker ;)
Nu ook, heerlijk wachten... wel de lusten, niet de lasten. Dus in feite weet ik nog niet of ik in de toekomst nog ga fokken.
Op papier wel, alleen valt de werkelijkheid zoals altijd nog af te wachten ;)
ik denk het wel omdat ze echt barslecht waren.
Ik weet nu een aantal pups zijn van een hond met HD E heupen. (dit was op voorhand niet geweten en werd over gelogen).
De combinatie had niet plaatsgevonden als dit wel op voorhand had geweten maar ergens is het nu wel eens interessant om te zien naar de opgroei van dat nest.
En artrose?
Bij mijn weten worden daar geen testen voor gedaan (denk dat ze niet bestaan)
Heb 2 dagen geleden namelijk mijn (werk)hond moeten laten inslapen...
Heupkop volledig aangevreten door artrose(op de fotos leek het wel of die in een zuur had gestoken) en aan de andere achterpoot knie volledig kapot, ook door artrose) artrose en daardoor alle kniebanden gescheurd.
Operatie knie was niet meer mogelijk omdat de slechte heup zijn gewicht niet meer zou houden.
Daar zit je dan met je Hd vrije hond....
Heb even moeten zoeken...:
Lees meer over aandoeningen bij honden |
|
Hoewel er verschillende soorten gewrichten zijn (zo is het kaakgewricht een scharniergewricht en zijn de heup- en schoudergewrichten rolgewrichten), zitten ze allemaal op nagenoeg dezelfde manier in elkaar.
|
Bron: http://www.nmlhealth.com/c,5430,,/Artrose-bij-honden.aspx
Van wat ik begrepen had (heb er zelf helaas ook last van) is dat het een gevolg is van. Bij de SBT kan het bv door L2HGA veroorzaakt worden of bv HD of ED.
Nee dat is niet normaal.
Een hond is toch geen ding, die als het niet meer aan je wensen voldoet je maar inruilt.
Wat ik reeds eerder aangaf hoort DNA test tegenwoordig er ook bij.
Hiermee zet men een stap dichterbij richting gezondheid en kennis.
Het niet testen, om welke reden dan ook, leid dat mensen gemakkelijker bedondert kunnen worden (je kan niets achterhalen, nakijken enz.).
Een dier kan geweldig zijn, daar doet een ziekte niets aan af. Maar het gaat erom te voorkomen dat er pups komen die klachten krijgen, onnodig leed dus.
Je kan niet alles voorkomen, maar WAT je kan voorkomen dien je nimmer na te laten (als je werkelijk om dieren geeft en het NIET voor geld doet....en daar zit vaak het verschil).
complimenten voor jullie discussie voering
1 of 2 per jaar??
Mijn ouders fokten vroeger voor de leuk boxers. Dwz ze hadden een officiele kennen. Ze fokten niet 1 a 2 nestjes per jaar, maar per hond!
1x en ruim 2 jaar later nog een nestje en dat was het voor de teef.
Geen nestjes meer.
Een hond had 3 nestjes, de eerste was een pup, die was na een week dood, snik.
Als je echt om je honden geeft, doe je het echt voor de leuk, ben je zuidig op je dieren en belast je ze niet meer dan nodig.
Dan ben je een liefhebber.
Ik fok Perzen, heb een officiële cathery. Heb 1 nestje met de moeder pers. Een kitten gehouden, die is nu 1.5 en net naar de kater geweest.
Uiteraard houden we er weer eentje en als we ze niet kwijt kunnen,blijft de rest hier ook. Daar moet je als fokker altijd rekening mee houden.
Dat is geen test, maar een registratie waarbij het DNA profiel word vastgelegd zodat er bij twijfel gekeken kan worden of het idd de vader en de moeder is die opgegeven word bij de aanvraag van een stamboom.
Heeft dus geen plop met gezondheid te maken, maar enkel en alleen of de stamming klopt. Dat het er door gedrukt is onder het mom van gezondheid is weer die wassenneus van de RvB.
Maar goed ook daar is ondertussen gebleken redelijk makkelijk fraude te kunnen plegen. Een DA die bloed vastlegt op een stamboom die niet behorende is van de hond waar het bloed van is. De massa word graag in de zeik genomen.....
Gaan dure pups worden blaise, want als ik alle mogelijke testen zou laten doen ben ik 5.000 euro armer, dus ben je al 10.000 kwijt voor je een dekking doet. Niet heel reëel om dat te verwachten. Als je broodfokkers nog meer kans wil geven hun praktijken voorzetten, werk je dat op deze manier wel heel erg in de hand.
Maar ik snap je wel
5000 euro voor alle tests! Mijn god, wat een geld! En het geeft nog geen garantie ook! Dat vind ik soms het lastige van alle testen, je kan niet alles 100% uitsluiten.
De boxers van mijn ouders ook van de kant van de reu 100% allemaal hd vrij, en toch ...........
Dat is dus het beeld wat men bij DNA afname heeft. Het DNA wordt door de raad van beheer afgenomen maar wordt verwerkt en opgeslagen bij Dr. van Haeringen Laboratorium te Wageningen.
Daar staat de raad van beheer los van, het laboratorium zal (mist voldoende DNA per ras beschikbaar) onderzoek doen naar erfelijke afwijkingen.
Dit doen ze nu ook al, maar ze hebben wel DNA materiaal nodig om te kunnen doen. Wat ze voorheen per ras binnen kregen was voor sommige rassen minimaal en dus niet voldoende om voor die rassen een DNA test te ontwikkelen.
Omdat de afname van DNA nu verplicht is voor fokkers die fokken via de raad van beheer zal het laboratorium wel voldoende materiaal binnen krijgen en nieuwe DNA testen kunnen ontwikkelen. Sommige zijn nu al beschikbaar voor rassen waarvan voldoende DNA beschikbaar is, van andere kunnen ze in de loop van de tijd die testen ook ontwikkelen.
Dus tja wassen neus, dat zal. De raad van beheer gebruikt het inderdaad alleen voor controle van de ouders, maar je kan natuurlijk niet roepen dat Dr. van Haeringen Laboratorium te Wageningen een wassen neus is. Het is een goed laboratorium met betrouwbare resultaten.
Dure pups?
DNA profiel bij RVB : 28,50 + 35.- = 63,50
De DNA wordt gebruikt (is nog in ontwikkeling maar start al gemaakt) om een oplossing te zoeken voor veel erfelijke problemen.
Dat is idd een prima lab!
Maar heb je een bron waarbij hetgeen wat je stelt te onderbouwen is. Ik kan die namelijk niet vinden.
Ook vraag ik me af wie deze kosten zal gaan betalen, want laten we eerlijk zijn, als ze er niet mee kunnen gaan verdienen, zal er geen verdere onderzoek plaats vinden. Ook daarvoor zoek ik een bron.
Een DNA bank opzetten is prima, maar ik betwijfel of het de uitwerking zal hebben die we wenselijk vinden. Maar ik ben een doom denker met dit soort zaken. Laten we hopen dat ik er volledig naast zit (zou niet de eerste keer zijn )
Een DNA profiel is als een kenteken, niets meer of minder dan dat. Het geeft je geen enkele info over de mogelijk erfelijke ziektes die de hond draagt. Daar heb je aanvullende DNA onderzoeken voor nodig.
Voorbeeld, ik heb 1,5 jaar terug, DNA materiaal moeten opsturen voor de L2HGA test en de HC test. Kosten iets van 90,- ofzo (denk ik, boeit me eigenlijk niet zo). Hier kijken ze dus gericht naar afwijkingen in het DNA. Lomp als dat ik ben heb ik geen profiel laten opmaken voor de RvB en kan dat nu dus alsnog gaan doen.
Als men aan de hand van het DNA profiel wil onderzoeken naar ziekten/afwijkingen zullen ze veel dieper op de materie in moeten gaan, waarbij de kosten van het onderzoek heel snel heel hoog oplopen.
Neem maar even contact op met het laboratorium zelf. Ik vind het niet zo nestjes om mails met Dr. van Haeringen zelf hier te publiceren. Ik heb namelijk vorig jaar contact met hem gehad omdat ik ergens vragen over en daarbij is ook dit ter sprake gekomen. Voor meer info en de bron dus even zelf contact opnemen.
Daarnaast is het publiceren van mailcontact verboden. Succes.
Vandaag of morgen moet ik toch nog even een testje insturen, dus zal mijn vraag dan ook gelijk aan hun stellen!
Zag trouwens dat ze nu ook combitesten aanbieden per ras groep, dat was 1,5 jaar terug nog niet zo uitgebreid (of ik heb met mijn ogen dicht gekeken) en nu ook nog eens betaalbaar, dus begin te twijfelen aan hetgeen ik eerder schreef.... Zo zie je dat een discussie als deze alleen maar goed is!
Haha Mick, 10K voor een dekking? Dat is niet zo heel gek bij Bullies en die testen niet eens xD.
Mick, andere onderzoeken zoals foto's (HD, ED) zijn ook niet zo duur. Ik bedoelde dat de kosten niet zo extreem zijn als je aangaf en de pups niet onbetaalbaar worden. Dat klopt dus niet wat je aangaf.
Het is ter bevordering van de gezondheid (voorkomen dat er met dieren gefokt wordt die al klachten hebben) en daar hoor zeker ook controle bij.
Natuurlijk wordt er ook zo bedondert, maar het moet niet makkelijk worden. De pups moeten voorop staan.
DNA hoort er inmiddels ook bij om de reden die reeds uitgelegd zijn.
En lab blijft ontwikkelen, de kosten die ze daarvoor maken krijgen ze wel weer terug als de test er is en men dit gaat gebruiken.
De HC test is bij ons ras nog niet betrouwbaar omdat er niet voldoende DNA beschikbaar is, maar zou ik graag zien.
In Duitsland eventueel wel mogelijk maar ook nog niet definitief.
De DNA testen die ik toen heb laten doen heb in DE laten doen bij Laboklin, omdat daar voldoende DNA beschikbaar was voor mijn ras. En de kosten waren in NL vele malen hoger. Dat is inmiddels ook niet mee zo zie ik.
Per test (los) betaal je nu hier 39,50. De combi test per rasgroep kost 55,- redelijke prijzen vind ik.
Het is maar wat je normaal noemt. In bepaalde fokkerskringen is het idd normaal om honden te plaatsen die niet (meer) voldoen voor de fok. Ik ken er een aantal die van hond wisselen zoals wij van sokken.
Voor hen is een hond een fokdier dat moet opbrengen, zij hebben daar geen band mee. Kijk maar eens naar grote erkende kennels van fokkers die bij de rasvereniging zijn. Tot 40 honden en meer zitten daar buiten, dienen enkel voor de show en de fok. Voldoet er eentje niet, dan moet die weg want die kost meer dan dat hij/zij opbrengt. Dus vanuit dat standpunt kan je de opmerking "normaal" noemen, je doet al het "overbodige" of "onbruikbare" weg. Dat is cru uitgedrukt en voor alle duidelijkheid, niet mijn zienswijze!
ik fok niet om mijn ras te verbeteren, het is perfect zoals het is.
Het behouden van het ras zoals het nu is, vind ik veel belangrijker.
Als ik kijk naar de evolutie van heel wat rassen, kan ik toch echt niet gaan zeggen dat die er op verbeterd zijn. En toch fokken al die mensen vermoedelijk ook dan ter verbetering.
Ik heb daar mijn bedenkingen bij.
"dat je die vraag hier uberhaupt durft te stellen.......
je doet je hond niet weg, tenzij je er een verdomd goeie reden voor hebt( baasje naar bejaarden huis of overleden)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?