ben benieuwd wat jullie zeggen.
http://www.piepvandaag.nl/bert-straten-hondentraining-positief-negatief/
Heb wel een vermoede waar dit vandaan komt
Op zich klopt het wat er staat.
' dat de hond beslist of het positief of negatief is'
Maar de discussie positief of negatief trainen/opvoeden zal onder honden eigenaars toch blijven bestaan.
Mijn inzicht:
Heel arrogant.....
Ik wéét dat een training met bijvoorbeeld een stroomband geen positieve training is.
Al zal de hond er misschien wel van gaan luisteren.
oow denk nou in het grote geheel, dat bedoel ik, niet alleen de stroomband er uit halen.
Ik vind het een mooi verhaal, in het grote geheel.
Wat vind je arrogant?
je bedoeld een ander topic, nee dit is puur toeval, ik lees het nu net pas, en dacht, hee leuk voer voor hier.
Ah wacht dan begrijp ik je....
oow je vond mij arrogant?
Als je kijkt naar wat voor de hond het beste is....
Is dat dan niet nog steeds voor de eigenaars verschllend?
De een denkt dat deze manier het beste is de andere vind de andere manier.
Als de baas maar kijkt of de hond het positief vind, niet het resultaat, maar hoe de hond zelf het ervaart?
ooh haha het kon toch?
Ik zit op mijn tablet te tikken en kan de link nu niet openen.
Voor mij is uitsluitend positieve opvoeding gebruik maken van methodes en technieken waarbij geen gebruik gemaakt wordt van fysieke en verbale correctie (wordt positieve correctie genoemd, toedienen van een prikkel om ingezet gedrag te stoppen). En daarbij voor mij dat in de opvoeding gehoorzaamheid niet via overheersing wordt afgedwongen.
De correctie die wel gebruikt wordt binnen de positieve opvoeding is de negatieve correctie. Dat houdt in dat je de hond iets wegneemt (of iets ontzegt) wat voor de hond leuk of belangrijk is.
Volgens operante conditionering neemt gedrag wat voor de hond iets gewenst oplevert toe en en neemt het gedrag af als het hem niets oplevert. Zo kun je gedrag sturen.
In beide gevallen, wegnemen en belonen geldt uiteraard dat het de hond is die bepaald of iets leuk of belangrijk genoeg is. Aan ons het inzicht en de creativiteit om dat te leren herkennen en daarop te anticiperen. Daarom is het ook maatwerk :-)
Ander punt binnen positieve opvoeding is het mooiste, namelijk voorkomen dat de hond in ongewenst gedrag kan vervallen en dit geconditioneert gedrag wordt. Want wat hij niet aanleert hoef je ook niet af te leren.
Misschien denk ik er veel te simpel over, maar voor mij blijft het:
- Positief: Gewenst gedrag levert een beloning op, ongewenst gedrag wordt genegeerd.
- Negatief: Ongewenst gedrag levert een fysieke correctie op.
Heel eerlijk? Ik gebruik voor Winter beiden. Ik zal hem nooit een tik verkopen, of een hakje, maar ik voel me soms wel gedwongen (en misschien is dat sociale druk) om hem bij zijn halsband te pakken en fysiek uit een situatie te begeleiden. Dan 'duld' ik ook geen tegenspraak; meekomen, nu, en ophouden met die onzin - bijvoorbeeld als hij onze katten in een hoek drijft, of wanneer hij buiten onwijs uit zijn plaat gaat aan de lijn.
Volgens sommige mensen valt dat niet meer onder positief opvoeden, en daar kan ik mee leven. Maar stel ik begeleid hem uit een situatie en hij begint zich weer te ontspannen, zoekt weer contact met mij... dan wordt hij beloond. Maar soms kom je 'gewoon' (vaak door onmacht, loslopende honden midden in aanlijngebied met de baas méters verderop) in een situatie terecht waar je niet kunt gaan staan negeren.
Hannah.
Zelf doe ik dat ook hoor.
Als hus in een focus zit neem ik de lijn ook strak ( geen ruk aan de lijn ) en dwing hem mee te lopen.
( ik sleur hem niet mee )
Soms móet je een hond gewoon uit een situatie halen.
Heb je wel het stukje kunnen lezen?
Nee, helaas niet. Kan de link niet openen op mijn tablet. Reageerde dus even kort wat voor mij positief inhoud. Zal je link morgen lezen....heb ik de clou gemist
Dit is het kopstuk van het artikel.
Quote:
Wanneer is iets nu positief en wanneer is iets negatief?Als iemand iets positief vindt, kun je dan ook stellen dat het positief is? En andersom? In hondentraining is het eigenlijk helemaal niet van belang wat de mens ervan vindt. Helaas zijn er individuen die vooral hun eigen mening erg interessant vinden wat betreft hondentraining. Er is echter maar één jury: het dier, de hond!
ja ik denk het, maar ik kan niet voor jou spreken, als je het grote geheel maar ziet.
Iedereen kan het natuurlijk anders zien.
Dank je jaimie, het belangrijkste stuk in mijn ogen dan.
Huh? Dat is toch geen fysieke correctie..?!
Je haalt hem uit een situatie,gewoon het contact dichter op zoeken,maakt dat hij zich beter weet te laten leiden door jou.
(welke malloot zegt jou dat je dan met fysiek straffen bezig bent..of zeg je dat zelf haha )
..En dat het "ongewenst" gedrag is(ze doen niet zo hysterisch voor hun eigen lol)..ja daar is ook wat voor te zeggen,je zoekt het zelf al niet op,dus als het gebeurt en jij weet dat je zo wél contact met hem kan maken,dan is dat toch heel normaal.
Vind het juist positief (tenzij je hem natuurlijk aan zijn halsband door de lucht zwiept,maar mijn gevoel zegt dat jij niet zo met je honden wilt omgaan)
Zo denk ik er dus ook over. Hoe moeilijk Winter ook kan reageren, hij heeft nog nooit schade gemaakt (helaas wel geleden...) en dat wil ik perse zo houden. Met al die horror verhalen die je leest over inbeslagnames etc... Veiligheid voorop.
De fout die Bert van Straten in zijn verhaal maakt is een wild dier te vergelijken met een gedomesticeerd dier en daar vanuit een conclusie trekt.
De term "sterk karakter" die gebruikt wordt voor sommige honden heeft betrekking op hun felheid, waakzaamheid, hardheid etc en heeft bij dit gedomesticeerde dier geenzins betrekking op het meer aanwezig zijn van een link met z'n "neven en nichten" zoals bijvoorbeeld wolven. Die link is dan de overlevingsdrift waarbij eten het allerbelangrijkste is. Ik geloof niet dat er ooit een Rottweiler, Pitbull etc iemand heeft aangevallen uit honger. Laat staan uit frustratie over het onthouden van beloningskoekjes. De hele bewering over tikkende tijdbommen bij honden hierdoor is dus je reinste kolder
Bijzondere invalshoek.... dus een sm hond zal een positieve correctie (toedienen van onaangename prikkel) als positief ervaren?
Nah ja, moet morgen hele stuk eerst maar eens lezen
Ik vind het al knap dat jij het eerste stukje al negatief kan vinden, ik heb het nog 4 keer gelezen maar ik zie het niet.
maar ik denk ook in het grotere geheel bij dit stukje,CM heeft hier niks mee te maken.
Ik mag hopen dat dit geen CM discussie word.
Hond in jouw voorbeeld (hannah) uit situatie halen vind ik geen positieve correctie hoor. Dat is begeleiden en sturen. In andere situaties met andere hond kan het weer een negatieve correctie zijn, de hond iets afnemen/ontzeggen wat hij razend leuk vindt.
dat snapte ik hoor. Vond het bijzondere invalshoek van bert van straten....tot zover.
Dus een hond die wil gaan jagen wat hij echt zo leuk vind, en gevaar loopt om omver gereden te worden zo corrigeren vind jij dan negatief?
Dit is een vraag, geen aanval, ik zeg het erbij want ik wil geen ruzie topic starten.
dat je me niet verkeerd begrijpt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?