Eens. Ik heb Drib ook geleerd dat ze niet met elke hond wat moet, maar dat ze ook gewoon honden kan negeren en doorlopen.
:)
De honden waar ik het over heb, heeft idd te maken met ziekte van de pup e.d..
ik vroeg me even af waar het topic nou ook alweer om ging, maar dít was het
ik vind dat als hond A zich opdringt en hond B duidelijk heeft gemaakt dat hij er niet van gediend is (weglopen, een snauw geven, etc) de hond van baas A als de wiederweerga zijn hond moet aanlijnen zodat het voor hond B niet nodig is om de aanval in te zetten
Maar ik zou het niet terecht vinden als hond B gelijk aanvalt, want daar snaot hond A dan weer niks van
was het allemaal maar zo makkelijk :)
Een snauw geven vind ik overigens ook totaal iets anders dan aanvallen of bijten
als een hond een terechte snauw geeft vind ik die dan ook niet agressief hoor
Ik denk dat ook het niet realiseren een groot deel van het probleem is. Je hebt zelf een sociale hond, je komt veel sociale honden tegen, jouw hond doet niks bij een andere hond. Dan kan het erg moeilijk zijn om je te verplaatsen in de schoenen van baasjes die wel een hond met probleem aan de riem hebben (kan van alles zijn, erge angst, angst agressie, gewone hond agressie, revalideren na operatie, training etc)Voor die baasjes is het een grote ergernis als honden hoi komen zeggen. Ik heb ook geen problemen met honden die los lopen, zo lang ze mij en mijn honden niet komen opzoeken. Als ik wil dat ze spelen zou ik de mijne ook los gooien.
Nu zijn mijn honden ook echt niet het schoolvoorbeeld van hoe het moet hoor (Gruul komt dichtbij) maar ik probeer daar echt rekening mee te houden.
1x heb ik niet goed opgelet en toen gingen mijn honden naar een aangelijnde hond toe die erg bang bleek te zijn. De hond schreeuwde van angst, en wat ik voelde ik me schuldig zeg. Ik heb wel 100x mijn excuses aangeboden en ik voelde me de hele dag schuldig.
Maar ik heb er wel van geleerd, helaas via de harde weg.
Als jij inderdaad een "probleemhond" hebt en een andere hond komt toch naar jullie toe en de baas verontschuldigd zich daarvoor en let de volgende keer dat hij jullie ziet op, dan is het weer een ander verhaal
maar als je dan van die andere baas woorden naar je hoofd krijgt of die leert er niks van, dan kan ik me voorstellen dat je de volgende keer misschien niet zo leuk reageert of er een enorm baalmoment aan overhoud
Ik heb mijn aandacht vooral bij mijn eigen hond. Ik zal dus ook niet in vervelende discussie gaan.
Hoewel ik er best begrip voor heb als het je een keer ontkomt dat je hond toch naar een/mijn aangelijnde hond gaat zie ik het toch als mijn taak en verantwoording om te voorkomen dat mijn hond in een positie komt waarin zijn emoties de overhand nemen en hij zich genoodzaakt voelt om in ongewenst gedrag te moeten vervallen. Het is voor hem een heel negatieve leer-ervaring.
Als ik op zo'n moment de andere hond wegstuur, goedschiks of indien nodig kwaadschiks, leert mijn hond in elk geval dat hij mij kan vertrouwen dat ik het oplos en hoeft hij zelf niets te regelen op een manier die niet wenselijk is. Als er gesnauwd wordt ben ik degene die dat doet.
Het klinkt wellicht heel onaardig naar een hond die ogenschijnlijk 'niets doet', maar die hond heeft dan al een subtielere 'je bent niet welkom' signalen genegeert omdat hij niet geleerd heeft om die te respecteren. Dat is een opvoedkundig probleem.
Ik denk dat als we allen verantwoording nemen voor onze eigen hond we elkaars dag een beetje kunnen opfleuren met een glimlach op afstand naar elkaar.
Dit sluit mooi aan bij wat ik net schreef. Stel nu dat hond B een een oorzaak heeft waardoor hij dus wel direct in de aanval gaat.... (veel pijn, oud en sjaggie, trauma's, socialisatieproblemen, angstig etc) en baasje van hond B neemt z'n verantwoording door hond B daarom aangelijnd te houden. Hond A en baasje A negeren dat en forceren hond B en baasje B in een positie waarin ze zich genoodzaakt voelen in de aanvallende verdediging te gaan.
Jij kunt het dan wel niet terecht vinden als een hond direct in de aanval gaat, maar is het dan wel terecht dat jij deze hond B en baas B in deze positie dwingt door jouw hond A erop af te laten gaan? Hij is immers niet voor niets aangelijnd.
Oh ja hoor, dat snapt hond b wel. Aanvallen betekend weg wezen.
Natuurlijk is het fijner als een hond eerst waarschuwd, maar stel dat deze hond b nooit een reactie op het waarschuwen heeft gekregen en toch elke keer een hond over zich heen ondankt zijn waarschuwen, dan komt er een tijd, dat hij gelijk in de aanval gaat.
Conclusie, altijd blijven nadenken en handelen als baas.
De beiden bazen van zowel hond a als hond b hadden kunnen ingrijpen. De baas van hond b, had hond a kunnen afhouden en de baas van hond a, eerder zijn hond bij zich kunnen houden. De baas van hond b, had ook eerder kunnen weg lopen.
Nog even een opmerking wat betreft het afhouden van de hond.
Als ik nu Romeo neem dan gaat hij zelf de hond wegblaffen. Hoe kort ik hem ook houd, het is praktisch onmogelijk voor mij om voor Romeo te gaan staan. Romeo gaat namelijk zelf de leiding nemen om de hond weg te jagen. Op het moment loop ik zelf dus achteruit en roep naar de andere baas dat Romeo niet zo lief is op de hoop dat hij snel zijn hond op komt halen. Als ik Romeo een stuk langer heb (wat ik niet hoop, hij verdient ook een gouden mand) dan zal ik hem vast kunnen leren op mij te vertrouwen. Maar nu is dat geen optie. Ik ben allang blij dat ik hem nu zo ver heb dat hij andere honden op 5 meter kan passeren zonder moeilijk te doen (mits die hond hem ook negeert, gaat die hond blaffen dan blaft Romoe ook) Voorheen kon hij op 50 meter al de stress in schieten.
Dat is ook iets wat mensen niet door hebben, dat je al heel veel vooruitgang heb gemaakt met je hond. Maar dat sommige situaties gewoon duidelijk te veel zijn. Al met al ben ik heel trots op Romeo, hij heeft zelfs honden waar hij wel mee los kan (alhoewel die op 1 hand te tellen zijn). Ook niet heel lang want dan worden de prikkels te veel maar die honden begrijpen Romeo heel goed en spelen daar ook op in. Waardoor het dus niet fout gaat. Maar een hond die dol enthousiast (met de beste bedoelingen) op hem af komt is gewoon vragen om problemen.
Eline, wat super dat jij je zolang over hem ontfermd.
Je zou, als dat lukt, hem stilzwijgend mee kunnen nemen uit de situatie. Als de andere hond blijft volgen is dat geen optie. Wat je ook kunt doen is hem leren om achter jou te gaan zitten/staan. Uiteraard eerst in eigen prikkelarme omgeving en zo langzaam uitbouwen. Door hem achter je te sturen en zelf de andere hond weg te sturen zal hij er vertrouwen in krijgen dat ook jij het prima kunt oplossen.
Super dat jullie al zover gekomen zijn, mag je terecht trots op zijn.
Dank je voor het compliment maar ik doe het met plezier!
Weglopen doe ik ook zeker als de andere hond aan de lijn zit, dan zeg ik "kom mee" en ik loop door, loop hij netjes mee krijgt hij natuurlijk een beloning in de vorm van een knuffel want hij heeft een behoorlijke vorm van baknijd. Maar dat doorlopen durf ik niet zo goed als de hond los is, ik wil beide honden dan kunnen zien zodat ik een eventuele "aanval" voor ben.
Zijn baknijd is soms erg jammer omdat het trainen en stuk makkelijk gaat met snoepjes. Ik ga ook met hem alleen wandelen en dan gebruik ik de snoepjes wel. Maar helaas kan ik niet altijd alleen wandelen en wil ik dat ook niet. Want als ze alle drie los zijn dan spelen ze met elkaar, en Romeo ziet er dan zo gelukkig uit, dat kan ik hem ook niet ontzeggen.
Dus meestal is de ochtend wandeling met zijn allen, de middag/avond wandeling apart en dan de laatste plas ronde weer met zijn allen. Maar dan is mijn vriend er ook weer bij, wat het aandacht bij Romeo houden weer makkelijker maakt.
Er zijn gelukkig al andere situaties die hij mij op laat lossen ipv het zelf te willen doen. Een voorbeeldje is bijvoorbeeld visite, op het begin lag hij nog vast aan de riem, nu kruipt hij bij mij. Hij komt er wel, maar stapje voor stapje.
Maar dit was even off topic haha. Ik praat zo graag over Romeo :D.
Vanmiddag lekker rondje gelopen met Mellow. Laatste stukje via het fietspad, heuveltje omhoog en over de dijk terug naar mijn auto (waar het fietspad ook verder loopt). Regelmatig omkijken, want Flexi is dusdanig lang dat ze ook bij het fietspad kan komen 'indien nodig' (volgens haar...).
Geen fietsers en plots, uit het niets, staat er 2 meter bij mij vandaan een Stafford. Een grote. Los en alleen. In een fractie van een seconde heb ik zonder aarzelen Mellow opgetild. Die had ook niks door, ik zag haar een beetje verbaasd kijken 'huh, wat doe jij nou?' en toen zag ze de hond, waar ze ook niet op reageerde (ik heb ook geen brul gegeven naar de hond, was een beetje perplex dat ie er zomaar ineens was).
Ik rondkijken (en zag de binnenkant van mijn capuchon...), omdraaien en zag toen, ver ver weg, het baasje. Baasje floot en riep, hond draaide zich om, keek nog een keer naar ons en rende terug.
Hij kwam volgens mij écht alleen maar even hoi zeggen. Hij kwam niet onvriendelijk op mijn over, kwam ook niet woest op ons afgedenderd.
Stel dát Mellow was gaan gillen (ik ken haar inmiddels...), ik had het nooit in mijn eentje aan gekund mócht het fout zijn gegaan.
En hoewel hij niet agressief over kwam was ik blij dat ik haar had opgetild, vooral doordat áls het misgaat het ook direct goéd mis gaat.
Het was overigens ook een hele mooie hond om te zien. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik 'm liever niet nog een keer tegen kom, ik heb het gewoon niet zo op onbekende losse honden
Helemaal mee eens. Cosmic is nogal angstig als ze zo belaagd wordt. Gaat dan in het ergste geval gillen en krijsen. Luuk komt voor zichzelf op. Vaker dan nodig is. Maar toch.
niets mis met je hond optillen. is juist ook een duidelijk signaal: ik los het voor je op. voorkomt soms ook een hond in 2 delen
heb ik ook al heel wat rare onzingesprekken over gevoerd, trouwens. mensen die beweren dat je juist niet moet optillen (dan leef je echt nog in het stenen tijdperk) of nog erger: dan hun hond zich zo idioot gedraagt "ja dat komt, omdat je 'm optilt"
gelukkig is er altijd nog de Schoen
Ik kan drib echt niet tillen hoor. Nooit gedaan ook en toch weet ze altijd dat ik het oplos...
Maar ik ben dan ook hééééél sterk he
Het ligt gewoon heel erg aan de situatie of ik haar optil of niet. Bij bijvoorbeeld een Maltezer zal ik dat natuurlijk niet doen, maar ik ga haar ook zeker niet overleveren aan 4 opgefokte, losse honden die écht niet alleen maar gezellig 'hoi' komen zeggen.
Ja 'hoi zeggen' ....heel vervelend....zeker ook als je zelf als serieuze begane eigenaar zo'n hond (hebt)had.
En nee, niet Loco mijn Labje van wie dat misschien standaard verwacht wordt door zijn ras. Die heeft nog nooit een vreemde hond 'opdringerig met of zonder grote bek' benaderd, in de meeste gevallen interesseren ze hem niet genoeg en hebben we bij hem ook niet dezelfde 'socialisatie' fout genaakt. Daarnaast heeft ironisch genoeg zijn 'grote broer' hem dat toen hij dik 4 maanden was duidelijk gemaakt. Hij vergat gemakshalve alleen dat het ook voor hem gold.
Ten dacht dat de hele wereld aan zijn voeten lag en heeft die lange, lange periode daardoor weinig echte losloop vrijheid gekend. Dan ging het even goed ad lange lijn (al dan niet achter hem aanslepend) en juist als je dacht dat je over een tijdje zonder kon, flikte hij hem weer.....met 100km p/u op de hond af om pas op minieme afstand in de ankers te gaan staan....of met dezelfde vaart eerst een rondje om de hond....
Of bij wederzijds ingestemde ontmoetingen niks netjes 'handje schudden' op de manier van aangenaam ik ben Ten....Nee ben je mal, de hele wereld wist toch zeker wel wie hij was! Gewoon gelijk ongevraagd die neus onder de staart in....pffff
En werd hij dan een keer afgesnauwd, stond hij erbij en keek hij erna met een betonnen plaat voor zijn kop.
Het was dus heel snel afgelopen met zijn volle vrijheid.
Ik weet niet waar jullie wandelen, maar zulke taferelen kom ik nou nooit tegen
aF en toe een vervelende hond, maar die gaat met een "wegwezen" weer naar de baas
En waar wandel ik.... ssst, dat zeg ik niet, blijft het lekker rustig hier ;)
Maar dan heb jij een stabiele, rustige hond. Ik dus absoluut niet (ja, nu is ze rustig )
Drib is idd een stabiele hond. Als de jouwe in de aanval gaat, lijkt me dat optillen ook lastig ;)
Ik heb vandeweek nog mogen aanschouwen hoe de hond die de (jawel) labrador uit haar persoonlijke ruikte snauwde door die hond omvergelopen en gegrepen werd....
Mellow gaat uit zichzelf niet in de aanval, heeft alleen een grote muil (voornamelijk onzekerheid).
En wordt ze belaagd door zo'n 'gezellige' Labrador als uit Wendy haar voorbeeld, dan gaat ze snauwen en/of gillen.
Als Dribbel, de rust zelve lees ik in jouw berichten, bij Mellow 'hoi' komt zeggen, dan zal ze wel even blaffen, maar als Dribbel dan niks doet en gewoon rustig blijft zal zij ook wel kalmeren.
Helaas komen de meeste honden niet even gezellig buurten, die zijn gewoon onbeschoft, opdringerig en hebben een enorme betonnen plaat voor hun kop.
Ik zag pas geleden een interessant artikel op FB, heb 'm zelf ook gedeeld: KLIK!
Staan wat reacties onder (bij mij dus), waarop ik op een gegeven moment zei:
Eigenlijk moet je gewoon een dikke boomtak meenemen en die weg gooien voor de betreffende hond. Zo in het gezicht van zijn baasje |
"I just want to say 'bye!'"
ik quote even uit dat FB artikel:
Wanneer je een aangelijnde hond tegenkomt, dan laat je je eigen hond er niet naartoe gaan – en wanneer je gevraagd wordt om je eigen hond bij je te roepen, dan doe je dat ook. Er is geen reden om niet te voldoen aan een verzoek om je hond aan te lijnen.
Hoewel? Eén reden is er – je hond luistert niet en je wilt niet laten zien dat hij z’n middelvinger naar je opsteekt wanneer je ‘Hier’ roept…
volgens mij is dit de kern van de hele zaak. ik kom zo vaak mensen tegen die hun hond maar laten rennen. die honden luisteren gewoon voor geen meter. die mensen doen geen enkele moeite meer, omdat ze dat ook wel weten.
ook een door mij vaak gehoorde reden "ik weet wel dat hij aangelijnd moet zijn, maar los kan hij zo lekker zijn energie kwijt"
tuurlijk, zolang 'ie anderen lastig valt, is dat prima! en dat hert (of mijn hond) vind het fantastisch om te worden opgejaagd...
Weet je dat ik super trots ben op Luca, zodra ze ziet dat een hond bang is en daardoor al dan niet blaft, gaat ze heel rustig in een grote boog, weg kijkend naar de hond en gaat het haar kont naar de hond doodstil staan, zo van: snuffel maar. Ze blijft net zo lang wachten tot de hond snuffelt en of ze loopt daarna weg, bij een hele bange hond, of ze gaat zelf voorzichtig terug snuffelen. Soms wordt er daarna gespeeld.
Dat is een rede waarom ik haar wel bij me roep bij een andere hond, maar niet eens altijd. Ze gaat zo goed met honden om.
Zo een hond met een brutale machio kop, zo van kom maar, ik lust je rauw. Gaat ze eerst op n afstand af en even kijken, dan draaft ze er naar toe, kijkt die hond aan, zo van kom maar. Die andere hond, dreigend, hoge houding. Vlak voor die hond, gaat ze in een spelboog en als die hond haar wilt pakken, rent ze keihard weg. Ze weet dat ze sneller en wentbaarder is. Die amdere hond boos achterhaar aan, houd haar bij lange niet bij. Luca scheert er vlak voor langs, die andere hind grommens, blaffend, steeds bozer worden en bij Luca zie ik echt een reuze grote smile! Ik loop dan altijd een stukje van die hond af en als die het heeft op gegeven, komt ze reuze trots naaar me toe, zo van: zo die heb ik een lesje geleerd. Tja, als de baas zo een hond zijn gang laat gaan, leert Luca ze wel een lesje. Sorry, maar daar geniet ik even van. Hou niet van die opdringerige machio honden!
Drib is niet altijd de rust zelf hoor ;) Soms is ze zooooo blij, dat ze nog net niet de lucht in vliegt aan haar staart ;)
Laatst gingen we naar de trimster en daar doe ik dan altijd vooraf een stukje wandelen. Ik draai me om om terug te lopen en ze heeft de hele weg naar de trimster geblaft en met 4 poten tegelijk vooruit gesprongen, net als een jong bokje. En dan die grote staart die in de rondte zwiept en daarmee haar kont mee in de rondte laat draaien.. Geweldig gezicht!!
Sommige mensen vinden dat ik het haar moet verbieden om zichtbaar zo gelukkig te zijn omdat ze blaft.. Ik vind het juist geweldig om te zien hoe gelukkig zij is en ook hoe ze dat uit. Ik vind dat een hond wel zichzelf moet kunnen zijn en dit is gewoon een onderdeel van Drib.
Overigens doet Drib dit niet in huis hoor, in huis is ze echt stil. De buurvrouw heeft ons eens gevraagd of we onze hond weg hadden gedaan, want ze hoorde Drib echt nooit
Maar naar honden toe reageert ze altijd afhankelijk van de andere hond. Ze houdt rekening met angstige honden, met honden die willen spelen en agressieve honden. Maar zelfs met spelen heeft ze bij elke hond een andere manier van spelen, aangepast op de andere hond. Echt geweldig om te zien
Drib heeft zelfs een 12 jaar oude bouvier geleerd hoe die moest spelen haha.
In het geval van Mellow zal ze waarschijnlijk Mellow negeren of juist op een voor Mellow gepaste manier kennismaken en daarna of negeren of uitdagen voor spel.
Wat je zegt(kern) Joop maar toch ook genoeg die het gewoon echt niet snappen.
Vaak zat ook eigenaars die de moeite niet hebben genomen om de hond fatsoenlijk ad lijn te laten volgen en daarom kiezen voor de weg vd minste weerstand.....hup de auto in, naar het bos, de auto uit en zoek het je maar uit zolang je mijn arm maar niet uit de kom trekt! Ren maar als een dolle door het bos dan ben je hopelijk moe na thuiskomst, bakje voer en dan zit mijn verplichting als 'goede hondenbaas' er voor vandaag ook weer op!
Wat ik niet begrijp is (als ze dan al niet om het effect op de vreemde honden geven), maken ze zich dan geen zorgen om de mogelijke effecten op de eigen hond?
Beginnen we toch weer bij het begin, als iedereen zijn hond nu eens gewoon zou gaan opvoeden.......
Maar dat kost tijd en energie, veel mensen willen wel een hond, maar er tijd en energie in steken, ho maar.
Met alle gevolgen van dien.
Vind het eigenlijk ook sneu voor die honden, die gaan gewoon zelf opzoek naar een bezigheid en aandacht.
Deze discussie begint te lijken op die welke in november vorig jaar hier gevoerd is: topic" hij doet niks hoor!"
En in feite gaat het om gedragsregels van hoe wij als baasjes met onze honden om moeten gaan bij ontmoetingen, met name in losloopgebieden.
Ik meen me ook te herinneren dat er toen 2 belangrijke tips waren:
- de hondenetiqette. Een tiental regels over hoe om te gaan met elkaar( de regels zelf kon ik niet meer vinden. Iemand?)
- de gele linten of vlaggetjes. Erg angstige honden of honden die gewoon geen ontmoeting met andere honden verdragen krijgen een geel vlaggetje aan hun lijn. Dat bekent dan voor andere baasjes: afblijven, afstand houden.
Er is zelfs een website over, moet ik even opzoeken
Zien jullie mijn schaamrood ?
ik ben dus één van die vrouwkes die zulk ongeleid projectiel(tje) hebben.
Loslaten in bos en zelf laten doen....hij wilt niet liever en het is voor hem het summum ! Ik ploeter er dan wel achteraan.
ziet hij een hond...op 100 m of 500 m dan is het gebeurd. Ik sta doodsangsten uit en probeer hem net voor te zijn , met roepen en snoepjes. Meestal is mijn geroep voor niks.
Mijn hond luistert nl niks meer als hij soortgenootjes ziet.
Wilt altijd en met alle honden kennis maken , spelen......
Ik begrijp supergoed dat dit irritatie opwekt bij anderen, dat het gevaarlijk is voor mijn eigen hond, heb al dikwijls terug getraind metsnoepjes maar het gedrag is blijkbaar niet meer om te buigen.
Ben er zelf schuldig aan. We zeiden toen hij pup was...kijk daar nog een hondeke....
Wat doe ik hier dan tussen al die perfecte hondenbaasjes , ik vraag me dat dikwijls af vooral omdat ik jullie 100% gelijk geef.
Lance zal het worst wezen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?