Heb ik ook paar keer gehad ;-( Op een blubberpad, 2 (niet kwaadwillende, maar niet opgevoede hazewindhonden) bleven maar 'aanvallen', mijn hond snauwend, niezend van ellende, honden waren zoo snel, ik kon er steeds niet tussenkomen. Ik schreeuwde naar de eigenaar: hou nou je honden bij je / lijn ze aan..... Maar zij vond dat mijn hond(je) haar honden maar eens goed (beter dus dan ze al deed) moest afsnauwen, zodat haar honden het zouden afleren Mijn hond inmiddels maar opgetild (doe ik nooit, maar beest was totaal in paniek, wat moest ik dan) en stevig doorlopend, honden echt van mij aftrappend
Gelukkig heeft deze eigenaar een felgekleurde jas, zodra ik op t pad die kleur zie opdoemen, maak ik rechtsomkeer.....
Is toch ook idioot? Waarom moet mijn hond jouw hond iets (af)leren?
-'mijn' en 'jouw' algemeen bedoeld dus-
Beetje de omgekeerde wereld lijkt mij.
Overigens is het projectiel gedrag vaak omdat 'wij' baasjes het in beginsel zo geconditioneert hebben. Het op andere honden afgaan stimuleren of maar laten gaan omdat het zo leuk is als ze 'samen spelen'. Voor je het weet heb je zelf een ongeleid projectiel gecreeerd.
ik kan je "de Schoen" van harte aanbevelen. heeft bij mij een succespercentage van 100%, maar misschien ben ik gewoon heel erg intimiderend
je moet het wel menen he, niet zo'n lullig trapje. gewoon op z'n Messiaans
dat mensen hun hond niet opvoeden, dat kan ik ook niet helpen, dan moeten ze daar maar de consequenties van ervaren. laatst zei ook iemand tegen mij "ik vind het zo naar dat je het afreageert op mijn honden" ... ik zeg "ik wil jou ook wel een goeie schop verkopen, maar je loopt er 500 meter achter"
en dat was in een AANLIJNgebied, waarbij deze persoon 2 hollandse herders op alles en iedereen liet afstormen (liepen nota bene ook nog van die Natuurmonumenten-runderen)
sommige mensen hebben gewoon de hersencapaciteit van een amoebe. en ze leggen altijd het probleem bij jou neer ("die van mij doet niets/die van jou moet leren van zich af te bijten/hij wil alleen maar spelen)
het is leuk zolang mijn hond wordt opgejaagd of vertrappeld, maar zodra de rollen zijn omgedraaid, gaat de lol er heel snel vanaf
nope, ik grijp altijd in. wat anderen daarvan vinden: I really don't care. dat er dan weinig mensen zijn die me na afloop een bosje bloemen sturen, ach, dat overleef ik wel
Maar hier wel
Eens, dus alles begint bij: gewoon opvoeden.
volkomen mee eens. daar ligt ook een taak voor hondenscholen. dan denk ik: leg dit eens uit aan mensen, ipv de hond te leren door een hoepel te springen
Ik heb laatst wel gelachen.
Drib had een jonge rotweiler gevonden om mee te spelen, snuffelen en rennen. Ging echt super leuk. Ik was ondertussen met die man in gesprek, we liepen dus samen op. Zegt die man ineens "jouw hond bijt de mijne". Dat was dus niet zo. Ik legde uit dat Drib opgegroeid is met een herder en dat veel herders spelen door met de voortanden te gniepen. Drib doet dit echter alleen bij de honden waar dit bij kan, die er ook spel in zien. Bij andere honden speelt ze anders.
Twijfel achtig zei die man "o, ok" om even later voorbeelden te benoemen.
Aan het eind van de wandeling gooide hij voor zijn hond een bal. Drib rende mee met een paar meter tussen ruimte om de hond zijn ruimte te geven, maar aan te geven dat ze nogsteeds wilde spelen.
Dit was voor het eerst dat ik me zo lekker voelde. Veel mensen hier zijn bevooroordeeld bang van bouviers, helemaal als Drib speels blaft (Propellor staart en kont, hoge blaf, bogen etc naar mij of een andere hond). Nog nooit eerder heb ik met iemand zo'n fijn gesprek kunnen voeren dat mijn hond helemaal niet agressief is.
Ik snap dus zeker jullie onmacht, maar Drib heeft dus nooit echte bijt neigingen gehad, zelfs niet in extreme situaties. Bijt neigingen van/naar andere honden om welke rede dan ook, keur ik niet goed.
Vooral jezelf opvoeden.
Dat knopje in je hoofd omzetten dat je pup maar met alle fikkies en zorro's uit de buurt moet kennismaken omdat het zo goed is voor de socialisatie en omdat ze 'zo leuk spelen' en daarbij de verantwoording voor het voor zichzelf leren opkomen en begrenzen bij de honden honden zelf leggen (laat ze het maar uitzoeken) met alle gevolgen vandien (het meerendeel van de honden heeft daarvoor nu eenmaal niet de juiste social skills in huis).
hahaha, bedankt!! appelbloesem? ik heb een boom in de tuin
Deze is uit mijn tuin. Zou je graag willen zeggen dat deze al van nu is, maar dat is niet erg geloofwaardig :-)
Maar welgemeend Joop!
Helemaal eens!
Mensen begrijpen vaak niet wat belangrijk is met socialiseren, die denken idd je hond op alles af te moeten laten gaan. Socialiseren is ook wennen aan honden en mensen om je heen, zonder dat je met alles contact maakt.
Ik vraag altijd aan mensen die vinden dat hun hond met alles moet kunnen omgaan, of ze zelf met iedereen die ze op straat tegen komen gaan knuffelen. Dat vinden ze anders dan honden???? Zucht.
Wat ik overigens in het begin van die wandeling in een losloopgebied meemaakte, maakte me wel boos. 15 meter voor me liep een man en een vrouw met een aangelijnde pitbull of stafford. Ik had eerst die lijn niet gezien. Toen Drib erheen ging, zag ik het ineens. Op het moment dat ik haar terug wilde roepen, zag ik dat Drib zich omdraaide en op hetzelfde moment probeerde die man om mijn hond een schop te geven!!
Tja, daar word ik echt niet vrolijk van.. Gelukkig schopte hij net mis, anders werd Drib bestraft voor haar goede gedrag..
Overigens stormde Drib er niet op af. Ze snuffelde aan het gras en de struiken.
helaas is Shadow zoon opdringerige pup/hond haha, maar daarom houden wij hem ook aan de lijn. Want idd niet iedere hond vind het leuk. Wij laten de honden die wel willen wel naar hem toe komen.
Socialiseren heeft als doel om de pup de hondentaal te leren begrijpen, maar dat is idd niet door als baasje achterover te leunen.
Die Boxers en Herder (Mechels, Hollands, Duits -> géén idee) waren ook in gebied met aanlijnplicht (er lopen veel reeën daar).
Ik vind het nog tot daar aan toe dat je je hond los laat lopen, als ze de mijne negeren en ik er dus geen last van heb vind ik het zo erg nog niet, maar om de een of andere vage reden is Mellow gewoon áltijd de pineut. Misschien ook wel omdat ik een beetje een slappeling ben
Kwam laatst in de Oostvaardersplassen een los hondje tegen. Maltezertje of iets in die richting. Liep los (mag niet), schuin achter baasje. Ik hield Mellow kort, die maakte wel een hupje naar de hond, maar verder niet. Hondje negeerde Mellow totaal en dan vind ik het niet zo heel erg, ondanks dat het niet mag daar.
Andere keer ook iemand tegen gekomen met een losse hond. Wij komen aan, ze zien ons, stoppen en lijnen de hond aan.
In al die jaren dat we Mellow hebben zijn de keren dat mensen hun hond aanlijnen op 1 hand te tellen...
Ik wil jouw hond niet opvoeden, val mij gewoon niet lastig met je eigen opdringerige honden waar je zelf geen donder aan wilt doen 'want ze doen toch niks'.
Ik baal er altijd zo van dat ik vervolgens met een hond zit die weer van de leg is (en dat ik er zelf ook zo lekker stabiel bij blijf... )
En daarom zwaai ik haar dus de lucht in als ik het niet vertrouw. Opgekrulde lip en zware grom vind ik namelijk niet echt overkomen als 'kom, laten we spelen!'
En daarbij: wie zegt dat mijn hond wil spelen?! Waarom zou je je hond willen laten spelen met een hond aan de o zo gewraakte Flexi-lijn?
Als Mellow wil spelen daagt ze me uit, bepaalde blik in haar ogen, bepaalde lichaamshouding, ze lijkt dan bijna te lachen. Wij spelen samen, hebben we geen opdringerige viervoeters voor nodig.
Een verlaat voornemen voor het nieuwe jaar: beter voor mijn hond opkomen. En vaker mijn stevige wandelschoenen aantrekken om, indien nodig, te gaan oefenen op 'De Schoen'
Niet mee eens. Hondentaal is al ingeprent als het goed is (al is dat met alle onverantwoorde fok ook nog maar de vraag).
Socialiseren is laten wennen aan situaties en dat kan prima zonder erop af te gaan en/of lijfelijk contact. Ik vind het zelfs zinvol om te gewennen aan al die fikkies en zorro's overal en daarbij juist te leren er niet op af te gaan, ze zijn er maar je hoeft er hoegenaamd niets mee.
Juist door onze fikkies maar overal op af te sturen/laten gaan en het zelf te laten regelen creeer je onaangepast gedrag, verpest je natuurlijke sociale communicatie/omgang. Je hond laten/leren omgaan met andere door jou geselecteerde honden in sociale situatie is iets wat je zelf kunt sturen in daarvoor gepaste afgebakende setting die jij verantwoord vindt. Da's dus niet losgooien tussen alle andere fikkies en zorro's en dan maar redderen wat er te redderen valt.
Ik heb met genoeg honden gewerkt die de hondentaal niet of nauwelijks begrepen en die kwamen van erkende fokkers, dus dat is zeker niet waar.
Normaal word een deel wel geleerd van de moeder hond en de pups in de eerste 8 weken, maar lang niet alles.
Hondentaal en sociale omgang zijn twee verschillende aspecten.
m.a.w. de hond beschikt als het goed heeft kunnen ontwikkelen over hondentaal. Maar je op een sociale aangepaste manier in de wereld te begeven dat moet begeleid worden en wij baasjes verpesten dat vaak als de kersverse pup bij ons komt.
Ik ben er zeker mee eens dat de baasjes veel verprutsen, maar er zijn echt honden die andere honden echt niet begrijpen.
Het kern van onze discussie was dat ik aangaf dat het socialiseren als doel heeft om de honden onderling met elkaar om te laten gaan, maar dat je dat niet doet door als baasje achterover te leunen. Ik denk dat we het daar dus wel over eens zijn ;)
Yep :-) eens met je laatste opmerking dat je daarbij niet achterover leunt en het de honden zelf laat regelen! Met van mijn kant de opmerking dat mijn hond voor z'n socialisatie helemaal niet hoeft te leren om met allerlei vreemde honden In interactie te zijn. Liever niet zelfs, ze zijn er maar je hoeft er niets mee.
Pups die onvoldoende de hondentaal opgepikt hebben daar is toch wat mis gegaan lijkt me. Het niet begrijpen van hondentaal van andere honden, ligt dat dan aan gebrek in de pup of aan gebrek in de andere hond die on(begrijp)baar gedrag uitzendt? Leuk vraagstuk :-)
Eens met Petra, dat het een stuk opvoeding is je hond te leren niet met alle honden iets te hoeven.
Het liefst alleen met bekende honden of honden bvb van de uitlaat service als hij mee gaat, of honden van vrienden of familie waar je regelmatig mee te maken krijgt.
Vreemde honden, niet belangrijk, gewoon leren weg te blijven.
Spelen en omgaan met elkaar hoeven ze niet te leren, wel tot hoever ze kunnen gaan, hun eigen krachten en kunnen leren kennen.
Daar komt het ingrijpen van de baas en dus opvoeden bij kijken.
Zo belangrijk die bazen!
Als je een nest hebt met één pup, kan je problemen krijgen met hondentaal en omgang met andere honden.
Als je een goed gesocialiseerde teef hebt, de pups in huis zijn opgegroeid en de fokker zich bezig heeft gehouden met socialiseren, zal je geen problemen kijgen met een hond die de taal niet spreekt.
Sommige honden hebben, door gebrek aan opvoeding, nooit geleerd rekening te houden met de grenzen van andere honden, maar dit heeft niets te maken met de hondentaal niet spreken.
Oke, een nest met 1 pup is zo'n uitzondering. Maar als ik het heb over een verantwoorde fokker dan ga ik ervan uit dat deze fokker ook zorgt dat de pup de best mogelijke basis meekrijgt. Waar ik overigens ook vanuit ga als er meerdere pups in het nest zijn.
Hondentaal en sociaal gedrag, mooie discussie.
Zeker weten, heel boeiend!
Mooi beknopt verwoord Suzanne, daar had ik weer een paar velletjes vol voor nodig
Gijs kan soms ook opdringerig doen, dan wil hij zo graag spelen, wil de hond niet dan pak ik hem en is het genoeg
of soms snauwt de hond een keer en houd hij op, dat vind ik ook goed
maar ik maak ook wel mee dat ik vind dat gijs rustig moet doen en hem daarom corrigeer en dan zegt de eigenaar van de andere hond, hoeft niet hoor ze zoeken het zelf wel uit
terwijl je dan duidelijk kan zien aan de andere hond dat die niet weet wat hij ermee aan moet
als ik een hond aan de lijn zie probeer ik hem ook aan te lijnen, maar heel vaak zeggen de mensen dan van laat hem maar, omdat de andere hond dan aan de lijn zit ivm lijnrust of weglopen, maar datkan ik niet weten van tevoren
maar hij zit eigenlijk altijd vast, behalve bij de wythemerplas waar loslopen toegestaan is, of in het bos waar we niemand tegenkomen
en hier in het park zit hij ook vast tenzij we een hondenvriendje tegenkomen en ze even gaan spelen
Oh ik heb er zelf eigenlijk niet zoveel problemen mee als gijs vast zit en een andere hond komt buurten, bij enige twijfel stuur ik hem weer weg
maar ik moet zeggen dat de baas er dan wel altijd in de buurt is
maar kan me voorstellen dat als jij een "probleemhond" hebt om het zo maar even te noemen, dat je er heel moe van kan worden als alle honden komen buurten
toch denk ik niet dat veel mensen zich dat realiseren, dat die hond aan de lijn zit en niet van andere honden gediend is
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?