Beste lezers. Wie kan mij raad geven? Wij hebben een bouvier van bijna 7 jaar. Hij is sinds kort bij ons, omdat de situatie in zijn vorige huis niet goed ging. Hij is een super lieve hond. Maar....hij gromt als je hem aait, bij zijn mand komt, enz. Dit is iets wat hij in zijn vorige tehuis ook al deed. Daar zijn ze het gaan negeren. Maar wij hebben 2 kleinkinderen, en willen niet dat hun iets overkomt. Wil kan mij goede, bruikbare tips geven, zodat hij bij ons kan blijven en wij nog veel plezier aan elkaar kunnen beleven? M.Vr. Gr. Helene
Als een hond gromt, dan geeft hij aan dit is niet leuk. Dan stop je met wat je doet. Voor een hond gaat grommen, laat hij nog andere signalen zien, als je die signalen leert opvangen, dan moet de hond zelfs niet grommen. Welke deze signalen zijn kan je lezen in een boekje van turid rugaas: kalmerende signalen.
dit is een boek en gaat eigenlijk over de lichaamstaal van de hond, met veel prentjes.
als je verder gaat als de hond gromt, dan kan je hond bijten, grommen is een waarschuwing. Straf je hond niet voor grommen, maar respecteer op dat moment zijn mening.
als een hond slaapt, liefst in de mand, dan laat je hem met rust. Een hond moet veel slapen, zon 16/18u per dag, is niet abnormaal. Heeft de hond een rustig plekje om te slapen?
ivm de kleinkinderen: je hondis nog maar net bij je, dus hij moet nog wennen aan jullie. Ik zou ervoor zorgen dat het niet tedruk is met de kleinkinderen of dat je hond een rustig plekje heeft. De kinderen, welke leeftijd hebben ze? Moeten leren omgaan met de hond. Vanaf een jaar of 8/9 zou ik samen met hen het boekje over kalmerende sognalen lezen. Verder duidelijke afspraken maken: hond in de mand of aan het slapen, je stoort de hond niet. Loopt de hond weg, dan loop je er niet achteraan. Eet de hond, dan laat je hem met rust. Denk dat dit drie basiselementen zijn.
Waarom hebben jullie de hond overgenomen?
Dit gedrag was blijkbaar bekend en ook dat jullie kleinkinderen over de vloer krijgen.
Ik denk dat de kleinkinderen moeten leren de hond compleet te negeren en niet er zelf heengaan, alleen onder begeleiding.
Het zou heel jammer zijn als de hond weer aan ander plekje moet krijgen.
Misschien moet je hulp erbij zoeken, een cursus of gedragstherapeut die jullie kan helpen.
Hoe lang hebben jullie de hond?
Geef hem de ruimte om te wennen, dit kan echt wel even duren.
Stoor hem niet als hij in zijn mand ligt, dit moet zijn rustplek zijn.
Gromt hij altijd bij aaien? Of alleen als hij in zijn mand ligt, slaapt, of op een bepaalde plek op zijn lichaam?
En heeft hij dit gedrag van pup af aan vertoont in zijn vorige huis, of is er misschien iets voorgevallen?
Als de hond gromt geeft hij duidelijk aan dat hij de situatie niet fijn vindt. Dus stop op dat moment met aaien of benaderen of wat de situatie ook veroorzaakt zodat het niet escaleert.
Een gt zou jullie misschien kunnen helpen met bekijken waarom hij dit gedrag vertoont en hoe jullie ermee om kunnen gaan.
http://elitepetcareeducation.wordpress.com/keep-your-child-safe/free-posters/
Voor de kinderen, een aantal posters over honden. Ik zou deze bespreken en regelmatig herhalen.
Grommen kan een teken van pijn zijn.
Misschien een zere rug, of een pijnlijke huid?
Ik zal toch even een bezoekje bij de dierenarts nemen. Om het uit te sluiten.
Als het niet iets medisch is, dan kan het zijn dat hij het nooit in zijn vroege jeugd geleerd heeft dat hij geaaid kan worden.
Niet alle honden vinden het fijn om geaaid te worden.
Ik zou in dit geval echt iemand inschakelen. Liefst een gedragstherapeut met kennis van het ras. Mensen kunnen vanachter hun beeldscherm wel advies geven maar je hebt nooit een volledig beeld van de situatie. Zeker in de combi grommende bouvier en kinderen zou ik geen enkel risico nemen en er iemand bijhalen.
Maakt het ook uit waar je aait wat betreft het grommen? Of gromt hij gewoon altijd?
Ik zou eerst iets medisch uitsluiten, en als je aait, aai dan tussen de schouders en heupen. Dat is het neutrale gedeelte,
de kop, schouders en kont zijn erg dominante gebieden, dus daar even aaien is voor de hond lang niet altijd even ontspannend.
Hier hebben we een Bouvier des Ardennes en een Jack Russel... maar ook een zoontje in huis...
Wij hebben duidelijke regels voor onze zoon.
Je geeft aan dat de hond dit gedrag ook al vertoonde bij de vorige eigenaar.
Het ongewenste gedrag negeren is altijd goed.
Je geeft aan dat de hond nog maar net bij jullie is.
Het zou zo jammer zijn als de hond weer zou moeten verhuizen door dit gedrag... het gedrag was jullie immers bekend en ook dat jullie kleinkinderen komen was bekend.
Geef de hond tijd om te wennen (dat is niet met een weekje gedaan)... ook zou ik een bezoek aan de DA aanraden om eventuele pijnklachten uit te sluiten wat het grommen veroorzaakt.
Succes...
Herplaatsing maakt heel grote indruk op een hond, fijn dat jullie hem een gouden mandje willen geven. Blijkbaar zijn er in het vorige huis al een paar regels zoals boven beschreven niet opgevolgd. De hond verliest vertrouwen en geeft aan zich niet fijn te voelen. Aaien vindt ook niet elke hond fijn. Zeker niet als er handen over het hoofd gaan. Een kriebeltje onder de kin is veel minder bedreigend. En als de hond eet of slaapt/rust moet hij uiteraard altijd met rust gelaten worden.
Ik zou goed de herplaatsregels aanhouden
niet naar de hond toelopen maar de hond naar jou laten komen, en als hij niet wil dan niet
je houding en stem altijd rustig en kalm, niet over de hond heenhangen, niet over de kop aaien
de hond eerst rustig laten wennen voordat er bezoek over de vloer komt, ook niet allerlei drukke bezoekjes organiseren
de wandelingen eerst nog kort en saai houden zonder veel afleiding
geen oefeningen onder druk wel ontspannende zoek of aandachtspelletjes als hij wil
Een medische check is ook aan te bevelen.
Voorlopig zou ik de kleinkinderen hem laten negeren, misschien later onder begeleiding wat snoepjes laten verstoppen die de hond mag gaan zoeken. (als je denkt dat de hond dat aankan)
Hier is ook nog een goede site over de regeltjes wb kinderen en honden waar je ook zelf moet toezien dat die opgevolgd worden.
https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-hond/ik-heb-een-hond-en-kinderen/
De bedoeling is dat de hond jullie gaat leren kennen en het gevoel krijgt dat hij begrepen wordt en erop vertrouwen dat hij bij jullie veilig is.
Daarom zou ik ook goed de hondentaal leren zodat je na een tijdje als je de hond wat beter kent precies weet hoe hij zich voelt
http://www.youtube.com/watch?v=00_9JPltXHI
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Hier nog een intressante link over grommen uitvallen e.d.
http://www.youtube.com/watch?v=dqhzSBRvv8g
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?