Een dagje op stap met Spot - aka Roger
Spot is een beetje ons zorgenkindje. Hij slungelt zich door het leven maar heeft wel 10 ton energie en werkt graag voor de step. Toch loopt hij niet mooi. We zijn bij ons eigen dierenarts geweest, bij een orthomannueel arts en bij een fysiotherapeut. Na de manipulaties door de orthomanuele arts ging het beter. Met de rekoefeningen van de fysio misschien ook nog wel iets. Daarnaast werd hij ouder, zwaarder en gespierder. Toch bleef het een beetje knagen, hij slungelt nog steeds en rechts is de beweging van zijn poot niet gelijk aan links.
Op zoek naar meer handvaten om wat met hem te doen, kwamen we afgelopen zondag uit in Koningslust bij een workshop “Galen Therapy”. De dag begon met uitleg over het bewegingsapparaat van honden en hoe je dat evalueert. Heel leuk om te zien hoe sommige dingen op hun plaats vallen, bijvoorbeeld dat je aan de snoet van een hond goed kan zien hoe makkelijk of moeilijk het bewegen nog gaat. Dat een hond die vermoeider is een strakker koppie krijgt wist ik eigenlijk wel, maar ik had er nooit zo over nagedacht dat de spanning rond de kaken ook rechtstreeks verbonden is met spanning in nek en schouders.
Met filmpjes inzicht in normale en afwijkende beweegpatronen en ook “ik die dat er iets is dat niet klopt maar wat is dat dan”. (En een husky die zich toch wel een beetje begon te vervelen en eigenlijk wel op onderzoek uit wilde. Gelukkig waren de omliggende deelnemers bereid om her en der knuffels uit te delen.)
Het praktijk deel beviel Spot een stuk beter. We begonnen met zoeken naar koude en warme plekken. Zachtjes strijk ik met twee handen over hem heen. Hij kijkt me echt verbaasd aan. Tot ik een plek voel, op zijn billen bij zijn gluteus (=bilspier). Nu krijg ik een vuile blik, of verbeeld ik me dat maar? Het is er warmer en Julia Robertson wijst mij ook op een abnomaliteit in de vacht. Hij heeft een soort “kruin” met ruwere en doffere haren. Bij al langer bestaande spierproblemen kan ook de doorbloeding van de huid slechter worden en zo’n kruin kan een teken zijn van onderliggende problemen.
Even later beginnen we met Effleurage massage: eerst oefenen we op elkaar, met lange zachte halen met een gesloten handpalm. Daarna test ik het op Spot. Goedgekeurd, gelukzalig zakt hij onderuit, zich over mij heen draperend. Ook hier blijkt duidelijk dat zowel zijn bil als zijn liezen niet helemaal lekker voelen. Languit liggende op de vloer, met 1 hand steun op de zijn schouderbladen zet ik voorzichtig wat meer druk. Hij checkt wel even wat ik doe, staat even op en loopt weg maar komt ook weer terug. Kwestie van “beetje raar maar wel lekker”.
Lunchpauze brengen we buiten door, op het grote omheinde veld van de hondenschool rent hij de kriebels uit zijn poten. Heerlijk! We eten samen onze broodjes en wandelen nog een kleine ronde.
Het twee deel van de middag gaat nog wat verder in op anatomie en fysiologie met nog meer observatie technieken. We krijgen 8 manieren voorgeschoteld om het gangwerk van een hond te beoordelen. Zoals: kijk altijd ook in STAP naar een gangwerk, want in draf kunnen ze heel veel verbloemen. Ook een opvallende opmerking: we leren onze pups niet meer fatsoenlijk lopen. Juist voor jonge honden is langzaam lopen in stap een hele goede training. Een baas die gaat wandelen met zijn pup en zich keurig houdt aan de minutenregels, maar stevig doorstapt waardoor de pup moet draven doet het slechter dan de baas die zijn tempo aanpast aan de pup en zorgt dat er langzaam genoeg gelopen moet worden om te kunnen stappen. Want lopen is een stap is een balanstraining voor ‘core stability”. Daarnaast geldt voor mensen die met hun hond sporten: wissel het af. Doe niet alleen de oefeningen die je nodig hebt voor je sport maar juist ook andere dingen. Zo geldt voor mij: niet alleen voor de step of hardlopen, maar juist ook bv slow motion oefeningen, bv stappen over cavalatti, denkspelletjes, balansoefeningen.
Of “hoe poept een hond”, gaat ‘ie gewoon zitten of loopt hij te poepen omdat hij zijn balans niet kan houden.
Ze gebruikt een aantal dramatische voorbeelden in de haar presentatie van honden met problemen waar allerhande beeldvormend onderzoek wordt gedaan en niks gevonden, omdat het probleem niet in de botten maar in de spieren ligt. Opmerkelijke resultaten soms, met methodes die simpel en totaal niet invasief zijn en waar je als baas zelf een belangrijke rol voor je hond kan spelen. Want dit soort behandelingen verstevigen ook de band tussen hond en baas.
We oefenen ook nog met een massage techniek met rollen van de huid. Hier moet je voorzichtig mee zijn omdat het voor de hond onaangenaam aan kan voelen. Hele stukken van zijn flank zit de huid van Spot losjes, maar ineens, op het punt waar hij eerder ook een orthomanuele manipulatie heeft gehad, zit de huid vastgeplakt op het onderhuids bindweefsel en begint hij te protesteren. Toch nog wat ‘oud zeer’ waar we mee aan het werk kunnen.
Tot slot is hij demonstratie hond voor het rekken en strekken van de poten. Volgens het natuurlijk bereik van het gewricht en de voor JOUW hond normale “range of motion” worden de poten gebogen - 15 sec vasthouden- en gestrekt. Dit twee keer per week doen zou al een aanzienlijke verbetering op moeten leveren. Spot is wat onwennig met alle ogen op hem gericht, maar het is een fijn publiek en we kunnen rustig de tijd nemen. Uiteindelijk geeft hij mee en gaat lekker rustig liggen. Zijn voorpoot is geen probleem, zijn achterpoot vindt hij een stuk moeilijker maar dat is ook zijn probleem-poot.
Na afloop mag hij nog even heerlijk dollen op het grote veld. Hij lijkt helemaal niet op mij te letten. Totdat ik nog even naar binnen ga omdat ik wat ben vergeten. Onmiddellijk staat hij bij de poort op me te wachten. Alleen is toch maar alleen. Met een voldane maar vermoeide husky keer ik terug naar huis. Schaduw is duidelijk jaloers. Als ik ook even op hem oefen, vindt hij dat eerst maar niks. Hij loopt weg maar komt dan toch weer terug. Te laat, want Spot zag waar ik mee bezig was en heeft zich vliegensvlug aan mijn voeten gevleid. Ik geloof dat hij het wel een geslaagde nieuwe hobby van het baasje vindt!
Concrete acties nu voor Spot:
langzaamaan oefeningen met Spot om zijn balans te verbeteren. O.a. heel langzaam, in slow motion over cavalatti stappen
massage, mn achterpoten, minimaal 2x per week met mobilisatie
effleurage ook als warming up
inderdaad geen X-back harnas: een lang harnas zal extra druk op zijn toch al pijnlijke achterkant leggen en leiden tot snellere vermoeidheid. Beter om een harnas te gebruiken dat tot ca halverwege zijn rug komt, nog op overgang van thoracale naar lumbale wervelkolom (net iets langer dan dat ik nu heb).
Ook Shadow kan baat hebben bij de massages. Veel canicross en sledehonden draaien hun achterpoten naar buiten bij de start, wat kan leiden tot een verkorting van de ileopsoas (wat bij Spot ook speelt) en het kan geen kwaad hier aandacht aan te besteden.
En waarom nu a.k.a. Roger? Nou.. .eigenlijk omdat ik “Spotje” zei en onze Britse docent “Roger” verstond en dat een “Brilliant name” vond. “He really is a Roger”. Wat mij weer deed denken aan Roger Rabbit. Want zo start hij op dit moment wel op…. En zeg nu zelf, het past toch ook best bij hem?!
Wat een heerlijk uitgebreid verslag Mireille!....hebben we achteraf toch een beetje mee kunnen genieten.
Dat stap advies voor pups vind ik een hele goede! Het eerste wat je op de HS/cursus leert is flink door te stappen.
Tja en Roger Rabbit van de Spotteritus af...'Roger that!'
Ooh, nu ik dit lees baal ik helemaal dat ik het weekend gemist heb. Klinkt super interessant.. binnenkort even wat klasgenootjes uithoren haha, even zoveel mogelijk info verzamelen.
Dat klinkt heel intressant. Ik ga me er van de week meer in verdiepen omdat het misschien voor ons ook weleens heel nuttig zou kunnen zijn.
Heel boeiend.
Niks zo belangrijk als gangwerk voor een 'lopend dier' wat de hond toch is.
Ik kijk al uit naar nog meer info.
Ik zie/lees ook veel vergelijk met de paarden wereld, vooral over het stappen en het zich bewust worden waar de benen/poten eigen precies zitten en wat ze moeten doen om stabiel te blijven.
Haha die Roger....geweldig. :-)
oh dat klinkt echt als een superworkshop. Dingen waar ik met brekebeentje Luan ook echt iets aan kan hebben. Ik heb weer wat materiaal tot googlen, thanks!
Goed dat je het zegt, ik was de website vergeten erbij te zetten http://www.caninetherapy.co.uk
Upje
Upje - want het was zoooo leuk en nuttig
Wanneer we weer een keertje gaan wandelen hoor ik er graag eens over! Baal dat ik het weekend niet heb bijgewoond.
Wij ook, wij ook
Shannah wil de mannen toch echt deze winter nog ontometen.
Ze denkt dat ze sneller is dan zij
Ohhh ze zit ff mee te kijken maar ze zegt dat ze die uitdaging wel aandurft
Wat een lekker renveld zeg.....ze zit een beetje jaloers te zijn.
Hoewel vanmorgen de diepe modder greppel in het randpark ook erg leuk schijnt te zijn geweest.
De modder zit nog in haar bevallige elegante oren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?