Laat dat woord dominantie nu toch eens eindelijk weg als je het over honden hebt....
Ja het feit dat sinds we de bench weghaalden hij op de bank ging slapen is ook waar het hier misging. Hij ziet de bank nu als zijn plekje en gromt soms als er iemand anders op gaat zitten. Echt vervelend ik weet niet hoe we dat af kunnen leren , als hij gromt moet hij op de grond maar dat helpt niet echt.
Dus als een hond gromt terwijl hij op de bank ligt is hij niet dominant?
Inderdaad!
veel gedragsproblemen ontstaan ook gewoon als gevolg van een gebrek aan opvoeding
of gebrek aan inzicht waar de hond behoefte aan heeft, zoals bij al die kleine angstbijtertjes (waarbij gedacht wordt dat ze heel dominant zijn, terwijl ze heel onzeker zijn, probleem is dus eigenlijk gebrek aan bescherming)
mooie omschrijving trouwens van Goja over Gorby, ik herken daar veel in van mijn herder. die is extreem zelfverzekerd, heeft nooit maar dan ook nooit ruzie met andere honden, die komen gewoon niet bij 'm in de buurt. ik vind 'm dan ook heel sociaal
Nina, je beschreef het heel goed: toen we hond toelieten op de bank te slapen ging het mis. Nu gromt hij soms. Dat is de wat hij nu probeert: een trapje hoger te komen in de rangorde door de ranghoogste( zijn baasjes) uit te dagen en hun recht om te zitten waar ze willen te betwisten. En het klopt dat hoe harder en vaker een hond zulke dingen probeert hoe dominanter wij hem noemen. Altijd maar bezig een trapje hoger te komen.....
En daar moeten wij , als goede leider, sturing in geven. Zo zie ik dat.
Ja, dat is waar. Maar op welke manier? Want door hem op de grond te laten gaan als hij gromt verandert het niks. Misschien is dat ook niet de goede sturing.
Nina, daar zijn truukjes voor. Je gaat naast de hond staan die min of meer grommend op de bank ligt. Je maakt je groot en breed en met een armgebaar en zonder stemverheffing stuur je m van de bank. Hij luistert niet? Dan ga jij op de bank (je maakt je dus veel groter)en heel dicht naast hem staan, je maakt je groot en breed en weer, zonder stemverheffing en met Eén gebaar stuur je hem eraf. Dat is non verbaal een behoorlijk intimiderend gebaar voor je hond en geheid dat hij de boodschap dan snapt en eraf glipt.....
Ik vind dat honden dit soort priviléges ( een zelfde zitplaats en net zo hoog, letterlijk ,als de baas zitten) moeten verdienen én moeten bewijzen dat ze het aankunnen. Dat betekent voor mij: " je mag best op de bank op voorwaarde dat ik, als baas, jou op elk door mij gewenst moment en zonder problemen jou er vanaf kan sturen". Maakt hij er toch een probleem van: helaas pindakaas, daar is jouw mand, dit blijft mijn bank.
Daarmee hou je geen sikkepit minder van je hond en je hond zal jou alleen maar gaan respecteren omdat je zo duidelijk maakt wat de grenzen zijn....
Raar om een hond "dominant" te noemen als ie gewoon zijn lekker slaapplekje niet wil afgeven, een slaapplek die nota bene in het begin toegelaten werd door het baasje.
Door dat rotwoord dominant bekijk je de hele hond in een slecht daglicht, terwijl hij simpelweg gewoon lekker zacht wil liggen, da's alles.
Trapje hoger, komaan die hond heeft geen boodschap aan die trapjes.
Zou ik effe grommelen als ze me uit mijn bed jaagden....en dat heeft niks met trapjes hoger te maken.
Kan je hem geen eigen bank geven? Kan best zijn dat ie minder tocht voelt als ie wat hoger kan liggen.
Probeer het toch eens weg te laten, je zal zien dat het leven met honden veel simpelder wordt. Je kan dan de opvoedingsprobleempjes in een ander daglicht bekijken, zonder vooringenomenheid.
Slecht daglicht? Jij trekt vooroordelen van achter je scherm en denkt dat mensen dat mensen die zeggen dat hun hond dominant hun hond op een slechte manier zien, vind ik om mijn beurt weer raar.Door mij is het trouwens nooit toegelaten, maar als je met vier personen een hond opvoedt...
Nee vind ik niet. Laat mensen vrij zijn in hun woordkeuze. Dat iemand bij het eerste het beste woord wat maar een beetje op dominantie lijkt de kriebels krijgt, ligt toch ad ontvanger hoor.
Degenen die niet 'Lech minded' zijn zitten toch ook niet constant bovenop degenen die alle synoniemen gebruiken maar de begrippen zelf niet.
Zou mooi zijn.....dan mogen er wat mij betreft nog een hele lijst begrippen geschrapt worden als we het over honden hebben.
Bedankt ik ga het eens proberen
Coby, dit is niet voor jou persoonlijk bedoelt, maar ik gebruik je antwoord gewoon als voorbeeld.
Kijk dit is een typisch voorbeeld van het denken in dominantie termen.
-Degenen die er nog in geloven, denken dat de hond hun aan 't uittesten is.
Dat ie dat gedrag vertoont om "hoger in rangorde te komen" en ons te overheersen.
Hij wil met zijn gedrag domineren, dus er moet op gelet worden dat ie terug zijn plaats weet.
Driloefeningen doen en privéleges worden afgenomen en de hond moet ze terug "verdienen".
Vertrouwen in de baas krijgt hierdoor een flinke knauw, want de hond snapt niks van het gedrag van zijn baas.
-Degenen die er niet meer in dominantie geloven denken dat de hond gewoon lekker ligt en niet weg wil van zijn warm plekje. Hebben begrip of leren het af met vriendelijke trucjes als ze zelf op de bank willen.
Er komt geen "machtsgevoel" bij kijken.
Pardon..ik geloof zeer zeker in 'dominantie' en dat er honden zijn die zeker de potentie hebben zaken te willen sturen en regelen.
Maar jouw zogenaamde 'conclusie' over drillen, op de plaats zetten' wijs ik volledig van de hand.
Wat een belediging verpakt in een lief sausje van 'wat zijn zij stom, achterlijk, hond onvriendelijk en wat ben ik zelf ontzettend goed' ....jammer,
Ik lig in een deuk van het plaatje TS. Wel eens teckels gehad? Dan kan er in dat plaatje ipv een cockertje mijn foto staan
Tsja. Nu wordt ik ineens in een hokje gestopt van " geloofd nog in dominantie-theorie."
Nou, ik kan je verzekeren dat ik een overtuigde atheïst ben... Ik geloof niet.
Wel ben ik een warm voorstander van het leren " verstaan" van wat mijn hond mij wil vertellen. En het leren begrijpen wat honden, en dit specifieke ras, nodig hebben.
En positief trainen. Ja zeker, trainen. Een hond, net als een kind, moet de wereld leren onderzoeken en leren wat wel en niet oké is( bv want gevaarlijk) . Dit alles met veel lol en spelletjes e.d.
En als ik hier zo'n 60 kilo hond heb ronddenderen wil ik wel graag wat huisregels.
Niet dat dit moeilijk was aan te leren, wanda bleek een heel makkelijke leerling, altijd in voor een pretje. Afleren heb ik haar nooit hoeven doen. En als ze ineens iets anders wil( vandaag bleef ze wat onrustig ondanks de wandeling die we al gemaakt hadden), nou dan gaan we toch gewoon nog n end lopen....
Deze hond is weer heel anders dan mijn vorige( een golden reu) dus dan doen we dingen ook anders. Maar de grondregels blijven: er worden geen rechten met geweld of dreigen( grommen of happen oid)afgedwongen.
Daar trek ik de grens. Ik gebruik ook geen geweld , zelfs mijn stem moet rustig zijn.
Ik ben de baas en het feit dat ik dat nog nooit bij Wanda heb hoeven afdwingen vind ik het grootste plezier van ons samenwonen....( En is m.i. mede het gevolg van " opvoeden"...)
Ik geloof absoluut niet in stom, achterlijk, beledigen of ontzettend goed zijn.
Ik geloof alleen dat mensen veel tegenstrijdige informatie opdoen (overblijfselen van die rangordetheorieën) waardoor ze hun honden vergeten te lezen.
Ik zie wel een probleem met het "vergeten" van de dominantie theorie, namelijk dat ineens ook ontkend wordt dat honden in een rangorde bestaan.
Wat Nina beschrjft, is "resource guarding" bewaken van wat je hebt. Hmmm, ik vergeet steeds de Nederlandse term... Baknijd klopt niet helemaal want het gaat niet alleen om de bak.. dus de hond bewaakt zijn lekkere plekje.
"Logisch, dat mag toch, ik vind het ook niet lekker als ik uit mijn bed gejaagd wordt" wordt dan gezegd. " Heeft niks met dominantie te maken".
En daar ben ik het dan niet helemaal mee eens. Ik denk dat het in zoverre wel met dominantie te maken heeft dat de ene hond veel verder zal gaan met het verdedigen van zijn privileges dan de andere. En dat heeft wel degelijk met rangorde te maken.
Ik had een zelfverzekerde hond (Chenak) die ook niet snel het conflict aan ging. Maar als het wel waard vond iets te verdedigen, dan zette hij ook stevig in. Met zijn tanden als nodig. En daar kun je wel in de problemen komen als je het hele "rangorde gebeuren" (want dominant en onderdanig bepalen een rangorde) overboord gooit.
Chenak mocht bij ons niet op de bank. Want als hij daar wel zat, beschouwde hij dat als zijn plek en ging niet voor ons aan de kant. Wilden wij hem eraf hebben, dan begon hij te grauwen. Lokte ik hem er met een brokje vanaf, dan deed hij dat alleen als hij op dat moment dat brokje belangrijker vond dan zijn positie. Op het moment dan hij dan gewoon bleef liggen en besloot er niet voor voer af te komen, dan kon je niks anders meer dan hem dwingen maar dan kwam je in een conflict met blikkerende tanden. En dan?
Door op andere terreinen het initiatief over te nemen werd het een stuk beter. Soms probeerde hij nog wel op een bank of stoel te komen, maar als wij hem eraf stuurden deed hij dat al mopperend.
Maar als je bij hem nooit had gedacht in termen van waar is zijn positie in de roedel en hoe beinvloeden wij die, waren we denk ik net zo geeindigd als zijn eerste eigenaren: met een hond die beet als het hem niet naar de zin was maar tegelijk zo gefrustreerd omdat hij in een mensenwereld toch ingeperkt was, dat hij de boel sloopte, plaste en poepte in huis en beet.
Nou zijn er niet zoveel honden als 'nak, zelfstandig, zelfverzekerd en best in staat hun eigen boontjes te doppen. Maar toch, het verdedigen van privileges heeft in mijn ogen toch wel degelijk met rangorde te maken.
geloven in uittesten is trouwens niet synoniem met geloven in hogerop willen komen. Dat is een rare conclusie wat mij betreft. Geloven in uittesten gaat over of honden bepaald gedrag vertonen om te kijken hoe hun baas ergens over denkt en waar de grenzen liggen. Dat is heel wat anders .
Ik denk niet dat een hond bezig is met proberen hoger in de rangorde te komen aangezien wij mensen geen honden zijn en zij ons ook niet zo zien
ze zullen wel steeds proberen de grens te verleggen, gewoon omdat het een hond is en onze regels niet kent tenzij hem dit geleerd word
(Bv oh als ik hier mag snuffelen dan kan ik ook wel daarheen en daarheen)
Structuur en duidelijkheid vind ik het belangrijkste voor een hond, en ik ben zijn baas, net zoals mijn ouders baas over mij zijn/waren
Of een hond een roedeldier is, dat kan best zijn, maar heel veel honden leven ook solitair.
Ik vind dat we heel voorzichtig moeten zijn met conclusies trekken als we het gedrag van honden willen verklaren,we zijn tenslotte een mens en geen hond, een hond die gromt als hij op de bank ligt als je te dicht bij komt, kan daar verschillende oorzaken voor hebben.
Ik zou dan zelf alleen kijken naar wat grommen betekent en dat is afstand willen vergroten. De reden daarvoor zou je dan pas kunnen weten als je je hond door en door kent of de achtergrond van de hond kent en bovendien heel veel weet van hondentaal en gedrag. Misschien vindt de hond het plekje wel gewoon heel fijn, misschien vindt hij je houding eng of bedreigend, misschien heeft hij ergens pijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?