Ik denk dat een gedragstherapeut meer uitkomst zou bieden. Deze kan de situatie bekijken en van hieruit aangeven wat het meest raadzaam is. Jullie hebben het zelf proberen te begeleiden, maar dat is vruchteloos gebleven.
Voedselnijd is alleen bij de voerbak het meest gebruikelijk. Andere dieren niet toelaten... Wel goed dat jullie er wel zelf bij mogen komen.
Wat ik lees is dat hij de keuken claimt en de andere 'voedingsruimten'. Zijn voedselnijd, zoals ik het uit de tekst begrijp, is veel extremer. Wat ik lees is dat de andere dieren dus nooit in de keuken mogen komen? Ook wanneer er op dat moment niets te bikken valt? Hij is (nog) niet super agressief, hij claimt. Als de andere dieren wel aangeven dat ze niet akkoord zijn met zijn gedrag, dan kan zijn gedrag ook omslaan en wel agressief worden.
Zijn er andere dingen waarin jij merkt dat er conflicten ontstaan? Speeltjes? Aandacht? Als de hond van mijn ouders of zusje er is, dan heeft de onze de neiging om die honden te blokkeren, zodat alleen hij aandacht kan krijgen. Gebeurt dit bij jullie ook? Ik vraag me af of er een breeder 'probleem' is. (Niet alles is meteen een probleem, maar kan wel bij de oplossing horen)
Oké, als ik je verhaal zo eerst las, dacht ik dat er wel meer gaande was.
Dan zou ik volhouden met een 'nee' en eventueel zelf blokken als je er toevallig tussenstaat. Als dat bij de speeltjes heeft geholpen zou dat hiermee ook kunnen helpen. Hij moet dan accepteren dat jij de regels maakt wie er wel of niet in de keuken mogen komen als er eten is, niet hij.
Denk wel dat het goed komt. Blijf consequent en hopen dat je katten iets minder lief zijn soms
Mijn ouders hebben ook zo'n kat die z'n nagels nooit laat zien. Soms denk je, doe maar eens, dan leert hij het eens af!
Ja we gaan consequent blijven met hem, het is ook een lekkere puber nu dus :P... Soms dan doet 1 van de katten wel wat terug, dan ligt ie en dan pakt ie Loki bij zn kop met zn nagels uit maar echt slaan of blazen nee dat doet ie helaas niet :P denk soms ook geef m nou eens een lel! haha
kijk hier eens of er tips bij staan: http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/resource-guarding-dog-to-dog
en een kleine waarschuwing: ook al gaat het nu tussen de honden goed, je hebt wel een potentieel bommetje in huis als een van de honden iets zodanig belangrijk vindt dat ze zijn gedrag NIET pikken.
Ik zou echt streng zijn en ingrijpen op dat bewaken en dat niet goed vinden.
Dankje dat ga ik even bekijken!
Met staffords in huis moet je altijd opletten dus dat doen we sowieso wel . Hunter is ook niet de makkelijkste en die pikt echt niet alles van Loki. En als Hunter hem dan corrigeert dan protesteert ie soms maar de laatste tijd trekt ie zich gewoon terug en accepteert ie het. Ze hebben wel eens "ruzie" maar dat blijft bij een hoop lawaai, ze doen elkaar fysiek gelukkig niks. Ik ben ook echt wel streng voor Loki. Vanochtend hebben we hem weggestuurd uit de keuken en hem laten wachten voor zijn eten. We hebben toen Odin (de kat) naar de keuken geroepen terwijl Loki zijn eten bereid werd en toen ging Loki vanaf een afstand een beetje piepen en mild zijn ongenoegen tonen maar hij bleef wel op zijn plek liggen. Daarna werd ie gewoon rustig en toen hebben we hem geroepen om te komen eten. Hij deed de kat niks .
Het is maar een hele kleine tip;...................
ik weet niet of je de voerbak in een hoekje zet maar dat kan soms voor een hond ook meer bedreigend zijn omdat er minder overzicht voor hem of haar is.
Je schrijft dat hij ook lege voerba(ken) verdedigt.
Dus gewoon eten op lege voerbak(ken) meteen wegruimen dan valt er wat dat betreft niets te verdedigen.
Zijn voerbak staat niet in een hoekje nee, hij eet ook niet met z'n rug naar ons toe. Hij eet apart in een andere ruimte met de deur dicht dus hij heeft alle tijd en ruimte om zijn eten rustig op te eten.
Zijn voerbak ruimen we gelijk op, de andere bakken hoort hij niet aan te komen en daar sturen we hem dan ook weg, deze verdedigt hij ook niet :).
Bedankt voor het meedenken!
Hier met onze hond heb ik het juist omgedraaid. Mikey kreeg als er een kat in het zicht was juist veel lekkers en heel veel aandacht - en de kat(ten) niets.
Ik bleef er goed bij en zodra de katten toch een poging waagde om in de buurt te komen dan joeg ik ze rustig weg door op lage toon "nee" te zeggen en ze met een arm gebaar (of stap er naar toe) weer op afstand te krijgen.
Als ze gromde of blafte of iets dergelijks riep ik dr heel vrolijk bij me en met het lekkers ging dat gelukkig heel snel. Ik ben hier nooit boos om geworden, maar ikzelf was dat 'fout' omdat dan blijkbaar de afstand te klein was. Wanneer ze dan weer aandacht voor mij (eigenlijk het lekkers) had dan sprak ik haar geruststellend toe en dat ze braaf was (rustig, lage toon).
Met eten had Mikey dr eigen plek en stond ik bij haar (op zeg een metertje afstand) om actief de katten op ruime afstand te houden.
Naarmate dit beter ging, in de zin van niet meer grommen/kijken/haren omhoog etc., kreeg Mikey iets lekkers in de keuken terwijl de kat buiten bereik op het aanrecht zat. Mikey eerst iets lekkers, dan de kat en Mikey tegelijk iets lekkers, en vervolgens Mikey weer iets lekkers. Dit zo opgebouwd totdat ze allebei tegelijk iets kregen op dezelfde hoogte (op de grond bijvoorbeeld). Dit ging niet in 1 dag hoor, maar duurde echt wel een paar weekjes.
Ook als Mikey een botje kreeg, dan mocht ze die op haar mat, of op een andere plek opeten en bleef ik er altijd bij om de katten weg te halen. In het begin gromde ze. Maar dat heb ik compleet genegeerd en dan liep ik naar de kat(ten) toe om ze op afstand te krijgen.
Dit ging allemaal steeds beter en in mijn mening heeft Mikey geleerd dat ze niet bang hoeft te zijn dat de katten iets krijgen/pikken en zij niet.
Nu kunnen ze ondertussen samen 'bedelen' en Mikey kan ook wachten tot ze aan de beurt is terwijl de kat iets krijgt :)
Met voer waarvan ik weet of denk dat de katten het interessant kunnen vinden blijf ik er wel altijd bij. (vis of bep. vleesdingen).
Gr. Alexandra
Aanvullig:
Als ze echt 'uitviel' naar de katten zei ik natuurlijk wel op strenge toon 'laat', maar ik werd nooit echt heel boos. Natuurlijk maakte ik wel duidelijk dat dat niet het gedrag was dat ik wilde zien :)
Maar zodra de aandacht dan weer bij mij was, dan zei ik ook weer op rustige, zachte toon 'goed zo'. En moest ikzelf nog wat beter zorgen voor meer ruimte of meer afstand.
Gr. Alexandra
hmm...blijf doen met waar je mee bezig bent met loki.
maar ik denk ook dat je lieve schat teveel Pupy-power heeft....
Daar moet die wat van kwijt.
Dit klinkt als teveel energie en dat kan je goed kwijt door ballen gooien, laten rennen of een extra wandeling.
pupy's.pubers hebben nu eenmaal veel energie en is compleet normaal.
de uiting daar tegen, kan soms fout gaan.
in dit geval zou ik wat met zijn voedsel doen zodat die daar langer mee bezig is.
stop zijn brokken in een brokkenbal of zijn vlees in een kong.
verder heb je ook je standaart-pupy gedrag waarbij eten inderdaad een belangrijk punt speelt.
Het geurt, is lekker maar ook een sosiale gebeurtenis.
Samen eten is een groeps-bebeurtenis, maar als een hond echte voedselneid heeft is wat je nu doet juist goed door hem appart te laten eten.
maar hierdoor krijgt hij de indruk dat hij altijd de enige is die mag eten.
jij (en de rest van de mensen in huis) zijn de personen die het voedsel in huis halen, verdelen en bereiden.....dus loki vind dat hij zijn mensen moet verdedigen om zo het voedsel te beschermen.
en voor jonge dieren gebeurd dit vaker dan je denkt, maar inderdaad met wat training en postieve wendingen eraan geven gaat het vaak vanzelf weer snel weg.
mijn advies zou zijn....
laat je hond nu nog lekker even appart zijn hoofdmaaltijden opeten op zijn eigen plekkie, maar zorg ervoor dat die ervoor moet werken zoals een brokkenbal of kong.
Of stop alles in een doos gevuld met kranten en laat hem maar de boel verscheuren.
maar daarnaast oefen ook met koekjes IN huis.
geef ieder een eigen plekje in de hoek van de kamer.
laat ze daar liggen en geef ze daar een koekje.
probeer dit steeds vaker en na verloop van tijd leert je hond dat die voedsel niet hoeft te verdedigen.
want jij en de rest van de mensen zijn er de baas over en zorgt ervoor dat de rust in de roedel blijft als er voedsel is.
maar er desnoods een clickertraining van.
maar spendeer ook wat indivuduele aandacht met hem.
honden die in een roedel leven, vinden het ook leuk om soms wat 1 op 1 aandacht te hebben met een baasje van hun.
maar kijk ook naar het tijdsstip.
gebeurd dit telkens als loki al wat hongerig is?
zo een paar uur voor etenstijd of gebeurd dit telkens na etenstijd?
wat zijn de overeenkomsten?
is het bij bepaalde voedselgroepen?
zoals groenten of meer bij geurende voedsel zoals chips, brood, (eigenlijk alles met zout erin)
of zijn het de verpakkingen die hem triggeren zoals krakende verpakkingen?
of het opentrekken van een curverbak?
is het bij het aanraken van een bepaalde deur? (vaak de deur waar het eten staat, maar ook andere dingen die wij mensen eten...ik bedoel hiermee de voorraadkast/koelkast)
zoek naar de overeenkomsten...hoe bizar het ook mag zijn soms.
alleen bij jou? of bij jou vriend? of als julie samen in de keuken zijn?
als je bezig bent de maaltijd te bereiden (al sta je je brood te smeren)....geef je hondenmaar eens een stukje wortel.
mischien is het inderdaad gewoon een grote hongerprikkel en met wat voedsel in de maag kan het opgelost zijn.
verder....ik neem ook nooit koekjes mee op straat omdat dit met Sasja ook altijd fout gaat.
als er dan een bekende hond in mijn buurt komt, word Sasja heel verdedigend.
ik wil dit niet, dus ik neem gewoon geen lekkers meer mee.
tenzij we echt op een individule wandeling gaan zonder andere honden.
belondende woorden en even kort knuffelen werken ook zeer goed hier om te belonen op straat.
het is letterlijk je balans even zoeken om te zien wat bij jou en de honden past.
en loki? ik denk echt dat dit pubergedrag is.....
Bedankt voor je verhaal Alexandra, interessant om te lezen hoe je dat hebt aangepakt . Ik zal zelf niet zo snel Loki eten/snoepjes geven zodra er een kat in de buurt is (zoals jij het getraind hebt), het blijft een husky en ik wil niet dat hij de katten met eten gaat associëren, ik denk dat dat dan de verkeerde kant op gaat. Het is bij hem ook niet zozeer dat ie bang is dat ie geen eten krijgt, hij vind gewoon dat al het eten van hem is en dat andere honden/katten uit de buurt moeten blijven.
Met de honden onderling gaat het nu gelukkig prima, als ze een koekje krijgen en er vallen kruimels dan is er geen gegrom of gehap meer en hij probeert ook niet alles te jatten. Dat was in het begin wel anders. Ik heb daar eigenlijk niets meer gedaan dan "Nee" en hem weghalen bij het eten om hem te laten zien dat als ie dat doet dat ie juist niks krijgt.
We hebben hem gisteren laten wachten op zijn eten, het stond klaar op het aanrecht en meneer lag in het begin bij de bak te wachten, ik heb hem toen weggestuurd verder de woonkamer in en hem daar laten wachten, dat ging vrij moeizaam maar hij accepteerde het na een paar min gelukkig wel. Toen hebben we gewacht tot ie rustig was (dus niet meer nerveus aan het piepen was) en toen kreeg ie zijn eten. Ik heb er gisteren eens op zitten letten en hij is wel behoorlijk gefixeerd op eten, nadat ie zn bak leeg at ging ie naar de andere bakken (die waren al leeg en de andere 2 honden waren daar weg) om die schoon te likken, ik heb hem toen daar weggestuurd en dat ging prima (Loki, kom hier) daarna liep ie nog een paar keer naar de keuken toe om daar aan de grond te snuffelen, toen heb ik hem weer geroepen, dit gedrag herhaalde zich een paar keer nog op andere plekken tot ie ging liggen. We gaan dit trainen totdat ie na het eten gewoon rustig ergens gaat liggen ipv steeds zoeken naar eten.
Dit probleem komt denk ik doordat hij bij zijn vorige eigenaar de hele dag eten tot zijn beschikking had en dat is hij dus gewend, bij ons krijgen ze 1 of 2x per dag vlees en soms nog een koekje of een kauwstaaf maar that's it. Hij zal hier nog wel aan moeten wennen.
Boos wordt ik niet snel, ik begrijp dat alles nog vrij nieuw is voor hem en dat er dingen veranderd zijn. Maar een kat in zn nek happen om eten dat tolereer ik absoluut niet, de katten horen zich veilig te voelen. Gelukkig is dit niet heel vaak gebeurd maar ik schrok wel de eerste keer.
Er moet nog aan gewerkt worden maar ik denk dat het wel goed komt, ben iig blij met alle tips en verhalen die ik hier lees en krijg daar leer ik ook weer van
We zijn de laatste weken ook erg druk geweest, we kregen onverwachts een huis toegewezen (nou ja onverwachts.. iets eerder dan verwacht) en daar moesten we nog het een en ander aan doen, vanalles regelen en verhuizen etc. Dus de laatste tijd zijn de wandelingen er een beetje bij ingeschoten dus dat kan kloppen inderdaad. Ook woonden we dus op een flat (tijdelijk) en dat hielp ook niet. Gelukkig is dat nu allemaal achter de rug en kunnen we weer wat meer met de honden gaan doen. Daar zijn we dan vandaag weer mee begonnen (we zijn afgelopen zaterdag verhuisd), Loki loopt meestal elke dag mee aan de fiets zo'n 45 min tot een uur en dat hebben we de afgelopen weken dus wat minder gedaan. (Ze kregen nog steeds wel zo'n 2 uur beweging buitenshuis elke dag hoor en binnen/in de tuin gooien we met de bal of flostouw). Dus dat komt wel weer goed .
We laten hem voorlopig inderdaad apart eten, vandaag was de deur open (van de bijkeuken waar hij eet) en bleven de andere honden en katten uit de buurt (doen ze eigenlijk altijd wel, dat hebben we ze geleerd) en dat vond Loki ook wel prima. Maar we geven hem de tijd en ruimte om in zijn eigen tempo zn eten op te eten. Wat wij doen is hem laten wachten voor zijn eten en bij het commando "toe maar" mag ie gaan eten. Daar moest ie in het begin aan wennen maar dat doet ie nu prima. We zouden hem inderdaad ook uit de kong eten kunnen geven maar dat gaat dan de hele kamer door haha, hij is nogal enthousiast met dat ding :P
Wat betreft de koekjes daar zijn geen problemen meer mee (we letten natuurlijk nog steeds wel op), gisteren gaven we koekjes en er vielen stukjes op de grond, hij bleef rustig en keek om zich heen of er nog wat lag maar hij dook er niet snel op ofzo (deed hij eerder wel).
Individuele aandacht doen we ook aan, apart wandelen, apart spelen etc. Dat vinden wij zelf ook erg belangrijk .
We letten inderdaad ook op wanneer hij op zoek gaat naar eten, dat doet ie eigenlijk alleen als er eten in het spel is (dus als wij eten, de honden eten etc..)
Misschien heeft ie gewoon honger ja, dat zou goed kunnen aangezien hij gewend was te eten wanneer hij wilde.
Tijdens de wandeling heb ik soms wel koekjes nodig, Hunter is soms erg gefixeerd op andere honden en met koekjes of een bal leid ik hem dan af. Ze zitten dan aan de riem en dan krijg ik spontaan van alle drie de aandacht haha. Maar tussen hun gaat dat altijd wel goed. Het was op een georganiseerde wandeling met vreemde honden dat ie een snauw gaf naar een andere hond tijdens het koekjes uitdelen. Daar gaan we mensen dus voor waarschuwen...
Ik denk ook dat dit grotendeels komt door het puberen en zijn iet wat overtollige energie op het moment. We hopen dat het snel beter gaat maar we blijven er mee bezig .
Bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Ik heb 2 husky pups van 5 maanden en ze doen het super alleen zit ik met 1 probleem...
het reutje kan gewoon niet normaal eten, hij schrokt verschrikkelijk en we hebben anti schrikbakken geprobeerd, met de hand voeren maar niks helpt. Het teefje eet wel gewoon rustig en kauwt ook maar Jyko schrokt zo erg dat hij soms zowat stikt.
De dierenarts gaf me hier het advies maar voor om gewoon af te wachten rot ie er over heen groeit maar ik kan hem gewoon niet alleen laten eten.
heeft iemand hier ervaring mee?
hoi michelle,
waar je nu in reageert is een vrij oud topic, het is slim om een nieuw topic aan te maken, krijg je waarschijnlijk veel meer adviezen.
heb hier wel ervaring mee met een oppashond van me.
wat voer je de honden?
vlees of brok?
We geven ze nu nog puppy brokken maar zitten erover te denken om over te gaan op barf
je zou de brokken een voor een op rustig tempo uit je hand kunnen geven. rustig laten zitten en.kauwen gewoon de tijd nemen.
dituitbreiden naar een paar brokken in de bak en zzo verder, mits het goed gaat.
met barf geen ervaring.
vers vlees nog wel tips voor.
deze kun je bv.met een vork helrmaal plat op de bodem.drukken en tegen de zijkanten van de bak aan. dan moeten ze al.meer.moeite doen dit op te eten/ likken. kost voor de baas nog altijd wel.meer tijd dan.de hond het op heeft. maar hier met de oppashond van.schrokken letterlijk vlees in 5 sec. naar binnen werken. is ons op deze manier gelukt dat hij er 5 min over doet!
dit kandan wel.weer goed in antischrokbakken!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?