Hartklepafwijking + vocht op longen bij maltezer (8 jaar)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gast (Gast)

Hallo iedereen,   Graag zou ik mijn verhaal eens doen..Vorige week is het ons beginnen opvallen dat onze maltezer (8j) heel snel ademt in rust en erg begon te hoesten. We vonden dit zeer verontrustend en zijn er dus onmiddellijk mee naar de DA geweest. Daar werd een echo genomen + RX foto. Eerste vaststelling = zijn hartklep die niet goed meer functioneert en vocht op de longen. Onmiddellijk heeft de DA dus een injectie gegeven met een vochtafdrijvend middel + medicatie om zijn hartklep te ondersteunen. Deze medicatie (Fortekor + Lasix) moet hij voor de rest van zijn leven blijven nemen.. Na een aantal dagen kregen we ook de uitslag van een hartspecialist die zei dat zijn hart enorm vergroot was (door de hartklepafwijking). De DA zei dat hij dankzij deze medicatie nog enkele jaren kan leven maar natuurlijk geen 15j gaat worden. Natuurlijk was dit wel even schrikken om dat te horen..  Het voelt alsof we stilletjes aan afscheid moeten nemen van onze beste vriend.. en dat is verschrikkelijk :-(Ik vroeg me daarom af, zijn er hier op het forum nog mensen die ook hetzelfde meegemaakt hebben met hun hond? Het zou leuk zijn om andere verhalen en prognoses te horen.   Alvast bedankt voor het lezen. 

honden page profiel TheaThea

honden foto van Thea

Wat naar om zo,n uitslag te krijgen he.

Ik ben met Beautje (8 jaar) in april naar de DA geweest voor een rabiesinjectie, daar kreeg ik te horen dat ze hartruis had en heb ik gelijk een onderzoek laten doen doppler-echo etc.

 

Daaruit bleek dat ze een lekkende hartklep had maar nog geen medicatie hoefde maar kreeg het advies met wandelen wat op haar te letten als ze langzamer ging lopen moest ik even pauzeren en e.v. wat water geven. Dat doe ik en het gaat haar erg goed, volgend jaar weer terug voor co.

 

Daarnaast heb ik 2 cockers gehad, beiden met hartklepproblemen en met medicijnen zijn ze 14 en 16 jaar oud geworden in goede vorm.

 

Dus kop op als je de inspanning van je hondje een beetje in de gaten houdt kan hij/zij nog best wat jaartjes mee hoor.

 

 

 

honden page profiel ElenaElena

honden foto van Elena

Heb heeeel hetzelfde meegemaakt... Maar de mijne had cognestive heart failure en ook water op de longen. Na de diagnose heeft hij nog enkele maanden geleefd en is snachts thuis overleden, wat natuurlijk een hele grote shock was voor ons want hij was nog redelijk goed... De dag ervoor ook nog gespeeld met men ander hondje, was vorige zomer gediagnosed en 21 december 2013 is hij overleden.

Het is natuurlijk schrikken bij deze diagnose. Sommige honden leven nog jaren, maar andere nog maar maanden. De mijne ging 9 worden 28 december. Dus ook 8, jammer genoeg hebben wij dit zeer laat opgemerkt. Waardoor het eigenlijk al te laat was om nog te verhelpen.

Veel sterkte en geniet veel van je liefje!

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Hier ook hetzelfde. In de winter van 2013 (januari 2013 ongeveer) begon Saffira met hoesten. Pas na enkele maanden is het vergrootte hart gediagnosticeerd (onze dierenarts zei dat ze gewoon ziek was en gaf haar de ene antibiotica-kuur na de andere..). we zijn dan naar een nieuwe dierenarts gestapt en in mei 2013 werd dan een vergroot hart gediagnosticeerd, wat vocht op de longen gaf. Ze is dus een hele lange tijd niet behandeld geweest, door de schuld van die vorige dierenarts maar alles is gelukkig goedgekomen!

 

En zij loopt hier nog steeds rond  De ene periode gaat het wat beter dan de andere, soms zitten haar longen weer vol met vocht en moet ze een vochtafdrijvend spuitje krijgen. Zij moet ook levenslang medicatie nemen, 4 pilletjes per dag waarvan zoals jij Lassix (2x) en Fortekor. Wij moeten ook nog Prilactone erbij geven. 

Saffira is nu 11 jaar, dus toen zij 9 jaar was is het begonnen en de behandeling is pas gestart toen ze 10 jaar was (ze is jarig in mei). 
Gewoon dubbel genieten van je hondje! Ik weet dat je enorm bang bent dat je hem te vroeg moet afgeven maar sommige hondjes kunnen nog relatief lang leven met de juiste behandeling. Ik raad je gewoon aan om alert te blijven dat het hoesten niet terugkomt. Geen idee of jouw hond zo'n vochtafdrijvend spuitje gekregen heeft, maar na een maand ongeveer is dat spuitje uitgewerkt en dan komt het lusteloos zijn en het hoesten ook weer stilletjes aan terug. Dus gewoon in de gaten houden hoe je hond het doet. Geeft die eens een kuchje dan is dat geen ramp natuurlijk maar merk je dat zijn energie weer minder wordt en het hoesten ook meer voorkomt dan moet je nog eens afspreken met je da. 

Gast (Gast)

Heel erg bedankt voor de reacties!

@Elena: ik kreeg al schrik bij het lezen van je bericht. Moet verschrikkelijk zijn om je hond op zo'n korte tijd en totaal onverwachts te verliezen!

@Silvia: bedankt voor de tips! ga ik zeker doen. Het geeft me toch wat meer moed door dit te lezen.
Wanneer is de kortademigheid bij jouw hondje overgegaan? Het is zo dat hij nog steeds erg snel ademt, momenteel ligt hij te rusten, is hij zeer kalm, maar zijn ademhalingsfrequentie is toch nog steeds meer dan 50x /min. Dus dit baart me wel wat zorgen natuurlijk. Mogelijk heeft de medicatie z'n tijd nodig om in te werken.. maar ik bel maandag sowieso nog eens naar de DA. Moest toch nog eens terugbellen omdat hij nu weigert te eten.. Redelijk wat problemen dus :( maar ach, hij is het allemaal waard.. De liefde voor zo'n dier is soms echt onbeschrijfelijk.

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Goh, het is meer dan een jaar geleden nu dus dat kan ik me niet zo goed meer herinneren.. Maar als zij weer een mindere periode heeft (na 5min wandelen al uitgeput en veel hoesten) dan is zij na zo'n vochtafdrijvend spuitje al na 2 dagen weer beter. Medicatie in de vorm van pilletjes werkt minder snel dan zo'n spuitje natuurlijk. 
Wel jammer dat die weigert te eten.. Net nu moet die goed op krachten komen! 

honden page profiel Naomi1971 & TessaNaomi1971 & Tessa

honden foto van Naomi1971 & Tessa

heeft de dierenarts gezegd hoe deze ziekte heet, het lijkt namelijk erg veel op hcm. Dit is 2 weken geleden bij onze kat geconstateerd en het zijn dezelfde verschijnselen.

Anoniem (Gast)

@Naomi: Neen, dat heeft hij niet gezegd. Ik zal er maandag eens naar vragen. Maar als ik dit zo even opzoek lijkt dit er inderdaad op..

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Hoi ' Anoniem/Gast',

 

Mijn vorige hond, FRISO,  (kijk maar bij mijn profiel voor foto's)

een cavalier, heeft na het krijgen van de eerste klachten (kuchen en minder energie) nog jaren gelopen op aanvankelijk alleen fortekor, later aangevuld door een plastablet.

 

Hij is uiteindelijk maar 9 jaar oud geworden, veel te jong natuurlijk.

 

Ik mocht hem niet 'stimuleren', dus niet te veel in laten spannen. Maar als hij wilde, kon hij best een paar keer achter een balletje aan hollen of lekker huppelen op het strand.

 

Ten gevolge van het plastablet was hij in het begin incontinent. Toen heb ik veel plezier gehad van de zgn. snuggease broekjes, ideaal.

De laatste maanden ging hij mee naar buiten in een hondenbuggy. Dan kwam hij tenminste nog verder dan het grasperkje aan de overkant van de straat.

 

Ik wens je heel veel sterkte, het valt niet mee.

Gast (Gast)

@Jantien: wat erg om te lezen.. 9 jaar is natuurlijk nog jong. Mag ik vragen hoe hij dan juist gestorven is..? Heb je hem moeten laten inslapen?
Mijn hond plast nu ook veel meer natuurlijk, maar gelukkig kan hij dit nog goed ophouden en moet hij gewoon vaker buiten gelaten worden. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

@ Gast,

 

Zijn laatste maand viel hij regelmatig om. Gillend of stil. Dan bleef hij even liggen, eenmaal liet hij zijn urine lopen.

De laatste keer was op een vrijdagmiddag, ik hoorde een plof (alsof er een kussen viel), maar het was Friso. Hij is toen 1,5 uur 'buiten westen' geweest. De daarop volgende uren was hij erg moe en kortademig.

 

Op zaterdagmorgen hebben we  de dierenarts gebeld en hem in laten slapen.

Er was weinig van hem over, ook omdat hij de laatste weken enorm was afgevallen, hij kon het eten niet meer verwerken en poepte heel veel.

 

Het was echt genoeg voor hem en ons. Heel verdrietig.

 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Bij mijn vorig yorkje werd ook hartruis vastgesteld bij zijn eerste puppycontrole al.

hij is ermee zestien jaar geworden.  Dus dat hoeft niet altijd een doemscenario te zijn.

alleen de laatste twee jaren , lasix en fortecor.....en dat was minder fijne tijd. 

 

Mijn allereerste yorkje , kreeg op 11 jaar water op de longen, heeft toen met medicatie nog een jaartje geleefd. Is best mee te leven , alleen die hoestaanvallen ...dat is erg om te horen , maar gelukkig helpen die lasix heel goed én vlug . 

 

Sterkte en duimen dat ook jouw hondje nog jaartjes gelukkig bij jullie zal zijn, op een rustigere manier 

honden page profiel Naomi1971 & TessaNaomi1971 & Tessa

honden foto van Naomi1971 & Tessa

En wat zei de dierenarts?

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Zo een diagnose doet je even stilstaan bij de 'eindigheid', maar weet je, dat geldt voor allemaal.(alleen leven we zo niet ;-)) (je bent nu even met de neus op de feiten gedrukt, maar dat kalmeert wel)

Ik ken honden die met medicatie het nog prima doen en die nog een lang leven hebben gehad.

 

Laat je niet te snel vastpinnen op 'tijd' en prognoses.

 

 

honden page profiel ININ

honden foto van IN

Mijn Thibo kreeg op zijn 4 jaar hartproblemen en vocht in de longen kreeg medikatie voor hart en het vocht,het ging goed met de medikatie Op zijn 8 jaar Is hij helaas blind geworden maar is ondanks al zijn problemen toch 15 jaar geworden.
Ik wens je het beste toe met je hondje.

Gast (Gast)

Bedankt iedereen voor de berichten.

 

Gisteren nogmaals naar de DA geweest omdat hij niet meer at, blijkt dat hij ook koorts heeft (39,5).. en moet nu antibiotica nemen. Er werd bloed getrokken en morgen weten we normaal de uitslag.. Hij heeft nog medicatie bijgekregen voor zijn hart, wat voorlopig in totaal uitkomt op €50/maand aan pillen.. Het is een duur hondje geworden, maar ach hij is het allemaal waard :-)
sinds vandaag merk ik wel dat zijn ademhaling beter is, hij loopt hier te kwispelen en te spelen, dus blijkbaar heeft hij toch niet veel last van de koorts. Nu maar hopen dat hij zo snel mogelijk terug normaal begint te eten (en dat er niks ergs uit het bloedonderzoek komt..)

Ik hou jullie op de hoogte

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Duimen doen we!

honden page profiel ElenaElena

honden foto van Elena

Ah zo spannend. Ik hoop mee dat het niets ergs is!

Gast (Gast)

Er is een ontsteking op z'n nieren ontdekt.. Voorlopig is het belangrijkste dat hij terug normaal begint te eten en z'n eetlust zo terugkomt.

De problemen blijven maar komen precies.. Hopelijk komt alles terug goed

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Zakt de koorts met de ab?

 

waarschijnlijk zal het nu wel beteren. ook het vocht op de longen. (nieren die niet goed werken, belasten het hart en de circulatie)

 

nadien, goede medicatie voor het hart.

Is nu een samenloop van omstandigheden geweest; alles bij elkaar.

 

beterschap!

honden page profiel ININ

honden foto van IN

Ik duim dat de ontsteking op zijn nieren snel beter zal worden en dat hij terug begint te eten.
Veel beterschap!

Fleurtje (Gast)

Hallo iedereen,

 

Weet er iemand onder jullie waar we broekjes vinden op internet voor heel kleine yorkjes?

We hebben zaterdag 'n yorkje geadopteerd waarvan men vermoed dat ze 15 tot 17 jaar is...ze is helemaal onderkomen en ziekjes.

Deze ochtend waren we met haar bij dierenarts. Ze krijgt nu Lasix voor het water op haar longskes en cortisone tegen de pijn in haar knookjes..

 

Het enige wat wij beogen is haar 'n zo comfortabele oude dag te kunnen geven.

 

Ben nu op zoek naar broekjes... ze plast overal: beestje heeft nooit geleerd zindelijk te zijn. Lukt overdag allemaal vrij aardig maar s 'nachts is dit natuurlijk 'n probleem. Weet er iemand waar we online broekjes kunnen kopen aub? Ze weegt ocharme 2 kilotjes.

Hartelijke dank alvast voor het lezen.

 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Mijn moeder gebruikte het laatste jaar voor haar yorkje, 3 kg, van die bodietjes voor hele kleine babies...zo klein mogelijk en dan daarin een stuk van inlegkruisje of doekje voor s nachts. Bij de discountzaken goedkoop te vinden.

Ging goed hoor .

wat een toffe mensen zijn jullie zeg , zo een ziek oudje(zonder pijn nu) opvangen voor haar laatste maanden, jaren....

honden page profiel rianne rianne

honden foto van rianne

Wij begonnen te zien bij onze bobby,dat hij erg moe was na een blokje wandelen.Maar in die tijd was het bloedheet 36 graden geweest en wij dachten dat het daar mee  te maken had en natuurlijk zijn ouderdom.Natuurlijk dachten we wel van zijn hartje zal ook niet meer 100 procent zijn.Maar hij at en dronk nog goed.Speelde soms nog met zijn trosje.Ook kreeg bobby heel af en toe een kuchtje,nu weten waar dat van Daan kwam.Merkte in huis verder weinig aan hem.Het begon op zaterdag dat bobby opeens zijn eten niet meer hoefde maar ja heet en misschien geen zin in eten.Volgende dag rijst met kip gekookt,dat at bobby ook op.Maar maandag wilde hij alleen nog wat kip.Dinsdagmorgen nog klein stukje gelopen(ik dacht dat moet voor zijn gewrichtjes)maar s'middags begon bobby te hijgen en stopte daar niet mee.Ik dierenarts gebeld kon s'avonds pas komen om half 8.Kreeg ik plotes te horen dat bobby vocht achter zijn longen had en dus zijn hart niet meer goed werkte.Hij kreeg nog 2 injecties een voor vocht af te drijven en een voor een shock.Ook kreeg hij een half harttabletje,Als dit zou werken moest ik donderdag terug komen,anders zou ik hem de volgende in moeten laten slapen.Wat een klap was dat.Maar bobby is dezelfde nacht op mijn bed onder gekroel en gepraat tegen hem overleden.Het was wel zijn lievelingsplekje.Het ging heel snel.Maar alles bij elkaar zaterdag nog een blije,kwispelende hond  en woensdagnacht was bobby er niet meer.Hoe snel kan het gaan in vier dagen tijd.Ook schuldgevoel hoe heb ik het niet kunnen zien dat bobby zo ziek was.Bobby is wel 16 jaar 1 maand en 13 dagen mogen worden.Maar wat mis ik hem nog en het verdriet is ook nog heel intens.Dus geniet echt nog van je hondje en geef hem heel veel aandacht en knuffels.Hoop dat je nog een hele tijd plezier van hem mag hebben.

anna (Gast)

mijn hond heeft ook aan het hart en eet niet meer

Hilde Van Rossem (Gast)

Ons Maltezerke heeft net hetzelfde probleem . Is nu 9 jaar krijgt dezelfde medicatie maar ook nog Prilactone er bij .

Toen  ze Prilactone nog niet kreeg viel ze af en toe flauw .

Wij durven haar nooit meer alleen laten en vermijden alle stress .

Op de laatste echo nadat het vocht in haar longen weg was konden wij de defecte hartklep heel goed zien .

Wij maken ons heel veel zorgen omdat wij niet weten hoe leefbaar dit eigenlijk is ...ook voor ons hondje .

Graag  had ik geweten hoe het nu na enkele maanden met jullie Maltezerke gaat . Nog veel moed . Als het zo onverwachts komt is het toch zo hartverscheurend .

 

Hilde Van Rossem (Gast)

Dit was een reactie aangaande de mail van Maltezer geschreven op 28 juni 2014 .

Onze Maltezer neemt dus Fortekor , Vetmedin, Furosemide en Prilactone .

Eet zoutloos daar dit zeker af te raden is voor het vocht .Hoesten  doet ze bijna niet maar is zeer kortademig en heeft een ronkende ademhaling .  Na een wandeling aan zee ....werd ze plots kortademig .

Het is dus zeker niet aangeboren daar ze reeds in 2012 een ernstige ingreep onderging :Patellaluxatie & kruisband .

toen was haar hartje nog in perfekte staat .

Groetjes en alvast dank voor nog een beetje raad .

Gast (Gast)

Beste mensen,

 

misschien een kleine update na toch meer dan een halfjaar; alles gaat goed met onze maltezer :-) af en toe heeft hij wel wat 'moeilijkere' dagen waarbij hij constant moet hoesten, dan moeten we er mee naar de DA en krijgt hij een vochtafdrijvend spuitje (is denk ik 2-3 keer gebeurd sinds de diagnose gesteld werd). Zijn medicatie werd ook verhoogd (vnl Lasix) en hij staat nu ook op Cardisure, Fortekor en Prilactone. Al deze medicatie kost maandelijks meer dan €100 maar hij wordt heel goed beholpen met deze medicatie, hij eet voldoende en speelt af en toe nog eens. 
Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk stress te vermijden en laten we hem zoveel mogelijk rusten, want je merkt wel dat hij zijn rust nodig heeft.
Zijn ademhaling is nog altijd snel, maar dit heeft dus te maken met zijn hartprobleem en is ook blijvend..

Zo, dit was een kleine update, hopelijk heeft hij nog een aantal mooie jaren te gaan. Er werd ook afgesproken met de DA dat hij vanaf hij begint af te zien uit zijn lijden zal worden verlost. Wanneer hij echt belast is, niet meer wilt eten, futloos is,.. en hij op zijn maximale dosis medicatie staat, dan weten we dat het tijd is om afscheid te nemen. Dat zal een verschrikkelijk moeilijk moment worden (en daar wil ik liever nog niet aan denken) maar ik ben me ervan bewust dat die dag er misschien sneller kan zijn dan ik denk. Nuja, we blijven positief en ik zal er alles aan doen om hem nog een aangenaam leven te bezorgen. 


Groetjes,
en indien nog mensen hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben met hun hond, hoor ik graag de verhalen :-)

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

" Beste mensen,
 
misschien een kleine update na toch meer dan een halfjaar; alles gaat goed met onze maltezer :-) af en toe heeft hij wel wat 'moeilijkere' dagen waarbij hij constant moet hoesten, dan moeten we er mee naar de DA en krijgt hij een vochtafdrijvend spuitje (is denk ik 2-3 keer gebeurd sinds de diagnose gesteld werd). Zijn medicatie werd ook verhoogd (vnl Lasix) en hij staat nu ook op Cardisure, Fortekor en Prilactone. Al deze medicatie kost maandelijks meer dan €100 maar hij wordt heel goed beholpen met deze medicatie, hij eet voldoende en speelt af en toe nog eens. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk stress te vermijden en laten we hem zoveel mogelijk rusten, want je merkt wel dat hij zijn rust nodig heeft.Zijn ademhaling is nog altijd snel, maar dit heeft dus te maken met zijn hartprobleem en is ook blijvend..Zo, dit was een kleine update, hopelijk heeft hij nog een aantal mooie jaren te gaan. Er werd ook afgesproken met de DA dat hij vanaf hij begint af te zien uit zijn lijden zal worden verlost. Wanneer hij echt belast is, niet meer wilt eten, futloos is,.. en hij op zijn maximale dosis medicatie staat, dan weten we dat het tijd is om afscheid te nemen. Dat zal een verschrikkelijk moeilijk moment worden (en daar wil ik liever nog niet aan denken) maar ik ben me ervan bewust dat die dag er misschien sneller kan zijn dan ik denk. Nuja, we blijven positief en ik zal er alles aan doen om hem nog een aangenaam leven te bezorgen. Groetjes,en indien nog mensen hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben met hun hond, hoor ik graag de verhalen :-)"

 

Aaah, super goed nieuws!  Saffira moest in het begin ook redelijk wat van die spuitjes krijgen, maar nu is het echt al maaaanden geleden dat ze er nog eens eentje gehad heeft. Dus wie weet zal dat bij jullie ook het geval zijn, eens hij wat stabieler is door de medicatie. 

Hopelijk mogen jullie nog lang van elkaar genieten! 

honden page profiel rianne rianne

honden foto van rianne

Blij om te horen dat het beter gaat met je hondje.En inderdaad geniet van elke minuut die je hebt met hem.Bij mij is het alweer 5 maanden geleden dat  mijn lieve Bobby overleed,maar oh wat mis ik hem en heb er nog veel verdriet van.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^