Deze morgend met Lance voor zijn jaarlijkse enting langs DA geweest.
Helemaal goed nagekeken en voelde lichte vorm van patella luxatie aan zijn achterpootje.
Lance crosst, springt overal op en af....., we noemen hem jumping jack . Nog nooit gemankt.......
Hoe kan dat nu als beide ouders patella lucatie vrij zijn ????? Dit is toch erfelijke ziekte ?
Stelde die vraag dus ook en kreeg als antwoord, misschien eens bezeerd bij t vallen ? Dat zou inderdaad gekund hebben maar dan is het toch niet erfelijk zoiets ? Vind het raar.
Patella Luxatie is inderdaad een erfelijke afwijking.
Maar vergeet niet dat eem afwijking altijd nog kan komen. Dus ook als beide ouders vrij zijn van Patella Luxatie, kan het voorkomen dat jouw hond het krijgt. Komt niet vaak voor, maar het is mogelijk.
Door trauma, zoals jouw dierenarts beschrijft, is ook goed mogelijk.
Hoe kan een kwetsuur ineens erfelijk worden, dát snap ik niet. Dat zit toch niet in de genen dan.
Het zit niet in de genen. Maar iedere gezonde hond kan ziek worden. Zo zit het ook met PL. Jouw hond is vrij verklaard vanwege de ouders. Maar je kunt de pech hebben dat hij het toch krijgt.
Sommige dingen zijn niet te verklaren.
Anny, een ander voorbeeld, een hond komt van hd vrije ouders, en is dan op volwassen leeftijd gerontgend, en hd vrij bevonden. laten we eens zeggen op 18 maanden oud.
dan is de hond ongeveer 6 jaar of wat jonger of ouder, hij heeft veel gelopen, gesprongen enz. een keer gevallen, en dan kan er hd geconstateerd worden, honden worden ouder en dan kan er altijd slijtage optreden. en dat kan tot uiting komen en HD zijn.
wat jouw hond Lance heeft kan zeker gekomen zijn door veel springen en ook door het ouder worden, kunnen er slijtage zijn opgekomen, en kan zich dus uiten door deze afwijking, ondanks dat ouders er vrij in zijn.
nog een voorbeeld, het is maar een voorbeeld he om je te laten inzien dat het niets te maken heeft met erfelijkheden maar met leeftijd ouderdom enz.
mensen hebben niets, tot ze ouder worden, en opeens zonder dat er sprake is van veel gedaan of wel, de botten niet meer zo mooi in elkaar zitten, slijtage heeft dat. ouderen krijgen last van hun gewrichten, de een wat eerder dan de ander.
Helemaal goed nagekeken en voelde lichte vorm van patella luxatie aan zijn achterpootje.
Lance crosst, springt overal op en af....., we noemen hem jumping jack . Nog nooit gemankt.......
------------------------------------------------------
dit is dus heel goed mogelijk dat het bij het ouder worden naar boven komt.
Sommige zaken zijn erfelijk,
maar sommige zaken kunnen ook door een trauma komen.
Wanneer bvb beide ouders vrij zijn van patella luxatie, wil dit niet zeggen dat wanneer je hond bvb met zijn poot in een putje blljft hangen en zijn knie bezeert, dat er dan niets kan gebeuren.
Dan is dit patella luxatie door trauma en niet omdat het aangeboren is.
Willemijn : Lance is nog maar twee jaar......dus nog niet oud he.
Dan moet het inderdaad als pup zijn gekomen. En ik reageer nog in een topic , dat een val als pup niks ergs is omdat Lance al zo dikwijls gevallen was......
Nu is er nog niks te merken, blijkbaar alleen bij het voelen. Dus hoop ik nu maar dat het ongemak nog lang uitblijft. Al is het een domper voor ons fietsen en als gek rondcrossen.....waar hij zo van houdt. Pffff......niet leuk.
Deed ik nog een bluts in mijn auto ook bij t wegrijden van mijn parkeerplaats.....niet leuk.
Ook patella luxatie kan net zoals HD in een niet erfelijke vorm toch ontwikkeld worden..
Misschien gaan zwemmen met hem zodat zijn spieren daar goed sterk blijven?
Och Anny wat een rotnieuws! Kan dat fietsen niet juist helpen om de spieren te verstevigen? Dikke lik van Lexie voor Lance en zijn vrouwtje!
Nu ga ik me idd ook om Aston weer drukmaken, zucht. Wat rot voor Lance zeg. Merkte je zelf ook al wat?
Zilla d'r knieschijfje kan de dierenarts helemaal naast haar pootje halen. Ze mankt nooit er heeft er geen pijn aan. Wel voelde en hoorde ik soms een knak (daarom dus richting DA). Ik heb haar ouders nooit gezien en ze heeft geen stamboom dus of ouders vrij zijn weet ik niet.
Wel is ze toen ze klein was (ze is nu 5,5 jaar) een keer verkeerd van een stoel af gevallen, toen heeft ze heel even gemankt.
Al met al heeft ze nu een spuit met anabolen gekregen en die krijgt ze 17 juni nog een keer, als dat niet helpt moet ze helaas geopereerd worden.
Echt balen allemaal, wens jou en Lance ook veel sterkte toe.
Bedankt allemaal voor jullie steun.
Ik merk zelf inderdaad nog helemaal niks aan hem. Ga er nochtans van uit dat de DA weet waarover hij spreekt. We zien wel verder hoe het verloopt.
Al snap ik het nóg altijd niet hoe een trauma dan genen kan veranderen.
Maar ik was hoe dan ook nooit van plan om hem te gebruiken voor dekking.
Hij blijft gewoon mijn klein parmantig manneke, en voorlopig alleen oppassen voor t springen nu en korte draaikes.
Ja, ik ga ook nog beter op Aston letten, veel success ermee, wat vervelend voor Lance.
Genetica en Trauma zijn twee verschillende zaken.
Stel je nu voor dat het mogelijk zijn om genetisch vrij te zijn van botbreuken.
Dan zal je bot niet zomaar breken.
Maar wanneer je van het tiende verdiep naar beneden springt zullen je botten wel breken.
Dan zijn ze gebroken omwille van een "trauma", de val dus.
En niet omwille van de genetica.
Ook als de ouders vrij zijn van PL wil dat helaas niet zeggen dat er geen kans bestaat dat een hond het krijgt. Het is wel goed om daar op te letten uiteraard maar dat geeft nooit 100% garantie.
Een traumatische PL veranderd niet de genen maar wil zeggen dat er sprake is van PL door een trauma (een ongeluk of een val). Je hebt dus exact dezelfde aandoening maar de oorzaak is anders. En dat kan altijd gebeuren, helaas.
Heb hier traumatische PL meegemaakt (verkeede beweging, gescheurde kniepees) en dat was absoluut merkbaar en moest ook geopereerd worden. Maar dat kan blijkbaar ook anders.
Laat Lance anders eens röntgenen o.i.d. Dat sluit een aantal dingen misschien uit. Hypermobiliteit kan ook nog aanwezig zijn, misschien? Je kunt natuurlijk niet alles voor zijn, maar als er iets is, weet je wat je moet doen als hij er echt last van krijgt.
Ik ken iemand met een Poedel met hetzelfde probleem. Zij moesten gewoon lange wandelingen maken. Door die training ging het idd over. Ik denk dat het er in verschillende soorten en gradaties is. En: niet elke hond is hetzelfde. De een zal er meer last van krijgen dan de ander.
Komt ze uit het asiel?
Hoi Janno, Nee Zilla komt niet uit het asiel maar heb ik bij iemand opgehaald die te ziek was geworden om haar verder op te voeden. Ik ben dus haar 2de eigenaar terwijl ze pas 9 weken was!
Jammer dat de eerste eigenaar ziek is geworden en niet meer voor haar kon zorgen
Dus als ik het goed voor heb nu , kan een traumatische PL nooit worden doorgegeven aan nageslacht ?
Nogmaals is helemaal niet mijn bedoeling van met Lance te kweken, maar maakt men dan ook dat verschil in PL om toch nog een goede ziekte vrije stamboom te verkrijgen ?
Ik denk het niet,behalve als het erfelijk is.
Stel 2 mensen willen bijvoorbeeld een kind de vader is verlamd door een ongeluk dat wordt niet doorgegeven aan hun nageslacht,ik denk dat het met honden net zo is.
Oh, dat is geen fijn nieuws voor je.
Wat is de voorspelling van dit, ik ben er niet zo bekend mee?
Kun je het proces tegenhouden of te verbeteren door op te letten welke beweging je hond krijgt?
Maar als je hondje pas 2 jaar is, dan kan ik me voorstellen dat je even flink baalt als je dat te horen krijgt.
Mira had patella luxatie graad 4 en er was niks aan haar te merken, ze sprong nog rond gelijk een gek konijn, kon rennen, mankte niet. Zou dan eens foto's laten maken en laten beoordelen door een othopeed voor de zekerheid.
Oke dit was ik. Mira had ook een traumatische PL, en dit kan wel degelijk doorgegeven worden aan het nageslacht. Honden die een traumatische PL gehad hebben worden zeker afgekeurd voor de fok.
Maar de genen van de hond veranderen toch niet doordat ze zoiets oplopen door bijv. een val? Dan kan het toch ook niet worden doorgegeven?
http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/patellaluxatie-losse-knieschijf
Lees hier maar, helemaal naar beneden scrollen. Het wordt ook door alle dierenartsen + fokkers erg afgeraden om met honden te fokken die een traumatische PL opgelopen hebben.
Tja het IS er dus wég kan niet meer.
Zolang hij er niet van mankt moet er niet ingegrepen worden. Dat kan jaren duren of dat kan morgen zijn.
Geen korte draaien en vermijden van te springen. Hoe ik dat ga moeten doen, weet ik nog niet hoor. Hij is net een kleine walibi soms. Is net weer door de tuin gestormd naar een duif die op t gras zat....pffff.
Vind het echt een rotdag vandaag. Je kan anderen raad proberen te geven en te troosten , totdat het je zelf overvalt, dan zit je met een klomp lood in je buik.
Afgezien van de traumatische patellaluxatie (dus na een ongeluk) wordt het fokken van honden met een patellaluxatie ten zeerste afgeraden.
Dat lees ik dus zo dat het wordt afgeraden TENZIJ het traumatische patella luxatie is. Dus als het traumatische is kan het wel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?