hahaha roosje het laatste graag wat meer
tuurlijk kan je het vervangen indien nodig
maar je kan het ook nodig hebben
we zijn allemaal verschillend als individu
even een extreem voorbeeld
mensen die op raw leven lopen veelal voedingstoffen te kort op
en gaan half gekookt voedsel eten op lange duur
niks is heilig..wat de een extra nodig heeft is voor een ander de ondergang..
althans...dat is mijn ervaring
ik had het over rauw eten niet 100% groenten
en dat geld voor jou lijf!(super hoor trouwens dat je dat dieet hebt gevonden en het je goed doet!)
als ik het dieet" wat mijn buurvrouw goed doet" eet werkt het ook niet
we hebben namelijk een totaal tegenover gesteld lijf en metabolisme ;-)
Ik lees dat je hond redelijk goed drinkt, dat is een must. Verder zijn hier heel wat goede adviezen gegeven wat betreft het voedsel.
Ik wil even reageren op de voedsel discussie hier, vind dat altijd enorm interessant. Vooral om te lezen hoe de een denkt over een bepaald onderwerp en dat de ander er weer precies het tegenovergestelde van denkt. Tegenwoordig zijn er enorm veel hypes op het gebied van voeding en mensen volgen deze hypes en kijken wat er bij hun past. Broodbuiken, de voedselzandloper... Allemaal verschillende info en allemaal verschillende aanhangers. De een heeft baat bij paleo, de ander weer totaal niet. Iedereen is anders, maar ik vind wel dat je elkaars mening moet respecteren. Ook moeten we niet vergeten dat de kennis over voeding en leefstijlen nog volop in ontwikkeling is en er nog tig onderzoeken zullen worden gedaan. Ik kan me ook ontzettend opwinden over het onderwerp en raak altijd heel erg enthousiast als ik erover praat, maar daarbij respecteer ik wel de mening van de ander. Iedereen maakt z'n eigen keuzes, ook wat betreft voeding. Ik kan Roosje informeren over het feit dat in de landen waar quinoa vandaan komt nu een tekort is door de vraag, ik kan het ook door haar strot duwen. Maar ik denk dat je met het eerste meer bereikt, zo geldt voor iedereen :)
fijne avond nog, excuses voor de evt spelfouten (mobiel) en ik zou zeggen: ga lekker verder in discussie, wel op een nette manier aub, maar het onderwerp is zeker interessant :)
De kunst op internet, kijken welke bronnen je gebruikt. Zo kan je makkelijk het kaf van het koren onderscheiden.
Als iemand hier iets beweerd, zonder bronnen, is het dan waar, of is het iemand eigen ervaring en mening? Ik neem aan dat niemand een studie voedingsleer achter de rug heeft?
Zit er dan niet een gevaar in iets uit eigen ervaringen te adviseren, als zijnde een fijt?
Dat is dus mijn grote bezwaar wanneer er advies gegeven wordt. Niet alleen over voeding, maar ook andere onderwerpen. Het is 9 van de 10 keer een eigen ervaring, of kennis die van internet of uit een boek komt.
Maar voor vrijwel alles zijn net zoveel pro°s als contra°s te vinden.
Daarbij worden bepaalde inzichten enkele decennia of na kortere tijd weer herzien, dus wat is dan de absolute waarheid? Vroeger mocht je bijvoorbeeld maar 1ei per week eten.
Dan ben ik weer terug bij ervaringen en zelf hetgeen eruit pikken wat goed is voor je hond, of jouzelf.
Mijn laaste post is overigens bedoeld als reactie op Suzanne's opmerking
Als iemand hier iets beweerd, zonder bronnen, is het dan waar, of is het iemand eigen ervaring en mening? Ik neem aan dat niemand een studie voedingsleer achter de rug heeft?
Zit er dan niet een gevaar in iets uit eigen ervaringen te adviseren, als zijnde een fijt?
Helemaal eens! Met advies over gedrag van af een pc is eigenlijk ook niet te doen. Niemand kent de situatie, de baas en hond. Je kan wel tips geven, hopen dat mensen er uit pikken wat bij hun past, maar vaak wordt terecht ook geadviseerd naar een gt te gaan.
Algemene tips over bench en zindelijk worden, kan weer wel, net zo als algemene voedings tips.
Maar met een zieke hond, of een echt gedrags probleem, zou ik altijd naar de DA of een G t gaan
Arme Luca, vannacht buikpijn, strekken, beetje kotsen, ontlasting, met bloed, ga straks gelijk naar de DA, bezorgd!
Even over mijn reacties hier: ik was fout, ik moet gewoon respecteren dat iedereen zijn eigen visie heeft.
Jullie zijn wel lekker op dreef hé?
Dit dwaalt zo ver af dat het voor ts helemaal niet meer interessant is om mee te lezen.
Kunnen jullie niet in pb verder gaan?
Angela, hoe gaat het nu? Zie je al verbetering?
Ik lees zo veel over zieke hondjes de laatste tijd.. Hopelijk blijft het Charlie gespaard, die heeft het al zo lastig met zijn darmen :-( Beterschap voor Luca en hoe gaat het nu met het hondje van TS? :-)
Ik hoop dat het bloed in de diarree over is?
Bloed vind ik altijd beetje eng.
Blijft het bloed dan zou ik checken voor Giardia
en dat even met de dierenarts bespreken.
ik zou hem niks meer geven waar granen in zitten;er zijn dierenwinkels waar je kan vragen of er granen in zitten,biologisch vlees is het beste...ook kan je informeren op "huisdierendokter.nl",daar staan alle voorkomende ziektes op en wat je er aan kan doen groet Gerda
Hoi Angela , Mijn hondje krijgt dan geen kvv maar lams/rijst brok ..maar wat je misschien kunt proberen voor zijn darmpjes is yakult op laten drinken ...heeft bij mijn hondje super geholpen ..meestal vinden hondjes dat ook erg lkkr ... groetjess Elfrieda
Hoi Angela ,
probeer eens yakult , heeft bij mijn hondje ook goed geholpen ..succes ..
vr gr Elfrieda
Hallo Angela, Ik heb een pup en zij had ook dagen diaree en later slijm met een beetje bloed. Ben direct naar de dierenarts gegaan kreeg tabletten ervoor maar dat hielp niet. Ik heb alle middeltjes gebruikt die ik maar kon vinden op internet, niets hielp. Nu heb ik een vriend die politiehonden africht en hem hem gevraagd. Hij gaf me de tip poffertjes van de Lidl, zonder boter en suiker geven. 3 a 4 per dag als beloning voor iets. De dag erna was ze ervan af, geen diaree meer en niet meer gehad. bij mijn pup heeft het super geholpen.
Leuk idee bij een hond met allergie voor granen....
Mischien een stomme opmerking maar bij mijn pluisje komt diaree van ongekookt vlees. Zo lang ik alles kook niets aan de hand. En pas op met producten waar met koeieletters opstaat graanvrij bijna altijd bedoelen ze tarwe vrij. En volkoren granen worden langzamer in het bloed opgenomen waardoor de snelle stijging van de suikerspiegel uitblijft. En verder of granen nou uberhaupt wel goed of slecht zijn. De wetenschap weet wat ze weten maar dat kan morgen anders zijn. Ik zelf denk overegens dat granen niet nodig zijn en de oorzaak zijn van diabetische klachten maar dat is wat ik denk. maar bv de tibetaantjes zoals mijn schatje in tibet krijgen daar louter mais koeken en geiten melk de rest zoeken ze zelf maar en het zijn prachtige beesten die daar rondlopen.
ongekookt vlees bedoel je waarschijnlijk alleen spiervlees
je hond moet ook vlees bot krijgen anders klopt het dieet niet en krijg je inderdaad diarree ;-)
Mais is ook een graan overigens!
Vorige week een paar kippenekjes gehad meteen weer mis. En dan wordt ik echt snachts door mevr uit bed getrokken letterlijk want meteen weer aan de dunne. en das toch echt met bot nog afgezien van de ontelbare botten die in de tuin slingeren.
En dat mais ook graan is was precies mijn punt ;)
sorry had je verkeerd begrepen over de mais
zal beter lezen
dan kan je hond niet tegen kip denk ik persoonlijk (herken het van Jeff)
maar geldt het echt voor elk dier?
die ontelbare botten in de tuin klinkt wel spannend ...
( ik zie nu zombies uit graven klimmen in je tuin s'nachts )
Of het is ontgiften ;)
En dan.....wat is de meerwaarde van dit type geraffineerde granen? Die zijn gewoon echt niet gezond voor een individu. Als je daar te eenzijdig grote hoeveelheden van voert, dan kan het -ondanks dat een hond het door bewerking kan verteren- hinder ondervinden in aansturing van diverse lichaamsprocessen.
Maar goed, ik schrijf hier vaker over, het belang van 'whole foods', in dit geval dan de volle niet tarwe granen. Zolang eigenaren de waarde hiervan gaan begrijpen, kom je er achter wat er zo ontzettend mis is aan te ver doorbewerkte fabrieksmatige voeding.
'Bewijs' dat geraffineerde granen niet bijdragen aan gezondheid. 1 van de vele Pubmed studies die daar over publiceren:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10878650
Zo kan ik nog wel even doorgaan met het vergaren van dat 'bewijs'. Dat mag ik vast wel als voedingsdeskundige, die regelmatig gezondheidsbevordering ziet bij cliënten door juist geraffineerde granen uit een dieet te skippen.
Klopt, eenzijdige voeding is slecht!
Voedsel voor een hond moet ong voor 70% vlees (bot, orgaan en spier) bestaan, 30%, overigen, dus groenten, granen fruit.
In arme landen, eten kinderen soms alleen water en granen. Hele zieke kinderen. Alleen vlees eten is niet gezond, alleen groente eten niet, alleen rauw ook niet, voor een mens bedoel ik.
Er was een vrouw die haar kind alleen rauw eten gaf en veganistisch. Dat kind was brood mager en had geen spiertje op zijn lijf. Kon op een gegeven moment niet meer staanWeet helaas niet hoe het met het jongetje is afgelopen, was ooit op tv. Zo erg.
Er 'moet' helemaal niets. Binnen het zelf samenstellen van de voeding voor een hond zijn er diverse visies die iets vertellen alszijnde dat het 'moet'. De beste richtlijn is te anticiperen op de behoefte die je hond je laat zien. Daarom kan het nooit zo zijn dat 1 visie de juiste is en zijn er gelukkig meerdere visies die leiden naar gezondheid. Over het algemeen is voor een gezonde hond een marge van 10-20% overige reëel binnen alle stromingen. Er zijn honden die geen groentes of bijvoedingen zoals granen lusten, dat dwing je niet af door te denken in 'moeten' op weg naar gezondheid. Dat is voor die betreffende hond dan duidelijk niet gezond. Mijn eigen honden krijgen beslist geen 30% 'overige' en dat bestaat al helemaal niet uit regelmatig granen (zo af en toe is voldoende), dat is voor hen niet goed, evenals dat het voor hen niet goed is om te vet te voeren. Leer te kijken en te luisteren naar een dier. Variatie in diersoorten en het overige wat je verstrekt, is belangrijk.
Het voorbeeld wat je aanhaalt van die vrouw, heb ik ook gezien. Een dergelijke visie is extreem, maar het jongetje leefde wel gezond, kon wel degelijk opstaan en sportte gewoon. Hij had een lage groeicurve, maar voor de rest was het een gezonde jongen, bleek ook achteraf uit onderzoek: http://www.documentairenet.nl/review/overleven-in-nl-rauw/
http://www.thepostonline.nl/2012/12/20/de-rauwe-werkelijkheid-van-francis-en-tom/
De hele wereld valt over zo'n familie heen als je extreme eisen gaat stellen en tegen de wet in leeft, zoals aangepaste voeding op school, onderwijs thuis etc.etc. Een dergelijke leefstijl is behoorlijk extreem, maar er valt voor veel mensen wel over na te denken. Want er wordt binnen onze voedingsmaatschappij behoorlijk grof verdiend aan junkfood en voedingsmiddelen waarin bewust wordt gekozen voor nepeiwitten, geraffineerde suikers, smaakversterkers, etc.etc. Transvetten en verzadigde vetten zijn funest voor je lichaam. In die zin begrijp ik de keuze van het veganisme wel degelijk. Uiteraard heb ik niets met de visie over het mijden van alle dierlijke producten. Mijn honden eten al jaren hun NRF naar volle tevredenheid, ik eet geregeld mijn portie vis en bio vlees. Juist omdat ik geen tekorten wil oplopen en afhankelijk wil zijn van supplementen.
Ik zei moet ONGEVEER. Is dus een richtlijn, staat dus niet dat je zo moet voeren, maar ONGEVEER. Wij moeten ongeveer o.a. 100 gr vlees, 2 stuks fruit en zo, richtlijnen waar je je ongeveer aan kan houden. Je moet ergens vanuit gaan.
Jij schrijft:
Voedsel voor een hond moet ong voor 70% vlees (bot, orgaan en spier) bestaan, 30%, overigen, dus groenten, granen fruit.
Ik probeer je net uit te leggen waarom dat voor veel honden niet haalbaar is, omdat je afhankelijk bent van het spijsverteringssysteem van je hond en niet omwille van een theorietje 'moet' voeren. Veel honden hebben totaal geen behoefte aan 30% koolhydraat uit plantaardig materiaal, laat staan dat een hoog percentage van die 30% uit granen 'moet' bestaan. Als je niet adequaat kunt voeren (dus niet aan die prooidiertheorie kunt voldoen met gevarieerde diersoorten in verhouding tot dat prooidier en regelmatig vuile pens/boekmaag), dan is het advies van o.a. dr. Tom Lonsdale bijv. om naast dik bevleesde karkassen en orgaanvlees een redelijk percentage 'overige' te voeren, dat uit die 30% 'mag' bestaan. Buiten groente om is dan het advies om van elke overige foodgroup niet meer dan 5% te voeren. Des te adequater je kunt voeren, des te minder onbalans creëer je. Je kunt dan beter stellen dat een gezonde hond 'ten minste' 70% bot/orgaan/spier gevoerd kan worden en met 30% overige aangevuld kan worden om verdere tekorten te voorkomen. Dat is een wezenlijk verschil met wat jij schrijft.
Een wezenlijk verschil??je bedoelt een andere manier van lezen.
Ong, is de afkorting van ongeveer, dus moet ongeveer. Misschien had ik beter kunnen schrijven, de richtlijnen geven ongeveer als uitgangs punt aan dat je ongeveer uit kan gaan van 70/30. Ongeveer betekend dat je er van af kan wijken.
Je moet toch van een richtlijn uit kunnen gaan. Je moet toch enig hou vast hebben en ergens beginnen. Je kan toch niet van een natte vinger uitgaan?
Met ons als mensen toch ook. Met een baby krijg je een richt lijn hoe je voeding moet introduceren. Dit geeft je een richtlijn, een houvast. Geen baby en geen hond is het zelfde.
Alleen door goed naar je hond te kijken, weet je uiteindelijk hoe je je hond moet voeden.
Maar je moet toch ergens beginnen???
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?