Ik volg een coat colors and genetics groep op facebook, omdat ik me bezig houdt met de vererving van de border collie kleuren. Maar in die groep komt van alles en nog wat voorbij (hoewel het merendeel toch wel border collies is) Een paar vond ik zo leuk dat ik die wel even wil delen,van sommigen heb ik de originele website (klik dan op de foto):
Black and tan - labrador
Vitiligo of mislukt mottled (of de hond wordt steeds witter, of de stippen ontbreken op het hoofd)
Asielhondje met wel een hele leuke aftekening
Border collie met hele mooie merle aftekening (lijkt wel hyena/african wild dog ;) )
Ik denk zelf dat het een Blue Merle Brindle is, op de site staat red maar dat kan niet aangezien ze zwart in haar vacht heeft.
Een heeeeeele witte berner senner
Hier als iets oudere hond:
Een rode Mechelse Herder
Heel soms komt er ook een paard langs, dit heet geloof ik Snowflake Dapple
Ohhh mooie kleuren he
Wow!!!heel mooi en apart! Vind die kleurfoutjes eigenlijk heel erg mooi en dat paard ook seg!prachtig!
Die witte berner is echt leuk
Ik vond hem eerst wel heeeeeeeel erg wit, maar later kwam de tweede foto toen bleek dat hij ook nog wel veel kleur heeft, alleen niet aan de voorkant
die border collie zo een mooie kleur
black tan labrador WTF!! haha. Is dat niet een rottweiler x lab?
edit: dat is exact de kleuraftekening van een rottweiler.
Die mislukte mottled is absoluut prachtig~ <3
Nogmaals bewijs dat de natuur prachtige dingen kan doen ontstaan...
Hier heb ik ook een mutatie..
Het is een Duitse dog..
Nee nee geen rottweiler ;)
Het "tan" (zo heet het bruine) vererft recessief. Dat betekent dat het generaties over kan slaan. Ook moeten allebei de ouders het hebben wil het naar voren komen. Door bepaalde genen zijn waarschijnlijk ALLE labradors stiekem deze kleur. Maar het komt niet tot uiting omdat er een dominant gen in de weg zit, die verstopt het. Zonder dat dominante gen krijg je dus deze kleur. BEHALVE bij de "gele/blonde" labrador. Want die kleur verstopt alle anderekleuren :) Om het lekker simpel te houden ;)
Maar deze labs worden gefokt als hulphond, dus naar kleur wordt niet gekeken.
Ah oke, dankjewel voor de uitleg. Ik heb er nog nooit een gezien helaas, is wel een mooie kleur voor een lab :D
Wat een aparte kleuren! Die asielhond is ook wel heel bijzonder zeg Maar die border is wel red hoor, dat is geen zwart maar heel donkerbruin. Zie je bij sable collies/shelties soms ook dat ze zo donkerbruin zijn dat het zwart lijkt
oh wat een bijzondere kleuren zit er bij zeg! ik heb een witte malamute, kom je ook niet vaak tegen!
Dit is een harlekijn dog :) komen vrij veel voor en wordt helaas vaak onverantwoord mee gefokt. Een gezonde harlekijn dog heeft deze genetica:
Merle: Mm
Harlekijn: Hh
Merle x merle mag je niet combineren omdat je dan MM krijgt, dat resulteert in allerlei afwijkingen.
Harlekijn x harlekijn zou niet moeten mogen omdat je dan HH krijgt en die pups worden tijdens de dracht al "afgebroken"
Een gewone merle: Mm hh, wordt gezien als een "fout" en mag niet mee gefokt worden. Ondertussen worden er helaas wel heel vaak Harlekijn x Harlekijn gecombineerd waardoor er MM doggen ontstaan met afwijkingen:
Wow die border heeft echt mooi kleuren, moest ook meteen denken aan een afrikaanse wilde hond. en die 2e is net een superheld hond met een wit masker
Ik kan de labrador niet zien ;)
Ik vind ze wel heel apart!
Uh nee hoor die sheltie is voor mij ook "gewoon" sable. Als de donkerste stukken van de vacht zwart zijn, spreek je van een zwarte basis vacht. Dat de rest bruin is maakt niet uit, dat hoort gewoon bij het sable.
Sable heb je namlijk in heel veel verschillende kleuren, je kunt zwart (gewoon) sable hebben maar ook red sable, blauw sable en lilac (lever/isabella) sable. Je moet kijken naar de uiteinden van de haren, de donkerste stukken, en de neus. De neus van deze scheltie is zwart, dus heeft de hond een zwarte basiskleur. Een rode hond heeft een rode neus ;)
Ik vind die asielhond met die gele en zwarte 'oogschaduw' wel heel bijzonder
Die tweede foto, die 'mislukte' zeg maar, vind ik ook wel heel apart. Best grappig eigenlijk.
Ik heb ooit een lemon Dalmatiër op internet gezien. Heel apart:
Of een langharige:
En tijdens het zoeken kwam ik ook een tricolor Toller tegen, mooi!
Een witte (albino) Dobermann:
Dit is geen harlekijn maar een PORSELIJN..
Verschillende kleuren sable:
Gewoon zwart sable:
Van links naar rechts: blauw sable, bruin (rood) sable en lilac sable
Uh porselijn?? Dat is volgens mij gewoon een andere term voor exact de zelfde kleur
knappe verschijningen!!!
Huh, die toller snap ik niet... Dat is genetisch gezien onmogelijk namelijk, tenzij hij gekruist is De kleur van tollers is het zelfde als de kleur van golden retrievers en blonde labradors. De tint (intensiteit) is anders maar in de basis is het het zelfde gen. Die kleur is dominant en verstopt alle andere kleuren. 1 van de ouders van deze hond moet een andere kleur gehad hebben dan de toller anders krijg je deze kleur niet. Misschien met een aussie?
Haha geeft niet, het wordt extra lastig omdat alle rassen weer andere termen voor dezelfde genen gebruiken ;)
Kleurslagen
Doggen zijn onder te verdelen in verschillende Kleurslagen: Geel, Gestroomd, Zwart-Wit gevlekt, Zwart en Blauw. Bij alle kleurslagen geldt dat de kleur van de ogen donker bruin is, alleen bij de blauwe doggen zijn lichtere ogen toegestaan.
Geel
Licht tot donker goudgeel, zwart masker gewenst. Niet gewenst zijn kleine witte aftekeningen op borst en tenen.
Gestroomd
Grondkleur licht tot donker goudgeel, met zwarte duidelijk getekende en zo gelijkmatig mogelijk, evenwijdig aan de ribben lopende strepen. Zwart masker gewenst. Niet gewenst zijn kleine witte aftekeningen op borst en tenen.
Zwart-Wit gevlekt (Harlekijn)
Grondkleur zuiver wit, zo mogelijk zonder doorslag van zwarte haren, met over het gehele lichaam goed verdeelde ongelijkvormige lakzwarte vlekken. Niet gewenst zijn grijze of bruinachtige vlekgedeelten.
Blauw
Zuiver staalblauw, witte aftekeningen op borst en benen zijn toegestaan.
Zwart
Lakzwart, witte aftekeningen zijn toegestaan. Tot deze kleurslag behoren ook de zogenaamde Manteldoggen, waarbij het zwart als een mantel het lichaam bedekt en waarbij de voorsnuit, hals, borst, buik, benen en staartpunt wit kunnen zijn. Doggen met een witte grondkleur en grote zwarte platen - de zogenaamde Platendoggen - worden in het buitenland onder de zwarte kleurslag gekeurd.
NEK = Niet Erkende Kleurslag. Dit houdt in dat er niet met deze kleurslag gefokt mag worden en niet op tentoonstellingen mag worden mee gedaan, omdat de kleurslag niet erkend is in de rasstandaard. Tot de NEK - "Nekkies" voor ingewijden - behoren de Grijstijgers, de Porseleintijgers en de Witte Doggen.
Grijstijgers (Merle) hebben zwarte vlekken op een grauwe, grijze grondkleur i.p.v. zuiver wit. Porseleintijgers zijn doggen die overwegend blauwe, grijze, gele of gestroomde vlekken vertonen. Witte Doggen zijn doggen zonder enige zwarte aftekening, zogenaamde albino’s.
bron: http://www.allpets.nl/pets-spotlight/7-duitse-dog-de-vriendelijke-reus-onder-de-honden
Dit is de gold sable kleur bij shelties, heel anders dan bij de borders die 'zwarte sable'/dark sable zie je juist heel weinig en is dus juist helemaal niet de "normale" sable
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?