bij die akita's staat het inderdaad wel erg mooi! Het komt soms ook bij borders voor maar dan vind ik het niet zo geweldig:
Okeej bij deze is het wel weer leuk:
Van deze drie (even voor het gemak van google gehaald) weet ik niet of ze stambomen hebben maar ik weet wel dat ze er ook zijn met stamboom :)
Wist je trouwens dat brindle ook in driekleur vorm kan? De "tan" plekken (zoals bij de rotweiler, de sheltie's, en de border collies (de driekleur plekken)) zijn dan brindle. Weet niet of andere rassen het ook hebben maar borders wel:
(eigenaar: Stephanie Stockley, ABCA geregistireerd)
Mara van Lianne is trouwens ook brindle pointed :)
Jep! Hier ook een stukje brindle, wel stamboomloos..
wel goed te zien op deze foto:
waw! wat een speciale kleuren!
Ik heb een fox-red Labrador. Ook een beetje een 'speciale' kleur, maar ze zijn wel erkend onder de kleur blond. De kleur komt door de overfok jammer genoeg nog maar heel weinig voor, ik krijg dan ook vaak de vraag of het een kruising is.
Mooi om te zien! Jammer alleen dat het vaak niet alleen bij een aparte kleur blijft maar dat het vaak ook samengaat met gezondheidsproblemen
vind die "labrador"van de Dames met het indianen masker SCHITTEREND!
Alles van bijna wit tot diep rood is goed bij de labrador.
Ik moet zeggen dat ik de rode mooier vind, net als bij goldens overigens.
Tweed:
Ik denk dat dit nog weleens in de buurt kan komen wat die border collie van de eerste pagina is. Tweed is een zogeheten merle modifier die ervoor zorgt dat de verdunde delen van de vacht worden verandert in willekeurige gebieden van bruin, grijs en tan.
Ook interessant om te weten (ik wist het niet en velen met mij denk ik) is dat Harlekijn doggen altijd Merle zijn. Het Harlekijn gen zorgt ervoor dat de verdunde delen in de vacht verandert in wit. Zonder het merle gen, komt het Harlekijn gen niet tot uiting. Genen die zorgen voor een geheel witte vacht bij de Duitse dog bestaan niet, wat betekent dat alle witte Duitse doggen double merles zijn. (en dus het resultaat van een onverantwoorde combinatie...)
Meer over kleurengenetica is hier te vinden: doggenetics
Ik ken tweed, maar dat ziet er toch anders uit :) Dit is tweed:
Deze hond is te rood voor tweed:
Brindle heeft echter wel echt dat rode, vandaar dat ik denk dat het een brindle merle is. Maar t blijf lastig want meer dan deze foto heb ik niet, dus ik kan ook niet terugkijken in de lijnen
Weer een apart hondje op facebook laatst:
(geen bronvermelding).
Op facebook komt iedereen uit op seal merle ;)
Wauw die red-fox lab is mooi zeg! Geweldig ik volg!
Natuurlijk hebben wij ook brindles maar ik vind de domino kleur bij Afghaanse windhonden echt bijzonder. Dit is de opa van mijn Valentijn, Ikaros genaamd :)
Heeel erg gaaf inderdaad!! Ik ken de kleur als "sable" maar komt op het zelfde neer als ik zo kijk :) die heeeele lange haren geven wel een heel mooi effect
Ik vind de kleuren van de Borders zo speciaal
Volgens mij is dat wel het ras met de meeste kleuren.
Stuk voor stuk prachtig
volgens mij ook :)
Een aantal honden met Vitiligo (een aandoening die de vacht wit maakt, maar volgens mij verder geen medische gevolgen heeft)
Herder:
Dobermanns
Rottie
Greyhound
Berner
Vitiligo heeft zoals ik het bij mensen (en mezelf) ken, geen medische gevolgen..enkel uitkijken in de zon..
Maar het is dus niet zo dat als de oren wit worden..de doofheid tot gevolg heeft.
Volgens mij hebben deze honden geen vitiligo. Vitiligo is een een geleidelijk kleurverlies van de vacht die over het algemeen begint bij de kop en zich later verder verspreid over het lichaam. De willekeurige spierwitte vlekken op de dobermannen en de kleine witte stipjes verspreid over het hele lichaam van de greyhound, kloppen niet met die beschrijving.
Van de site die ik al eerder linkte;
"Vitiligo is a condition where the skin/coat cells stop being able to produce pigment, causing areas of white. It can have a variety of causes (including an auto immune disease that attacks pigment cells), but in dogs does not usually have any adverse effects other than coat colour. The pigment loss is generally concentrated around the head/face, but often spreads to the rest of the body."
Over de grey:
"I have not seen this phenomenon in any other breeds but it appears to occur fairly frequently in black Greyhounds. There are small white spots on the coat, almost like ticking in reverse. These dogs look like they have been sprinkled with snow. It is not clear whether this is caused by some form of greying, vitiligo, or whether it is actually a colour gene. Vitiligo is unlikely as this is usually concentrated around the face and not in small spots all over the body."
Ik heb geen idee wat die dobermannen hebben als het gaat om die spierwitte vlekken. Ik heb een site gevonden die dezelfde foto gebruikt en het ook over vitiligo heeft, maar in dezelfde ademteug noemen ze de hond ook een rottweiler. Wat ik daarvan moet denken.
Ik denk dat er misschien meerdere "vormen" van Vitiligo zijn. Als de kleine stippen er niet bij geboorte waren en met de leeftijd mee zich uitbreiden, dan zijn alle symptomen het zelfde alleen begint het niet bij de kop. Maar iemand hier op het forum heeft den blauwe duitse dog (Kyra) die de witte stippen ontwikkelt as we speak. Stiekem hoop ik dat ze de hond op vitiligo laat testen :)
https://www.hondenpage.com/hondenforum/181827/help-onze-blauwe-duitste-dog-krijg-overal-witte-stippen!.php
Aparte kleuren kunnen best mooi zijn,zolang ze niet met opzet gefokt worden en die honden best niet gaan inzetten om mee te fokken. Denk bij mezelf dat vele rassen al genoeg gezondheidsproblemen hebben die eerst aangepakt moeten worden vooraleer er aan een nieuwe "kleur" moet gedacht worden. Helaas zie je veel voorbij komen op sociale media,dan heb ik sterk mijn bedenkingen hierover. Op kleur fokken heeft zo al genoeg risico's. Zag net nog een blauwe sbt pup met een kale rug,altijd triest dat hondjes de dupe zijn van het onverantwoord fokken met bepaalde kleuren
Ik ben zelf ook tegen het fokken op kleur. Dat neemt niet weg dat het fascinerend is :)
Tegenover mij woont een Weimeraner met (waarschijnlijk) Vitiligo. Onder invloed van bepaald voer leek het ooit minder te worden, maar dat proces heeft niet doorgezet, dus wordt het dier steeds witter.
Ik vind dat als er geen gezondheidsrisico's aan een kleur verbonden is, er niks mis mee is om een hond met een bepaalde kleur in je achterhoofd te willen fokken. MITS dit niet je enige fokdoel is uiteraard.
Neem de witte herder. Die is ontstaan omdat mensen de witte kleur heel mooi vonden. Bij de Duitse herder was wit verboden en er mocht niet mee gefokt worden, want volgens de standaard was het een 'kleurfout'.
Ik vind dat kleur geen grond moet zijn waarop een hond afgekeurd wordt en niet voor de fok mag worden ingezet --zolang de kleur niet in verband staat met gezondheidsproblemen.
Neem de grijstijger bij de Duitse dog (heel veel kleuren bij de Duitse dog eigenlijk...) Die honden zijn prima gezond, niks mis mee, en ze worden regelmatig geboren. Het zit nu eenmaal in de genen van het ras en dat zul je er ook niet uit krijgen zolang er met Harlekijns gefokt blijft worden.
Ik vind het om die reden dan ook dom om alle andere kleuren die van het fokken met Harlekijns ook het resultaat zijn, uit te sluiten van de fok. Dit zijn gezonde honden met het ongeluk dat ze een 'kleurfout' hebben. Allemaal gezond genetisch materiaal, weggegooid.
Dus al met al heb ik er een beetje moeite mee als wordt gezegd 'dit is een goed kleurtje' en 'dit is een fout kleurtje' als beide honden gewoon gezond zijn. Als mensen het een mooie kleur vinden, waarom zouden ze er dan niet mee mogen fokken?
ik kwam deze kleurslag dobermann tegen wat ik graag met jullie wilde delen.
de "cream white" dobermann
Ik dacht dat het albino's waren, maar dat valt dus blijkbaar mee?
http://dobenardobermanns.homestead.com/CREAMWHITEDOBERMANNS.html
Vond net een leuk Pinterest bord met aparte kleuren:
http://www.pinterest.com/derime/unusual-colors-and-coats-in-dogs/
Een aantal van het bord:
"Mislukte" labrador
Chocolate merle snauzer
Langhaar akita
Blue merle pitbull
Blauwe beagle
Splitface mopshondje
Langhaar dalmaat
Ik denk dat er niets mis is met fokken met een kleur in je achterhoofd, zolang het maar niet de overhand krijgt. Je moet begeven moment toch ergens een keuze gaan maken in dekreuen. Ik wil graag goudkleurige Goldens fokken en zal dus eerst naar de dekreuen kijken die ook goudkleurig zijn. Dan houd ik er nog ontzettend veel over om mijn keuze uit te maken. ;) Uiteraard, als er geen gezonde goudkleurige Goldens zouden zijn dan zou ik voor een lichtere gaan, maar dat gaat nu niet op. Je ziet bij de Golden fokkers dat er voorkeur is voor licht of donker. Is naar mijn mening niets mis mee, zolang je maar wel blijft letten op punten zoals HD.
Ik vind het erg bijzonder om al die verschillende kleuren te zien!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?