Hallo, we ondervinden al een tijdje wat problemen tijdens het wandelen met onze 4 maanden oude whippet pup. Zowel buitenshuis als in de tuin wordt er veel geoefend maar we hebben de indruk dat de pup niet zo graag wandelt. Hij gaat dan op geregelde basis zitten zonder dat hij voorruit wil. Na wat aanmoedigen of een snoepje wil hij wel wat verder stappen maar na enkele meters is het terug hetzelfde. Eerst dacht ik dat het door de vele indrukken buitenshuis was ( kinderen aan de school, verkeer, ...) dat hij dit deed maar sinds dit weekend weet ik na wat oefenen in de tuin dat dit daar ook zo is. Wel moet ik zeggen wanneer onze tweede hond ( 15 jarige jack russel)mee wandelt dit toch een stuk beter gaat. Allen kan onze jack jammer genoeg niet meer zo goed en lang wandelen en wil ik de wat langere wandelingen alleen met de pup doen. Dit weekend was mijn dochtertje eens mee met de step en wanneer ze een tijdje voorop reed ging het ook heel wat beter. Zowel een halsband als een tuigje geven hetzelfde resultaat. Zelf denk ik dat het wat onzekerheid (of stress) is en hoop dat dit eruit gaat met veel oefenen en te wandelen. Maar wanneer er mensen zijn die tips kunnen geven zou ik zeer tevreden zijn! ;-)
Hoe loopt hij als jullie terug naar huis gaan?
Zou goed kunnen dat het wat eng is voor de pup, alles is nieuw en niet vertrouwd. Een tip kan zijn om de pup ergens neer te zetten en vervolgens naar huis te lopen, dat kent de pup en die zal dan hoogstwaarschijnlijk vrolijk met je mee huppelen naar huis.
Is de pup wel goed gesocialiseerd bij de fokker?
Al naar de dierenarts geweest? want de mijne zegt dat je HD kan herkennen aan dat een pup niet graag loopt en regelmatig gaat zitten..
Mijn pup van 4,5 maand doet dit dus ook! Het is bij mij eigenlijk pas begonnen sinds een week of 2. Ook nadat ik ben verhuisd en we dus een ander rondje lopen in een andere omgeving. Soms denk ik dat ze gewoon de boel op haar gemak wil verkennen, het verkeer, paarden in de wei. Op de hondenschool zeggen ze dat ze gewoon aan het testen is wie de baas is. Ze adviseren me daar om haar met snoepjes en haar commando 'Joy volg' mee te komen. Dit lukt maar na 2 passen gaat ze weer zitten..
Kan dit echt te maken hebben met HD? Ik ben hier heel bang voor. Ze is geboren met stamboom en haar beide ouders zijn HD vrij.. Ze mag geen trap lopen van mij. Springen dat kan ik niet tegenhouden.. Ze springt op de bank, als ze buiten speelt springt ze op dingen, het is gewoon spelen wat ze doet.
Ze struikelt of valt ook wel geregeld over haar eigen poten. Is dat dan ook een slecht teken of is dit gewoon een beetje lompheid van een nog jonge pup? Doet jouw pup dit ook Tom?
Een pup krijgt buiten en zeker op elk nieuw plekje en wanneer er veel aan mensen kinderen honden auto's of fietsen langs komen veel prikkels te verwerken.
De vraag is dan wil de pup echt niet lopen of heeft hij even tijd nodig die prikkels te verwerken? ALs je er zelf even rustig bij blijft staan en er niet op reageert gaat de pup dan niet na even zelf weer op onderzoek uit van waaruit je dan de pup kan motiveren met enthousiasme om weer met jou mee te gaan.
@Suus bij Sadi heeft ook een tijdje geduurd voor ze haar poten onder controle had een Berner groeit erg hard en na de ene groeispurt lijken de proporties normaal en bij de andere zijn de poten in verhouding langer en dan lijkt het weer of de achterkant wat hoger is vooral tijdens die eerste fase waarin de groei zo enorm hard het en het lichaam continu verandert struikelen ze gewoon vaker over hun eigen poten en raken ze makkelijker uit balans. Bij Sadi ring dit rond de 5 a 6 mnd wat beter en nu lijkt het als je niet beter weet dat er een stabiele volwassen hond rond loopt. Terwijl ze ook nog pas 8 maanden is (het stuitergedrag niet meegerekend ;-) ) In principe is dat dus niet ongewoon Bij een berner is het wel dubbel oppassen en zorgen dat je pup zich niet overbelast dus niet te ver lopen en te lang spelen want dan kunnen er wel problemen ontstaan het lichaam heeft het erg zwaar te verduren tijdens de groei.
Oke, super thanks! Ik roep iedere keer als ik haar zie gaan maar weer: Joy doe nou toch voorzichtig asjeblieft, dat is niet goed voor je heupen! Waarna ze me vragend aankijkt en kwispelend verder rent, springt en rolt.
Als ik haar even laat zitten, komt ze wel weer mee. Weet niet hoe dat bij Tom is. Maar vooral in de ochtend heb ik niet de tijd om na elke 2 stappen 3 min stil te staan. Daarbij heb ik nog 2 kleine hondjes die dat na de 5de keer ook heeeeleeeemaaaaaaal niet leuk vinden en uit protest gaan trekken. Dan lopen er mensen voor en sta ik daar met een eigenwijs pupje op haar billen en 2 kleine die samen al hun krachten inzetten om eindelijk weer vooruit te komen en het volgende plekje te kunnen besnuffelen. Waardoor ik dus bijna in 2 stukken getrokken wordt
Misschien wat vaker ook je rondje met de pup alleen maken, is ook wel belangrijk zodat de pup ruimte krijgt zijn eigen identiteit te ontwikkelen. En voor jullie onderlinge band. En is dan voor de andere twee hondjes ook wel fijn.
Het klinkt mij toch als overprikkeling. Probeer je pup wat meer te laten rusten.
Mijn hond Lexi leek in het begin ook echt niet graag te gaan wandelen. Ze wou amper vooruit lopen, leek angstig en onzeker, heeft een hele tijd met haar oortjes platgedrukt op haar kopje gaan wandelen, onzeker staartje etc.
Ik kan enkel zeggen: gewoon véél geduld hebben :) heel rustig het aanpakken, kleine stapjes, veel belonen, niet te lange afstand ineens willen en voor je het weet leert ze wel dat het niets is om bang voor te zijn of niet leuk te vinden!
Ondertussen trekt Lexi er regelmatig mijn arm bijna af omdat ik niet snel genoeg vooruit ga soms :D
Ze is helemaal enthousiast als ze het geluid van de ketting hoort om mee te wandelen. Enkel de ketting omdoen, vindt ze niet zo fijn :D maar eenmaal die om is, is ze dat alweer vergeten.
Zeer vrolijke, zelfzekere en nieuwsgierige hond nu tijdens het wandelen! (ze is ondertussen 10 maand)
Waar baseer je dat op? :)
Eens kijken hoe je het gaat als je haar wandelingetjes in eerste instantie eens tijdje saai houd dus 1 vaste route kijken of het dan verbetert en dan als dat goed gaat af en toe eens een nieuw stukje pakken en haar daar geleidelijk aan laten wennen.
Een pup krijgt zo veel te verwerken en wij weten niet wat er in dat koppie omgaat. Misschien gaat hij zitten om even alles rustig te bekijken??
Ik zou hem lekker laten zitten en kijken wat er gebeurt. Misschien loopt hij weer een stukje na een tijdje. Til hem op en ga een stukje lopen, misschien gaat hij wiebelen en wilt zelf weer een stukje lopen. Gebruik een lange lijn en ga een stukje van hem afstaan en wachten. Misschien komt hij na een tijdje naar je toen. Laat je kids van hem weg rennen, misschien vind hij dat leuk. Gooi een balletje voor uit.
Dit kan je niet afdwingen, misschien gaat alles hem te snel, geef hem de tijd hij id nog erg jong.
Net als met kleine kinderen, de een wilt perse leren lopen, de ander kijkt liever de kat uit de boom en gaat pas lopen als hij heel zeker van zich zelf is. Je hond kan wel lopen, maar misschien vind hij het nog te veel of te spannend.
Kan hij los in de tuin? Lekker los en hem laten.
Graag gedaan.
Sadi was erg snel overprikkeld en had erg veel moeite met verschillende rondjes.
De wandelingentjes hebben we toen terug gebracht naar 1 vast rondje.
Tuurlijk zijn we wel voor socialisatie naar plekken toegeweest maar voor Sadi bleek al heel snel de ene dag iets ter socialisatie ondernemen hield in dat ze daarna echt 2 dagen nodig had met puur alleen standaard vaste saaie dingen. deden we 2 dagen na elkaar verschillende dingen ter socialisatie dan was er geen land meer met haar te bezeilen it uitte zich bij Sadi in neiging tot tanden in meubels zetten en zoeken naar dingen om uit te halen maar ook gewoon dwars gedrag aan de lijn ook als we dan gewoon datzelfde saaie rondje liepen.
Wat verder voor sadi verschil maakte was na een socialisatie uitje kauwmateriaal aanbieden waar ze dan eventuele frustratie op kwijt kon en als afleiding diende van alle prikkels in d'r koppie en erna viel ze dan heerlijk in slapen.
Het is echt zoeken naar de juiste balans hoeveel herstel je pup nodig heeft na een socialisatie uitje of een nieuw paadje tijdens de wandeling. En op een gegeven moment leer je ook aanvoelen wanneer het een vorm van overprikkeling is of wanneer juist extra ruimte nodig is wat meer energie kwijt te kunnen.
flexi in de tuin kan en in de begin fase tijdens de wandeling als de pup veel blijft zitten kun je kiezen voor een lange lijn of flexi lijn maar onthoud wel dat een flexilijn eigenlijk trek gedrag beloont dus kan je straks wel meer werk opleveren om trekgedrag er weer uit te halen dus moet je eigenlijk met de flexi als je die wil proberen op letten dat je geen lijn mee geeft als je pup eraan trekt maar zelf wanneer jij dat goed vind wat extra lijn geeft
Beter geen flexilijn, hierdoor leren ze dat als ze trekken ze succes hebben. Ik zelf heb een dunne niet te zware lang lijn die ik genoeg los liet, zodat mijn hond er geen kast van had, maar ik haar wel vast had voor het geval ze de weg op zou gaan of zo.
Ze rent wel in de tuin, ik denk dat ze het allemaal heel spannend vind buiten. Met je jack meelopen is veilig. Ik zou haar echt lekker laten zitten, dat ze alles rustig kan verwerken. Je zult zien, het komt vanzelf!
Oh, dat heb ik met Beau ook gehad. Klein stukje op getilt en buiten het hek neer gezet en toen wou die ineens wel lopen...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?