Whippet

Whippet

Rasgroep van de Whippet

De Whippet behoort tot de Rasgroep "Windhonden"

Geschiedenis van de Whippet

Whippet

De whippet is een hondenras waarvan de oorsprong niet geheel duidelijk is. Enerzijds denkt men aan een afstamming van de faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie, anderzijds denkt men aan kruisingen tussen greyhounds, Italiaanse windhonden en terriërs. Dat laatste is waarschijnlijker (al zijn er diverse afbeeldingen met honden die op kleine greyhounds lijken gevonden, die dateren uit het Romeinse tijdperk).

Whippets werden voornamelijk gefokt en gehouden door de Engelse mijnwerkers en werden ingezet voor de konijnenjacht. Deze mensen vormden indertijd de allerarmste bevolkingsgroep in de Britse samenleving en zo kreeg deze 'working class' ook vlees op tafel. Toen dat verboden werd, ging men onderlinge wedstrijden organiseren. De whippet kan in enkele seconden een snelheid van 55 km/u bereiken. Hij is de enige windhond met een goede neus, die hij ook gebruikt om te jagen. De whippet is bovendien een ren- en gezinshond.

Karakter van de Whippet

Whippet

Eigenschappen

De whippets zijn zeer aanhankelijk en aanhalig, intelligent, gehoorzaam maar niet slaafs, vrolijk, vreedzaam, speels, onafhankelijk en zelden waaks.Ze zijn erg gevoelig voor sfeer en stemmingen en gedijen het best in een vreedzame omgeving. Spanningen en harde woorden verdragen ze niet. In huis zijn ze bijzonder rustig, slapen ze veel bij voorkeur op een zachte hoge plaats. Ze houden van warmte en comfort en houden zichzelf schoon als een kat. Hun houdingen en bewegingen zijn gratieus. Ze liggen graag bij elkaar of bij hun mensen. Buiten zijn ze levendig en alert, rennen en spelen ze graag. Whippets zijn over het algemeen erg lief voor kinderen. Het ras gedraagt zich erg vreedzaam in het gezelschap van andere honden en zoekt zelden ruzie. De neiging om achter alles aan te jagen wat snel wegvlucht, is hem aangeboren. Een huiskat waaraan de whippet gewend is, zal echter met rust gelaten worden.



Uiterlijk

Bij reuen varieert de schouderhoogte van 47 tot 51 cm en bij teven van 44 tot 47 cm. De vacht, die in alle kleuren is toegestaan, is fijn, kort en dicht. Wit met gestroomde of gele platen of vlekken, zwart, zwart met wit, blauw, geheel gestroomd en beige al dan niet met een donker masker zijn de meest voorkomende kleuren. Ze zijn sierlijk en slank, gespierd en ze hebben een diepe borstkas; ze zijn gebouwd als de gestroomlijnde perfectie van kracht, snelheid en balans.
Het ras bestaat uit 2 'lijnen' het show- en het rentype. Het rentype is doorgaans wat zwaarder gespierd. Het showtype is op de renbaan iets langzamer maar wint vaak op coursings. Whippets zijn erg veelzijdig. Ook op behendigheid-, flyball en gehoorzaamheidswedstrijden doen ze mee in de hoogste regionen.

Rasstandaard van de Whippet

Algemeen voorkomen:
Evenredige combinatie van spierkracht en sterkte met sierlijke, elegante belijning. Gebouwd voor snelheid en werk. Alle vormen van overdrijving dienen vermeden te worden.

Eigenschappen:
Een ideale metgezel met groot aanpassingsvermogen in zowel huiselijke als sportieve omgeving.

Temperament:
Zachtaardig, aanhankelijk, evenwichtig karakter.

Hoofd en schedel:
Lang en droog, van boven vlak, naar de neus smaller toelopend, lichte stop, tamelijk breed tussen de ogen, kaken krachtig en scherp besneden, zwarte neus, bij blauwe dieren is een blauwachtige neus toegestaan, bij leverkleurige dieren een neus in gelijke kleur en bij witte of bonte honden is een vlinderneus toegestaan.

Ogen:
Ovaal, helder, zeer wakkere uitdrukking.
Mond:
Krachtige kaken met een volmaakt regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. de tanden van de bovenkaak moeten goed sluitend over de tanden van de onderkaak passen en rechtstandig in de kaak geplaatst zijn.
Nek:
Lang, gespierd, sierlijk gebogen.
Voorhand:
Schouders, schuin en gespierd, de schouderbladen doorlopend tot de bovenkant van de wervelkolom waar zij zich duidelijk moeten aftekenen. Voorbenen recht en rechtstandig: het front niet te breed, polsen sterk met lichte vering, ellebogen goed onder het lichaam geplaatst.

Achterhand:
Krachtig en breed op de dijen, knieën goed gehoekt, hakken goed laag geplaatst, goed ontwikkelde tweede dij, waardoor de hond in staat is veel grond te beslaan en grote stuwkracht toont.
Voeten:
Nette welgevormde voeten, goed ingesneden tussen de tenen, kootjes goed gebogen, voetzolen dik en sterk.
Staart:
Geen bevedering (lange haren), lang, geleidelijk dun uitlopend; in actie in een licht opwaartse boog gedragen, echter niet over de rug.

Beweging:
Vrij, met achterbenen die goed onder het lichaam gebracht worden om stuwkracht te ontwikkelen. Voorbenen moeten ruim naar voren gebracht worden, laag over de grond, zuiver in het komen en gaan. De algemene beweging moet niet te houterig, hoog dravend (steppend), kort of trippelig zijn.
Beharing:
Fijn, kort, dicht in structuur.
Kleur:
Iedere kleur of combinatie van kleuren.
Maat:
Hoogte reuen: 47 - 51 cm Hoogte teven : 44 - 47 cm
Fouten:
Iedere afwijking van voorgaande punten moet als fout aangemerkt worden en de ernst waarmee de fout wordt beoordeeld moet precies overeenkomstig de graad daarvan zijn.

N.B. Mannelijke dieren moeten twee klaarblijkelijk normale testikels hebben, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.

Gezondheid van de Whippet

Whippet

De Whippet kan PRA (Progressieve retina atrofie), Cataract, Lensluxatie (erfelijke oogaandoeningen), soms hartafwijkingen en bij de langharige variant CEA/CH (Collie Eye Anomaly / Choroidal Hypoplasia) en MDR1 (Multi drug resistance, alleen de langhaar) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De oogtesten worden door een specialist uitgevoerd.
Voor CEA/CH en MDR1 is een DNA test beschikbaar.
De uitslag daarvan kan Vrij, Drager of Lijder zijn.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Whippet

De whippet heeft met zijn korte beharing weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende als u zo nu en dan de losse en dode haren uit de vacht borstelt. Sommige exemplaren hebben aanleg voor tandsteen, maar door ze regelmatig wat te kauwen te geven, kunt u dit probleem voor een groot deel voorkomen. Hou de nagels kort.

Opvoeding van de Whippet

Whippet

Hou de opvoeding van de Whippet afwisselend. De beste resultaten boekt u wanneer u de training afwisselt met spelen en rennen, maar onthoud dat dit hondje nooit een onvoorwaardelijk gehoorzame hond zal worden.
Hij moet met zachte hand worden opgevoed.
Buiten extra opgepast:
Aangezien een Whippet een enorme snelheid kan maken is het wel belangrijk dat men hem niet zo maar overal los laat. Is hij eenmaal op snelheid dan is direct stoppen niet zo gemakkelijk meer, en daarom ook zeer gevaarlijk vlakbij een drukke weg. Een rustig groot stuk bos, strand, weiland of afgezet terrein zijn ideaal. Dan kan men pas goed zien waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn: de hazen- en konijnenjacht. Buiten explodeert hij als het ware. U zult dan verbaasd staan van zijn snelheid en actie. Als een wervelwind schiet hij langs u heen. Hij spant zich dan tot het uiterste in om al zijn spieren te gebruiken. Dan zie je ook dat hij niet zo breekbaar is als sommige mensen wel denken. (Als dit werkelijk zo zou zijn, dan was hij natuurlijk niet al decennia lang gebruikt voor de jacht!) Is hij eenmaal uitgedold dan komt hij graag weer naar zijn eigenaar.

Rasvereniging van de Whippet


Whippet Club, Nederlandse
Whippet Club, Nederlandse

Ansen
Website: http://www.whippetclub.nl

Popularitieit van de Whippet

De Whippet staat op dit moment op de 57e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Whippet

De whippet is nog een zeer gezond ras. Leeftijden tussen de 13 en 15 jaar zijn heel normaal.

De whippet is, zoals eerder gezegd, een windhond en dat betekent dat zijn hele bouw op rennen en jagen is ingesteld. De Whippet houdt ervan tijdens een wandeling een aantal malen flink te sprinten, waarbij zeer hoge snelheden worden gehaald. De Whippet houdt van een zachte ligplek en slaapt thuis vrij veel.

Whippets hebben geen ondervacht, waardoor ze niet zo goed beschermd zijn tegen kou. Het is verstandig om bij koud weer, snijdende wind, ijsregen of sneeuw ze een jasje aan te trekken.
Whippets (zoals alle windhonden) zijn gevoelig voor sommige narcose middelen.

Whippet pup aanschaffen

Voor bemiddelijng van een pup, of voor een herplaatsingshond kan contact worden opgenomen met de Nederlandse Whippet Club. Website: www.nederlandsewhippetclub.nl

Whippet fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Whippet.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Whippet pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Whippet hebben ook deze rassen

Meer weten over de Whippet ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Whippet:


Afbeeldingen

WhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippetWhippet

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Whippet hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^