Nee, eerder een onzekere, voor mensen tevens onaangename, manier om aan jouw pup te vertellen wie hij is. Urine = visitekaartje. Dominant gedrag uit zich in andere vormen. De meeste reuen verkiezen sowieso om ergens tegenaan of overheen te plassen, dan in het wilde weg. "Claimen" door middel van geur/ urineren zie ik ook niet zitten. En dan? Dat ze dan van de reu "is" en mee naar huis gaat? Zo werkt dat niet bij honden hoor. HAHA
Nee de collie is niet onzeker tegen over andere honden hij is nieuwsgierig en gaat graag even kijken en is altijd in voor een spel.
Honden die naar hem uitvallen dan merk je wel een andere houding maar dan meer het negeren van de hond en wegkijken en wat bevriezen als de "nare hond" dan weg gaat heeft hij altijd even een ontlading dan moet hij ff springen en gek doen bij mij.
Heb hem overigens nog nooit zien borstelen wat je goed kan zien bij een collie want dan blazen ze hun hele vacht op.
Hij is heel sociaal (oke buiten het heel soms piesen) naar hond en mens en staat vrolijk en onbezonnen in het leven.
Dat ff gek doen, is een ontlading van stress. Wegkijken en bevriezen zij tekenen van een gestresste hond.. het is goed voor je hond om hem zelfverzekerder te maken.. misschien hulp van een deskundige?
Grappig de collie is alles behalve een gestresste hond, dit gedrag laat hij enkel zien bij een hond op de cursus die standaard naar hem uitvalt, hij negeert het hondje keurig door net te doen of hij hem niet ziet inderdaad wegkijken, kalmerend signaal "hé ik zoek geen ruzie" ook bevriezen is een kalmerend signaal, door te bevriezen geeft de collie aan de andere hond aan om rustig te worden.
Denk dus dat de collie zelfverzekerd genoeg is omdat hij heel mooi signalen kan laten zien in dit geval moet de andere hond eens naar een deskundige omdat die de hondentaal niet begrijpt
Dat haha vat ik niet... Maar als je redenatie juist is zou de reu het ook doen als Bibi los loopt. En ze loopt niet weg, blijft gewoon staan. Dus zelfde situatie met een flex lijn als verschil.
Ik bedoel dat mensen via de dominantie-theorie denken dat honden markeren om hun terratorium af te bakenen en om hun eigendommen te claimen, zoals speelgoed, kussens etc, etc. Volgens die logica zou hij dan je pup hebben geclaimed, en die reu dan jouw pup ook mee naar huis neemt, dat vond ik nogal een komische gedachte.
Los van de riem laten beiden honden ander gedrag zien, dat geldt voor alle honden. Ze hebben meer vrijheid in hun beweging als ook acties. Dat maakt een boel verschil, zowel voor jouw pup als die reu.
Kan het niet een beetje van beiden zijn?
Ik bedoel; niet iedere hond reageert op een situatie precies hetzelfde.
Als ik dit allemaal lees lijkt het mij dat er honden zijn die dit markeren
inderdaad gebruiken om spanning kwijt te raken,en dan staan er weer verhalen tussen waarvan ik denk dat het toch iets met dominantie te maken heeft..
Niet elke hond tikt hetzelfde…
En ik schat honden hoog genoeg in om te weten dat het niet
leuk is voor de andere honden om ertegen aan geplast worden..
??
Zelf ben ik van mening dat we zo en zo honden het moeilijk maken.
Door ze te laten leven boven op elkaar en met elkaar buiten een gezinsgroep of roedel zoals je het wil noemen.
Lijkt me bijzonder moeilijk voor een hond als hij/ zij behept met intuïtief beschermen van zijn" roedel" of van zijn terrein om zich door een lappenmand van leefgebieden van anderen soort genoten te moeten slaan. En bijna iedere hond heeft van naturen een grens tot wat van hem /haar is alleen zullen ze dit niet allemaal claimen.
Overal grenzen te moeten ruiken waar hij/zij zonder pardon door heen genomen worden.
Elkaar moeten passeren terwijl zij wellicht dit uit zich zelf liever niet hadden gedaan. Hun behoefte ergens moeten droppen terwijl zij een heel andere plek in gedachte hadden. Graag de boel bij elkaar willen houden of juist uit elkaar. En zo zijn er een scala van voorbeelden te noemen
Van hen word verwacht met alles en iedereen om te kunnen gaan en omgangsnormen aan te nemen die ze wellicht ook helemaal niet aanstaan.
Maar de meeste doen het omdat ze graag bij hun mensen zijn. Bij de groep willen horen. Het word alleen een probleem omdat er mensen zijn die dingen doen waar ze echt niets mee kunnen. En dat is per individu verschillend.
Spanning word overal opgebouwd in mijn optiek en bij de één gewoon meer als bij de ander.
Gewoon omdat de één zich makkelijker neerlegt bij de situatie dan de ander.
En die vergelijking trek ik door naar ons mensen en zie hoe wij met zaken allemaal verschillend omgaan of er niet mee kunnen omgaan. Wat van ons is van ons en daar moet je afblijven en we zullen het verdedigen naar ons kunnen. Alleen de één vindt meer van zichzelf als een ander en de één zal iets dus fanatieker beschermen als de ander. En de manier waarop verschilt ook.
De één gaat heel makkelijk met spanning om als de ander, gewoon omdat ze ergens niet meezitten of belangrijk vinden.
Zijn wij allemaal verschillend ja, en toch hebben we veel zaken gemeenschappelijk met elkaar en met onze honden. Alleen de één staat dichter bij zichzelf dan de ander en probeert een deel van zichzelf vast te houden tegen alles in.
Iedere vogeltje zingt zo als het gebekt is, is een gezegde en dat zegt alles.
Spanning is goed en kan een doel hebben, maar te veel spanning voor een individu en dat verschilt dus per individu leuk of niet leuk uit zich en bij sommige tot iets anders dan bij de rest.
Dominantie, geen opvoeding of wat dan ook heeft naar mijn in ziens niets mee te maken.
Het is een manier van uiten en dat dit nu niet de prettigste is, daar ben ik het mee eens.
Grismo heeft dit ook twee keer gedaan bij een hond hier uit de buurt. Ik denk dat het iets met hormonen te maken heeft, kort daarna is hij gecastreerd (afspraak stond al) en sindsdien is het over.
Weg kijken, bevriezen zijn niet per definitie tekenen van stress(geldt overigens voor alle "kalmerende"signalen), het is "simpele" hondentaal, en daar kan je geen conclusies aan verbinden zonder dat je de complete lichaamstaal van de hond ziet.
Net zo min kan je zomaar stellen dat de hond tegen anderen aan pist vanuit onzekerheid of vanuit dominantie, dit kan namelijk beide. plassen is enerzijds het begin, of het beantwoorden, van een gesprek, anderzijds is het iets wat honden ook gewoon moeten doen. Nu doet de hond van ts het onder bepaalde omstandigheden, en dus is dit een gerichte actie waarmee de hond wel degelijk iets duidelijk wil maken. Dit is waarschijnlijk aangeleerd door soortgenoten of door hoe mensen op de hond reageerden voorheen, hoe dan ook dit plassen over anderen heen heeft een oorzaak ergens in het verleden. De hond hoeft het niet te doen vanuit onzekerheid of dominantie de hond kan het ook gewoon doen, net zoals wij gewend zijn om ons behoeften te doen op een toilet. En de hond kan het ook doen vanuit onzekerheid of dominantie natuurlijk, maar dat hangt af van de complete lichaamstaal voor de tijd, tijdens en na de tijd en bij wie en hoe is de hoedanigheid van de ondergeplaste? En dat is nou het mooie van hondentaal je kan niet zomaar even conclusies trekken over de gedane acties zonder daarbij het geobserveerde plaatje compleet te hebben. Ik kan bijvoorbeeld dit hele verhaal hier neer typen maar niemand, dan alleen ik zelf, weet wat mijn innerlijke motivatie is om dit te doen, ik kan namelijk geïrriteerd, blij, boos enz. zijn zonder dat dit naar voren komt in dit stukje tekst. Wij gebruiken in onze nederlandse taal heel veel dezelfde woorden/zinnen om verschillende dingen mee duidelijk te maken, en juist het complete verhaal maakt duidelijk wat er daadwerkelijk bedoeld wordt.
Dus ik denk dat je deze acties onafhankelijk van elkaar moet gaan observeren, kijk naar degene die ondergeplast wordt en naar je eigen hond, en schrijf op wat je ziet aan de lichaamshoudingen, kijk ook naar de mensen die onder geplast worden, hoe is hun hoedanigheid, kijk naar jezelf wanneer je onder geplast wordt, hoe is jou hoedanigheid op dat moment en uiteraard dat van de hond. honden voelen dingen heel gemakkelijk aan, dat komt omdat honden alle tijd hebben om ons en andere honden te observeren, ze kijken geen tv, ze luisteren niet naar de radio, ze letten niet op de verkeersregels of de borden enz.. allemaal dingen waar wij mensen het juist erg druk mee hebben maar honden absoluut niet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?