Wij vinden het vies als een hond tegen je aan plast, maar een hond is niet vies van poep of pies. Een reu likt aan de plas van een teefje, honden eten soms zelfs poep, ze rollen door poep, plas en rotte dieren. Wij vinden het niet normaal dat een hond over een ander plast, of tegen je been aan plast. Een hond zelf heeft hier geen moeite mee. Je kan je hond elke keer dat hij dit doet weg halen en zorgen dat je in de gaten hebt wanneer het gebeurd en hem dan naast een boom of zo plaatsen. Zou er verder echt niets achter zoeken.
Toch leuk die hondentaal, bij de baas in de schoenen plassen
Oh ja, dat was ik vergeten op te schrijven.
Je hebt gelijk.
PBtje gestuurd.
Ik heb gelezen dat dit plas gedrag te maken heeft om een hogere status te verkrijgen. Een hond stamt af v.d wolf. Roedel dieren zijn het van oorsprong...en in die roedel heeft een ieder een rang....dit plasgedrag kan willekeurig plaatsvinden...wil de hond een hogere status dan gaat hij op dat moment tegen iets aanplassen wat het meest dichtbij is....
Doet je hond dit geregeld...dan zou ik het commando zit geven bij benadering van mens of dier. Hij zal moeten gehoorzamen. Staat hij op en plast over een been of hond kun je hem terecht wijzen. Tenslotte is het commando zit en blijf zit. Dit steeds herhalen tot her gedrag over gaat.
Ik heb niet alle berichten gelezen, beetje te lui voor hihi. Maar ik denk dat het helemaal aan de situatie ligt en dat niet alle gevallen onder hetzelfde kopje geschoven kunnen worden. Denk dat het in de meeste gevallen te maken heeft met spanning of dominantie. En nou merk ik dat het woord dominantie vaak negatief wordt opgepakt, maar bedoel er meer mee dat ze controle proberen/willen hebben over de situatie. Dat kan ook rustig een hond zijn die van nature onderdanig is; ook die honden willen wel eens wat laten weten op een subtiele manier hihi. De rotweiler bijv. kwam met een dominantie houding van 'ik regel het wel'. De ene hond laat dat op die manier weten, de andere hond door z'n poot op te trekken en z'n geur achter te laten. Hoe je jouw hond beschrijft, zal hij vast geen dominante houding aannemen.
Het kan ook zijn dat de hond het gedrag als normaal is gaan beschouwen en het daarna ook in andere situaties toe is gaan passen. Wie weet had het effect toen hij z'n poot optrok? Dan valt het zeker nogmaals (in andere situaties) te proberen. Vandaar dat het ook op het strand en andere plekken gebeurt. Misschien geeft het een bepaalde spanning of mist hij wat controle (het gebied is erg groot en er zijn ontzettend veel geurtjes).
Hier in de wijk loopt ook een hond die uit zichzelf al dominanter is; hij wilt graag de leiding hebben, wat hij thuis ook heeft. Zodra hij buiten komt en honden reageren niet op zijn houding (en ze doen dus niet wat hij wilt, negeren hem of zetten hem lager in rang), wilt hij ook nog wel eens tegen een hond plassen. Meestal wil ik me niet met andermans honden bemoeien, aangezien zijn baasje totaal niks aan opvoeding doet. Ik merk dat mijn honden erg hun best doen om zijn gedrag niet te corrigeren, omdat ze dat altijd aan mij overlaten, maar zodra hij dus over een van hen heen pist, heeft hij toch echt pech! Sam corrigeert dit dan met een flinke knauw. Tibbe legt hem gelijk op z'n rug tot hij geheel onderdanig is. Dit wordt onderling echt niet getolereerd.
Volgens dat baasje is het trouwens heel normaal honden gedrag; "ja het is nou eenmaal een hond en honden plassen". haha yeah right!
Ik vind het inderdaad ook vies als een hond dat bij mij of mijn honden doet. Maar als het baasje ermee bezig is, kunnen mensen er wel begrip voor opbrengen hoor :) Voel je dus niet te lullig of te schuldig; zoiets kan gebeuren en je doet het niet expres. Je bent er mee bezig en doet je best, meer kun je niet doen. Voor de vieze broeken hebben we toch een wasmachine ;)
Ik kan het boek: dit is de hond van Bradshaw aanraden. De hond stamt van de wolf af, maar is door het domesticatie proces veranderd, niet naar een tamme wolf, maar naar een hond. Er zijn duidelijke verschillen. Bvb een wolf is intolerant naar leden buiten de eigen roedel, terwijl een hond in staat is vriendschap banden aan te gaan met andere honden, maar ook andere diersoorten buiten de eigenroedel. Omdat een hond een band aan kan gaan met andere soorten dan zich zelf, kan hij zo goed samen leven met ons als mens.
Plassen heeft niets te maken met een hogere status te willen krijgen. Bij wolfen en honden is dat niet aan de orde
Ja hahaha belonen is niet aan de orde zo he hahaha en hij zou er alleen maar dikker door worden hihi!!!
Tja had natuurlijk ook niet meteen mee dat hij los loopt he hihi anders zou het wel kunnen
Tja hondenmanieren he, ik hoop dat je er een oplossing voor vindt hoor
mijn sheltie nu 14 maand doet het ook.
vind het ook niet leuk maar hij is juist absoluut niet dominant vind alle honden leuk en mensen.
op sommige honden wil hij plassen en tegen mensen opspringen dus dubbel probleem haha.
groetjes greet
Ik weet niet waar het aan ligt, maar ik weet wel dat het erg vervelend is. Een reutje heeft een keer op Gwen geplast. Gwen vond het inderdaad niet erg en ging verder met wat ze bezig was, maar ik vond het helemaal niet leuk, en trouwens de eigenaar van het reutje ook niet Maar waarom hij dat ineens deed, dat weet ik ook niet..
Ik ben benieuwd naar de verschillende meningen en lees graag mee
Je beschrijft dat hij niet dominant is, maar dat hij tegen andere mensen opspringt is ook niet respectvol, toch?
natuurlijk is het niet respectvol ik ben het ook aan het afleren.
ik oefen het vaak bij mensen die ik ken en opspringen ook gelijk ook corrigeren.
net zijn we ook wezen lopen en het is goed gegaan.
maar bv fietsen vind hij ook erg leuk om achteraan te gaan jagen.
dus nog veel werk aan de winkel voor mij.
mijn andere sheltie heeft dit gedrag nooit vertoont.
groetjes greet
Wie zegt dat het niet respectvol is..............als de hond altijd wordt "beloont" positief door aanhalen met hoge stem tegen hem praten of negatief wegduwen of boze stem......heeft de hond geleerd dat er voor het opspringen aandacht komt.
Eigenlijk hetzelfde als gaan zitten omdat ik een snoepje krijg want zo heb ik dat geleerd.
Er wordt te vaak in een hokje geplaatst maar is het inderdaad ook wel zo??
Zijn honden iedere minuut van de dag bezig en bij iedere actie die ze doen bezig om hoger te komen binnen de roedel.......nee dat denk ik niet.
Kijken naar je hond en daar de juiste training/opvoeding bij dan komt het goed, kijken wanneer er een bepaalde actie wordt gedaan en naar de situatie erom heen.
Het beter leren kennen van je hond zodat je beter kan inschatten wat voor gedrag er komt en daarvoor op het juiste moment reageren.
Het schuin gedrukte, daar wil ik op reageren. Pfff wat een verademing om te lezen.
Toen ik jaren geleden ontdekte dat dit inderdaad helemaal niet het geval is en was, ben ik toch nog veel meer gaan genieten van en met mijn honden. Het was voor mij toen een eye opener waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk.
En vandaag aan de dag is er ook niemand meer die mij kan overtuigen dat het anders is.
Verder ben ik het ook eens met de reactie die daar na volgt , daar valt of staat voor mij alles mee.
Dan weet ik zeker dat het boek: dit is de hond echt iets voor jou is te lezen.
Zo mooi boek!
@ Suzanne even off topic, bedankt voor de tip. Ik had je aanbeveling al eens voorbij zien komen. Jij vind het duidelijk een mooi boek.
Ja geweldig boek vind ik ook ;-)
Ik ben zelf een keer als plaspaal gebruikt door een hond.
Ik had mijn honden nog niet zo lang ,dus die liepen nog aan de lijn
Er kwam een losse hond aanrennen om te snuffelen
dat vonden mijn honden toen niet leuk dus waldo werd angstig en deed bokkensprongen achteruit
Jeff begon te brommen nadat hij al de kont had toegekeerd a la "geen zin in jou"
De hond tilde poot op en pieste tegen me aan..
Ik kan er niet 100% mijn vinger opleggen wat zijn motief was
Zijn verhaal afmaken..spanning afreageren..dominantere opstelling
De baas was een meter of 300 verder dus dat hielp niet echt
Ik was redelijk verbouwereerd kan ik je vertellen
Nog even of topic. Ha, is te merken hè!
Hij onderzoekt al jaren het gedrag van honden. Het is leerzaam en mooi. Hoe meer inzicht je krijgt in het gedrag van honden hoe beter je ze begrijpt vind ikzelf. Ik heb hier inmiddels al een enorme stapel honden boeken, je raakt nooit uit geleerd en uitgelezen!
Ik ben één keer als pispaal gebruikt, in een Spaans asiel waar ik heb gewerkt. Het verbaast me eigenlijk dat het niet vaker is gebeurd. Ik was trouwens ongelooflijk pissig naderhand en heb nog steeds geen idee waarom die hond dat deed. Hij was verder heel rustig en lief.
De overleden tervuerenaar van onze buren pieste ook weleens over andere honden heen, volgens onze buren kwam dat omdat hij zo dominant was. Nou, ik weet het niet. Vind dat altijd zo'n slap excuus.
Hoe dan ook, ik geloof ook niet dat een hond zoiets doet omdat er niks anders voorhanden is om tegenaan te plassen. Als mijn reu heel nodig moet plassen, doet hij gewoon op een stukje gras of zelfs op de stoep als er geen gras aanwezig is. Het plassen tegen een andere hond of mens is heel doelgericht, ik geloof niet dat daar niks anders achter zit dan 'geen andere plek kunnen vinden'.
helemaal eens ;-)
Off topic
Suzanne ik had al begrepen dat je veel las.
Maar Ik moet eerlijk zijn dat ik meer een mens ben van instinct en proefondervindelijk ervaren, met een portie logisch verstand.
In 30 jaar heel veel theorieën voorbij zien komen en ook best wel veel gelezen in het verleden, maar ik merkte dat er gewoon tussen leven, mij meer opbracht. Observeren van het individu en groepen leerde mij meer. Plus 20 jaar werken met mensen daar bij opgeteld. Waar je ook wel wat van leert.
Wat mij ook is opgevallen dat er boeken zijn die meer dan 40 jaar geleden zijn geschreven en die ik heb geërfd, een behoorlijk aantal theorieën laten zien die ik heden ten dagen ook nog voorbij zie komen zij het in andere bewoordingen.
Dit neemt niet weg dat ik nog elke dag leer en ook voor leren opensta.
Lezen en leren is mooi, maar zelf ervaren en openstaan voor wat je ziet, vindt ik eigenlijk belangrijker.
Maar ik vind het leuk om te lezen dat je er zelf zoveel plezier in hebt.
fijn dat ik niet de enige pispaal ben,gedeelde smart is halve smart
Ik denk zelf dat het een soort van reactie op de spanning was
dat zou een overeenkomst kunnen zijn in onze situaties
menselijke aanwezigheid is positieve spanning voor een asielhond zeker met andere honden in de buurt.
http://www.moniquebladder.nl/blog/2014/01/27/geen-einde-dominantie/
Voor de gene die het als dominantie zien, een interessant artikel!
Dat kan wel. Het was de eerste dag dat ik er werkte, daarna heeft hij het nooit meer gedaan. Wellicht, omdat ik nieuw was...?
Daar ben ik het ook helemaal mee eens! Ik zie dit als een soort hulpmiddel om samen met de praktijk en je eigen verstand tot een manier te komen met je hond om te gaan. Daarom lees ik verschillende schrijvers en onthou alleen wat ik vind dat bij me past. Ook speur ik internet af naar onderzoeken en artikelen over honden.
Ik zie het als allemaal puzzelstukjes die voor elke eigenaar een andere puzzel vormen. Ik vergeet trouwens dit forum, heel erg leerzaam!
Ik vind zelf dominantie een heel groot woord en dat kan op allerlei manieren, ook niet altijd negatief. Het kan toch ook gewoon zijn dat ze even hun eigen zin willen doen?
Ik vind het altijd lastig zoiets; of het aangeleerd is of niet. Dan kan je bij alles wat een hond (verkeerd) doet wel de vraag stellen: misschien doet hij dat wel voor aandacht of heeft hij dat zo geleerd. Vind dat zelf erg makkelijk.
Dat zitten voor een snoepje.. mijn honden zitten omdat ik hen dat vraag, niet omdat ik hen een snoepje geef. Ze vinden het ook niet erg, zelf zien ze het vaak al aan m'n houding en hoef ik niet eens het woord 'zit' te geven. Puppies vindt ik een ander verhaal. Maar over dat aangeleerde.. of het nou met een snoepje of aandacht gaat. Dan krijg je ook van die honden die achter katten en andere dieren buiten gaan. Want dan ben jij/het snoepje niet meer zo leuk en heeft de kat de voorkeur. Hier gaan ze niet achter dieren of andere dingen buiten aan, puur uit respect naar mij. Natuurlijk zie ik aan hun houding dat de kat hun opvalt, maar zodra ik dan 'nee' zeg, stopt het gelijk en gaan ze weer verder met waar ze mee bezig waren.
En juist daarom zijn ze totaal niet bezig (laat staan iedere minuut van de dag) om hoger op te komen. Ze hebben hun eigen plaats in onze roedel en er heerst daardoor een fijne sfeer. Er is nooit ruzie (zelfs niet om eten) en ik hoef nooit boos te worden. Omdat dat hun manier van van doen is, reageren ze ook zo op andere honden en mensen. Respectvol en rustig.
Toen mijn hond echt nog een pup was, pistte een labrador reu iedere keer tegen haar aan als we ze tegen kwamen. Nu bibi wat ouder is en ook losloopt niet meer. Zelf vond ik dit erg naar want ze stonk nadien vreselijk... Wellicht toch iets van dominatie? Want de reu deed het enkel als Bibi aangelijnd was
Het is absoluut géén dominantie. Wij gebruiken het woord dominant 9 van de 10 keer verkeerd. Je moet het zo zien. Een dominante hond, trekt zich weinig van andere honden aan. Heeft een mooie houding en ziet zichzelf als de beste. Deze zoekt ook geen "ruzie" en gaat zeker niet over andere honden heen plassen. Een onzekere hond daarintegen, gaat tegen andere honden in, valt vaak uit naar honden, en probeerd zichzelf zo hogerop in rang te krijgen. Is je hond onzeker?(dingen die je opvallen aan zijn gedrag) bijvoorbeeld veel lippen likken, borstelen, pupilvergroting?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?