Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe langer ik hier kom, hoe fouter ik alles doe...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
[quote]"Merk wel dat ik niet zo goed op een groepswandeling durf vanwege dat kritische. Onze hond is angstig met andere honden en ik ben niet zo ervaren, ben bang dat ik het volgens de regels dan niet goed aanpak als het om sociaal hondencontact gaat?
"[/quote]
Op groepswandelingen ga je niet veel kritische opmerkingen horen. Dan zijn die meeste die hier een grote bek hebben ineens heel stilletjes.
haha dat denk ik ook :D
Nou! Hóe kneus wil je zijn!? (No offence.)
Jij MOET mee!
Edit, oh wacht, ik dacht dat ik nog bij het Kneuzenwandeling topic zat.
Deze post slaat nu opeens helemaal nergens op.... hahaha!
Ik kan je uitleggen dat Elmo borstelt en zijn staart in de lucht steekt uit onzekerheid, je zelf groot maken zonder dat je het zo voelt en dat hij ook door die zelfde onzekerheid niet aan zijn achterste laat snuffelen en dat hij zijn poot over de andere doet om aan te geven dat Elmo het goed bedoelt en op de zij worden gegooid, om uit te dagen. Maar mensen zien alleen dat wat ze willen zien en horen dat wat ze willen horen. Ik wil niemand overtuigen. Ik vind het alleen jammer als een hond verkeerd begrepen wordt en als een hond een correctie krijgt om iets wat hij niet snapt.
Een hond weet niet wat bij een uur geleden heeft gedaan, je kan vinden van wel en je hond corrigeren voor iets wat hij een uur geleden „fout" heeft gedaan, het is toch echt je eigen gedrag wat hem „schuldig" doet lijken.
Een hond die soms als de baas weg is iets is iets sloopt, een uur later komt de baas en straft de hond, wat straf je, het laatste wat de hond zich kan herinneren en dat is dat de baas thuis komt. Het gevolg is dat de hond niet weet bij thuiskomst van de baas of de hond wel of niet gestraft wordt en kijkt heel goed naar de baas. Als de baas bvb de kamer zuchtend rond kijkt, (of op een bepaalde maier reageert omdat er iets stuk is gemaakt) weet de hond er volgt een straf, hij legt geen verband met het geen hij gedaan heeft.
Ook sit is oa te lezen jn het boek dit is de hond. Er is pas nog ergens een onderzoek hier over gepubliseerd.
Euhm wat is kneus ? Hahah een Hollandse uitspraak ofz ?
Hoe zei Jezus dat? zo'n 2000 jaar geleden?
"Uw woorden. Niet de mijne".
Nee, da's gemeen.
Sorry.
Maar ik neem waar wat ik waarneem.
Heb de afgelopen 40 jaar heel erg veel hondenkennis vergaard.
Weet (in alle bescheidenheid) waar ik over praat en zíe, ik zíe het gewoon dat het allemaal nog opgaat.
"Truth lies in the eyes of the beholder."
Dat is zo.
Maar de opgestoken staart is decennia lang dominantiesignaal geweest , nu weer onzekerheid, en over tien jaar verliefdheid.
Het zal.
Het is ook maar wat zo'n onderzoeker er voor betekenis aan geeft, he?
En of die mening dan algemeen geaccepteerd wordt of niet.
Hier toch echt ervaring met een hondje die door onzekerheid en spanning z'n tarzan-jasje kan aantrekken hoor Overlevingsstrategie numero uno, gewoon je grote bek opzetten en mannetjesputters pakje aan. Dan durft die engerd vast niet naar me toe te komen.
We zien allemaal wat we zien, maar interpretatie is zo afhankelijk van persoon, situatie, interactie, overige singalen in de interactie... De gehele context dus .Veel oefenen observatie om steeds bedrevener te worden in het inschatten van signalen in de interactie.
Je kunt niet enkel op opgeheven staart er een etiket dominantie op plakken. En borstelen is een autonome reactie (als kippevel) en duidt op spanning of opwinding vanuit ..... Tja dat kan dus ook weer variabel zijn afhankelijk van de gehele context.
Misschien heb jij gelijk in jouw situatie...die ken ik niet life. Misschien heeft Suzanne gelijk in haar situatie, die ken ik ook niet life. Misschien hebben jullie dus beiden gelijk
Dat maakt dit soort discussies net zo lastig als boeiend...vind ik
Maar je kent Bowie wel, Petra, waar ik het in mijn ook voorbeeld over heb. Die was volgens de nieuwe theorie ook niet dominant?
Weetje wat t is met de dominantie theorie, ik ben van mening dat niks gelogen is, in alle mogelijke theorieen zal vast een soort van waarheid zitten, dus ik pak ervan mee wat mij licht of wat ik bij een hond vind passen... Zo mag luna pas eten als ik t zeg en loopt ze naast me, niet voor me. Maar dat is deels ook omdat ik het makkelijk vind qua takken eten enz. Dus ik kies zelf wat ik wel en niet nodig vind en vooral zelf wat ik wel en niet bij mij/de hond vind passen. En een keer een consequentie is zeker nodig, en ik voel me daardoor niet slecht. Al vinden veel mensen op dit forom dan weer wel.. Maar ik ben t soms ook niet met hun manier eens maar zoals t er al staat'hun' manier. Dus daar ga ik dan ook niet over zeuren... Vervelend dat je leest dat dit dus wel gebeurd. Maar dat hoort natuurlijk ook weer gewoon grotendeels bij een forum, je wilt elkaar helpen
Ik kan niet zeggen wat goed en fout is. Iedere hond heeft z'n eigen gebruiksaanwijzing.
Mijn honden lopen ook trap, de pups van m'n vriend eten ook met de pot mee.
Mijn honden trekken aan de lijn, spelen ruig.
Mijn honden gaan naast de fiets en voor de step al voor ze 1 jaar zijn.
Maar wat is fout en wat is goed? Je hond met 2 maanden naast de fiets zetten en een uur fietsen: fout
Je hond een schop of mep geven: fout.
Je hond belonen op t verkeerde moment: fout...
Als jij keurig opgevoede honden hebt, die ook lekker hond kunnen zijn, dan vind ik dat goed. Ongeacht wat er soms op t forum staat.
Het is allemaal niet zo zwart-wit Menno. Het is altijd situatie gebonden en er moet altijd gekeken worden naar het totaalplaatje. En dat verschilt nogal erg van geval tot geval en van ontmoeting tot ontmoeting. Signaal X heeft voor hond A een andere lading in situatie Y dan in situatie Z of met hond B.
Ik persoonlijk vind het nogal makkelijk, of in ieder geval; gebrek aan kennis, wanneer mensen een bepaald signaal meteen bestempelen als zijnde "dominant" of "onderdanig". Wat niet wil zeggen dat dit niet meespeelt of zelfs niet bestaat. Honden hebben een gesprek. Sommige baasjes moeten beter leren "luisteren"
In onze taal hebben dezelfde woorden ook meerdere betekenissen en je kunt er met je stem ook nog eens andere ladingen aan geven. Voor honden is dat niet anders. Je hoort als mens alleen veel minder, zowel letterlijk als figuurlijk. Je kunt het echter heel goed oefenen, in dit geval is dan geen talenknobbel, maar een sensitieve knobbel wel handig.
@Menno, herinner me Bowie zeker nog moet wel een beetje graven in die grijze massa van mij
Maar wat ik bedoel is dat het altijd alleen maar hondafhankelijk en situatiegebonden geinterpreteerd kan worden. De ene hond is de andere niet, de ene situatie is de andere niet, de ene geheven staart is de andere niet. Je moet het altijd zien in specifieke stuatie en interactie, de totale context van dat moment en met alle overige signalen. Een praat met meer dan alleen z'n staart.
Die situaties die jij voor ogen hebt bij jouw honden ken ik niet life. Hoewel ik me Bowie als een leukerd herinner en ik Elmo een mooie uitstraling vind hebben op de foto.
Alleen een geheven staart en borstelen kan ik niet juist interpreteren, mis teveel informatie en de totale context waarbinnen het zich afspeelt omdat ik er niet bij geweest ben.
Haha dat zou dan weer mooi zijn want irl heb ik altijd een grote muil. Hoewel ws. Alsnog niet over wat wel of niet werkt qua opvoeding... :p
Helemaal eens. Alleen als je een hond ziet en dit goed kunt interpreteren, weet je wat hij bedoelt.
Vaak hoor je dat een eigenaar het heeft over dominantie of agressie, meestal is dit niet aan de hand. Heel vaak komt dit voort uit onzekerheid.
Door vast te houden aan de achterhaalde dominantie theorie, kijk je toch op een bepaalde manier naar je hond. Ziet een dominamte hond, terwijl de hond heel wat anders laat zien.
Daarom vind ik zelf het belangrijk heel veel te lezen en op les te blijven bij een goede hondenschool.
Het boekje begrijp ik mijn hond, van Sacha Gaus en Nikki Gootjes, waarin ze met foto's en een cd de lichaamstaal van de hond uitleggen is eigenlijk een must voor elke honden bezitter. Heb ik zelf veel aangehad.
Na onze honden training, staan we elke keer zeker een uur na te praten over honden en hun gedrag en leert onze trainer ons naar onze honden te kijken en wat ze laten zien met hun gedrag. Je raakt niet uitgepraat en gekeken over en naar honden. Sta open voor nieuwe ideeën en inzichten.
Ze hebben (off topic, sorry) huis honden getraind om stil te liggen in een ct scan om zo elke keer meer te leren over het honden brein. (honden die niet in een laboratorium leefde, maar gewone huishonden met eigenaren) Zo komen we elke keer een beetje meer te weten over onze grote vriend de hond, waarover we eigenlijk nog maar zo weinig echt weten.
Eens met Ina, hier walg ik van. Neem dan alsjeblieft een pluche hond, lekker rustig als je thuis komt en maakt de bank ook niet stuk.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe langer ik hier kom, hoe fouter ik alles doe...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?