Ook heel herkenbaar voor nieuwe leden hoor! Het lijkt af en toe wel alsof maar 1 manier de goede manier is en je een soort wondermens moet zijn om een hond te kunnen hebben. Soms ben ik er even 'moe' van en ben ik een weekje weg. Dat heb ik dan ook wel nodig om mijn eigen mening te vinden.
Een hoop boeken, meeleestopcis, documentaires en youtube filmpjes later begin ik me steeds meer een beeld te vormen bij hoe ik mijn hond wil opvoeden. En ja, dat wordt een mengelmoesje van de oude dominantietheorie, Cesar Millan, de positieve opvoedingsmethode van Victoria Stillwell, Martin Gaus, Turid Rugaas maar vooral een flinke dosis gezond verstand en kijken naar je hond.
En dat eten, tja.... Ik denk dat het bij ons brokken gaan worden. Mijn katten krijgen nu KVV maar vind de wonderen die het zou moeten verrichten niet helemaal waar.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe langer ik hier kom, hoe fouter ik alles doe...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Uiteindelijk moet je altijd je eigen weg vinden. Consequent zijn en door de reacties heen lezen van mensen die er niks van snappen. Ik snap dat dit heel erg bot is, maar vooral in de topics over gedrag lees ik zoveel antwoorden die wat mij betreft funest zijn. Na, zoals anderen ook aangaven, veel boeken lezen vanuit verschillende bronnen(dit laatste erg belangrijk), veel op het forum lezen, actief zijn op een kynologenclub weet ik welke weg ik insla en ik blijf hier mee doorgaan. Een aantal tips neem ik mee en veel praktische dingen. Ook vind ik het leuk mijn kennis te delen en mensen vooral te benadrukken: lees je in en gebruik je gezond boeren verstand.
`Tja, soms lees je dingen....
Alsof de opvoedgoeroe voor kinderen, Dr. Spock, uit de jaren 50/ 60 het aldoor bij het verkeerde eind heeft gehad.
Terwijl mijn generatie toch aardig terechtgekomen is, dunkt me.
Weet je, op de middelbare school (vroegah) heb ik ook geleerd dat je bij het vormen van iedere manier van samenleven 3 fases doorgaat:
1. these: een manier wordt gevormd. Iedereen is er van overtuigd dat deze manier de beste is en er geen andere manier bestaat.
2. antithese: Een groep mensen krijgt een hekel aan manier 1 (these) en verzet zich hiertegen. Ze doen alles precies het tegenovergestelde en zijn faliekant tegen manier 1.
3. hypothese: de gulden middenweg. Van beide manieren worden de goede dingen gepakt en gevormd tot de daadwerkelijk beste manier.
Wat mij betreft precies wat er moet gebeuren met de dominantietheorie vs. positieve opvoedmethode, vers vs. brokken etc.
Ook wat betreft het opvoeden van kinderen gingen we van rust, orde en regelmaat naar "alles op hun eigen tempo en initiatief". Ik zeg, een beetje ertussenin lijkt mij het beste.
Och ja. Ik lees vooral en gebruik de adviezen om te kijken wat voor ons werkt en wat niet. Mede op basis van dit forum heb ik dr op een betere brok gezet. Vooralsnog lijkt ze het daar beter op te doen dan op de oude brok. Maar ze eet ook met de pot mee, ik ga restjes echt niet weggooien als de hond of de kippen het nog eten. En kvv geef ik niet; ze eet het slecht de paar keer dat ze het heeft gehad en ik heb echt geen zin in het gesmeer ermee. Ik geloof zeker dat goede voeding goed is voor een dier, maar zo lang ik zelf gewoon vlokken eet en patat hoef ik bij mijn hond ook geen hypergezond eten af te dwingen :p
wat opvoeding betreft, vooralsnog gewoon wat het beste voelt. Merk dat een zachte hand het beter doet dan een harde (en een zachte stem ook meer dan een harde ;)) maar desalniettemin brul ik heus wel eens dat ze de kippen met rust moet laten in plaats van het níet bij de kippen zitten belonen. En merk dat als wij haar te veel haar zin geven, ze op een gegeven moment niet zo goed meer luistert. Tja, gezond verstand is dat natuurlijk ook wel een beetje...
Merk wel dat ik niet zo goed op een groepswandeling durf vanwege dat kritische. Onze hond is angstig met andere honden en ik ben niet zo ervaren, ben bang dat ik het volgens de regels dan niet goed aanpak als het om sociaal hondencontact gaat?
Probeer zelf niet te veel kritiek te hebben, ik heb ook nog mar weinig ervaring. Het enige waar ik wel echt op hamer is dat men genoeg tijd voor beweging en uitdaging moet hebben voor een hond. Want in mijn ervaring, niet hier op het forum maar in het dagelijks leven, krijgen heel veel honden maar heel erg weinig beweging en nog minder uitdaging. Dat vind ik zo zonde, van die te dikke, verveelde honden... Neem er dan geen een. Daar wordt niemand gelukkig van denk ik dan. Als je weet dat je binnen vijf jaar aan kinderen begint en je werkt drie dagen per week, wees dan eerlijk naar jezelf en geef toe dat een border collie pup misschien geen goed idee is op dat moment in je leven maar kijk naar een oudere herplaatser van een rustiger ras. Maar dat eigenlijk de enige kritiek die ik durf te geven waarvan ik denk, dit is echt waar en hiermee kan ik een hond helpen.
Dat had ik als nieuwkomer hier ook dat ik zoiets had van volgens mij doe ik hier helemaal niets zoals het zou moeten
Maar ach.......je moet doen waar jij je het prettigst bij voelt en wat voor jou en je hond(en) het beste voelt.
Iedereen doet het op zijn eigen unieke manier en iedereen doet het naar zijn eigen budget (dan bedoel ik bij wijze van brok of versvoer) of andere benodigheden, hulpmiddelen.....
Onze Merle luistert niet naar de commando,s liggen, zit etc......boeien!!!!! Ze is van aard heel rustig en legt zich lekker ergens neer, ze is SUPERLIEF voor onze kleine kids en neem van mij aan dat ze het soms zwaar heeft te verduren, ze loopt niet weg als de voordeur bel gaat maar begroet de mensen aan de deur. In losloopgebieden loopt ze los maar wijkt niet van onze zijde, ze is heel erg sociaal......dus wat willen we nog meer???? Heb liever een hond die niet op commando gaat zitten en liggen dan een afgerichte hond die zodra de deur openstaat wegloopt bij wijze van of die niet (goed) samen kan met andere honden.
Het forum hier bestaat uit zoveel leden, die doet het zus, de ander weer zo.....lekker iedereen in zijn waarde laten. Ik neem aan dat we allemaal met dezelfde reden lid zijn geworden hier en dat is omdat we het allemaal goed met onze viervoeters voor hebben.
Ja.
Nou.
Net als met opvoeding van hondjes: het gáát om de details!
Bij sommige fora kan je zo'n zinnetje onder elk berichtje laten verschijnen.
Zoiets als: "Hondse groetjes, Menno", zodat je dat niet onder elk bericht hoeft te zetten.
Op diverse fora gebruik ik mijn motto:
"Als honderden mensen mening 'A' hebben wil dat nog niet zeggen dat mening 'B' niet klopt."
Het betekent slechts dat mening B afwijkt van de heersende mening.
Stel dat Columbus, en iedereen na hem, gewoon met de goegemeente meegedacht had.
Dan was de aarde nog steeds plat geweest.
Mening B kan vaak héél interessant zijn!
En ik vóel hier vaak dat mensen maar met mening A meegaan.
Gewoon bang voor de eventuele bak stront die over ze heen gestort kan worden als ze verkondigen zouden wat ze écht vinden.
En dat is zonde.
Dan raak je ondergesneeuwd.
Nog een wijsheid?
Van Loesje:
"Wees jezelf. Van anderen zijn er al genoeg!"
Fijne dag.
Zolang er geen wet bestaat die verteld hoe je je hond moet opvoeden (stel je voor!) moet iedereen het vooral doen waar hij zich prettig bij voelt.
Wat is alleen niet snap, de dominantie theorie. Weet niet of je dit artikel kent? http://www.hondenwijzer.com/dominantie.html
Een van de onderzoekers die met de term dominantie theorie kwam, heeft gezegd dat het onder zoek niet klopte en dat de term zoals dominantie bedoelt was ook niet juist is. Hoe kan het dan dat je nog wel in deze methode gelooft?
Inmiddels zijn vele onderzoeken geweest, waaruit keer op keer blijkt dat een hond juist samen wilt werken met de baas en dat er van rangen en standen geen spraken is. Dat uitsluitend positief opvoeden het beste werkt.
Ik bedoel dit niet als aanval, want iedereen is echt vrij in zijn eigen opvoed methode, maar dit is gewoon een vraag die mij bezig houd.
Net zo als dat ik niet begrijp dat er ook nog steeds fysieke correctie middelen worden gebruikt. Ik was een keer bij een hondenschool, waar ik hard gillend ben weggelopen, ze hadden allemaal een slipketting!
Een aanrader is trouwens het boek: dit is de hond. Wordt heel veel uitgelegd over het hond zijn en vooral een hond is geen wolf.
Nog even, dit is echt geen aanval, maar een serieus bedoelde vraag!
Hier nog iemand die vanalles fout doet. Ik hou maar in mijn achterhoofd dat ik 2 honden heb die sowieso geen goede start gehad hebben.
Dus ik laat ze een beetje..
Maar durf dus inderdaad ook niet mee te wandelen met een hp wandeling. Ik zie het al voor mij: iedereen met een keurig onder appel wandelende beheersde hond en dan kom ik af met mijn spanjaard die denkt dat hij een husky is op een wedstrijd en mijn teckel die denkt dat ze elk moment in 1000 stukken gescheurd gaat worden met het hels gekef erbij.
No thanx...
Misschien moeten we zelf een hp wandeling organiseren en enkel de ongeleide projectielen, de angstigen en gestoorden mogen meedoen. De rest verbieden we hehe
Hahahahahaha.....moet jij eens opletten wat een drukke wandeling dat word.....
nee...zonder dollen....ik doe alles op mijn eigen manier, lees en leer wel, maar
het allerbelangrijkst is dat mijn honden gelukkig en zichzelf kunnen zijn...
en wat een ander dan van mijn opvoeding vind zal me eerlijk gezegd worst wezen......
Ja, dat artikel was ik hier al eens op gewezen, volgens mij ook door jou.
Ik vond het meer de mening van de schrijver dan een goed onderbouwd artikel, maar goed, da's mijn interpretatie.
En ik wéét gewoon dat als ik mij groot maakte, voor Elmo ging staan, niets zei en geduld had, hij uiteindelijk ging zitten.
En dán was een brokje en uitbundig prijzen zijn deel.
En dat het ook bij andere honden, van vrienden die me om raad vroegen, gewerkt heeft.
Is dat dominantie?
Weet ik het?
Het werkt wel.
Hahaha!
Een kneusjeswandeling!
http://kynoblog.com/artikelen/de-alfawolf-is-achterhaald
http://wolven.clubs.nl/nieuws/detail/789417_rangorde-vroeger-en-nu-door-david-mech
http://moniquebladder.nl/cms/wp-content/uploads/artikel-LosVast.pdf
http://www.puppies-en-honden.com/dominantietheorie.html
die van Monique Bladder is goed
Lijkt me super gezellig
En super chaotisch
Maar als de baasjes dan relaxed zijn omdat iedereen er als schandaal loopt dan kan het toch alleen maar leuk worden!
Ik zou persoonlijk geen risico nemen, maar misschien dat de honden ons nog wel een zouden kunnen verrassen..
Ik geloof niet in de dominantietheorie. Dat iedere beweging die een hond maakt bedoeld is om de Alpha te worden. Dat hij persé als laatste moet eten, of niet eerst door de deur mag, dat je hem op zijn rug moet leggen en fysiek moet corrigeren. Allemaal onzinnig in mijn ogen. Maar ik vind ook dingen wel goed: rustig zijn voordat je je eten krijgt, rustig zijn voordat je naar buiten mag. Dan gaat het me niet zozeer om het eerste de deur uit gaan maar wel om de "state of mind".
Ik vind dat de positieve methode soms ook doorslaat. Ik denk dat je jouw hond best mag corrigeren bijvoorbeeld. Niet door te schreeuwen, niet door fysiek te worden, niet door gefrustreerd te raken. Maar wel door duidelijk "nee" te zeggen, lichaamstaal te gebruiken (goed rechtop staan). Bij mijn dochter werkt dat ook goed: "nee dit mag niet. Kijk dit kan je beter doen. Wat goed dat je dat andere ding gebruikt!"
Bij de correctieve methode merk ik dat ze zich alleen concentreren op "Nee dit mag niet".
Bij de positieve opvoedgoeroes merk ik dat ze vaak alleen "Kijk dit kan je beter doen, wat goed dat je dat andere ding gebruikt" zeggen.
Ik vind beide tekort schieten en dus voeg ik het samen. Althans, dat ben ik van plan :-).
Daarnaast vind ik leiderschap ook belangrijk. Wel de juiste soort leiderschap. Dus niet gefrustreerd, niet fysiek corrigeren. Maar wel consequent, duidelijk, met niet teveel woorden, de juiste houding, geduld, kalmte en op de juiste momenten belonen. Ik denk dat de hond er op uit is een harmonieus gezin te vormen en daarin met jou samen te werken. Maar ik vind wel dat er ook leiderschap nodig is. Ik bepaal welke situaties veilig zijn voor de hond en andere gezinsleden.
Oh, en slipkettingen zijn ook niet mijn persoonlijke keus hoor. Vooralsnog ben ik van plan voor een tuig te gaan.
Voor mij is dit allemaal nog theorie. Ik denk dat heel veel dingen in de praktijk anders zullen uitvallen dan ik me van te voren had bedacht. Dat zal ook afhangen van het hondje dat ons gezin komt verrijken. Ben benieuwd!
Ik heb van een GD wel eens een grappig verhaal gehoord waarin hij een aantal honden onder behandeling had.
Of, nouja...zeg maar ...de baasjes.
7 honden die compleet geflipt gedrag vertoonde tegenover soortgenoten.
Op een dag kwam hij bij een baasje, en vroeg of hij de hond mee mocht nemen voor een wandeling.
Geen probleem...
Zijn collega's deden dit ook bij andere baasjes.
Na de wandeling kwamen ze terug bij de baasjes, en vertelde verder niets...alles was goed gegaan.
De week daarna hebben ze de film laten zien aan alle baasjes, waarin de 7 "geflipte " honden met elkaar over een afgezette stormbaan liepen (afgezet, zodat ze natuurlijk niet zouden vluchten)
Ging perfect.zonder de baasjes..
Dus dat ." ach....de 1 doet het zus, en de ander doet het nu eenmaal zo"........
In hoeverre zorgt dat voor problemen tussen honden..?
Zijn wij apen niet de aller grootste factor voor problemen..
Dus hebben we probleembaasjes die voor probleemhonden zorgen.
Want.... tja, de 1 doet het zus, en de ander doet het nu eenmaal zo..
Interessante artikeltjes, zeker.
En het werpt een andere kijk op de zaak.
Maar zoals iemand hier in dit topic al over me zei: ik ben een koppige, eigenwijze Menno.
En zonder mij te kennen sloeg ze de nagel op de kop!
En of ik nu mening A of B aanhang is me niet helemaal duidelijk, maar het is een mening die me bevalt, en die ik (naar mijn mening) nog dagelijks zie in het bos.
Ik ZIE hoe Elmo een onbekende hond nadert met een borstel en opgestoken staart.
Ik ZIE hoe hij weigert de andere hond als eerste aan zijn achterste te laten snuffelen.
Ik ZIE hoe een hond die een pootje op zijn schouder legt een grauw krijgt.
En hoe hij, als hij dan nog niet ophoudt, op zijn zij gegooid wordt waarna hij er op gaat liggen.
(Dit laatste niet bij Elmo, maar bij mijn vorige hond)
Dus het zal best dat de dominantietheorie niet meer de heersende gedachte is, maar dat heeft mijn hond nog niet door.
En zijn voorganger had dat ook niet door.
Dus ik blijf er nog even aan hangen.
"Als honderden mensen mening A hebben wil dat nog niet zeggen dat mening B niet klopt",
Hierbij meld ik Mellow aan voor de 'sociaal gestoorde, ongeleide projectiel wandeling met bange poeperds'
WWat begon als een grapje begint me steeds meer aan te spreken!
Ik open even een Wandeling Topic, dan kunnen we hier gewoon verder met het onderwerp.
OK?
Edit: Hij staat er.
Bij Leuke hondenverhalen/wandelingen/kneusjeswandeling
De reden dat de dominantietheorie wel werkt bij de meeste honden, is omdat de baasjes die meestal wel strikt opvolgen en daar ook consequent in zijn. Wil nog niet zeggen dat de hond daardoor zijn plaats in de rangorde (voor zover die er is dan toch) gaat kennen, maar wel dat de hond duidelijk weet welke handelingen hij op welk moment moet doen en wat hij wel en niet mag in huis (niet op de zetel bv). Ben je duidelijk en consequent dan zal je hond je richtlijnen vrijwel altijd wel opvolgen.
Ik doe ook alles fout hoor als je hier zo leest. Maar maakt niet uit. Ik heb door de jaren heen mijn eigen methode ontwikkeld, en die werkt voor mij en voor de honden. Meer moet dat niet zijn. Wat een ander er van vind laat me dan ook helemaal koud.
dat herken ik.. maar ik zal nooit meelopen omdat ik anders stront over me heen krijg maar ik zal wel bepaalde uitspraken achterwegen laten want als je afwijkt van de gemiddelde gedachte van HP "hoor je er niet bij". maar daar trek ik me weinig van aan
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe langer ik hier kom, hoe fouter ik alles doe...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?