Oke.. Ik heb hier een schat van een pup van 8,5ve week oud. Piep klein puntje is is dat hij in het donker niet naar buiten wil / durft voor zn rondje. Niet echt handig :)
meneer gaat vol in de ankers en begint ook echt te rillen en te piepen.. Haal hem steeds maar aan en zeg ' kom maar, het is goed ' . Werkt dan 2 stappen en dan begint het opnieuw. Totdat ik de straat terug doorloop naar huis.. Dat gaat prima. Iemand tips?
Dat had mijn pup in het begin ook wel.
Alleen ik heb nog een andere hond en daarom liep hij toch wat makkelijker mee.
De eerste dagen ging ik er nog om 4 uur 's nachts uit om hem te laten plassen.
Dan had ik natuurlijk geen zin om kunsten uit te halen om hem mee te krijgen.
Dus deed ik hem binnen al op de arm, mee op de arm naar het gras om te plassen.
En zelf laten terug lopen.
Na een weekje was het eigenlijk al over en loopt ie gewoon mee, ook in het donker.
Ik zou hem gewoon even lekker optillen en op het veldje zetten.
Plasje doen, belonen ("knappe hond!") en zelf naar huis laten lopen.
Edit: hij is tenslotte nog maar zo jong en nog maar net bij jullie en weg bij mama en broertjes/zusjes. Allemaal heel spannend en dan moet je óók in je eentje in het donker naar buiten. Extra spannend dus.
Yeti had het ook in het begin. Met de echt donkere stukjes deed ik een lampje van mijn telefoon aan. En zo steeds minder vaak. Wel hetzelfde stukje lopen, zodat Yeti de geur in ieder geval herkende.
Ook moet je geduld hebben. Als hij ook met het lampje niet mee liep, hield ik een snoepje voor zijn neus, en zo liep hij ook mee.
Stop met aanhalen ,als hij al angstig is kan zijn angst hierdoor bevestigd worden met gevolg dat je dit verergerd of instand houdt .
wanneer pup in de rem gaat staan stop je en probeer het rillen en piepen of wegtrekken totaal te negeren (weet dat niet niet makkelijk is ) en blijf staan .
Als je pup (extreem ) angstig is zal afleiding(gedrag ombuigen ) met speeltje of snoepje niet werken en zal hij waarschijnlijk dit negeren en kan dit zijn gedrag alleen maar versterken Persoonlijk zou ik eerst wachten tot hij weer helemaal gekalmeerd is (en hem totaal negeren ) Straal rust uit en laat zien er is niets aan de hand .De ene pup is hier wat volhardener in als de andere Pobeer kalm te blijven en laat zien dat er niets aan de hand is .Pas als hij helemaal gekalmeerd is loop je door (en niet denku o wat als hij weer in de rem gaat staan nee gewoon doorlopen ) hou de riem slap ( overigens altijd ook als je stil staat armen ontspannen naast je je lichaam ,geen gespannen armpjes in de lucht lol en riempje slap houden ) Geen oogcontact maken en verder ook niets zeggen (ook niet als hij loopt ) Zou proberen niet aarzelend te lopen ,maar ook niet te snel (beetje er tussin lol) Beetje inspelen op hoe je pup reageerd .Loopt hij mee dan loop je door .Begint hij na 4 stappen weer te piepen kun je proberen om nog even door te lopen ,zonder te aarzelen he .Je pup heeft eerder succes gehad met dit gedrag dus dit zal niet 123 weggaan .Blijft hij aan de gang en gaat hij weer in de rem dan herhaal je stap 1 weer opnieuw . De afstand kun je opbouwen he en ik zou pas weer omdaaien als hij meeloopt (dus niet als hij in de rem staat )Elke oefening altijd pos afsluiten he Ik zou wederom niet belonen er is niets aan de hand dus waarom belonen (en terug naar huis lopen doet hij toch al )
Overigens veel puppen lopen niet graag en staan in de rem ,vreemd dat hij dit overdag niet doet ?Waarschijnlijk is hij toch ergens van geschrokken in donker en heb jij onbewust zijn angst versterkt.
succes ermee
Misschien dat er mensen zijn die de hond net wel willen belonen als hij meeloopt ,ik persoonlijk zou dit niet doen zeker bij een wat angstigere hond leg ik niet graag ergens de aandacht op (er is immers niets aan de hand ) Ik straal liever rust uit en blijf kalm hierdoor laat ik op een andere manier zien dat er niets aan de hand is dan belonen .Vaak werkt dit bij een wat angstigere hond beter
Ben het met je hele verhaal niet eens. Waarom zou je de pup geen ondersteuning mogen geven?
Hier til ik ze ook op en zet ze op het gras voor een plasje. Geef ik ook ondersteuning dat het allemaal goed is. Daar is niks mis mee en ik laat een pup niet "zwemmen" in zijn onzekerheid.....
Donker en schemer is in het begin eng voor vele honden, en zeker pups .
Ga wandelen wanneer je weet dat de schemer er aan komt, als het nog licht is, binnen een tien tal minuten is het dan schemerig, begin dan daar mee, lekker rustig aan , niets dwingen, praat met je pup, en ga dan richting huis, de schemer begint om zes uur ? zorg dan dat je daarvoor even naar buiten gaat, en dan naar huis.
in de tuin kan je dat ook doen, schemerachtig ? dat is geheimzinnig, uit het niets treden schaduwen op, de hond schrikt daarvan, er zijn zelfs honden die opeens de maan zien, en daar staan te blaffen tegen.
wees geruststellend naar je pup toe, neem een speeltje mee, misschien vind je pup het geweldig om te dragen, blijf in het begin niet te lang in de schemer, als je pup dat niet meer eng vind dan het donker eens opzoeken, alles met beleid.
Dat mag en waarom staat in mijn verhaal en is mijn persoonlijke keuze (dit omdat ik hier zelf betere resultaten meeheb en iedere hond is anders daarom zet ik ook persoonlijk erbij )
Wat vind je er verder niet aankloppen dan ?
Hierin verschillen wij idd van mening ik zal nooit een pup oppakken die staat te piepen of te rillen( pup kan zo ook denken o ik wordt opgepakt zie je wel er is iets aan de hand ) ,hier ga ik geen aandacht /ondersteuning /bevestiging in geven .Ik ondersteun hem door dit gedrag volkomen te negeren
Dat mensen als hij weer doorloopt willen belonen kan ik inkomen ,oppakken niet .
Dus als hij rilt en piept en weigerd verder te lopen , pak je hem op en zet hem op het gras en dan moet hij als je weer wilt doorlopen gewoon meelopen ?
Nou als jou dit zo lukt heb ik alle respect voor je en heb je je vak als hondenfluisteraar gemist
Zeker bij een angstige pup ,heb jij op die manier ervaring ? we hebben het hier wel over een angstige hond die weigert verder te lopen in het donker ,waarom ga je die in hemelsnaam dan oppakken en op het gras zetten ?
we hebben het niet over een pup die weigert te plassen he
weet je dat ik nu zelfs hoop dat ts dit uitprobeerd(en niet om mijn gelijk te krijgen )Je maakt me gewoon nieuwsgierig of dit werkt Ik denk namelijk van niet en met een beetje pech zelfs averechts werkt
Hoop het wel want het gaat mij dat ts geholpen wordt hoe maakt mij echt niet uit ! Maar in mijn ogen denk je een beetje te licht over deze situatie .Zodra je de hond weer op de weg zet of laat lopen erna toe zal hij weer terugvallen in zijn oude gedrag (aangeleerd ) Dit los je niet op door hond even op te pakken en te verplaatsen !
Zoja dan krijg je van mij mijn oprechte excuses en vind ik het knap !
naar mijn mening doe je dat ook niet als je rustig naast hem blijft staan
( en zo dus laat zien dat er niets aan het handje is....)
ik besteed zo min mogelijk aandacht aan nieuwe en 'enge' dingen...,
blijf ook gewoon kalm, negeer het gepiep, en wacht totdat ie weer rustig is....
en hup dan proberen we het gewoon weer.....
mijn ervaring is, door de honden zelf te laten ontdekken dat ze het wel aankunnen,
en er niet teveel gedoe omheen te maken,
dat ik er rustige en zekere honden door heb gekregen......
ik kan zo eigenlijk niets verzinnen waar ze bang voor zijn of sterk op reageren....
Vaag dat Cia haar reactie twee keer een 'oneens' krijgt, voor haar eigen mening en dat de eigen mening van 2 anderen een 'super antwoord' krijgt
Ik negeer mijn bange hond ook niet. Als ik dat doe en wacht tot het over is, dan kan ik mijn bed wel buiten zetten namelijk.
Als zij zó diep in haar angst zit, dan komt ze daar niet vanzelf uit. Ik aai haar ook niet en spreek haar niet met een zweverig stemmetje toe, maar negeren werkt bij haar gewoon niet. Op zo'n moment werkt bij haar helemaal niks, dus ik roep haar bij me, laat haar zitten en dan lopen we weer rustig terug (onderweg nog een paar keer 'wacht' om de rust terug te brengen in haar koppie).
Andere dagen gaat het wel goed. Ik praat wel altijd tegen haar en dat helpt haar meestal wel.
Er is volgens mij ook geen juiste manier, iedereen moet zijn eigen weg vinden in zo'n situatie, wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander absoluut niet.
Ik zal het ongetwijfeld ook niet goed aanpakken (kom maar op met de 'oneensen'), maar als het voor ONS werkt is het voor ONS de juiste manier en wat de buurman van 3 straten verder vind zal mij dan een rotzorg zijn
Zoveel mensen zoveel meningen dit zal altijd blijven ,alleen ik spreek uit eigen ervaring en heb een piepende angstige pup gehad weliswaar niet voor donker maar voor iets anders .Dingen die ik hier neerzet zuig ik niet zo maar uit mijn duim omdat ik de popi jopi wil uithangen he !Neej dit zet ik hier neer omdat het gewerkt heeft en niet dan wel en dan niet,neej voor altijd .Wat mensen ermee doen is aan hun enof het voor hun hond net zo werkt hangt niet alleen van methode af ,maar ook hoe je die methode uitvoerd is heel belangrijk !
Als cia haar methode opakken en in het gras werkt prima ,maar ben benieuwd of zij uit ervaring spreekt !Dit lijkt mij dus bij een angstige /piepende hond niet werken (zeker als ik kijk naar mijn hond ) en zowel is het alleen maar prima
ps ik geef geen oneens omdat ik denk dat haar methode niet werkt (dit weet ik namelijk niet ) Ik geeft haar oneens omdat ze zegt dat mijn verhaal totaal niet klopt ,terwijl ze niets eens naar ervaring heeft gevraagd !
De pup is 8 en half week oud..., dan is alles nog spannend wat nieuw is.
En in het donker is alles nog veel spannender als overdag, dus ik denk niet dat het angst is, maar onwennigheid en onzekerheid.
Persoonlijk zou ik er een niet te groot issue van maken..., pup oppakken, naar het veldje tillen.., plassen-poepen.., en hup, naar huis huppelen..., je hoeft tenslotte geen hele wandeling te gaan maken voor alleen een plasje.
Elke dag gewoon opnieuw proberen en over een tijdje zul je merken dat ook dit voorbij gaat en je pup gewoon gaat lopen in het donker.
Ik ben het eens met Ina.
Geen aandacht aan besteden hoort er een beetje bij.
Gewoon oppakken, naar het veldje en terug laten lopen.
Dit gaat vanzelf over mijn oudste hond heeft dit ook gehad en na een paar weken was er niets meer aan de hand.
Waarschijnlijk zal het best werken bij een pup die gewoon in de rem staat ,zoals veel pups dat doen
Bij een piepende ,angstige pup die in zijn gedrag al bekrachtigd is (onbewust ) zal dit in mijn ogen niet werken
Dit zijn 2 verschillende situaties die ieder zijn eigen aanpak vergen
Oppakken is ook aandacht eraan geven
Daarom schreef ik mijn antwoord al, dat ik mijn pup binnen al oppakte.
Tenminste, de eerste week toen hij er 's nachts nog uit moest.
Als je hem binnen optilt en dan naar het gras loopt, bevestig je geen angst bij een pup want hij was nog niet angstig.
Ik denk dat het een kwestie is van geduld. Hier ook een hond die lang niet lekker heeft gelopen in het donker.
Wat hier bij mij ;) hielp was om steeds maar hele kleine stukjes te lopen. Hier kwam ik in die tijd sowieso niet verder dan de hoek van de straat, want alles was spannend, of het nu donker was of niet. Als er was geplast gingen we weer lekker terug. Zo werd het geen gevecht; gebeurde er niets naars; en groeide het vertrouwen in de omgeving waardoor we steeds een stapje verder kwamen.
Gerust stellen door te aaien zou ik niet doen. Wel zou ik zeker je hond steunen door in de eerste plaats echte paniek te voorkomen en ook je hondje uit de 'enge' situatie te leiden.
Het ligt echt aan je hondje zelf of negeren werkt. Hier werkte dat dus totaal niet, want als ik stil ging staan en haar ging negeren werd het van: angstig - angstiger - vluchtpogingen - paniek.. en zeker in die laatste fase hielp niets meer. Misschien dat het bij jouw hondje wel kalmerend werkt als je gewoon stil blijft staan, dat kun je zelf uitproberen.
Maar zoniet dan zou ik het in kleine stapjes aanpakken en lopen tot een punt waarop het wel goed gaat (stoeprand naast de deur om te plassen) en dan weer terug. En dit steeds een paar stapjes uitbreiden.
En ja, is de mogelijkheid om te plassen alleen een veldje verder op dan zou ik ook even tillen en dan weer neerzetten. Niet om te verwennen maar gewoon om een negeatieve ervaring (erheen sleuren enzo) te voorkomen. Iets naars overwinnen is echt veel lastiger dan met iets meer tijd het vertrouwen winnen! :)
Je pupje is nog zo jong en leert het vanzelf als je het gewoon begeleid en je hebt het voordeel dat het steeds langer licht wordt :)
Laatste tip:
Het teruglopen gaat wel goed. Let er wel op dat je ook op de terugweg rustig blijft lopen en je pupje probeert naast je te laten lopen zonder teveel te trekken. (met stem/snoepje bijv.). Want het terug thuiskomen is een hele grote beloning - voor het trekken! :)
Probeer het zo te draaien dat deze 2 dingen niet gekoppeld worden, maar dat het thuiskomen eerder een beloning is voor het netjes meelopen.
Gr. Alexandra
Maar je zal de pup toch een keer moeten laten wennen en laten lopen he
ik vergelijk het even met de trap op en af dragen ,dit doe je een tijdje ivm belasting gewrichten .
Mijn hond was ook een miemel als pup en zat ook te piepen en te krijsen toen hij dit voor de eerste alleen moest doen en raakte zelf in panniek ervan !
zou ik mijn hond bv oppaken en op de eerste etage zetten(vergelijk het met het opakken en in het gras zetten ) ,denk maar niet dat hij de 2de dan alleen naar boven loopt(vergelijk het met weer gewoon doorlopen op diezelfde weg erna )
,neej hij wil zo snel mogelijk piepend en krijsend naar onder ! Mensen denken hier erg gemakkelijk over een angstige pup (mijn mening )
Bedoel niet jou he silvia
Pupseltje is pas 8.5 week, net bij haar , bij de topicopener thuis, het eerste vereiste voor de pup is geborgenheid.
het maakt niet zoveel uit hoe men dat doet, is de schemer/donkerte eng ? oppakken desnoods en even naar de plasplek lopen, plasje doen, en trip trip trip naar binnen, alles moet nog wennen, schemer en donkerte geven honden die dit niet gewend zijn, iets geheimzinnigs, vandaar geef geborgenheid, als de pup op je kan vertrouwen is de angst met de weken verdwenen.
vraag alexendra hoe zou jij de hond steunen als je hond niet wilt lopen ? de hond van ts laat zich namelijk niet gemakkelijk door de situatie heenleiden he
geen aanval gewoon een vraag en ook jij hebt ervaring dus belangrijk ! als ik de straat uit wil lopen zal ik dus nooit omdraaien en teruglopen he .Als ik rechtdoor wil ga ik ook rechtdoor al kost 1 meter 1 uur !
omdraaien met een angstige hond zou ik dus echt never nooit doen he .
en mij hond heeft ook alle stadia van angst doorlopen toen ik stilstond( niet leuk en je hebt een hoop bekijks en mensen die zich ermee gaan bemoeien en denken verstand te hebben en tegen de hond zeggen ach germ ) ,gegeven moment kalmeerd dit echt wel !
overigens heeft mij hond nu nergens meer last van
zelfs puppen van 8,5 week kun je verpesten als je gedrag versterkt he Zeker angstige puppen zijn hier extra gevoellig voor !
De meeste hondentrainers en gedragstherapeuten zijn het erover eens dat je angst niet kan belonen. Althans degene die ook de theorie beheersen.
Steunen door geen stress/paniek te veroorzaken en in dit geval door niet te veel te lopen :)
Als hij al vanuit de voordeur in de ankers gaat zou ik hem tillen tot het plekje waar wat gedaan moet worden, daarna weer terug lopen. Als hij wel bijv. 4 stappen naar buiten zet, maar meer niet, dan zou ik tot die 4 stappen gaan en daarna weer terug.
Mikey heeft angst gehad als kleine pup voor blaffende honden die ze niet zag. Dit was het geval bij verschillende buurhonden die vanuit huis blafte als we langsliepen. Mikey vond het eng en ging vol in de ankers. Nou prima, gingen we weer terug. Na een aantal keer terug kwam er een moment dat ze niet gelijk terug wilde maar alleen wat angstig stond te kijken richting het 'enge'. Toen heb ik op neutrale rustige toon gezegd dat het goed was en ik deed 2 stappen in de 'enge' richting, Mikey deed er 1. Daarna gingen we weer terug. Ik heb er verder niet heel veel aandacht aan gegeven en het ze liep eigenlijk vrij snel steeds wat verder tot we er ineens gewoon langsliepen.
Ook 's avonds wilde ze niet veel lopen. Nou dan liepen we een klein stukje :)
Niet gelijk, maar na een paar keer dat het al beter ging heb ik ook eens haar met snoepjes 'naast' laten lopen. Dus voeren naast mijn been en het commando naast. Bij iedere 2 stappen naast me kreeg ze een klein beloningsbrokje. Dit vond ze erg leuk en soms vergat ze hierdoor dat we ineens vlak bij het enge waren :) Als ik dan zag dat ze het door had deed ik net alsof ik dat niet zag en lokte haar met de oefeing een bocht in die weer weg leidde van de enge deuren in ons geval. Dus nét voor ze zelf in de ankers ging, gingen we weer de andere kant op.
Maar dit is niet op het moment van angst met snoepjes belonen, maar juist daarvoor, om zo met afleiding een positieve ervaring te laten ontstaan. (Werken met snoepjes lukt alleen als er nog geen sprake is van paniek namelijk).
Hoe ik het zie is dat je pupje moet leren om op JOUW beslissingen te vertrouwen. En dit lukt niet als wat jij wilt stress angst en zelfs paniek veroorzaakt.
Er moet naturrlijk wel goed gekeken worden naar het pupje om te beoordelen wat echte angst en paniek is en wat meer onzekerheid en twijfel is. Bij een beetje twijfel en onzekerheid kan even flink doorlopen en wat aanmoedigende woorden zeker helpen om te overwinnen. Maar "vol in de ankers, piepen en rillen" is in mijn ogen al ver voorbij twijfel en onzekerheid en zit eerder tegen het paniek aan. Deze nare ervaring zou je ten alle tijden moeten proberen te voorkomen want die blijft hangen.
Gr. Alexandra
Dank jullie wel voor alle adviezen die ik voorbij zie komen! Op de dag loopt hij inderdaad redelijk wel mee alleen zodra het donker is gaan de remmen erop ;)
Vanmorgen bij het eerste rondje was het nog donker en heb ik geprobeerd om hem te negeren en te wachten tot hij zelf weer kwam. Ben wel even onderweg geweest hoor haha. Maar! Hij kwam wel! Even een vraag... Moet ik hem dan belonen voor het komen of moet hij dat als normaal beschouwen en ga ik dan zonder veel te zeggen weer lopen?
Edit, loop nu ook steeds hetzelfde stukje in de hoop dat hij minder 'bang' word. Is dat handig of kan ik beter verschillende stukjes lopen?
Aanvulling aan dogmaster:
Je praat over een pupje! :)
Ikzelf zou ALTIJD een pup die echt in paniek is of extreem angstig is uit die situatie halen zonodig door oppakken. Waarom? Omdat jij de baas bent die hem beschermd en uit de situatie haalt. Zo'n situatie kan traumatisch zijn en blijvende angst voor datgene achterlaten als je een pup daar in laat blijven.
(stil staan en negeren werkt dan niet)
Het belangrijkste is ervan leren en de dingen zo begeleiden dat zulke situaties voorkomen worden.
Vergelijk het eens met kinderen. Je loopt met een kleinte in een druk winkelcentrum. Het kindje is al wat angstig door al die vreemde mensen en de drukte en plotseling staat daar een grote man voor je kindje met baard en zware stem die vlak voor zijn gezichtje iets zegt van "zo.. ben je lekker met mamma aan het winkelen". Op dat moment was dit net de druppel en je kleintje begint te huilen. Jij weet dat er niets aan de hand is, maar negeer je dan? Nee, dan til je ook je kindje op en stel je het wat gerust. Je vergroot hiermee ook de afstand én je leert je kindje dat het kan vertrouwen op jouw steun. Waarom zou je een kleine pup anders behandelen?
Gr. Alexandra
vraagje :
de leefijd van 8-12 weken is de leeftijd om indrukken en prikels op te doen stel je gaat bv naar de kermis en de hond schrikt bv al als je ernaar toe loopt van de muziek . Hij raakt in panniek en trekt in panniek weer richting beginpunt Wat doe je en waarom ?
Loop je al trekend terug ?
stop je totdat hij rustig is en loop je dan terug ?
stop je totdat hij rustig is en loop je dan richting kermis
pak je hem meteen op en draag je hem terug ?/of wacht je eerst met oppaken dat hij gekalmeerd is ?
pak je hem meteen op en draag je hem over de kermis ?/of wacht je eerst met oppakken totdat hij gekalmeerd is ?
wetende dat ook in deze fase negeren van angst het beste is.(oppakken vind ik dus niet echt negeren he ) Vind dit toch best moeilijk want dan went hij in deze fase al niet aan de prikkels van bv een kermis (en god weet wat nog meer ) en hierna komt hij in de angstfase dus dan hoef je dit al helemaal niet te proberen ?
Zal hij dan niet zijn hele leven bang blijven voor kermissen ?( En al het andere ?)
sorry elise ik ga een beetje offtopic ,maar heeft indirect toch wel ermee te maken he en lijkt me niet verkeerd om hier eens wat meningen van iedereen over te horen .
Nu ik er nog eens over nadenk, denk ik mijn pup idd past in de angstfase 12weken-6maanden is gaan miemelen en daarvoor eigenlijk niet . Ben benieuwd naar jullie meningen
aanvullende vraag : Is je antwoord hetzelfde als hij in fase 2 zit ( de angstfase ) ?
Nu ik door alexandra een beetje ben wakker geschud en kijkende naar leeftijd en socilisatiefase neig ik nu ook om te zeggen als hij meeloopt dat je dit mag belonen met een overdreven stemmetje (vooruit lopen dan he )
Terug naar huis doet hij al uit zijn eigen dus dat zou ik niet extra gaan belonen
ga zo door
heb ik hier wat verkeerds gezegd ? nee toch ? je zal de pup zinderlijk moeten maken, ook savonds toch ? niet alleen bij daglicht ? je schrijft dat je het gedrag versterkt ? moet de pup dan zijn pootjes bij elkaar knijpen en wachten tot het licht is ? nee toch ? geborgenheid geven, ook savonds, even oppakken en op de plasplek zetten en weer naar binnen, daar zal je het angst gedrag niet door versterken of verpesten hoor, er moet toch gepiereld worden, of moet dat dan binnen gedaan worden ? als het donker is ?
ik ben nog steeds geen voorstander van puppen oppakken in welke fasen dan ook ,in mijn ogen is dit niet het negeren van angst
Verkeerd doen is een groot woord ,ik zou het anders doen laat ik het zo zeggen . Wil niet zeggen dat dat van jou perse verkeerd hoeft uit te pakken .Er zijn immers meer wegen die naar rome leiden
Een pup kan bang zijn om zijn 'nest/ roedel te verlaten. Dat zijn jullie nu en is jullie huis. Hij loopt weer goed naar huis, dus is hij waarschijnlijk niet bang van het donker, maar overziet de situatie niet. Jij bent de leider en moet hem het vertrouwen geven dat jou volgen de veilige manier is. Niet twijfelen dus! Als je weinig tijd hebt oppakken voordat hij in de ankers gaat en als je tijd hebt, hem wennen aan het donker en laten zien dat jij het ook niet bang bent. Een hond leest jou lichaamstaal!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?