Ik heb mijn pup ook mee naar binnen genomen en daar aan Ginny geïntroduceerd. Nooit een wekker gezet voor 's nachts, ik ging er met hem uit als hij zich meldde. Ik heb Winter ook nooit beloond als hij buiten zijn behoefte deed, of hem steeds buiten gezet na eten/spelen/slapen. Daarnaast mogen beide honden op de bank, het bed, en geef ik ze rustig wat eten van mijn bord als ze lief naast mijn stoel gaan liggen Ik hou niet zo van schema's en regels, merk ik, haha!
En ach, het werkt voor ons. Winter sliep na ongeveer 2 nachten door en gaf na een week aan dat die er uit moest om iets te doen. Ze maken plaats als iemand anders op de bank wil en zijn geen bedelaars... of in ieder geval geen opdringerige =P Works for me!
Euh.....voeding....
Waarom?
heb m'n eigen stramien en zolang dat er geen problemen zijn, hou ik die aan.
vrijheid, blijheid.
zoals; brokken altijd ter beschikking, extra van tafel en een hondensnoepje.
Vers....gekookt van tafel.
regels qua opvoeding (standaard); niet springen (ook al ben je klein, mag toch niet)
en Baknijd? nee toch, eten genoeg. (kat eet samen uit de brokkenbak)
tja, zo gaat dat hier...
en hoe doen ze het?
Super (glanzende vacht en goed gezond....en niet te dik!-zelfs pezig-)
Geen strakke regels..hier wordt opgevoed volgens de drie "L"'s: licht, lucht en liefde!
-Wie het eerst naar binnen of naar buiten gaat is maar net wie het eerst bij de deur is ( Amélie meestal)
- Eten uit de losse pols; ze mogen alles proeven ( zo kwamen we er achter dat Amélie veel liever fruit en groenten heeft dan vlees.. )
- Honden zitten vaak eerder op de bank dan wij, en gaan echt niet aan de kant!
- Als een van de honden lekker in de weg ligt stap ik er gewoon over-of omheen.
-Ik hang over de hond ( oei..dominant?)
- Senna is lui..gaat bij het in de auto springen met haar voorpoten op de bumper staan en kijkt achterom wanneer iemand de rest naar binnen hijst..en we doen het trouw..
Conclusie: twee prettig gestoorde honden die genieten van ons en wij van hun..elke dag weer!
ik lees alles, en ik geniet ervan.
Leuk topic!
Wat wij anders doen:
- de hond mag pas eten na het commando "alstublieft" (erg fout volgens hs)
- we gebruiken handgebaren (mag van huidige hs weer wel, handig als hond doof wordt)
- corrigeren met een ferme nee
- positief opvoeden ok, maar ik denk dat sommige hs hierin doorslaan. Dus ja, sommig gedrag wordt gecorrigeerd. Net als dat bij kinderen moet gebeuren.
- wij eerst de deur uit
- wij eten eerst, is ook duidelijk, anders hypere hond: "nu etenstijd"?
- alleenblijven niet met paar minuten opgebouwd. Boodschappen doen moet nou eenmaal gebeuren.
En zo zullen er nog meer dingen zijn..
Ik heb me weinig verdiept in de algemene opvoedkundige richtlijnen. Mij werd al snel duidelijk (mede dankzij dit forum) dat je gewoon je verstand moet gebruiken. Oorzaak en gevolg, actie - reactie etc etc. Consequent blijven, negeren wat je niet wil, belonen wat je wél wil en nergens een probleem van maken. Voor alles is een oplossing al duurt het soms even voor je die gevonden hebt.
Maar qua stereotype opvoedkunde:
- hond mag op de bank en op bed (vind ik veel te gezellig)
- hond eet voor, na of tegelijk met de baas (wat het handigste uitkomt)
- blaffen wordt niet bestraft (maar voorkomen)
- puppy slaaptijden waren compleet willekeurig (je ziet vanzelf wanneer ze moe zijn)
- met slecht weer etc mag hij plassen en poepen op de kattenbak (Twinko is een koukleum)
- bedelen om eten mag hij proberen, zolang hij maar niet zowat op schoot zit (ik heb er geen last van)
- hond mag voor, naast of achter me lopen zolang hij niet trekt (wel zo handig dat hij z'n eigen pad kiest in een drukke winkelstraat)
... en vast nog veel meer.
Al mijn honden heb ik "opgevoed" aanziens des hond en met logisch verstand en gevoel.
Ik heb van alle opvoedings methodes wel wat of juist niet gebruikt als dit passend was bij het karakter en bij de achtergrond van mijn hond.
Thuis werd ik zelf beloond voor goed gedrag, zo ook mijn honden.
En de beloning is ook aangepast aan de hond.
Mijn opvoedings methodes zijn vooral gericht op veiligheid en samenleven.
Maar mijn honden hebben vooral ook mij opgevoed.
En als je al lang honden hebt, ga je steeds op verschillende manieren tegen de opvoed regels in, daar deze zelf ook veranderen. En soms sneller dan je bij kunt houden.
ter aanvulling
In het verhaal van het belonen.
Wat heeft het voor zin om je hond te belonen met een aai als je hond dit helemaal niet waardeert.
Of een traktatie als het een hond is die daar helemaal niet omgeeft , of met spel als je hond liever op dat moment niet speelt.Of vanuit zijn/haar achtergrond nooit geleerd heeft om te spelen.
En zo zijn er vele voorbeelden.
Dat bedoel ik met het geen wat ik doe moet passen bij de hond.
Als ik een hond heb met weinig zelfvertrouwen, mag hij/zij gerust met het speelgoed weg lopen.
In mijn optiek mag zo een hond beslist wel eens "winnen" zoals dat wel word genoemd. ik zie dat niet zo. Ik mag zo een hond graag trots zien weglopen met zijn/ haar trofee. Ik heb gemerkt dat daar het zelfvertrouwen mee kan groeien.
Ik moet zeggen dat ik mij ook nooit uitgedaagd heb zien worden door mijn honden, en dus zo en zo geen "machtsstrijd"in alles zie.
Een ding ben ik wel ,consequent. Alleen leg ik niet zo gauw regels op. Behalve als ik zie dat een hond daar baat bij heeft of uit veiligheid overwegingen.
Ja als een hond steun nodig heeft en daarbij bij jou komt is het prima lijkt me. Ik ben juist trots als Lola bij me komt als ze steun nodig heeft, hier lag ze op oudejaarsavond aan mijn voeten onder het bureau.
En belonen ja wat voor de ene hond een beloning is, is voor de ander helemaal niet zo intressant. Lola is niet geintresseerd in aaien als beloning, of een belonende stem of een balletje, maar ze is wel in lekkers geintresseerd dus gebruiken we dat bij het aanleren van trucjes bijvoorbeeld. Lekkers heb ik ook gebruikt bij het kalmeren tijdens de wandelingen, ik strooide snoepjes zodat ze kon snuffelen en daardoor rustig werd.
Ik geef drib NIET de leiding, terwijl dat van een trainer wel moest. Ik heb zijn advies een paar weken opgevolgt en had toen een vervelende hond die uiteraard niet meer luisterde. Ik heb het er weer uit, maar het duurde even.
Ik kan Dribbel soms enorm op haar kop geven met enkel mijn stem. Dat heeft ze af en toe echt nodig omdat ze anders haar eigen gang gaat.
Ik ent mijn hond niet. Dat gaat tegen alle standaarden in, maar doe ik ivm jeuk klachten. Die moeten eerst opgelost zijn.
En als ik mijn pa vertel dat ik rauwe voeding geef met botten, ga ik tegen zijn standaarden in. Net als mijn hoge stem opvoedingen
Er werd ons geadviseerd om geen drukke bal en trek-spelletjes met Lady te doen.. En het is inderdaad beter voor haar, om dat niet te doen.. gezien ze nogal bal-obsessief is en niet zo goed reageert op teveel adrenaline/drukte etc. Maar heel soms, bijv. als we samen op vakantie zijn, of op bijzondere dagen (dierendag, verjaardag) doen we wel eens even alsof we gek zijn en doen we gewoon 1x even een spelletje. Ze vind het hardstikke leuk .. Maar goed, ik weet dat zoiets dagelijks/regelmatig doen gewoon niet goed voor haar is, dus vaker dan die paar keer per jaar doen we het ook niet.
Verder krijgen ze hier wel eens gewoon lekker 'ongezond' eten.. Dus een keer een lekkere pannekoek mee, een frietje, hapje cake..en zelfs wel eens een keer een hamburgertje.
Natuurlijk niet vaak, maar echt heel af en toe.. Gewoon, omdat het kan, haha
Het advies van ' jij bent de baas, de hond moet doen wat jij zegt '.... Lukt ( meestal ) wel... maar.... waarom heeft hij nu zo'n lieve kop Hij mag NIET in de zetel en de kinderen en manlief respecteren dat... als ik alleen een boek aan het lezen ben en er niemand in de buurt is durf ik hem te lokken met een lief woordje en laat hem lekker op mijn buik liggen.... Tot daar ons geheimpje.... Ik ben nog altijd de baas... toch....
Er staan een boel dingen tussen die ik ook had kunnen noemen, maar volgens mij heb ik deze er nog niet zien tussen staan, namelijk:
Ik vind het geen probleem wanneer mijn hond aangelijnd voor mij uit loopt, wat dus ook vaak het geval is. Ik vind het zelfs wel praktisch omdat ik zo goed kan zien wat hij interessant vind en waar zijn aandacht naar uit gaat. Ik heb hem zo onbewust ook aangeleerd bij elke oversteekplaats of kruising oogcontact met mij te zoeken, zodat hij weet welke kant ik uit wil. Dit geef ik dan tevens meestal aan met een handgebaar en niet met een commando.
Ik heb nooit zo meegelopen met de heersende orde. Eerst hadden we altijd een gewone halsband terwijl 90% van de honden met een slipketting om liepen. En de hond kreeg vers toen veel honden donatin of uit de pot kregen.
Daarna kreeg onze hond rijstvlokken, blikvoer en met de pot mee toen alle honden zo'n beetje brok kregen. Ook voedde ik positief op terwijl dat nog geen methode was.
Nu krijgen veel honden nog steeds brok, geef ik voor de verandering deels goede brok, deels vers, en deels tafelrestjes. Dobby is behoorlijk verpest door zijn eigen baas en het is me nooit helemaal gelukt om hem remmingen bij te brengen. Positief aanleren van dingen werkt, maar het oude gedrag wijzigen niet dus. En dus moet ik soms ingrijpen op een manier die meer bij de jaren 90 hoort en ik toen juist niet deed bij mijn hond.
Tja, hond hebben is meegroeien.
@ Wilma
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?