Oneens.
Op de shows worden de rassen juist gekeurd op de ras standaard, de werktype-rassen die op show komen mogen ook niet afwijken van de ras standaard net zoals de showtypen. Dus welke standaard er ook aangehouden wordt op shows, dit is voor de showtype rassen hetzelfde als voor de werktype rassen.
De werkhonden worden vaak gekeurd op de werkeigenschappen, de showhonden op de ras-standaard. Zelf hebben we ooit een Border gehad, gefokt op de werkeigenschappen, er mankeerde nogal wat aan het uiterlijk van de hond, de verhoudingen waren zoek, had platpoten, enz. was gewoon een zielig hondje om te zien, maar ohwee wanneer deze tussen de schapen kwam, deze kon werken/drijven als de beste. Maar naast onze showtype Borders had deze hond veel minder uithoudingsvermogen, en niet alleen dat er mankeerde nog wel meer aan.
Wat ik nog even als kanttekening er bij wil zeggen, de ras-standaard die ze op shows willen zien, deze is verandert voor veel rassen, en dat zou niet mogen gebeuren. Elk ras zou gewoon terug moeten naar de standaard zoals ze vroeger ontwikkeld waren, om het maar even plat te zeggen. Maar wat voor standaard ze op de hondenshow ook aanhouden, deze geldt voor zowel het showtype als het werktype. En wil je officieel fokken dan ben je verplicht om een aantal shows te lopen of je het er nu mee eens bent of niet.
@gast rasstandaard zegt niets over gezondheid in tegendeel zegt enkel iets over uiterlijk .. Ongezonde uiterlijke
Gast snijdt wel een belangrijk punt aan, vind ik:
Een hond alleen gefokt op werkeigenschappen, maar die op 5-jarige leeftijd fysiek al zo afgetakeld is dat hij nog steeds ontzettend graag wil, maar fysiek gewoon niet meer kan... dat moet je ook niet willen.
Als de rasstandaard een functioneel uiterlijk zou beschrijven, zouden ook werkhonden zonder problemen aan de standaard moeten kunnen voldoen. Maar ja, dan moet de rasstandaard dat dus ook doen, en niet lullige dingen beschrijven als 'het oor moet zo en zo staan' en 'daar en daar moet een wit vlekje' of 'de haren moeten zo lang zijn op dit deel van het lichaam en zo lang op dat deel'. Want dat gaat over lullige details (waar een hond soms zelfs op afgekeurd kan worden!) die er niet toe doen als het gaat om functionaliteit. Of in ergere gevallen, waar de rasstandaard dingen beschrijft die de gezondheid van de hond op negatieve manier beïnvloeden, zoals het vragen naar een hele rimpelige huid, overmatig vel, een neus die tussen de ogen zit, ellebogen die niet onder het lijf staan...
In mijn ogen ben je dan heel fout bezig en bevorder je het vormen van werk- en showlijnen, want mensen met werkhonden zullen inderdaad constateren dat de rasstandaard nergens over gaat en dat er voor hun werkhonden wel belangrijkere dingen zijn dan passen in de rasstandaard.
Ik heb liever een gezellige huishondlijn om mee te knuffelen balletjes te gooien en dat ze lekker kan rennen en vies mag worden in het bos. Ik heb 1 keer op de tv een hondenshow gezien de rillingen liepen over mijn lijf en ik vond het zielig voor die honden hoe die mensen die honden aan het opdirken waren hele bussen haarspray gingen over die honden heen en maar kammen borstelen totdat alles perfect in model zat heb op een gegeven moment de tv maar ergens anders opgezet kon er niet meer naar kijken. Met werkhonden is dat anders en dan doel ik op opsporingshonden politiehonden honden voor de beveiliging maar ook gehandicapten geleide honden en blindegeleidehonden die zijn er om mensen te helpen die doen goed werk maar showhonden vind ik eigenlijk een soort van mishandeling voor de hond. En al die stambomen zegt mij ook allemaal niks. Bovendien heb ik toch liever kruisinghondjes. En zeg nou zelf iedere hond is ooit met een andere hond gekruist en daar maken ze weer een "rashond" van. Nou dan heb ik ook een rashond ik heb een labraherder.
Dat de rassen qua uiterlijk dus veranderen heeft niets te maken met de ras standaard, maar wat mensen/fokkers/keurmeesters graag het liefst willen zien. De rug van de herder liep op een gegeven moment dus veel te ver af,om maar even een voorbeeld te noemen, waarom? omdat dit inderdaad op shows werd gesimuleerd, maar de stimulans kwam ook bij de kopers vandaan. Het punt is dus dat zowel de werktype herder als het showtype herder een aflopende rug kregen. Wanneer er op de shows, en daar komen werk en show types, vast gehouden werd aan de ras standaard was dit helemaal niet gebeurt. Wat ik dus wil zeggen is dat het helemaal niets uit maakt of je nu een show of werk type hebt, want op shows worden deze beide types gekeurd.
Dus daarom ben ik het met de stelling niet eens, zowel show als werk typen worden gekeurd door dezelfde keurmeesters, en zien er qua uiterlijk dan ook nagenoeg hetzelfde uit.
Een punt nog, wat zou er met de meeste honden gebeuren wanneer dit enkel werktypes zijn? ik denk dat de meeste honden in het asiel belanden omdat de meesten mensen deze honden niet kunnen geven wat ze nodig hebben.
De border die wij hebben gehad was een hele goeie werker, maar zou er op show helemaal niets van bakken omdat er gewoon teveel aan mankeerde. Het werktype border die wij dus hadden was alleen maar gefokt op werken, en liep geen shows die gebaseerd waren op exterieur alleen maar op het werk waarvoor ze gefokt waren. Wanneer deze borders op zowel werk als exterieur waren gekeurd dan had deze border er niet zo uitgezien, en was dit een relatief gezondere border geweest dan nu.
In Duitsland moeten bijvoorbeeld de Setters verplicht een jachtcursus volgen, en daar worden de honden ook op exterieur gekeurd net zoals hier in NL. Ik vind zelf dus dat ze dit bij alle rassen zouden moeten invoeren.
Els (Scott), hier zat ik al op te wachten ...lol.
Onnodig te zeggen dat ik het met je eens ben, jullie waren immers een van de vele voorbeelden die ik gezien heb.
Ik heb jullie Scott vaak genoeg gezien op trial, ik ben met Mika veel later begonnen als jouw Johann met Scott, en ja, dat verschil was duidelijk genoeg.
De outruns die mijn Mika zoveel gemakkelijker liep, soms kon Scott niet snel genoeg achter de schapen komen. Scott deed dan echt wel zijn best maar kon gewoon niet sneller dan hij was...
Om nog maar te zwijgen over sheepsense.
Wat een verademing is een Kate dan hé?
Kevin met zijn Gust, en alle honden die daarna kwamen.
Heb er intussen genoeg van zowel werk- als showlijn aan de schapen gezien om wel tot een gefundeerde conclusie te kunnen komen.
Onze allereerste border collie Rex was btw ook een uit showlijn, geweldige hond, echt waar, maar met schapen wist die echt niet heel goed wat ie ermee moest.
O ja en het is ook wel interessant om te kijken waar oorspronkelijk de showlijnen vandaan komen en hoe het land daar is.....
Zelf showlijn bordes die beter met schapen zijn dan een werklijn, hoe zo uitzonderingen bevestigen de regel!
Hoe en wat voor hond er ook gefokt wordt, ik hoop dat iedereen het over eens kan worden dan een gezonde hond zonder pijnlijke gebreken (te kleine schedel, te korte snuit, te ingezakt achterbeen, te groot en zwaar hoofd, te lange rug etc) het belangrijkste van alles is
ik ben tegen! want ik hou niet van die magere honden
Bah een hele heen en weer gedoe over welke hond het beste kan schapendrijven. Heeft niets met de stelling te maken en snap niet wat jullie willen.
En er worden wat rassen om zeep geholpe
En alleen omdat de mens een opgepompte hond wilt..want ja ik zal en moet winnen he want ik heb de beste hond
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?