Ow ja, ik kan jullie geen botjes geven, omdat de mods zelf deze stelling begonnen zijn (de vorige werd gesloten een tijdje geleden door iets in het systeem dat niet juist ging). Bij deze, mijn excuses!
Ik zit wel een beetje met een vooroordeel: moest men zo erg gaan voor showlijnen, dan zou ik Joppe niet hebben: hij is doof, dus alles behalve het rasvoorbeeld; Toch is het een echte dalmaat, met een gebrek dat erg versterkt is door de fokkers; dus wat zou ik daar over zeggen? LAAT die showlijnen nu eens vallen.
Ik vind het een gewaagde stelling, maar bij mijn ras (de schotse collie) zou de gezondheid er deels op vooruitgaan.
Ik zou graag een collie uit 1800 ofzo hebben, dus echt terug naar de oorsprong
Nogal wat veronderstellingen hier...die kloppen voor een deel toch echt niet.
Ik heb zelf border collies, enkel werklijn. Iets uit een showlijn komt er hier ook niet in, ben ik niks mee...
De mensen die roepen dat een showlijn net zo goed kan werken aan de schapen zijn meestal de mensen met...juist ja, een showlijn.
Mensen die beroepsmatig een werkhond nodig hebben of wedstrijden lopen weten wel beter.
(Een heel enkele uitzondering misschien daargelaten, die zullen er best zijn, maar tot nog toe ken ik nog maar een iemand die met een hond uit showlijn open klasse trials gestart is, dat was een Wendevick)
Twee van mijn honden zijn dubbel geregistreerd, RvB (FCI) en ISDS, de rest enkel ISDS.
Iemand legde dat hierboven al uit dat de ISDS al heel lang terug gaat met hun registraties.
Die kunnen (mits de pups geboren zijn in de UK!) bij de KC geregistreerd worden en zo hun FCI krijgen.
Worden diezelfde pups in NL of BE geboren dan kan dat niet...hoezo krom??
Moest ik kijken voor een pup is voor mij ISDS belangrijker als FCI, ik wil een hond die werkt en vooral gezond is, en een fijn karakter heeft.
Ik heb die hond nodig hier thuis als hulp aan de schapen, ik heb geen zin zelf 2 uur achter de schapen aan te hollen om ze van wei te verplaatsen, trailerladen, de stal in zetten, noem het maar op, als de hond dat soort karweitjes binnen 2 minuten voor elkaar krijgt, en zonder stress.
Terug op de stelling van de dag:
Alleen nog maar werklijn...nee hoor, als iemand gelukkig is met zijn showlijn hondje, prima toch, ieder het zijne.
Maar moest ik een goeie reu hebben en bijv. een aanvraag voor een dekking voor een teef uit showlijn?
Dikke njet...geen haar op mijn hoofd wat eraan denkt.
Schoenmaker blijf bij je leest.
Van mij mogen ze de borders ook wel opsplitsen, die scheiding is bij dit ras ook wel al, gezien de opdeling tussen werk- en showlijn.
Dat niet iedereen een werkhond nodig heeft begrijp ik wel, en ik zou een werklijn ook niet persee aanraden aan een druk gezin met 3 kinderen. Maar dat ze druk en nerveus zijn is echt niet zo.
Met een hond die niet gezond genoeg is, of mentaal niet stabiel genoeg ben je niks als werkhond.
Maar iemand die gewoon een leuk hondje wil, daarvoor zijn nog wel andere rassen te bedenken als enkel een border collie. Neem dan een ander ras.
Om nu een ras met goeie werkeigenschappen naar de kloten te helpen omdat zo nodig 90% van de bevolking er een wil en men het ras naar iets wat het oorspronkelijk niet was om te buigen vind ik niet juist.
Ik heb nu net zo een beetje alle testen gehad met mijn teef, die is geröntgend op heupen, rug, ellebogen en schouders. A1 heupen, en de rest alles vrij. Dito wat betreft de oogtesten, vrij op alles incl.glaucoom.
Algehele gezondheidscheck goed, incl. een goed gebit (was nog nodig voor een duitse foktoelating)
CEA DNA en Mdr1 vrij door haar ouders, o.a. TNS wil ik dan nog laten testen...
Werktest voor foktoelating in Duitsland met vlag en wimpel gehaald, laatst haar eerste trial gestart, 4e geworden met 67 punten. Hondje werkt goed en is wat gezondheid betreft met alles in orde.
En het nest wat op de planning staat gaat via de ISDS geregistreerd worden, ondanks dat het teefje dubbel geregistreerd is.
Waarom dan toch geen FCI??
Omdat we in BE wonen en hier idd met St. Hubertus te doen hebben.
En itt NL waar je enkel functioneel exterieur en een aanlegtest moet doen moet je hier ook met een werkhond ZG halen op show.
Ik zie me al gaan met mijn korthaarteef, bij een keurmeester die normaal gezien enkel barbie collies keurt
Hoe dat bij andere rassen uitziet weet ik niet...
Ik voel me nou toch lichtelijk beledigt Jaqueline, met je 'Barbie Collies'.
Sommige mensen schijnen echt te denken dat het bij de showlijnen enkel en alleen om uiterlijk gaat.
Ik vind showlijn dan ook eigenlijk een vreselijk woord want het doet inderdaad vermoeden dat de honden alleen gefokt worden voor show.... Maar goed het word nu eenmaal zo genoemd, en ja ik heb dus showlijnen...
Ik ben het dus ook absoluut niet eens met de stelling. Wel ben ik van mening dat sommige rassen 'verpest' zijn omdat mensen doorgeslagen zijn in bepaalde uiterlijke kenmerken, die nu helaas ten koste gaan van de kwaliteit van het leven van die honden. Maar dat is in een aantal rassen zo, lang niet in alle rassen. Er zijn ook veel rassen waarbij de showlijnen net zo gezond zijn als de werklijnen. Wat er echt zou moeten gebeuren is dat de manier van keuren moet worden aangepast. Keurmeesters zouden niet de extreme uiterlijke kenmerken moeten belonen met plaatsingen en punten, maar juist de honden die een gezonde bouw hebben.
Als ik voor mijn eigen ras (en mijn eigen honden) spreek, de showlijn fokkers die ik ken hechten allemaal enorm veel waarde aan gezondheid. Dat staat bij de meesten bovenaan het prioriteitenlijstje. Natuurlijk zijn er ook fokkers die daar lak aan hebben, maar da's niet enkel in de showlijnen. Die heb je overal, in alle rassen en in alle lijnen.
Voor mijzelf is gezondheid en karakter het belangrijkste. Daarna werklust. En op de laatste plaats kijk ik dan inderdaad ook naar uiterlijk. Dat is het voordeel van een ras met een brede genenpoel, de luxe hebben om naast gezondheid, karakter en werklust ook te kunnen kijken naar wat je mooi vind.
Maar dat is wel een absolute bijzaak. Met mijn vorige nest heb ik bv een bruine reu gebruikt. Maar al was ie bij wijze van pimpelpaars geweest dan had ik hem nog willen gebruiken, want het was niet zijn kleurtje waarom ik hem gekozen heb. (mijn teef draagt overigens alleen zwart wit dus dat maakt ook niet eens uit maar goed, even als voorbeeld). Mijn teef werkt graag maar ik mis bij haar een beetje pit. Het had wel wat meer gedreven en wat feller gemogen van mij, en deze reu heeft vrij hoog in de behendigheid gelopen en is een fanatieke werker. Daarom heb ik hem gekozen voor mijn teefje. Om maar even aan te geven dat er niet alleen naar uiterlijk gekeken word bij de showlijn, maar ook echt wel naar werklust.
Alleen op een andere manier. Mijn honden hoeven niet perse schapen te kunnen drijven, of daarin uit te blinken. Dan moest ik dus maar geen border collie nemen maar een ander ras? Wat een onzin... alle eigenschappen van de border spreken mij aan en passen bij mij. Alleen in plaats van schapen drijven doe ik aan dog-frisbee en gehoorzaamheid. En leuk dat ze dat vinden! Mijn honden worden van een schaap echt niet blijer als van een frisbee, eerder andersom
Er word gezegd dat de showlijn fokkers het ras verpesten omdat 'wij' de oorspronkelijke drive om schapen te drijven eruit fokken. Allereerst fok ik het er niet uit maar ik hecht er weinig waarde aan. Misschien kunnen ze het wel, misschien niet.. ik zou het niet weten. Maar wat is er mis mee als er twee lijnen bestaan binnen een ras, zodat er voor zowel de mensen met schapen, als de mensen met een gezin die willen sporten met hun hond, een geschikte border collie is?
Er zijn genoeg goede werklijn fokkers die zorgen dat de oorspronkelijke eigenschappen blijven bestaan, dus dat zal zomaar niet verdwijnen.
Ik vind het alleen wel echt heel erg jammer dat er zo'n verdeeldheid is in ons ras. Want het blijft één ras. Het zou zo mooi zijn als we wat meer samen konden werken, om ons ras te behouden en te verbeteren. Maar de showlijnen worden simpelweg niet geaccepteerd door de werklijnmensen en de showlijn fokkers 'verpesten het ras'.
Ieder zijn ding en ieder zijn mening, maar het blijft jammer..
Hier in nederland zijn de regels inderdaad anders en hoeven werkhonden niet perse shows te lopen.
Ik ben het met je eens dat dat een belachelijke regel is, en dat ze daarin veel te ver gaan.
Maar zoals jij beschrijft dat het gaat, zo ervaar ik het de andere kant op. Ik respecteer mensen van de werklijn net zo goed als ik mensen van de showlijn respecteer. Ik vind het goed dat ze er zijn, en dat op die manier ook de schapen drijvende border intact blijft, het zou heel erg zonde zijn als dat er inderdaad 'uitgefokt' zou worden.
Maar andersom word ik niet gerespecteerd door mensen uit de werklijnen, enkel omdat ik niet fok om schapen te drijven en omdat ik zelf niet schapen drijf met mijn honden. Wat ik allemaal wel doe, daar word niet naar gekeken. er zijn er zelfs bij die beweren dat een border die geen schapen drijft niet gelukkig kan zijn.
Je zegt dat je post niet beledigend bedoelt is, als een ieder maar gelukkig is met zijn of haar hond.
Maar ondertussen noem je het zelf 'Barbie Collies' in je post, iets wat toch aardig beledigend is denk ik.
Je had het dan beter anders kunnen verwoorden, maar je hebt er waarschijnlijk bewust voor gekozen dat niet te doen.
@Jacqueline: Ik zit dan in een totaal ander ras, maar kan me zo vinden in je tekst!
Ik ga met Jacqueline mee en wordt daar regelmatig kwaad op "aangekeken" hier op HP. Als je hier roept dat de border collie twee (of 3) lijnen heeft wordt je afgeschoten en wordt je bestookt met boze pb's. Naast show en werk zou je ook nog sport kunnen zien. Honden die bijv. op behendigheid gefokt worden en waarbij niet naar show of drijfvermogen gekeken wordt. Als je fokt met een ander doel is het niet meer dan logisch dat er verschillen ontstaan.
Dan wordt er geroepen dat het onderscheid "verzonnen is door fokkers", een fabeltje en klink klare onzin. Niet om het een of ander maar ik vind dat je dan je ogen sluit. Er IS een verschil. My god je kunt er toch eigenlijk niet omheen. Bij een border collie wandeling kun je de showers en werkers er zo tussenuit pikken. En niet alleen op uiterlijk maar ook op gedrag tijdens de wandeling. Een aantal showers huppelt vrolijk rond en loopt net zo als een labrador of golden zou wandelen en een aantal werkers zie je op andere honden drijven, bezigheid zoeken tijdens het lopen, sluipen en liggen, alles in de gaten houden.
Ik vind dat prima, verschil mag er best zijn, niks mis mee. Ik stoor me er niet aan. Het ras is divers, in alle opzichten, en dat vind ik helemaal niet erg. Maar om te zeggen dat een showlijn net zo goed kan schapendrijven als een werker vind ik onzin. En ik drijf zelf niet eens. Ze zijn er maar echt dan heb je het over de uitzonderingen. En dat is niet "slecht" of "fout" of minder goed dan een werker. Het is anders en er is niets mis mee om dat gewoon in te zien en er voor uit te komen.
Ik heb geen 100% werklijn, ik heb twee mixjes van show en werk (de een meer werk dan de ander) en een stamboomloos hondje. Maar ik houd van het sporten, het samenwerken, de activiteit, de focus, de werklust. Ik zou nooit een show border in huis halen want het past niet bij mij.
Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand die liever showhonden heeft precies het zelfde zegt over de werkers, als het niet bij je past dan is dat toch prima?
Van mij hoeft de showlijn dus ook echt niet weg, niet elke border hoeft perse met schapen te kunnen werken, we zijn immers niet allemaal herders met een eigen weiland vol schapen. Maar ik irriteer me mateloos aan mensen die beweren dat er geen verschil is en die hameren op de uitzonderingen.
Dus nogmaals, niks mis met showhonden, en ook niet met werkers. Maar ik zou het fijn vinden als mensen van beide lijnen gewoon inzagen dat er verschil tussen zit.
@Susanne: ik heb hier gelukkig nog geen boze PB's gehad.
Mensen mogen altijd graag komen kennismaken met mijn hondjes, hun hond meebrengen, dan zien ze zelf wel het verschil in hond.
Dit is bijv. een van de reuen die ik als mogelijke dekreu op het oog heb, Marley Glen:
http://www.pelzschafe.de/MarleyGlen.html
Heel goeie hond waar ik al heel goede nafok van gezien heb.
En dit is bijv. mijn herplaatser Easy, (werklijn) die dubbel geregistreerd is, ik kijk dus niet naar kort of langhaar.
Ik heb dus zelf ook een barbie collie Easy:
http://www.youtube.com/watch?v=283B6Ps7Mu4&feature=youtu.be
Ik vind beide honden mooi, en beiden werken ze geweldig goed.
Maar ik maak dat niet vast aan uiterlijk.
Graag kom ik toch even terug op het wel of niet fokken met stamboom Sint Hubertus.
Velen denken dus blijkbaar dat je eerst moet showen met je hond om een stamboom te krijgen.
Je moet dus NIET showen (je mag uiteraard),
je moet wel een fokgoedkeuring hebben.
Deze kan je inderdaad op show halen,
maar deze kan je ook halen op de dagen georganiseerd door Sint Hubertus.
Daar wordt enkel gekeken of je hond diqualificerende fouten heeft.
Wanneer ik bvb even naar standaard van de Border Collie kijk vind ik het volgende terug :
DISQUALIFYING FAULTS :
Aggressive or overly shy.
Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.
NB : Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.
Wanneer de hond dus geen van deze disqualificerend fouten heeft, krijgt hij een fokgoedkeuring.
Dus echt helemaal niet zo moeilijk om aan een fokgoedkeuring te komen hoor.
Ik vind het jammer dat veel standaarden niet rekening houden met verschillende types binnen een ras.
Op die manier krijg je dus dat een hond die toch echt een border collie is, maar kort haar heeft en hangende oren, als 'fout' wordt bestempeld. Of een werklijn cocker met kortere oren en minder beharing.
Beoordelingen op show zouden daarbij alleen een richtlijn moeten zijn voor de eigenaar van de hond. Niet dat een hond per sé zoveel keer een ZG moet halen om in aanmerking te komen voor de fok.
Nou ja, het antwoord hierop is natuurlijk: ga gewoon buiten de vereniging om fokken. Dan heb je ook niet met de (soms wurgende) regels van de vereniging te maken.
Dat buiten de vereniging om fokken betekend in ons geval enkel ISDS fokken, en dat is ook wat we gaan doen!
Gezondheid, karakter en werkeigenschappen gaan bij ons ook voor op bijv. de stand van oren of vachtlengte.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?