Dan zou een opleiding of workshop in deze je niet misstaan.
Op die manier maak je op zeer intieme wijze kennis met de informatie.
Edit: en mocht dat teveel zijn voor je. Dan zij met namen de boeken van Miklosi, Horowitz, Bradshaw en Bekoff zeer interessant voor je. Die geven, let wel, een globaal beeld, geen exact...en representeren ook niet altijd de nieuwste inzichten, is weer afhankelijk van publicatie data. Oh, en Shettleworth, voor overzicht neurologische mogelijkheden, sociaal leren, conditioneringsleren en de kritiek daarop...een zeer diepgaand en overzichtelijk boek.
Ik was meer benieuwd naar je onderzoek uit de Ardennen, de Roedel zit daar toch?
Ik deel bij deze de lijst van links die ik op mijn computer heb staan en geregeld update. Meeste hiervan is artikels, zit soms ook andere interessante links tussen. De lijst is niet compleet...er is veeeeeeel meer. Maar in het kader van samen delen, en leren, zijn dit links die mijn interesse hebben.
dominantie van geur over zicht:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159103000510
Ruimtelijke kaart aan de hand van geur (de neus als chemosensorisch orgaan):
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0092867494900159
honden richten zich op geur van mensen (kankerdetectie):
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016815910400111X
doordenker….dit geeft aan dat het geuren repertoire is ontstaan vanuit een gezamenlijke voorouder, evolutionair gezien, tussen hond en mens. De geuren die wij dus uitzenden zijn gerelateerd aan de mogelijkheden van honden. We weten nu dat honden zich qua geur richten op mensen, we we weten aan de hand van dit artikel dus ook dat zij onze interne geurtjes kunnen interpreteren.
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/gb-2003-4-12-r80.pd
Hechting tussen baas-hond, de ainsworth test.
http://familydogproject.elte.hu/Pdf/publikaciok/97_98/TopalMCS1998.pdf
De waarde op stressmeting aan de hand van die attachment:
http://familydogproject.elte.hu/Pdf/publikaciok/2013/GacsiMSFM2013.pdf
Markeergedrag aan de hand van magnetisme
http://www.frontiersinzoology.com/content/10/1/80/abstract
Deferred imitation in honden, indirect bewijs voor een bewustzijnsvorm in honden:
http://familydogproject.elte.hu/Pdf/publikaciok/2013/FugazzaM2013.pdf
Honden communieren aan de hand van geuren (anaal, maar ook via geurklieren in de huid):
http://books.google.nl/books?hl=en&lr=&id=I8HU_3ycrrEC&oi=fnd&pg=PA115&dq=olfactory+communication+in+dogs&ots=BbfzYzk9q6&sig=R-BF3cYAKqCVKtAoeHA0bxaUo4Q#v=onepage&q=olfactory%20communication%20in%20dogs&f=false
Bewustzijn aan de hand van geuren:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159198001026
Urine, vaginale en anale uitscheiding speelt een rol in de identificatie van interne status bij honden:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031938474900201
Zeer gedetailleerd overzicht van het reukvermogen van honden:
http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/7/47/933.full
Grootte van de Olfactory Cortex in vergelijking met mensen:
http://books.google.nl/books?id=nWfqDjbJq-cC&pg=PA233&lpg=PA233&dq=olfactory+cortex+dogs&source=bl&ots=Au7Ik5cTOY&sig=a_utq7Y3mX9ElG9IKWaqkFKiraM&hl=en&sa=X&ei=11XIUvPCF-rI0wXy6YDIAQ&ved=0CFwQ6AEwBzgK#v=onepage&q=olfactory%20cortex%20dogs&f=false (PAGINA 233)
De ontwikkeling van de visual en auditory cortex in honden:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0013469468900023
Conditionering doet geen of weinig beroep op de neocortex en, dus, de hogere breinfuncties:
http://psycnet.apa.org/journals/com/41/2/102/
Het autistische brein vergeleken met het hondenbrein (in samenvoeging met het werk van Grandin):
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0074775000800087 (autisme gebaseerd op beperkingen in de neocortex)
De neocortex en haar ontwikkeling in verschillende zoogdieren:
http://www.nibb.ac.jp/brish/Gallery/cortexE.html
Neocortex van honden minder ontwikkeld dan in mensen:
http://www.amnh.org/exhibitions/past-exhibitions/human-origins/what-makes-us-human/the-human-brain
Cambridge Declaration on Consciousness:
http://fcmconference.org/img/CambridgeDeclarationOnConsciousness.pdf
Niet te lang wachten om kennis te laten maken met anderen. Doseren prima, maar hou de pup niet weg van andere honden en mensen.
Juist in die begin periode is het zo belangrijk ze zoveel mogelijk kennis te laten maken.
En wanneer het teveel is merk je het gauw genoeg en bouw je een dagje rust in!
Wel is het goed voor de pup om te weten dat jij haar/hem stabiele factor bent - maar zie het als een kind dat kennis maakt met de wereld!!
Wat ontzettend gaaf, Gea, deze voorbeelden. Ben heel blij dat je ze deelt met ons.
Jouw eerste voorbeeld vind ik daarin nog eens extra mooi. Geeft aan dat op dit moment in de ontwikkeling van de hond, zowel de neus als de daarbij horende hersendelen al geprikkeld worden. Dat hierbij ook nog komt kijken, de ingeboren gerichtheid op de menselijke geur, al met al...super! Dat daarin ook al genoeg vertrouwen is voor de pup om in jouw handen weer in slaap te vallen, spreekt niet alleen voor de vertrouwdheid van jouw geur voor de pup, maar ook voor de respons die de moeder op jou gehad moet hebben, waarmee die geur nog eens extra veilig is.
Mooi.
Ik denk dat iedereen heel veel voorbeelden heeft van hoe belangrijk geur is voor een hond en hoe hij daaruit dingen kan opmaken, het is algemeen bekend dat een hond een goede neus heeft, dat ontkend ook helemaal niemand?
Ik herinner me nog een wandeling met mijn vorige hond waarbij ze ineens opgewonden en blij leek door iets, wat ik niet kon zien. Later bleek dat onze logeerhond daar net voor ons gelopen had, we kwamen elkaar later tegen bij de vijver.
Ik kan ook aan Lola merken als haar vijandin vlak voor ons ergens geweest is.
Zelf denk ik dat er behalve de bekende zintuigen toch ook nog iets extra s moet zijn wat misschien nog niet echt goed onderzocht is. Ik denk dan bijv. aan de hond die steeds gromde en er later bleek dat er iets met de electriciteit niet in orde was.
Ja ik denk zeker dat er veel meer is.
Wat naar mijn mening voor ons mensen naast kennis in de praktijk belangrijk is,is het goed begeleiden en inschatten van de hond als je het hebt over socialisatie.
Ik moest denken aan een foto die ik van Lola heb in de houding waarin ze sommige onbekende honden peilt
ik zie daar een hond, die kijkt naar de andere hond die op ongeveer zes meter afstand is en haar nog niet gezien had, deze was aan het spelen met zijn baasje.
Ze staad doodstil, haren omhoog, een pootje omhoog, 1 oor naar beneden het andere omhoog,staart omhoog. Ik voelde een bepaalde spanning in haar.
Wat zij wil zeggen hiermee? Verspreid ze een geur? Vast wel. Ik denk alleen niet voor de andere hond bestemt? Want die was ergens anders mee bezig en te ver weg? Was haar houding een communicatiemiddel of een uiting hoe haar gemoedstoestand was.
In elk geval wat voor mij als mens en eigenaar van de hond belangrijk is, is dat ik toentertijd kon verwachten dat als ze eenmaal uit haar concentratie is, het risico bestond dat ze op de andere hond zou afstormen. Aangezien die andere hond bezig was met zijn baasje en bovendien een stuk kleiner en het bovendien niet sociaal te noemen is als je je hond op andere honden laat afstormen wilde ik dat risico niet nemen en leidde haar af. Ze ontspande, en we maakten samen een boogje om de andere hond heen.
Volgens mij is dat socialisatie in een wereld waar we met zijn allen met elkaar moeten leven.
Ja Suzanne je bent luid en duidelijk keer op keer op keer op keer op keer op keer bent ook helemaal niet dwingend vanuit je eigen invalshoek en persoonlijk maak je het ook nooit. En gebeurt het een keertje wel dan gooien we een 'gemeende' sorry in de groep om vervolgens weer op dezelfde wijze door te gaan.
Ga even clickeren of wandelen met je hond alvorens je een reactie geeft. Positief opvoeden, zelfbeheersing, sociaal zijn......al die mooie termen daar sta jij toch voor? Alleen naar (je eigen) honden toe? Want ik zie er hier weinig van terug.
Beste....allemaal
Laten we niet in de val stappen op deze felle toon een gesprek door te voeren. Beter lijkt me dan, als er geen mogelijkheid is tot inhoudelijk gesprek, om het topic achter ons te laten, eventueel te laten sluiten.
Ik ben heel slecht in het opschrijven en verwoorden.
We leven in een drukke, snelle maatschappij, die zich snel ontwikkeld. Ik als moeder en eigenaar van dieren, zie het als mijn verantwoording te zorgen dat ze veilig opgroeien en kunnen veilig leven. Mijn dochter van 8 begeleid ik op de fiets naar school, als het hard waait, breng ik haar met de auto, vind ik op dat moment veiliger. Er zijn heel veel manieren je kids en dieren op te voeden, niemand weet wat het beste is, daar gaat het ook niet om. Je moet een manier vinden waar jij, je kids en dieren zich prettig bij voelen denk ik zelf. Maar ,sorry, als je weet dat honden naar jou hond uithalen, is het dan niet veiliger en verstandiger voor je hond er met een grote boog om heen te lopen. Er toch langs lopen, denk ik waarom en dat is nou waar ik moeite mee heb. En niet dat iemand anders denken is. Ik heb inmiddels al een hoop gelezen over geur (en over BAT methode, kwam ik op een ander topic tegen) ik zie het nog steeds als een onderdeel van de gehele puzzel, maar dat terzijde
goed dat je het even hebt uitgelegd Susanne, het is inderdaad het beste om gewoon inhoudelijk te reageren en even na te denken voor je iets plaatst, soms typ je in je emotie dingen die je eigenlijk anders had willen zeggen
Even nog over wetenschap en vertaling naar de praktijk.
Wat ik denk is dat wetenschap behalve kennis soms ook kan leiden tot misverstanden en foute conclusies.
Een bekend voorbeeld is David Mech, met zijn studie bij wolven in gevangenschap, die zelf ook toegegeven heeft dat zijn conclusies fout waren. En wat zijn daar niet een hoop honden de dupe van geweest en nog steeds is dit bij vele hondentrainers wel de methode die zij gebruiken en mensen leren. Wat een leed komt daar niet bij kijken voor honden.
Ik vond pas nog een leuk artikeltje over de term alpha
http://www.samenvoorvrede.nl/alfa.html
In de praktijk met je hond omgaan is niet alleen wetenschap natuurlijk, het is ook gevoel en persoonlijke ervaringen. Van sommige dingen heb je gewoon het gevoel dat het fout is, al onderbouwd de wetenschap dat (nog) niet.
Wb het uitvallen van een hond zou ik altijd proberen te voorkomen en de hond begeleiden, zoals ik al aangaf in mijn voorbeeld met Lola.
Ik heb nog een kleine aanvulling op de interessante lijst van Kai. Er zijn uiteraard nog veel meer onderzoeken, maar deze vond ik wel leuk om te delen.
Dogs Recognize Familiar Faces from Images
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131218095847.htm
Dogs Know a Left-Sided Wag from a Right
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131031124916.htm
Dog Spots the Dog: Dogs Recognize the Dog Species Among Several Other Species On a Computer Screen
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130214103703.htm
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?