In deze discussie dan nog 1 opmerking met betrekking tot een hondenschool, puppyklas.
Aangezien er dus ontzettend veel fout kan gaan, zou ik een school zoeken die op zo'n puppyklas de aller , aller beste leraar / lerares zetten.
En niet iemand de zo af en toe mee helpt, en best een uurtje de puppyklas wil verzorgen om wat te spelen..
Die zou ik dus overslaan.
Ik wil dan ook echt de meest ervaren persoon van de hele school daar hebben.
Ik heb zelf op een hondenschool gewerkt waarbij de pups twee aan twee speelden terwijl de anderen toekeken en er werd ingegrepen bij te heftig "spelen". Dan werd de te drukke pup even weggehaald. Het belangrijkste wat daar geleerd werd is dat je niet altijd je overal mee hoeft te bemoeien als hond.
Ik ben van mening de hond zo snel mogelijk te laten kennismaken met anderen. Natuurlijk kan je wel het type hond wat uitkiezen (misschien eerst wat kleinere rassen). Dit vooral om jou zelfvertrouwen op te krikken want je pup zal het goed doen.
Met Balou was ik ook niet zeker in het begin. Ik schermde hem wat af, hij was nog klein en de andere zo groot.. Camiel heb ik altijd andere honden laten ontmoeten, groot of klein, rustig of wat wilder. Ik waas zelf minder angstig omdat ik het al eens had gedaan met de eerste hond en Camiel ook een forser ras is.
Nu merk ik wel dat Camiel veel beter in staat is andere honden te 'lezen' en zichzelf aan te passen aan het karakter van de hond. Hij is sociaal sterker dan Balou.
Dus met andere woorden: ik kan socialisatie en gewenning enkel aanraden, als het jou veilig lijkt: doen!
Socialisatie is erg belangrijk! Bij mij komen er zelfs al honden over de vloer als het nest nog hier ligt.
Waar ik mee begin in als de hondjes al voor het eerst mee naar buiten gaan. Je leert ze dan aan het lijntje lopen en in speeltuintjes laten we ze even los en lopen we stukjes bij ze vandaan en prijzen ze uitbundig als ze achter ons aan komen en meelopen. Daarna nemen we steeds meer pupjes mee of laten honden die we goed kennen erbij om met ze te spelen. Zo leert de pup contact te hebben. Tijdens het spelen laten we de pup af en toe naar ons toekomen. Zo stimuleren we het dat de pups ons boven de andere honden verkiezen
Is de pup wat ouder gaan ze aangelijnd mee en moeten ze bij ons blijven ook als we andere honden zien. Vervolgens mogen z los en nemen we een blikje mee met iets dat rammelt. We laten de pups af en toe los en als ze te ver weg gaan lopen we rammetlend de andere kant op.
Hard zijn naam roepend achter de pup aanlopen zorgt ervoor dat ie straaks niet meer luisterd
Samengevat socialiseren begint met het leren negeren van andere honden wanneer de baas dat verwacht. Daarnaast mag de pup spelen met de kameraadjes die de baas voor hem uitzoekt. Zo leer je pup spelen op commando en honden waar ie later niet heen mag zal hij ook niet heen gaan!
Toen ik op negen weken oud Lance mocht gaan bezoeken bij de kweekster, liepen daar in huis zo een tien yorkjes los. Opeens hoorde ik even gesnauw er eentje janken waarop de kweekster zei, hoor Lance .....hij kan lawaai maken hoor.
Ze was absoluut niet bang dat de ouderen hem iets zouden aandoen, hij werd alleen gecorrigeerd , zei ze. Ik geloof dat ze daarin gelijk heeft.....hij leerde zich te gedragen tussen een roedel en werd soms op zijn plaats gezet. Deze periode was heel belangrijk denk ik.
Heeft nooit daarvan angst tegenover ander honden gehouden , integendeel wilt altijd vriendelijk andere honden begroeten en besnuffelen, maar eens een snauw houdt hij beleefd afstand.
Jonge Pups leren in het nest de basis, zoals de moeder de dingen geleerd heeft zo zal ze dit ook over brengen op haar pups, zelfs wat moeder geleerd heeft van de mensen-baas. Eigenlijk spreken alle honden over de hele wereld dezelfde taal, er zit soms wat verschil in dialect. De invloed van mensen dus niet te vergeten want veel hondentaal komt op de achtergrond te staan door toedoen van mensen-bazen.
Pups hebben ongeveer anderhalf jaar intensief contact nodig voordat ze zich op een normale manier kunnen bewegen in een vaste roedel, alle dingen die ze in die tussentijd uitvreten is enkel maar om te leren, want het sociaal om kunnen gaan met andere honden komt niet vanzelf, dit wordt aangeleerd.
Wanneer we (vreemde) pups met elkaar laten spelen dan wordt dit een chaos, de pups kunnen met gemak de hele middag ravotten en dat komt niet ten goede van de pups, belangrijk hierin is dat wij dat controleren en blijven controleren, want net zoals in de mensenwereld zijn er tussen pups minder dominante en dominantere pups, controleren we dit niet dan wordt dit verschil steeds groter. Een moederhond zal er voor zorgen dat dit niet gebeurt, een pup die vervelend is krijgt op zijn donder zodat iedereen gelijk is en blijft. Dit is voor mensen een zeer moeilijke taak, maar wel belangrijk.
Net zoals bij mensen, zijn ook sociale wezens, moeten pups leren hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van andere honden, en de basis van dit alles ligt in het nest, en de praktijk ligt buiten het nest. Dus ik vind het ook belangrijk dat honden in contact komen met andere honden mits dit in goede banen geleidt wordt door ons.
Ja , als jij in die positie bent dat je dat kan doen...prima.
Maar in onze oude wijk zou ik niet weten hoe ik met een gezonden, vrolijke , open pup zou moeten wandelen om geen confrontatie te krijgen met geflipte soortgenoten.
Baasjes die het geen bal interesseert, of op hun voorhoofd de tekst."ja maar hij doet niets" hebben getatoeëerd.
Ik denk dat ik dan van stoeprand naar stoeprand zou lopen, ho, weer terug want daar komt die hond aan.
Voor een pup alles behalve een leuke rustige wandeling.
Je ontkomt er niet aan, je pup zal deze honden tegen gaan komen in een hele drukke wijk.
Het is gewoon te hopen dat hij dan geen "vreemd"gedrag gaat ontwikkelen.
Of bijtincidenten gaat meemaken..
"gelukkig heeft hij geen verwondingen" lees je dan..
Nee,maar wat gaat , of is er geestelijk gebeurt met de pup.?
IN de perfecte samenleving...gaat het allemaal heel makkelijk.
Maar gaat het zo snel mis na een incident geestelijk bij een hond? (Bij ons volgens mij veel sneller en dat wordt opgepikt).
Mocht ik ooit nog een pup krijgen dan gaat deze niet spelen met andere pups en kennis maken met verschillende type honden. Dat is wat ik vooral belangrijk vind, dat ze leren te onderscheiden.
Zo'n varken dat achteloos op iedere hond afdendert en een partijtje begint te worstelen omdat dat "normaal" is vind ik niet oké. Begroeten, aftasten en dan normaal spelen of negeren en weglopen. Die basisprincipes om ze zo te noemen leren ze wel maar dat moet toch bijgestuurd worden.
Maar goed dan moet je inderdaad wel een goede basis hebben.
Sommige rassen zijn van nature ook lomper dan anderen (geen verwijt). Als ze lomp kunnen zijn met andere lompen kan dat misschien minder kwaad maar met een fijner ras is het dan naar de vaantjes.
Hier was het in het eerste jaar al naar de vaantjes dus. 2 x een labrador er knal op. 1 liep gewoon los op straat en kwam afgestormd, mijn hond pakte een schrik, vriemelde zich supersnel uit de halsband en is alleen naar huis gelopen achtervolgd door de labrador maar door snelheid kunnen afschudden, 4 rijvakken over!
2e maal. Trekt een labrador zijn leiband over bij mijn ouders in de straat en vliegt knal op mijn hond. Weer vriemelt hij zich supersnel uit de halsband en loopt alleen naar mijn ouders thuis.
3e maal sharpei hier in de straat trekt de leiband over, ik kan nog net mijn paraplu er tussen gooien anders was het byebey mijn hond. Ondertussen heeft Charlie al jaren een tuig aan waar hij (hoop ik) niet meer kan uit vluchten.
Goh zo kan ik nog een tijdje doorgaan over mijn vorige hond. Hoezo socialisatie? Wat haalt het uit met zulke incidenten? Je moet hier zoeken naar de "normale" honden of "normale" bazen die niet achter hun hond hangen te bengelen. Niet normaal.
Er loopt hier één met een grote zwarte hond iets tussen een labrador en een Duitse/Deense dog. Als ik hem zie probeer ik mijn route aan te passen. Die man moet mijn zijn volle gewicht er gaan aanhangen, hij is dan zelf nog maar een dop hoog ook, om die hond tegen te houden. Komaan zeg, hoe kan je op die manier je eigen hond nog maar veilig uitlaten, laat staan sociaal houden.
Zo die frustratie moest er even uit precies.
Ik nam mijn pup gelijk naar plekken, waar in wist dat alle honden netjes geënt waren. Dit was bij mij op de manege. Daar waren honden van verschillende leeftijden. Later naar bvb tuincentra, bij mij voor in een klein speelveldje en zo bouwde ik het op. Het is heel belangrijk dat je hond met zo veel mogelijk honden in aanraking komt. Als hij te druk is in de ogen van een andere hond, krijgt hij een standje. Dat wat honden elkaar onderling leren, kunnen wij mensen niet! Als hij iets spannend vind, (een andere hond) kun je voor hem gaan staan, zo kan hij op een vertrouwde plek de kat uit de boom kijken. Goed socialiseren is voor de rest van hun leven profijt van hebben.
Trouwens, als je het interessant vind Bassie, er ligt heel veel onderzoek naar geurencommunicatie tussen "conspecifics" ook voor onze hondjes.
Boek van Bradshaw gaat er heel globaal op in: The domestic dog: it's behavior, evolution and interactions with people
En een artikel, wat daar heel mooi op aansluit:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159198001026
Dat gaat over het bewustzijn in verschillende zoogdieren, waaronder honden, aan de hand van geur signalen. Artikel is helaas niet gratis. Ik heb het zelf gelukkig in kunnen zien tijdens mijn opleiding Roedelmethode.
IK doe in ieder geval nu al mijn uiterste best om jullie mensentaal te kunnen begrijpen 'Ben ik dan de enige die alles twee keer traag moet lezen ? Goed dat er onder ons niet gesnuffeld moet worden....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?