.... en ik maar hopen op een intelligente en genuanceerde discussie maar de stellingen zijn alweer betrokken.
Zalig kerstfeest allemaal
(en nee, dit voegt inhoudelijk helemaal niets toe aan het topic. Zal ik daar nog eens een poging toe doen? Of een titer wel of niet als positief mag worden beschouwd, zegt nog niet altijd of het ook daadwerkelijk een afdoende bescherming geeft. Even een voorbeeldje uit de humane geneeskunde: een hepatitis B titer na vaccinatie van >10 wordt als afdoende beschermend beschouwd. Maar bij mensen die een hoog risico lopen toch liever >100. En dan moet je wel 3 mnd na de laatste van de serie vaccinaties prikken. Anders zegt de hoogte van de titer nog niks. Als de aanvankelijk titer >10 en je meet na een jaar en die is 5, dan is die persoon nog steeds beschermd. Dat snap ik nooit van de titeren discussies bij honden, dat je kijkt naar antistof titers en de daling daarin. Bij mensen vinden we dat helemaal niet zo belangrijk, ook niet omdat er zo'n enorme variatie in titers is tussen personen die even beschermd zijn??
Uiteindelijk zijn antistoffen een afspiegeling van de T-cel geheugen activiteit. Eigenlijk zou je liever die meten (kan nu voor sommige zaken, IGRA bij TBC bv).
Om nog maar niet te spreken over de betrouwbaarheid van de bepaling. Elke bepaling heeft nl een meetfout. Altijd. Grenswaardes blijven, grijze gebieden ook en dan heb ik het nog niet eens over standaardisatie tussen de labs.
Pfff ben wel blij dat ik er niet al te veel over na hoef te denken: jaarlijks scandinavie = vaccineren volgens geldigheidsduur vaccin, af en toe pension is kennelhoest en de mannen hebben er geen last van.
Ik wens de rest veel wijsheid toe.... ))
Pffff.. jammer hoor.. daar gaan we weer..
OMGANG OP HET FORUM
HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden.
In je emotie kun je soms iets te fel overkomen, een verkeerde aanname doen of te scherp oordelen. Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om je mening goed te forumleren en eerst je bericht nog eens goed door te lezen voordat je op de reageerknop drukt. Stel eerst eens een vraag voordat je meteen je oordeel geeft.
Afbranden draagt niet bij aan een goed gesprek en jaagt mensen weg. Dat laatste willen we graag voorkomen omdat het doel is om zoveel mogelijk honden en baasjes te helpen.
Wij zetten waar nodig een moderatormelding in om mensen hieraan te herinneren, maar stimuleren ook dat leden elkaar hier netjes op wijzen.
Samen maken we de sfeer en de kwaliteit van het forum!
Ondertussen ben ik helemaal niet wijzer geworden wat betreft inentingen, integendeel ! haha
Bedankt voor je toelichting.
Hoe komen vals positieve uitslagen tot stand vanuit jouw visie?
A false positive result can occur in the ImmunoComb ® assay if substantial amount of antibodies in a specimen bind non-specifically to an antigen spot for reasons that are not clearly understood. False positive as well as non-specific (NS) results may occur because of poor quality due to improper sample collection, preparation and/or storage. It is strongly recommended that NS and questionable results be corroborated by retesting specimens with the ImmunoComb ® test and alternate diagnostic methods.
http://www.drugs.com/vet/immunocomb-canine-vaccicheck.html
Ik ben zelf van mening dat je valt en staat met de bekwaamheid van een dierenarts die zo'n titertest goed weet toe te passen en te interpreteren.
Worden voordat met trial studies begonnen wordt, non-responders nooit in vaccinatie- en titeronderzoeken meegenomen? Die sluit je dus bij voorbaat al uit als ik jou goed begrijp en gaat verder met pups die wel na vaccinatie goede respons hadden?
Met name bij pups wordt titerbepaling sterk aangeraden door dr. Schultz en is blijkbaar toch erg betrouwbaar.
Ik kwam deze discussie tegen. Misschien interessant voor iemand:
http://www.synbiotics.com/Products/CompanionAnimals/Canine/TiterCHEK-CDV-CPV-TiterTesting/96-0460-RoundTableDiscussion.pdf
gossie, dacht een goeie discussie aan te treffen, maar wat geharrewar..
uhhh dan hier wat van mij.
2006 enting van de Nobivac sinds 2006 al drie jaar geldig. zoals parvo hondenziekte leverziekte.
2008 Vanguaard v.Pfizer dito.
2010 Duramune dito.
twee types kennel fluenza een voor drie jaar en een ieder jaar {als je dat wenst.}
weil is een nieuwe enting , vier varianten zitten daar in, nog maar kort nieuw, en het liefst toch in het voorjaar geven.
rabiës, drie jaar, mits je naar het buitenland gaat.
Hmm, dat is nieuw voor mij... Ik hoop wel dat één vaccinatie wel afdoende is tegen alle vier de varianten? Ik ga eens het web afspeuren
Nieuw vaccin tegen Leptospirose! uitgebreid even neer gezet, dit heb ik ook gehoord van een arts uit de kliniek, kwam tesprake.
Leptospirose is een bacteriële, besmettelijke ziekte die over de hele wereld voorkomt en wordt veroorzaakt door leptospiren. Deze leptospiren worden via de urine van geïnfecteerde honden uitgescheiden en besmetten daarmee de leefomgeving. Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via de slijmvliezen of wondjes het lichaam van de hond binnendringen. Vervolgens verspreiden ze zich via het bloed naar verschillende organen, waardoor ongeveer een week na besmetting de eerste algemene symptomen kunnen optreden, zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Als de ziekte verergert, doen zich, afhankelijk van de betrokken organen, andere symptomen voor. De dieren zijn uitgeput, hebben soms geelzucht, trillende spieren of bloederige diarree door ernstige beschadiging van het maagdarmkanaal. Aantasting van de nieren leidt ertoe dat de dieren frequent moeten plassen en resulteert vaak in uitval van de nieren. Ook aantasting van de longen is mogelijk; in dat geval zien we dat de dieren gaan hoesten (mogelijk met bloed) en benauwd zijn. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie meestal een dodelijke afloop.
Tot voor kort veroorzaakten vooral twee varianten (Canicola en Icterohaemorrhagiae) ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Echter, steeds vaker worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen (Australis en Grippotyphosa). De huidige vaccins beschermen hier niet tegen. Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.
Ook wij vaccineren vanaf nu uw hond met dit vernieuwde vaccin!
Super, bedankt! Ik ga in januari een rabiës enting laten doen ivm vakantie, dan vraag ik dan wel hoe het precies zit met het prikje dat hij destijds gehad heeft en of die nog steeds afdoende is.
de ziekte van weil liefst in de lente geven kevin, omstreeks maart of als het eerder al wat warmer wordt. najaar en winter zijn er geen pieken, uitbraken snel. wel als het water warm wordt of het weer.
zoek altijd een stromend watertje op als je je hond wilt laten zwemmen, en mijd de sloten, daar zitten ontzettend veel bacterien in, en ook ratten.
beetje late reactie... maar lees nu pas weer dit topic (er moet ook nog gewerkt worden )
Toch, ondanks deze hele discussie over wel of niet betrouwbaarheid (ik ben er voor mezelf wel al een tijdje uit), wordt in de nieuwe vaccinatierichtlijnen 2013 van het WSAVA titerbepaling met o.a. de VacciCheck sterk aangemoedigd. Ik ben in elk geval blij dat er steeds meer praktijken zich oprecht interesseren hiervoor.
http://www.wsava.org/sites/default/files/New%20Puppy%20Owner%20Vaccination%20Guidelines%20May%202013_0.pdf
vind het altijd super dat je het altijd voor ons opzoekt Golden, maar.... kan je het dan hier niet neerzetten in het Nederlands, vele vinden dat toch wat makkelijker. en nogmaals geen kritiek op jou, alleen vele lezen het dan niet.
Hoe ver is 'zover', Joop? Wat is jouw persoonlijke mening over het beleid dat in november is afgeven, zie link:
http://www.raadvanbeheer.nl/nc/meta-menu/nieuws/nieuwsbericht/news/update-verplichte-rabies-vaccinatie-belgie/ Het godsgruwelijke advies om pups onder de 3 maanden te vaccineren tegen Rabiës.
En nu blijkt dat de ingevoerde pups uit Bulgarije geen Rabiës blijken te hebben:
https://www.knmvd.nl/actueel/nieuws/item/10837464/Geen-rabies-bij-pups-uit-Bulgarije
Naar mijn mening een kulbeleid ten koste van de gezondheid van pups. Let wel: die bonafide fokkers die het wel goed met hun pups voor hebben.
Dan kom ik weer terug op die 'golden standard'....vals positief, dus toch ook niet zo betrouwbaar naar blijkt?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?