Ik volg even in verband met de pup van mijn moeder (nog 3 weken). En natuurlijk voor Nina (nu 21 maanden). Voor Lara ben ik er nog niet uit wat ik daarmee ga doen (nu 12 jaar, elk jaar de entingen gehad. Nog titerbepaling doen?)... Lastige materie, vooral omdat ik niet goed weet waar ik terecht kan voor de bepaling...
Je kunt gewoon bij elke dierenarts terecht voor de titerbepaling. De meesten moeten het bloed wel naar een labo sturen, maar dat kunnen ze dan ook allemaal gewoon doen. Er zijn er wel een deel die zelf geen voorstander zijn en met tegenargumenten zullen komen, maar jij bent nog steeds betalende klant, dus als jij wil dat ze bloed nemen en opsturen, zullen ze dat ook wel doen.
Het advies van mijn da is pupyyentingen, een op een jaar (die heb ik overgeslaan. zijn woorden: 'verstandige beslissing') en dan om de drie jaar nog eens. Rabies moet sowieso maar om de 3 jaar. oudere honden worden ook niet geënt.
Weil kan nog aangewezen zijn bij fervente zwemmers, maar Wif komt zelfs niet in de buurt van water.
Al ga ik wel jaarlijks naar de dierenarts. is onnodig, maar voelt prettig, ook voor wifi. De dierenarts streelt haar dan en ze krijgt snoep van me.
De VacciCheck die hier in Nederland wordt gebruikt en in andere landen al uitvoerig en langdurig is getest door experts die zich hiermee bezighouden, correleert prima met de golden standard die op het lab wordt gebruikt en is in die zin betrouwbaar.
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/vaccinatieschadeenbeleid3.htm
http://biogal.co.il/vaccicheck-by-prof-schultz/
Ik heb Duke vandaag alleen tegen de ziekte van Weil laten enten. Voorheen wist ik niet dat een cocktailenting 3 jaar geldig is. Dus mijn vorige hond werd ieder jaar volledig geënt. Nu weet ik wel beter, o.a. dankzij dit forum.
Toen ik naar de DA belde om een afspraak te maken zei ik gelijk dat ik alleen de Weil enting wilde, omdat ik informatie had dat de cocktail 3 jaar geldig is. Ik zei: 'Of doen jullie dat niet zo?' Antwoord: 'O ja, we enten wel vaker op maat als de klant daar om vraagt.' Dus als je zelf niks zegt of het niet weet, enten ze gewoon ieder jaar Dat terwijl Vanguard 7 en Nobivac, de meest gebruikte entstoffen, beiden officieel geregistreerd staan als 3 jaar geldig!
Persoonlijk vind ik dat da's meer voorlichting hierover zouden moeten geven, zodat de klant een bewuste keuze kan maken op basis van de persoonlijke situatie(bv. hond mee naar het buitenland, verblijf in een pension, deelname aan wedstrijden, enz. versus een gewone huishond waarvan eigenaren niet met vakantie gaan, die dus minder risico loopt op ziektes.
Over Weil is ook veel discussie. Mijn dierenarts raad het zelf af wegens te kleine dekking en te kort werkzaam. Zijn talloze varianten op die ziekte, en het vaccin dekt maar een heel beperkt aantal. Bovendien is het bij de meeste honden maar 3 tot 6 maand effectief. Dus als je het toch laat zetten, zou ik dat voortaan eerder in de lente doen. In de zomer zullen ze veel meer zwemmen dan in de winter, en dan zijn ze die periode toch al een beetje beschermd.
Zelf laat ik Weil enkel zetten als er veel gevallen zijn van de ziekte in mijn buurt. Jagers en dierenartsen in je buurt kunnen je dat meestal wel vertellen.
Dierenartsen moeten inderdaad veel meer informatie geven. Het kan toch niet zo zijn, dat een baasje de werkzaamheid en frequentie van entingen zelf moet uitzoeken ? Het op maat enten gebeurt dan schijnbaar pas als het baasje dit vraagt. De enting wordt dan of na 1 jaar en als het baasje iets zegt erover, na 3 jaar gezet. Ik vind dat dus klakkeloos enten. Ik ken te veel honden die tot op hoge leeftijd, met allerlei ziektes, hart, long en nog meer aandoeningen zoals vocht, tot aan hun dood ge-ent werden. Er wordt totaal niet gekeken of het wel nodig is ! Het is absurd dat een hond op 1 jan. 2013 ge-ent is en dat dan alle antistoffen op 1 jan. 2014 weg zijn of op 1 jan. 2016 als dat zo uitkomt ! Dat is de reden waarom ik titer ! Ook na 3 jaar kan de hond een overdosis krijgen ! En wat Tom hier meldt kan ik beamen. De hond van mijn overbuurvrouw werd altijd ge-ent, voor van alles en nog wat, maar zeer zeker ook voor Weil. De hond is gestorven aan de ziekte van Weil !
Persoonlijk ben ik zeker niet panisch, maar absoluut wel kritisch. En als ik er zelf achter kom dat een vaccin OFFICIEEL geregistreerd staat als 3 jaar werkzaam, dan lijkt het mij duidelijk dat jaarlijks vaccineren zeker niet nodig is, terwijl het wel een potentieel risico met zich meebrengt. Dan is mijn keuze snel gemaakt Maar dat moet uiteraard ieder baasje voor zichzelf en zijn hond beslissen
Ik ga zoizo dit jaar niet enten en dan het jaar erna titeren en kijken of het dan nodig is.
Ga ook niet met ze naar het buitenland.
bedoel volgend jaar
Waarom nu een ?
Gun elkaar de ruimte, een andere invalshoek, dan de GELDENDE, hier op het forum, heel fijn. Vind ik tenminste.
Daarnaast een beetje respect voor de dierenarts zou ook op zijn plaats zijn. Ze hebben niet voor niets voor die studie gekozen, uit liefde voor dieren namelijk. Ik vind het niet op zijn plaats dat die zo vaak "afgebrand" worden. Een jarenlange studie (en jaren erna) is toch wat anders, dan op eigen ervaringen iets baseren... of een cursusje hier en daar (niet vervelend bedoeld).
Joop, misschien off-topic, maar als er in de bijsluiter van jouw medicijnen staat dat je 2 keer per dag een pilletje moet nemen, neem je ze dan ook 6 keer per dag????
damn, ik heb ruzie met m'n pc - ik kan niet meer quoten
Nogmaals mijn vraag.
Welke gedane studie, Joop? De 'studie' die foutief op de faculteit is uitgevoerd...............?
Referentie naar het onderzoek waaraan nog steeds veel praktijken zich vasthouden, heb ik de link gegeven. Ondanks dat vervolgonderzoek anders uitwijst en in Amerika en Engeland diverse studies aangeven dat er prima correlatie is met de VN-test. Heb jij referentiekaders voor mij?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?