Onze Franse Bulldog Mike (2,5jaar oud) heeft in augustus 2013 de diagnose gekregen "zeer slechtziend" met zeer grote kans op volledige blindheid op korte termijn.
Hij heeft een zenuwafwijking aan zijn ogen, welke waarschijnlijk is gekomen na een ontsteking op de zenuwen. Deze ontsteking hebben we behandeld maar helaas had hij al blijvende schade gemaakt
In september was zijn oogfunctie al een stuk slechter, in een maand tijd.. Oktober hetzelfde verhaal, nu november dus een goede 2,5 maand verder hebben wij het idee dat hij zijn rechter oog niet meer gebruikt. Het linker oog nog wel maar over het algemeen doet hij het meest op gehoor en reuk.
De eerste periode ging het vrij goed, hij was heel vrolijk en sleepte ons de eerste 2 dagen eigenlijk door de "domper" van de diagnose heen. Hierdoor ging bij ons ook snel de knop om en hebben we hem nooit als "beperkte hond" gezien omdat hij zichzelf ook absoluut niet zo voordeed.
Nu de afgelopen week/ 2 weken begint hij toch heel erg aan ons te hangen, is overal waar wij zijn en het liefst strak naast je.
Totaal niet hoe hij was, ADHD bulletje die lekker deed waar hij zelf zin in had wanneer hem het uitkwam
Wij wisten dat het snel zou gaan en zeker door de nacontroles die telkens aangaven dat het ook slechter werd.
Maar het lijkt alsof onze Mike er nu het steeds slechter word ook steeds meer onzeker van word..
Zijn er hier misschien mensen met meer ervaring op dit gebied, het liefst ook een jongere hond die blind is geworden of die tips hebben hoe wij onze knul weer wat zelfstandiger en zelfverzekerder kunnen krijgen ?
Sorry voor het lange verhaal.. Maar bedankt voor het lezen
Nee, geen ervaring mee. Maar ik kan het me voorstellen dat hij er onzeker door wordt. Hopelijk stopt dit proces van verslechteren.
Eens dat het stabiel is, al zou het heel slecht zijn, denk ik dat hij ermee leert leven. Maar zoals je zelf zegt "het gaat nu heel snel"... Dat kan hij niet zo vlug verwerken. Hij heeft de tijd niet om zich aan te passen.
Ik hoop dat hij niet volledig blind wordt, want hij is nog zo jong en heeft nog zo'n tijd te leven, normaal gesproken... Maar als hij blind wordt wens ik jullie en hem toe dat hij zijn weg vindt om ermee om te gaan en zich , met jullie steun en oplettendheid en misschien wat aanpassingen in huis , weer zekerder gaat voelen.
Mijn vorige hond is langzaam blind geworden. Op een gegeven moment kreeg ze, doordat de pupil altijd wijd open stond, lensluxatie met aansluitend glaucoom (verhoogde oogdruk). Ze veranderde van een vrij zelfstandige hond die goed de weg wist in een "domme hond" die verdwaalde op plekken waar ze vertrouwd was. Glaucoom doet verschrikkelijk veel pijn. Ze is eerst met medicijnen behandeld en toen dat niet hielp zijn de ogen verwijderd. De dag na de operatie stond ze aan mijn bed de piepende kip in mijn gezicht te duwen, weer helemaal blij.
Wil niet zeggen dat dat met jullie hond aan de hand is, maar ik zou er minstens een telefoontje aan wagen.
Och wat naar.
Ik heb alleen ervaring met blinde kat...en een angsthaas
Maar dit is hoe ik het zou proberen
Niet te veel veranderen in huis en je vaste patronen misbruiken voor buiten..(bekend gebied gebruiken om zelfvertrouwen te krijgen, ivm dat hond geur ect herkent en weg kent..dat afwisselen met vreemd terrein)
Kijk goed naar je dier..de rest van de zintuigen nemen veel over..maar zorg dat je je hond niet meer geeft dan matige stress en dat weer met mate en leer ondertussen nuttige commando's aan die zicht gerelateerd zijn(naar links naar rechts ect)
Daarom heen rust/kluiven om evt spanning te verwerken
Triest dat je hond Mike zo jong blind wordt.
Dit brengt voor de hond grote onzekerheid en hij zal aan jullie gaan hangen.
Hij heeft tijd nodig om hier zelf mee te leren omgaan.
Komt deze blindheid door een erfelijke aandoening?
Zo ja, dan zou ik contact opnemen met de fokker;
een goede fokker zal dan bepaalde verwanten laten testen en indien nodig van de fokkerij uitsluiten.
Ik heb geen ervaring met een blinde hond.
Misschien heb je wat aan de tips van de hondenbescherming
https://hondenbescherming.nl/nieuws/2012/08/23/tips-voor-blinde-en-dove-honden/
Oef dat is voor mike wel een heftige verandering natuurlijk. Ga hem goed begeleiden, dat hij nergens tegen op botst...maak het huis bots proof, stukje schuimrubber langs de tafelpoot etc. Dan hoeft hij zich niet te bezeren. Laat geen schoenen slingeren etc. Hij moet ook weer het vertrouwen krijgen dat hij veilig door zijn eigen huis kan wandelen. Misschien kan je ook met zijn neus aan de slag. Leer hem het "zoek" commando en zorg dat hij succes heeft. Leg een blokje kaas voor zijn neus en zeg "zoek". Hij vind het en is een super knappe hond! Je kan het steeds iets moeilijker maken. Met succes en veel complimentjes krijgt hij vast weer zelfvertrouwen en ook durft hij zich dan vrijer door het huis te bewegen, tijdens het spelletje ging het immers ook goed.
Ik herken dit in mijn hond ja,..
Bij mijn hond werd toen ze 6mnd oud was ook zelfde geconstateerd.
Ze zal langzaam aan blind worden, DA had verspeld dat ze binnen 1 jaar blind zal zijn, maar madam zit nu nog een beetje en is 4 jr. Tijd komt er nu wel snel aan.
Merk aan haar dat ze ook steeds onzekerder is, en ze vind nu laatste weken haar plaats niet eens meer terug.
Nou is er wel meer in thuissituatie aan de hand, maar dat is dan denk ik niet bij jullie aan orde wat bij mij wel zo is.
Ik geloof wel dat zelfvertrouwen terug komt, als hij volledig blind zal zijn en er aan gewend is.
Het is nu gewoon een situatie die langzaam veranderd, en dat wekt onzekerheid op bij hem.
Tijd geven dus, meer kun je ook niet doen.
Ik denk dat ze bedoelt.
Hoeveel werk je.
Heb je kinderen.
Immers als je 40 uren werkt kan je minder met hem doen als iemand die 20 werkt.
Als je 3 kinderen hebt is het een stuk drukker dan geen kinderen.
Ieders thuis situatie is dus anders.
Okee! Snap wat je bedoelt
Ik ben volledig afgekeurd door lichamelijke beperkingen en dus zitten onze honden weinig alleen.
Sinds mei dit jaar woon ik samen met mijn vriend & kids zijn er (voorlopig nog) niet.
Dus qua drukte om Mike (de Franse Bulldog waar het topic over gaat) en prikkels is er weinig, behalve dan onze Mees (Engelse Bulldog).
In huis red hij zich dan ook prima.
Alleen kan hij erg fel zijn met speeltjes en zijn voer.. Hij kon eerder heel leuk samen spelen/trekken/rennen maar als het nu allemaal snel gaat of voor hem onverwacht snauwt die wel van zich af.
Een aantal weken terug was het nog vechten om iedere scheet, nu blijft het bij snauwen dus hij is wel "beter te corrigeren" wat dat betreft.
Andere mensen en honden maakt hem niks uit, hij was en is altijd een allemansvriend!
Enkel als daar dus speelgoed of voer bij komt kijken moet ik hem in de gaten houden.
Bij de wandelingen in losloopgebieden heb ik beide bullen los. Als we dan groepen honden (bijv. uitlaatservicegroepen) tegenkomen merk ik wel dat hij onzeker is en dan snauwt om honden op afstand te houden. Hij overziet het dan letterlijk en figuurlijk niet maar dat kan ik ook zeker wel begrijpen.
Als de groep stabiel en rustig is laat ik hem los lopen, merk ik dat het een onrustige roedel is die op hem af komt lijn ik hem wel aan. Ter bescherming van hem, hij voelt zich ook verantwoordelijk voor onze Mees ondanks dat hij zo slecht ziet dus hij moet dan teveel van zichzelf.
Ah kijk dat scheelt. Ik heb dus een lastiger geval haha.
Mooi dat Mike niet heftig reageert tegen Mees.
Buitensituaties zoals grote groep honden kun je proberen te vermijden als je merkt dat hij er ¨zenuwen¨ van krijgt.
Het snauwen ervaar ik hier ook als iets normaals, het is niet niks waar ze doorgaan en hier zie ik het als reactie naar iets wat ze niet vertrouwd omdat ze het niet goed ziet.
Ik vind Mike nu al heel dapper en goed klinken, dat het lijkt alsof hij zijn draai er al grotendeels in gevonden heeft.
Goed begeleiden is toch enigste wat je kan doen,de rest moet hij zelf ervaren.
En het scheelt dat jullie thuissituatie rustig is, dus dat is super voor hem.
Hallo,
Hoe is het nu met je hond?
Ik heb namelijk een Schotse Collie van 1 en die is nu 9 maanden al blind ook ivm een ziekte. Hij is ook erg aanhankelijk en zoek naar mensen met ervaring.
Tegen onbekende gaat hij erg te keer en krijg ik hem niet stil. Herken jij dit en zo ja.. heb jij een tip voor mij? Ik ben namelijk zwanger op dit moment en vind het erg fijn om met mensen die ook een blinde hond hebben wat tips uit te wisselen.
Verder doet onze hond erg veel los. heb hem de commando's goed geleerd en dat helpt een stuk. Als ik zeg STOP dan gaat hij diep in de ankers.
Ik hoop reactie van je te ontvangen. :)
Hoi Milou,
Allereerst: Gefeliciteerd met je zwangerschap !
Bedoel je onbekende in jullie huis of onderweg?
Als het in jullie huis is, hoe "introduceer/laat jij je bezoek binnen?" en buitenshuis ; Is jullie hond dan los of aangelijnd?
Ben benieuwd!
Met onze Mike gaat het eigenlijk heel erg goed op het moment!
We hebben hem wel laten castreren, hij was erg opvliegerig en heel erg bezig met geurtjes (natuurlijk is dit nu beter ontwikkeld door zijn slechte zicht maar ook de hormonen speelden mee). Dus om hem daarin ieder geval rust te geven hebben we hem chemisch laten castreren, dat beviel zo goed en gaf hem zoveel rust dat we hem nu definitief hebben laten castreren.
De onzekerheid is er eigenlijk niet meer, heel af en toe nog als we bijv ergens op bezoek zijn waar hij het niet kent. Dan blaft hij om iedere scheet bij wijze van ;-)
Maar ook dat is stukken minder, we nemen hem veel mee op pad en hierdoor vertrouwd hij volledig op mij en mijn vriend. Hij red zich eigenlijk heel erg goed, is weer lekker ondernemend!
We zijn nu zelfs begonnen met behendigheid, doordat hij zo op mij vertrouwd en goed reageert op commando's gaat dat onwijs goed. Hij heeft namelijk echt wel uitdaging nodig en wilt graag "werken" dus we hebben nu een hele goede uitlaatklep gevonden voor hem
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?