Er moet me even iets van het hart.
Allereerst wil ik iedereen met goede raad en positieve kritiek super bedanken, want ik kan zeggen dat ik ook al een tijd helemaal om en CM af ben
Onze eerste hond was zo makkelijk en ontzettend goed dat we nooit iets aan echt opvoeden hebben hoeven doen, hij was gewoon onze metgezel en dat was het.
Nadat deze hond heel snel overleed zijn we aan een pup begonnen, onze James. Hij is totaal niet te vergelijken met onze eerste hond en daarnaast kwam hij natuurlijk ook in de beruchte pubertijd waar volgens mij iedere hond wel het één en ander probeert. In die periode hebben wij veel CM gekeken en helaas ook enkele technieken zelf gebruikt. Geen heftige correcties als stroomband of constant op de grond duwen maar een porretje in de zij of als het echt uit de klauwen liep op de grond neerleggen (ook heftig dus)
en voordat iedereen denkt dat dit topic er staat om CM te promoten, juist niet!
Mijn vraag is alleen hoe je kunt werken aan het vertrouwen tussen jou en je hond na een periode van verkeerde keuzes.
Ben dit topic niet begonnen om te horen hoe slecht CM is en hoe fout etc, daar ben ik zelf ook van overtuigd. maar meer de vraag hoe je vertrouwen terug kunt verdienen. Het is nou inmiddels een hele poos geleden dat ik er anders instond maar de basis is natuurlijk al gelegd.
Dit is een heel moeilijke vraag....Iedere visie heeft wel iets wat bij jouw hond past....
Thurid Rugaas werkt meer met lichaamstaal van de hond, heeft mij altijd wel geholpen om meer inzicht in hondengedrag te krijgen. Zij beloont ook het positieve gedrag en het niet goede gedrag negeren. Ik moet je wel zeggen dat deze hele visie niet helemaal voor mijn Friese Stabij opgaat omdat hij ook een consequente en duidelijke aanpak nodig heeft...maar dat kan ook op een vriendelijke manier, maar soms ook op een hele duidelijke.
Positief opvoeden houd meer in dat je kijkt naar wat je hond nog moet leren, en niet wat het allemaal verkeert doet. Met een positieve visie denk ik dat je zowizo al opbouwend bezig bent wat betreft het zelfvertrouwen, want dan wijs je de hele hond niet af, maar leer je hem alleen maar nieuw gedrag omdat hij nog niet weet hoe iets moet...
http://uitgelatenhond.nl/straffen-versus-belonen
Ik denk dat je een band opbouwt door vooral dingen met de hond te doen: Wandelen, spelen, hersenwerk, cursussen en workshops, sport, en vooral lekker te knuffelen.
Het kan enorm helpen om alle cues die je vervelende methodes hebt aangeleerd of "gecorrigeerd" met een nieuwe cue opnieuw aan te leren. Google maar eens op poisoned cue.
En als je helemaal doorgeslagen bent is "plenty in life is free" van kathy sdao te lezen.
Honden halen heel veel uit jou houding. Als jij die technieken niet meer toepast en achter je gelaten hebt dan voelen ze dit echt wel aan.
Vraag je dus niet meer af "moet ik hem nu tegen de grond drukken ?"... maar zorg dat je eigen reacties goed zijn en blijven en door de loop der tijd automatismen worden. Zoals jij je dan op natuurlijke wijze gedraagt aanvaard je hond je volgens mij als een baasje dat gewoon zo is. Niet repressief en negatief dus
Positieve opvoeding is ook met een "straf" welbepaald negatieve straf (iets weglaten/nemen) als hond niet luistert geven we bijvoorbeeld een koekje niet dus dat is wegnemen van iets (=negatieve straf)
Verder beloon je alles wat goed is en negeer je alles wat fout is.
Om een band op te bouwen moet de hond jou vertrouwen, als de hond jou vertrouwd zal hij je volgen want bij jou is hij veilig. Veiligheid is belangrijk voor een hond.
Om vertrouwen te krijgen moet je veel tijd met elkaar doorbrengen, hem niet fysiek straffen, spelen, wandelen...
Maar dit komt vanzelf bij positieve trainingen waar jij en ook je hond zich veel beter bij gaan voelen wat ook bevorderend is voor de band tussen jou en je hond
dank voor al jullie antwoorden, misschien zie ik het toch allemaal negatiever. ik wil niet onderschatten wat de technieken van cm met een hond doen, maar een hond leeft toch gelukkig in het hier en nu (heeft cm dan wel gelijk in).
de dingen die jullie noemen zijn allemaal wel aanwezig: vertrouwen, veel samen doen met je hond. veel belonen van positief gedrag, veranderen van je eigen houding. James heeft alleen last van een behoorlijke portie onzekerheid maar dat was daarvoor ook en blijft dus een punt van aandacht
het enige wat dan knaagt is schuldgevoel, maar gedane zaken nemen geen keer.
@Wendy, daar ga ik zeker even op googlen!
Ik zou de vreemde mannenangst eerder in gebrek in de socialisatie zoeken.
@TS : het komt vast goed tussen jullie!
Veel succes!!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?