Wij zijn sinds gister terug van onze vakantie. Onze hond, Joey heeft bij het pension gelogeerd. Het was allemaal goed gegaan. Joey is ook helemaal gek van honden en is dol op spelen.
Als pup was hij voor alles angstig en hebben dan ook zware maanden gehad met angstagressie richting ons. Wij hebben al het mogelijke gedaan om hem van zijn angsten af te krijgen. We zijn nu een heel eind (zeker als hij naar een pension kan). Een half jaar geleden hadden we er niet eens aan gedacht om hem naar een pension te doen. Zoals ik al zei hebben wij een zware tijd met hem gehad met de agressie richting ons. Wij hebben als laatste mogelijkheid (in overleg met de dierenarts) gekozen voor medicatie (Clomicalm). Daarvoor hebben we een gedragstherapeut ingeschakeld, zylkene geprobeerd, het hele huis verbouwd, naar de hondenschool geweest, rust gegeven, ander voer geprobeerd, laten speuren en noem zo maar op. Toen Joey een paar weken met de medicatie was begonnen, merkte we vrij snel dat de angsten en onzekerheid wat afnam. We zijn tijdens de medicatie gestart met de oefeningen en trainingen. Joey had al vrij snel door dat niet alles eng was (wieldoppen en vuilniszakken op straat, in het donker lopen etc). De agressie richting ons werd minder maar duurde heel lang voordat dat er helemaal uit was. Wij hebben ook heel goed doorgekregen dat (zeker bij onze gevoelige hond), belonen erg positief heeft gewerkt en corrigeren minder goed. Zelfs een 'nee' of stem verheffen kon al tot agressie leiden. Inmiddels gaat het corrigeren steeds beter.
Nu is het zo dat we hebben afgesproken met de dierenarts om af te gaan bouwen met de clomicalm omdat hij nu al vanaf februari 2013 op deze medicatie zit. We wilde uiteraard wachten tot na de vakantie omdat dit voor hem veel stress oplevert. Nu hebben wij een schema gekregen voor het afbouwen van de medicatie en daar willen we zo snel mogelijk mee beginnen omdat het nu gewoon goed gaat. Heeft iemand ervaring met het afbouwen van gedragsmedicatie? Waar moeten we op letten?
Ik wil nog even aan dit lange verhaal toevoegen dat ik ontzettend trots ben. Ik hoor de laatste tijd veel verhalen over angst en mensen die alles hebben geprobeerd (behalve gedragsmedicatie) en vervolgens het niet meer aankunnen. Gedragsmedicatie is niet de beste oplossing maar wel de enige oplossing als niks meer werkt. Onze hond heeft nauwelijks last van bijwerkingen en is 100% veranderd t.o.v. Een half jaar geleden. Wij hebben een ontzettend leuke hond voor terug gekregen! Ik ben ontzettend gek op onze hond en heb hem tijdens de vakantie heel erg gemist.
Je hebt helemaal gelijk om trots te zijn!
hoe is het schema en de dosering nu?
Afhankelijk van hoe of wat zou ik zachtjes afbouwen per week, niet per dag. en telkens met mindering van een derde.
dus met bijv. drie pillen per dag, de eerste week twee pillen per dag en zo verder.
geef je nu een pil per dag, dan zou ik om de andere dag een pil geven.(beetje aanvoelen)
(maar eigenlijk kan ik het niet precies zeggen; heeft je da geen afbouwschema?)
Het kan dat mijn systeem te traag is, maar denk dat je met gedragsmedicatie traag moet gaan om de hersenen de kans te geven zich aan te passen.
Fijn dat het zo gegaan is en dat jullie de moed niet hebben opgegeven. Ook een compliment voor jullie: niet iedereen zou dit allemaal doen en durven. Ik ben erg benieuwd hoe dat afbouwen verloopt. Ik lees dus even mee!
Wij geven nu 80 mg op een dag, verdeel over 2 maaltijden, 40 mg per keer dus.
Het afbouwschema ziet er als volgt uit:
Start: 2 x daags 30 mg
Na vier weken: 2 x daags 20 mg
Na vier weken: 2 x daags 10 mg
Daar gaat dus veel meer tijd in zitten, en dat is geen probleem. Hij eet het nu gemalen door zijn voer heen. Voorheen gaven we het in zn geheel en toen pikte hij ze er zo uit en legde het naast zijn voerbak neer haha. Wat een donder...
Afhankelijk van hoe het dan gaat verder kijken. De kans bestaat dat het oude gedrag weer terug komt en dan moeten we overleggen met de dierenarts. Wij hebben echt een hele fijne dierenarts dus ik vertrouw er op dat het goed komt. Als blijkt dat hij de medicatie nodig heeft, dan gaan we waarschijnlijk naar de neuroloog in Utrecht voor een scan. Dat werd eerder ook geopperd maar de situatie op dat moment was zo slecht en beangstigend dat we "gewoon" zijn gestart met de medicatie.
Ik ben nooit een voorstander geweest van medicatie (ook niet voor mezelf) maar na letterlijk alles geprobeerd te hebben, moet je iets om je hond te helpen. Elke dag was het raak en belde mijn vriend weer op. Het was elke dag huilen... Niks geen plezier meer. Wij hebben op een gegeven moment zelfs een hek(je) om onze woonkamer moeten zetten zodat hij niet bij ons kon komen en ineens uit kon vallen. Het tapijt moesten we weg halen omdat hij dacht dat de hele woonkamer zijn plek was. Terwijl hij een mand en bench heeft. Het was echt verschrikkelijk als ik er aan terug denk.
En nu... Ligt het schatje te knagen op zijn botje en kijkt ons heel lief aan. Als ik hem roep komt ie bij me knuffelen i.p.v. meteen uit het niets aan te vallen. Het is echt een wereld van verschil. Zo'n lieve ondeugende hond die ons leven zo leuk maakt. Hopen en duimen dat het nog leuk blijft als de medicatie wordt afgebouwd . Ik zal geregeld een update plaatsen.
Ik merk trouwens dat kauwen op een bot (zo'n staaf geven wij) dat dat echt ontzettend werkt voor hem. Hij ontspant daardoor meteen en kan uren bezig zijn met het botje. Vaak gaat hij daarna ook slapen.
Er is nog een tussenstap voor je met je hond naar een neuroloog gaat. Je kan je laten verwijzen naar Valerie Sheehy, zij is dierenarts gedragsdeskundige en houdt zich bezig met neuropathologische gedragsafwijkingen(zoals gegeneraliseerde angststoornis) en gedragstherapie resistente problemen.
Ik begrijp de weerstand tegen medicijnen niet. Die zijn nuttig als ondersteuning bij gedragstherapie als mn angst trainen moeilijk maakt.
Bedankt voor je tip Wendy! De medicijnen hebben zeker geholpen. Eerder konden we met onze hond niks bereiken omdat hij werd geblokkeerd door de angst. Hij heeft veel geleerd in de afgelopen periode en reageert alleen nog wat schrikkerig als hij heel moe is (meestal 's avonds bij laatste wandeling). Echter is hij hierin goed te corrigeren/te ondersteunen.
Ik lees op het forum weinig over gedragsmedicatie. Ik heb nog even gezocht maar je hoort er niet veel over. Terwijl er genoeg honden zijn die ontzettend angstig zijn en die misschien wel baat hebben bij medicatie.
Bij ons uitte het wel in agressie richting ons waardoor het niet meer veilig was om de hond om ons heen te hebben. Ik ben blij dat we niet te lang hebben aangerommeld en vrij snel actie hebben ondernomen door o.a. Een gedragstherapeut in te schakelen. Onze gedragstherapeut heeft ook verslag gedaan naar onze dierenarts dus de samenwerking was prima.
Oh en onze dierenarts wilde ons trouwens ook doorverwijzen naar de gedragspoli in Utrecht voor onderzoeken. Wij hebben natuurlijk van te voren lichamelijke onderzoek uitgebreid laten doen (zowel bij dierenarts als in Utrecht). Lichamelijk verder niks aan de hand, alleen misschien neurologisch. Maar we gaan er nu in ieder geval mee verder en kijken wat het zich brengt.
Zou goed zijn als je aansluiting vond in Utrecht.
Het afbouwschema is dus nog iets trager dan ik dacht.
des te beter.
mocht je een terugval bemerken, dan kun je zo weer oppikken en verhogen.
is niet helaas, maar een deugd dat het bestaat.
Medicatie wordt te snel afgedaan als vergif en onnatuurlijk, terwijl het zoveel mogelijkheden biedt.
ik snap de angst, maar vergeet de andere kant niet, mocht het niet bestaan...
hoop dat alles goed blijft gaan en dat je in Utrecht goede opvolging krijgt.(neurologische afwijkingen uitsluiten, bestudering van gedrag)
We zijn nog niet zover (ja, we weten al veel )op dat gebied (welk hersendeel welk gedrag geeft en hoe we dat kunnen moduleren zonder andere dingen te beïnvloeden) mensen en dieren zijn gevoelig en complex!
vind wel dat je het goed en uitgedacht aanpakt.
Oeps, wilde je 3 doggies geven maar drukte verkeerd..
Ik vind het schema inderdaad wel prima hoor, gewoon rustig aan afbouwen.
Ik hoop ook dat alles goed blijft gaan en ik zal binnenkort weer een update plaatsen.
Veel succes in de tussentijd he!
doggies...ik kan ze niet opeten (dus; never mind)
Ik hoop vooral dat het goede gedrag in stand blijft! Wanneer dit niet zo is, weet je in ieder geval wat je kunt doen. Heeft een hond bijwerkingen van dit medicijn? En zo ja: zijn ze te verwaarlozen? In dat geval heb je iets om terug op te kunnen vallen. Maar ik hoop vooralsnog dat hij het niet meer nodig heeft! Succes!
Onze hond heeft geen/weinig last van de bijwerkingen. Soms denk ik dat misselijk is maar hij eet en drinkt verder goed. Ik heb wel eens gelezen dat honden er slecht op kunnen reageren (m.n. heel suf/moe zijn, weinig interactie, soort "zombie" idee). Joey heeft dat allemaal niet. Hij is wel wat rustiger geworden maar dat is geen ramp. We weten in ieder geval wat we hebben en kunnen er altijd op terug vallen.
Update afbouwen clomicalm:
We zijn nu 15 dagen verder met het afbouwen en we merken nu wel verschil in gedrag. Ik wist niet dat het zo snel al kon (??). Hij heeft verder nog geen agressie vertoond naar ons maar we merken dat hij een stuk actiever is en snel overprikkelt raakt. Ook vind ik hem wat schrikkerig als er iets onverwachts gebeurt, met name buiten. Het gaat tot nu toe dus wel goed alleen wil ik er voor waken dat hij agressie gaat vertonen. Heeft iemand tips om overprikkeling te voorkomen?
Wat we nu doen (dit deden we voorheen ook al maar in mindere mate. We houden nu rekening met het minderen van de medicatie):
- na 21 uur in de bench tot wij naar bed gaan, meestal een uur later. Joey is om 20 uur moe en wil slapen.
- geen witte kauw botten na 18 uur (hij kon voorheen lelijk doen als hij bij het botje lag te slapen)
- veel dezelfde route lopen die bekend is (rustige omgeving)
- binnen spelen door zoeken, neus gebruiken
Verder probeer ik nu erg op te letten dat ik consequent ben en blijf. Ik denk dat duidelijkheid en rust belangrijk is voor hem. Heeft iemand anders nog ideeen?
Ik heb geen tips of raad voor je. Maar ben heel blij dat je dit topic bent gestart. Eli is ook heel erg angstig en onzeker. Ook wij hebben een GT ingeschakeld en zelkene gegeven. Homeopathie geprobeerd maar alles zonder positief resultaat.
Maar nu ik je topic lees, ga ik me inlezen voor gedragsmedicatie. Wie weet is het een oplossing voor eli zijn angst. Gelukkig heeft hij geen agressie naar ons toe, maar ons sociale leven wordt dankzij zijn gedrag erg beperkt, en zijn het afentoe ook helemaal zat. We willen weer normaal kunnen wandelen, visite kunnen ontvangen zonder dat we als een agent te moeten rondkijken of niemand in de buurt van eli komt, want hij bijt direct zonder waarschuwing. En gelukkig is het een kleine hond, maar nog zijn we het zat.
Nu kan ik me oriënteren op een oplossing?
Misschien even stoppen met afbouwen en hetzelfde schema aanhouden. niet de aanvangsdosis, maar wat je nu geeft en rustig verder doen met je signalen en rustig houden.
succes
beter even halt houden en evalueren dan te hard doorgaan naar beneden tot je weer bij af staat...
rapporteer je da
zal een evenwichtsoefening worden, maar gaat je lukken!
Misschien kun je bijv. om de dag afbouwen? Ik bedoel: de ene dag minder en de andere dag de oude dosering. Dus nog langzamer afbouwen dan je al doet? Het zou nl. jammer zijn als je te snel afbouwt en straks weer opnieuw moet beginnen met medicatie en training.
Ik denk idd dat je bekende routes moet nemen met wandelen. Ook steeds dezelfde handelingen begeleid met dezelfde commando's zijn een goed idee. Ik heb eens een herder gehad die ik met een militaire precicie moest benaderen. Alles hetzelfde werkte voor hem het beste en hij bleef daar het rustigst onder. Wat voor hem ook werkte waren gebaren bij de commando's, maar dat werkt niet bij alle honden. Er zijn honden die dit juis raar vinden en ik denk dat je niet te veel ineens moet veranderen.
Is het een idee om een dekentje over de bench te leggen? Dan wordt het donkerder en het dempt de geluiden wat. Een van mij honden zoekt 's avonds bijv. graag de donkere gang op om bij te slapen.
Is misschien een massage voor de hond ontspannend? Want wanneer hij lichamelijk ontspant krijgt zijn geest ook rust?
Veel succes!
Nog een vraag: is er iets bekend over honden die hun hele leven gedragsmedicatie moeten hebben en wat het effect is op langetermijn? Blijft de gedragsmedicatie altijd werken of moet er ooit nog gewisseld worden van medicatie?
Ben je wel eens bij een holist geweest?
Misschien dat die iets kan betekenen met ondersteuning
waldo heeft sprongen gemaakt op gemmo therapie druppels ..zeg maar baby versie van homeopathie.(.gemaakt van zaden kiemen ect)met zijn angst.
(kennelsyndroom)
Zijn angst is niet weg maar hij reageert zelfstandiger en makkelijker en schakelt sneller terug naar normaal gedrag.
maar ook bloesemmixen hebben hem goed ondersteund wanneer nodig.
Ik heb in verleden wel telizen gebruikt..zylkene ect niet.
Ik heb gekozen voor holist versvoeren ect.
waldo is op zij manier in balans..de rest is aanpassen op wat hij kan, in mijn geval.
Zolang ik dat doe ...zie ik vooruitgang'
de storm heeft zeker effect..jeff meer jeuk en waldo angstiger ( begon al 48 uur van te voren)
Het blijft om scherpe randjes gaan wat je ook gebruikt..de rest is training
oude gewoontes ontvluchten en het zelfvertrouwen spekken ..
dus ja maak het je zelf gemakkelijk...ik doe makkelijke dingen op baaldagen en zoek oppas voor te moeilijke dingen of ga niet indien geen oppas
Mijn levensregel is slimmer zijn dan waldo bang is...
Dat werkt super
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?